Νόμος 2819/00 - Άρθρο 19

Άρθρο 19


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Μελέτες, ενέργειες και έργα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ή άλλων προγραμμάτων δράσης που προβλέπονται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης των Οργανισμών Τοπικής ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή κάθε άλλης υπηρεσίας ή νομικού προσώπου του, κατά το άρθρο 51 του νόμου 1892/1990, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει, δημόσιου τομέα και αφορούν έργα εκπαιδευτικών υποδομών, μπορούν να εκτελούνται με ανάθεση κατόπιν διαπραγματεύσεων από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Ανώνυμος Εταιρία, με την ιδιότητα του ενδιάμεσου φορέα, κατά τις διατάξεις της οδηγίας 1992/50/ΕΟΚ, εφόσον συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της και μετά από απόφαση των αρμόδιων κατά περίπτωση οργάνων.

 

2. α) Στην Ακαδημία Αθηνών συνιστάται οργανική θέση Εφόρου εξομοιούμενη ως προς κάθε συνέπεια με θέση Γενικού Διευθυντή. Η πλήρωση της θέσης αυτής γίνεται ύστερα από προκήρυξη που εκδίδεται με απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον Έφορο της Ακαδημίας Αθηνών καταβάλλονται οι εκάστοτε αποδοχές γενικού διευθυντή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

 

β) Ο Έφορος της Ακαδημίας Αθηνών συντονίζει, ελέγχει και εποπτεύει το έργο όλων των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του Ιδρύματος και είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία τους και την εκτέλεση των αποφάσεων της Συγκλήτου και μπορεί να μετέχει στις συνεδριάσεις της χωρίς ψήφο.

 

γ) Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του Εφόρου έχουν μόνιμοι δημόσιοι διοικητικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι της Ακαδημίας Αθηνών ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή υπάλληλοι που έχουν διατελέσει διευθυντικά στελέχη σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί κοινής ωφέλειας κ.λ.π.) και διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικό και ουσιαστικό προσόντα:

 

Ι. Είναι κάτοχοι πτυχίου τμήματος νομικών ή οικονομικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης και πολιτικών επιστημών Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου αλλοδαπού και έχουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας.

 

ΙΙ. Έχουν άρτια επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία διεύθυνσης μεγάλης υπηρεσιακής μονάδας και έχουν επιδείξει ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών, ευχέρεια προγραμματισμού και συντονισμού για την επίτευξη των στόχων της Υπηρεσίας.

 

Η επιλογή του Εφόρου γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών.

 

δ) Ο διοριζόμενος διατηρεί την ιδιότητά του εφόσον είναι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, διαφορετικό προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

 

ε) Χρέη υπηρεσιακού συμβουλίου για την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση του Εφόρου εκτελεί η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Η Σύγκλητος μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή της να αποφασίσει τη λήξη της θητείας ή την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του Εφόρου, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης για το λόγο αυτόν. Μετά την κατά οποιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του, ο Έφορος που είναι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου επιστρέφει, με επιφύλαξη της διάταξης του έκτου εδαφίου, στην υπηρεσία από την οποία προέρχεται και καταλαμβάνει κενή θέση ομοιόβαθμη εκείνης που κατείχε κατά το διορισμό του ως Εφόρου. Αν δεν υπάρχει κενή θέση συνιστάται προσωποπαγής θέση με πράξη του οικείου Υπουργού. Ο χρόνος υπηρεσίας του στην Ακαδημία Αθηνών λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στο Δημόσιο ή το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από το οποίο προέρχεται, για όλες τις έννομες συνέπειες. Η θητεία του Εφόρου που είναι δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου λήγει αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων υποχρεωτικής αποχώρησης από την υπηρεσία του. Η σύμβαση εργασίας του Εφόρου λήγει αυτοδικαίως στο τέλος του ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου συμπληρώνει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 13 του νόμου 3260/2004 (ΦΕΚ 151/Α/2004).

 

3. Στην παράγραφο 25 του άρθρου 6 του νόμου 2240/1994 (ΦΕΚ 153/Α/1994) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

{Σε μη αστικές περιοχές, οι οποίες εξυπηρετούνται με αστική συγκοινωνία, η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πραγματοποιεί τη μεταφορά μαθητών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κάθε κατάλληλο μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης και, εάν δεν υπάρχει, με ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά μέσα που πληρούν τους όρους ασφαλείας μεταφοράς μαθητών. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 01-09-1999.}

 

4. α) Η ισχύς της διάταξης της παραγράφου 8 του άρθρου 9 του νόμου 2575/1998 (ΦΕΚ 23/Α/1998) παρατείνεται μέχρι 31-12-2006. Ως σπουδαστές Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού νοούνται οι σπουδαστές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Για τα θέματα της εκπαίδευσης επί πλοίου των σπουδαστών εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία.

 

β) Στο άρθρο 11 του νόμου 2638/1998 (ΦΕΚ 204/Α/1998) προστίθεται παράγραφος 8, ως ακολούθως:

 

{8. α) Ως ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού σε θέσεις Επιστημονικού Προσωπικού καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ορίζεται το 45ο έτος, που μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 50ο, κατά ίσο αριθμό ετών προϋπηρεσίας του υποψηφίου στο Δημόσιο ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας ή σε μεγάλη δημόσια ή ιδιωτική παραγωγική ή ναυτιλιακή μονάδα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σχετικής με το αντικείμενο της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί ή διδακτικού έργου σε τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

 

Η προϋπηρεσία πρέπει να έχει διανυθεί μετά την κτήση του αντίστοιχου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν πρόκειται περί γενικών και τεχνικών μαθημάτων, και μετά την κτήση του διπλώματος εμπορικού ναυτικού Α' τάξεως, όταν πρόκειται περί ναυτικών μαθημάτων.

 

β) Για τις λοιπές βαθμίδες Επιστημονικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού εφαρμόζεται για τα θέματα αυτά ο υπαλληλικός κώδικας.}

 

γ) Προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων Επιστημονικού Προσωπικού Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εκκρεμούν και προβλέπουν ως όριο διορισμού το 45ο έτος ηλικίας δεν θίγονται.

 

δ) Η παράγραφος 1 του άρθρου 22 του νόμου 2638/1998 τροποποιείται ως ακολούθως:

 

{1. α) Τα θέματα εισαγωγής των σπουδαστών, σχετικά με τα προσόντα, την εξέταση σε ειδικά μαθήματα, τη διάκριση κατηγοριών υποψηφίων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

β) Σε κάθε περίπτωση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εισάγονται κάτοχοι απολυτηρίου ενιαίου λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Κατ' εξαίρεση εισάγονται και κάτοχοι τίτλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, κατά προτεραιότητα ναυτικού - ναυτιλιακού τομέα, οι οποίοι υποβάλλονται, πριν την εισαγωγή τους, σε συμπληρωματική εκπαίδευση σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού διάρκειας δύο (2) μέχρι έξι (6) μηνών. Τα εκπαιδευτικά και λειτουργικά θέματα της εκπαίδευσης αυτής και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με την κοινή απόφαση της περίπτωσης α'.

 

γ) Ο αριθμός εισαγωγής για κάθε κατηγορία σπουδαστών και για κάθε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ορίζεται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.}

 

5. Από τις υφιστάμενες θέσεις διακόνων, που έχουν συσταθεί με το νομοθετικό διάταγμα [Ν] 1398/1973 (ΦΕΚ 112/Α/1973) για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετατρέπονται 100 σε θέσεις λαϊκών υπαλλήλων με αντίστοιχη μείωση των θέσεων των διακόνων. Η κατανομή των θέσεων αυτών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις γίνεται κατά κλάδους, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Για το προσωπικό που θα προσληφθεί στις παραπάνω θέσεις ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του νόμου [Ν] 1476/1984 (ΦΕΚ 136/Α/1984).

 

6. Στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του νόμου [Ν] 2517/1997 προστίθεται εδάφιο γ' ως εξής:

 

{γ) Τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, καθώς επίσης και τα μέλη των λοιπών κατηγοριών προσωπικού, που υπηρετούν σε καταργούμενα Γενικά Τμήματα μετακινούνται σε άλλα Τμήματα του οικείου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο εδάφιο α' της παρούσας παραγράφου σχετικά με το χρόνο προϋπηρεσίας και την αυτοδυναμία του Γενικού Τμήματος. Για τη μετακίνηση απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη Σύγκλητο και προς το Τμήμα υποδοχής. Η μετακίνηση πραγματοποιείται με πράξη του Πρύτανη, ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής και της Συγκλήτου. Στο προεδρικό διάταγμα κατάργησης του Γενικού Τμήματος μπορεί να ορίζονται πρόσθετες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των ανωτέρω μετακινήσεων, καθώς επίσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.}

 

7. Η παράγραφος 2 του άρθρου 24 του νόμου [Ν] 1868/1989 (ΦΕΚ 230/Α/1989), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 37 του νόμου 2145/1993 (ΦΕΚ 88/Α/1993), εφαρμόζεται αναλόγως, με εξαίρεση τη δεύτερη περίοδο της παραγράφου 2 του άρθρου 24, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους για τους δικηγόρους που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στο Συνήγορο του Πολίτη ως ειδικοί επιστήμονες ή βοηθοί επιστήμονες και τελούν σε υποχρεωτική αναστολή άσκησης του λειτουργήματός τους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 7 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 4 του νόμου 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α/2000).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.