Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Α. 1. Για την κατασκευή και λειτουργία:
α) του παραθεριστικού - τουριστικού χωριού Κασσιώπη Κέρκυρας, όπως αυτό προσδιορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας, συμπεριλαμβανομένων του εσωτερικού οδικού δικτύου και των χώρων στάθμευσης,
β) της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης του άρθρου 2,
γ) των συνοδών έργων υποδομής (συστήματος αφαλάτωσης, εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, δικτύου αποχέτευσης και συλλογής ομβρίων, δικτύου άρδευσης και πυρόσβεσης, δικτύου μέσης τάσης και δικτύου οπτικών ινών της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης) και
δ) των έργων αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων, σε γήπεδο συνολικής επιφανείας 438,226,88 m2, καθορίζονται περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από τον φορέα του έργου καθώς και όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί μέρος της υλοποίησης ή λειτουργίας των πιο πάνω έργων.
2. Ο φορέας του έργου πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται:
α. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από το σύνολο των τρίτων μερών στα οποία έχει ανατεθεί μέρος της υλοποίησης ή λειτουργίας των πιο πάνω έργων.
β. Η δυνατότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης δυσάρεστων περιβαλλοντικά καταστάσεων, οι οποίες οφείλονται σε ενέργειες ή παραλείψεις οποιουδήποτε εκ των τρίτων μερών στα οποία έχει ανατεθεί μέρος της υλοποίησης ή λειτουργίας των πιο πάνω έργων, κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.
γ. Κατά τις διαδικασίες σύναψης συμφωνιών μεταξύ φορέα του έργου και τρίτων μερών στα οποία έχει ανατεθεί μέρος της υλοποίησης ή λειτουργίας των πιο πάνω έργων, καθώς και μεταξύ των τελευταίων, πρέπει να προβλέπονται ρητές πρόνοιες συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων.
δ. Από τις δαπάνες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, πρέπει να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα αυτές που αφορούν στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία απαιτούνται για την πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
ε. Επιμέρους έργα και δραστηριότητες που αφορούν στις εργασίες κατασκευής ή στις δραστηριότητες λειτουργίας, εκτός αυτών που περιγράφονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ως εκ τούτου περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της παρούσας απόφασης, αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 6 και 7 του νόμου 4014/2011. Εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση της οποίας η γενική εκτίμηση των επιπτώσεων περιλαμβάνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η παρούσα απόφαση προβλέπει γενικούς ή και ειδικούς όρους και περιορισμούς για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις και εργασίες, είναι δυνατή η υποβολή από το φορέα του έργου Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ), η οποία αξιολογείται και εγκρίνεται από την περιβαλλοντική αρχή που είναι αρμόδια για το κυρίως έργο.
Β. Ειδικές οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών φορτίων και συγκεντρώσεων κατά τις ισχύουσες διατάξεις:
1. Σε ό,τι αφορά τις οριακές τιμές και τα κρίσιμα επίπεδα ποιότητας της ατμόσφαιρας έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στις κοινές υπουργικές αποφάσεις με στοιχεία 14122/549/Ε103/2011 (ΦΕΚ 488/Β/2011) και 22306/1075/Ε103/2007 (ΦΕΚ 920/Β/2007), καθώς και στο άρθρο 2 παράγραφος δ' του προεδρικού διατάγματος 1180/1981 Περί ρυθμίσεως θεμάτων αναγομένων εις τα της ιδρύσεως και λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών (ΦΕΚ 293/Α/1981).
2. Σε ό,τι αφορά τις οριακές τιμές, την επεξεργασία και τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στην υπ' αριθμόν 5673/400/1997 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 192/Β/1997), την υπ' αριθμόν Ε1Β/221/1965 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 138/Β/1965), την υπ' αριθμόν 145116/2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 354/Β/2011), όπως ισχύει, και τις τυχόν ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή του έργου.
3. Ειδικές οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων:
α. Για το θόρυβο που εκπέμπεται από τον εξοπλισμό κατασκευής του έργου, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση 37393/2028/2003 στην οποία καθορίζονται μέτρα και όροι για τις εκπομπές θορύβου στο περιβάλλον από εξοπλισμό προς χρήση σε εξωτερικούς χώρους (ΦΕΚ 1418/Β/2003), όπως τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση 9272/471/2007 (ΦΕΚ 286/Β/2007).
β. Για το θόρυβο που εκπέμπεται από τη συνολική λειτουργία του εξοπλισμού του έργου κατά τη φάση κατασκευής, καθώς και από το μηχανολογικό εξοπλισμό κατά τη φάση λειτουργίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 1180/1981 Περί ρυθμίσεως θεμάτων αναγομένων εις τα της ιδρύσεως και λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών πάσης φύσης μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών και της εκ τούτων διασφαλίσεως περιβάλλοντος εν γένει (ΦΕΚ 293/Α/1981), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Γ. Διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων
1. Για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων εφαρμόζεται ο νόμος 4042/2012 (ΦΕΚ 80/Α/2012) και η κοινή υπουργική απόφαση ΗΠ/50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1209/Β/2003), όπως εκάστοτε ισχύει.
2. Για τα επικίνδυνα απόβλητα εφαρμόζονται οι κοινές υπουργικές αποφάσεις 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Ν/2006), 24944/ 1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β/2006) και 8668/2007 (ΦΕΚ 287/Β/2007), όπως εκάστοτε ισχύουν.
3. Για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2939/2001 (ΦΕΚ 179/Α/2001), όπως εκάστοτε ισχύει.
4. Για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης υπ' αριθμόν ΗΠ/23615/651/Ε.103/2014 (ΦΕΚ 1184/Β/2014), όπως εκάστοτε ισχύει.
Δ. Όροι, μέτρα και περιορισμοί που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση (πρόληψη - ελαχιστοποίηση - επανόρθωση - αποκατάσταση) των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων
1. Οριστικοποίηση σχεδιασμού: Κατά την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης και κατά τον οριστικό σχεδιασμό των κτιρίων, πρέπει να εξασφαλίζονται τα εξής:
α. Ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του χώρου και των κτιρίων, πρέπει να συνδυάζεται, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης πράσινων κτιρίων (π.χ. LEED, BREEAM, ELGBC ή DGNB):
α)α. Με την εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο στο παθητικό επίπεδο (σχεδιασμός προσαρμοσμένος στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις, βιοκλιματικό πράσινο κ.ά.) όσο και στο ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, λαμπτήρες εξοικονόμησης κ.ά.).
α)β. Με την ορθολογική χρήση νερού, με εφαρμογή προηγμένων μεθόδων εξοικονόμησης, αποτελεσματικής άρδευσης και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων.
β. Η τελική μορφή των ελεύθερων και αδόμητων χώρων πρέπει να εξασφαλίζει τη διατήρηση της ευρωστίας των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος της έκτασης, με διατήρηση της συνοχής του πρασίνου, της κατείσδυσης νερού και την φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Παράλληλα, πρέπει να επιδιωχθεί η προσαρμογή κατά το δυνατόν στα φυσικά χαρακτηριστικά της πολεοδομηθείσας περιοχής.
γ. Το συνολικό έργο θα διαθέτει υπογειοποιημένα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων. Το κάθε κτίριο θα είναι εφοδιασμένο με σύστημα διαχείρισης κτιρίου (Building Management System, BMS) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας. Το έργο θα είναι εξοπλισμένο με αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης και με κεντρικό σύστημα επιτήρησης χώρου, με όλους τους απαραίτητους αισθητήρες στις οικίες και στους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους. Επίσης, το έργο θα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονες υποδομές για παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στα κτίρια, κατασκευασμένες σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας 2014/61/ΕΕ, του κανονισμού συνεγκατάστασης της ΕΕΤΤ (ΑΠ 750/7, (ΦΕΚ 513/Β/2015)) και των κανονισμών περί τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακών δικτύων εντός και εκτός κτιρίων (κοινές υπουργικές αποφάσεις 41020/819/2012 (ΦΕΚ 2776/Β/2012) και κοινές υπουργικές αποφάσεις 72146/2316/2009 (ΦΕΚ 21/Β/2009), αντίστοιχα), όπως εκάστοτε ισχύουν.
Η όδευση όλων των δικτύων των εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί εντός επισκέψιμου καναλιού, ώστε να είναι επιθεωρήσιμα και οι όποιες εργασίες συντήρησης επισκευών, αναβαθμίσεων κ.λ.π. να διενεργούνται χωρίς όχληση και με ελαχιστοποιημένο κόστος.
δ. Το νέο πράσινο, σε όλη την έκταση του ακινήτου, πρέπει να σχεδιασθεί, ως προς τη διάταξή του, την επιλογή και τη μίξη των ειδών, το πρόγραμμα ανάπτυξης και συντήρησής του, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια, μέσω ειδικής μελέτης, η οποία θα καλύπτει κατ' ελάχιστον έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους στόχους:
• | Οικολογική προσαρμογή - Προστασία και τόνωση ευρωστίας οικολογικών λειτουργιών. |
• | Εμπλουτισμός δασικού οικοσυστήματος. |
• | Αντιπλημμυρική ή αντιδιαβρωτική προστασία. |
• | Πολεοδομικές και κτιριοδομικές συνέργειες (βιοκλιματική επίδραση, οπτικός διαχωρισμός κτιρίων από χώρους στάθμευσης ή τοπικές οδούς κ.ά.). |
Το καλλωπιστικό αποτέλεσμα πρέπει να επιτυγχάνεται ως δευτερογενής συνέπεια των παραπάνω στόχων και όχι ως πρωταρχική επιλογή.
Για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού του πρασίνου βάσει των παραπάνω, καθώς και για τις τελικές επιλογές επί των ζητημάτων των παρακάτω όρων Δ.1. ε, Δ.1. στ, Δ.1. ζ, Δ.1. θ και Δ.1. ι ζητούνται και λαμβάνονται υπόψη οι οδηγίες των αρμόδιων Υπηρεσιών.
ε. Η επιλογή των στόχων που θα επιδιώκονται κατά το σχεδιασμό του πρασίνου σε κάθε επιμέρους έκταση του ακινήτου πρέπει να συνδέεται αιτιωδώς με το έδαφος και την κλίση της έκτασης καθώς και με τη σχέση της με τις δομημένες και αδόμητες ζώνες του ακινήτου.
Για τον σκοπό αυτό, τα είδη που θα επιλεγούν πρέπει να χαρακτηρίζονται από συμβατότητα με την τοπική φυτοκοινωνία, προσαρμογή στις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες, χαμηλές απαιτήσεις φυτοπροστατευτικών ουσιών και λιπασμάτων και σχετικώς χαμηλές απαιτήσεις άρδευσης.
στ. Οι δενδροστοιχίες στα πεζοδρόμια και η εναλλαγή υψηλής και χαμηλής βλάστησης στα πάρκα πρέπει να ενοποιούνται οικολογικά με τις ενιαίες εκτάσεις πρασίνου.
ζ. Ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευθούν πρέπει να υπερκαλύπτει το διπλάσιο του αριθμού δένδρων που θα χρειαστεί να αφαιρεθούν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου.
η. Το πρόγραμμα εγκατάστασης και ανάπτυξης της βλάστησης πρέπει να διασυνδέεται με το πρόγραμμα υλοποίησης του έργου, προκειμένου το νέο πράσινο να δημιουργηθεί το νωρίτερο δυνατό.
θ. Το πρόγραμμα συντήρησης πρέπει να προβλέπει λεπτομερείς οδηγίες και δοσολογίες για τη λίπανση, τη φυτοπροστασία, το κλάδεμα και την αντικατάσταση αποτυχημένων φυτεύσεων, καθώς και για κάθε άλλη μείζονα εργασία πρασίνου. Στις οδηγίες για τη φυτοπροστασία και τη λίπανση πρέπει να ληφθεί ρητή μέριμνα για την αποφυγή εκπλύσεων στη Βρωμολίμνη.
ι. Η πυροπροστασία των δασικών εκτάσεων του ακινήτου και των εγκαταστάσεων του έργου πρέπει να εξασφαλιστεί με το σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος εποπτείας, έγκαιρης ειδοποίησης και άμεσης διαθεσιμότητας νερού πυρόσβεσης. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του έργου και ο σχεδιασμός του θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσω κατάλληλης μελέτης, η οποία θα διασφαλίσει την επιλογή και το συνδυασμό των πλέον σύγχρονων λύσεων εποπτείας και πυρόσβεσης. Στην ίδια μελέτη θα πρέπει να προδιαγράφεται το αναγκαίο πρόγραμμα συντήρησης και δοκιμών, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλότερη δυνατή διαθεσιμότητα του συστήματος.
2. Μονάδα Περιβάλλοντος: Στο πλαίσιο της διαδικασίας οριστικοποίησης σχεδιασμού των έργων και τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ο φορέας του έργου οφείλει να συγκροτήσει Μονάδα Περιβάλλοντος, μεριμνώντας για την απαραίτητη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή της, και διαθέτοντας σε αυτήν τις αναγκαίες ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες εντός της επιχειρησιακής οργάνωσης προκειμένου να επιτελεί τα εξής καθήκοντα:
α. Τήρηση περιβαλλοντικών όρων από όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του φορέα του έργου και από όλα τα τρίτα μέρη.
β. Διασφάλιση ορθής λειτουργίας των περιβαλλοντικών υποδομών του έργου (αφαλάτωση, δίκτυο συλλογής και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων κ.ά.).
γ. Εκπόνηση, δημοσίευση και υποβολή των απαιτούμενων περιοδικών εκθέσεων και αναφορών.
δ. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά τη λειτουργία του έργου, σύμφωνα με τον όρο 4)α.
ε. Συνεργασία του φορέα του έργου με τις αρμόδιες για το περιβάλλον Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης.
στ. Η στελέχωση, η υποδομή και οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες της ως άνω Μονάδας Περιβάλλοντος, μαζί με κάθε άλλο στοιχείο που σχετίζεται με το βαθμό αποτελεσματικής λειτουργίας της, θα πρέπει να υιοθετηθούν με απόφαση του ανώτατου επιπέδου εταιρικής διοίκησης του φορέα του έργου και να δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο.
3. Κατασκευή του έργου
α. Χρήση φυσικών πόρων και εξοικονόμηση ενέργειας
α)α. Για τη βελτιστοποίηση του ισοζυγίου χωματισμών και για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υλικών εκσκαφής για την κάλυψη των αναγκών του έργου σε γαιώδη ή αδρανή υλικά, η Μονάδα Περιβάλλοντος οφείλει να εκπονήσει (κατά την ωρίμανση του σχεδιασμού του έργου) και να εφαρμόσει (στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής) αναλυτικό πρόγραμμα χρονικής και χωρικής διάρθρωσης των εργασιών εκσκαφής και επίχωσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα των πρώτων θα καλύπτουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των δεύτερων.
α)β. Οι πρόσθετες (μετά την τήρηση των παραπάνω) ποσότητες γαιωδών ή αδρανών υλικών θα καλυφθούν από υφιστάμενες μονάδες που λειτουργούν τηρώντας την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και διαθέτοντας εν ισχύ περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπου απαιτείται.
α)γ. Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις πρέπει να χωροθετηθούν εντός του ακινήτου, επιλέγοντας θέσεις που ευνοούν τον περιορισμό των οχλήσεων στις χρήσεις και λειτουργίες του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που εφάπτονται σε αυτό.
α)δ. Οι ανάγκες του έργου σε σκυρόδεμα, πρέπει κατά προτεραιότητα να καλυφθούν από νομίμως λειτουργούσες μονάδες. Εάν αυτό δεν καθίσταται δυνατό, παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης προσωρινής μονάδας παραγωγής σκυροδέματος μετά από υποβολή, αξιολόγηση και έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του νόμου 4014/2011. Στη μελέτη αυτή θα αιτιολογείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε σκυρόδεμα από υφιστάμενες μονάδες και θα εξειδικεύεται ο τρόπος συμμόρφωσης με τους ακόλουθους όρους:
• | Η μονάδα παραγωγής σκυροδέματος εγκαθίσταται και λειτουργεί μόνο για το χρόνο που είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ απεγκαθίσταται και απομακρύνεται αμέσως μετά. |
• | Η θέση της μονάδας θα απέχει τουλάχιστον 200 m από όρια ρυμοτομικού σχεδίου ή οικισμών. |
• | Το σκυρόδεμα θα παράγεται σε κλειστό σύστημα. |
• | Οι μεταφορές και ζυγίσεις αδρανών και τσιμέντου θα γίνονται με κλειστές μεταφορικές ταινίες ή κοχλίες που θα αποκονιώνονται μέσω φίλτρων. |
• | Τα σιλό αποθήκευσης τσιμέντου θα πρέπει να έχουν φίλτρα αποκονίωσης και οι βαλβίδες εκτόνωσης θα εξαερώνονται σε φίλτρα. |
• | Η κατάληψη χώρου για αποθήκευση των αδρανών παραγωγής σκυροδέματος θα ελαχιστοποιηθεί, με τη χρήση κατάλληλων σιλό. |
α)ε. Οι ανάγκες σε ασφαλτόμειγμα για την οδοποιία που προβλέπεται στο πλαίσιο του συνολικού έργου, πρέπει να καλυφθούν από νομίμως λειτουργούσες μονάδες.
β. Διαχείριση στερεών αποβλήτων
β)α. Κατά τις χωματουργικές εργασίες να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή:
α) οποιουδήποτε είδους φαινόμενων αποσταθεροποίησης εδαφών ή διασκορπισμού χωματουργικών και αδρανών υλικών του έργου όπως κατολισθήσεις ή διάβρωση πρανών, απόπλυση σωρών αδρανών κ.λ.π.
β) πρόκλησης αρνητικών επιπτώσεων σε άλλες υποδομές ευρισκόμενες στην περιοχή. Στις περιπτώσεις που η πιθανότητα εμφάνισης των ως άνω φαινόμενων παρουσιάζεται αυξημένη, όπως για παράδειγμα σε περίοδο υψηλών βροχοπτώσεων, να διακόπτονται οι χωματουργικές εργασίες στις θέσεις που εμφανίζουν υψηλές κλίσεις. Ειδικότερα, οι εκσκαφές θεμελίων τεχνικών έργων που θα πραγματοποιηθούν να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και να αποφευχθούν οι άσκοπες διανοίξεις, εκχερσώσεις και αποψιλώσεις.
β)β. Κατά τη φάση των χωματουργικών εργασιών, τα πλεονάζοντα υλικά εκσκαφής, θα απομακρύνονται αμέσως από τα μέτωπα εκτέλεσης των εργασιών, ενώ όσα πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν θα αποτίθενται σε προκαθορισμένες θέσεις για τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο.
β)γ. Τα πλεονάζοντα υλικά εκσκαφής, μετά την εξάντληση της δυνατότητας αξιοποίησής τους για τις ανάγκες του έργου σύμφωνα με τον όρο 3.α)α, θα διατίθενται κατά προτεραιότητα για την αποκατάσταση ανενεργών λατομείων της περιοχής, κατόπιν τήρησης όσων ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 7 του νόμου 4014/2011 (υποβολή μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης και έγκρισή της από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Δασών Κέρκυρας).
β)δ. Εάν, επιπλέον των ανωτέρω, απαιτηθεί και απόθεση πλεοναζόντων υλικών εκσκαφής σε αποθεσιοθαλάμους, αυτοί πρέπει να χωροθετηθούν εκτός εκτάσεων δασικού χαρακτήρα κατόπιν υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του νόμου 4014/2011.
Στη μελέτη αυτή θα αναλύονται τουλάχιστον τα ακόλουθα θέματα:
• | Υφιστάμενο και μελλοντικό, μετά τις αποθέσεις και την αποκατάσταση, ανάγλυφο κάθε αποθεσιοθαλάμου. |
• | Τεχνικά χαρακτηριστικά των αποθέσεων, όπως είδος και ιδιότητες υλικών, ύψη και πλάτη επιφανειών απόθεσης, ευστάθεια, απαγωγή όμβριων κ.ά. |
• | Λεπτομερείς παράμετροι φυτεύσεων, όπως είδη φυτών, σχέση τους με την τοπική φυτοκοινωνία, φυτευτικό πλέγμα, δίκτυο και τρόπος άρδευσης, πρόγραμμα συντήρησης κ.ά. |
β)ε. Ως βασικές κατευθύνσεις για την αποκατάσταση καθορίζονται οι εξής:
• | Μεγιστοποίηση φύτευσης δασικών ειδών. |
• | Μίξεις ειδών ώστε οι επιφάνειες των φυτεύσεων να προσομοιάζουν κατά το δυνατόν με τις παρακείμενες φυσικές διαπλάσεις. |
• | Εξασφάλιση της σταθερότητας των νέων επιφανειών και φροντίδας της βλάστησης (άρδευση, λίπανση, αντικατάσταση αποτυχημένων φυτεύσεων). |
β)στ. Πέραν των παραπάνω, η διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τα ΑΕΚΚ.
β)ζ. Η διαχείριση των αποβλήτων που εμπίπτουν στα επικίνδυνα ή τοξικά απόβλητα, θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πάγιας σχετικής νομοθεσίας για κάθε είδος και ρεύμα.
β)η. Η τακτική συντήρηση του εξοπλισμού κατασκευής θα διεξάγεται εκτός του ακινήτου. Για τις περιπτώσεις έκτακτης συντήρησης θα τηρείται αρχείο από το φορέα κατασκευής. Για τις περιπτώσεις αυτές:
• | Η διαχείριση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 82/2004 (ΦΕΚ 64/Α/2004), με το οποίο καθορίζονται μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων των λιπαντικών ελαίων. |
• | Τα άχρηστα ελαστικά, θα παραδίδονται προς εναλλακτική διαχείριση σε πιστοποιημένο φορέα. |
γ. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
γ)α. Καθ' όλη τη διάρκεια της κατασκευής θα πρέπει να αποτρέπεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από κάθε είδους απορροές, καθώς και απόρριψη οποιωνδήποτε μη βιοδιασπώμενων ουσιών επί του εδάφους.
γ)β. Για την αποφυγή επιπτώσεων από ατυχήματα να υπάρχουν αποθηκευμένα σε εύκολα προσπελάσιμο σημείο του εργοταξίου κατάλληλα υλικά (π.χ. ειδικά προϊόντα δέσμευσης, βιοδιάσπασης, ή συλλογής ελαίων και λιπαντικών κ.ά.).
γ)γ. Για την αποφυγή εκπλύσεων επιβαρυμένων με ρύπους, να αποφεύγονται οι εργασίες εκσκαφών κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή.
δ. Διαχείριση βυθοκορημάτων
δ)α. Τα βυθοκορήματα θα πρέπει να διατεθούν είτε σε κατάλληλο χώρο στην ξηρά είτε σε βάθη θάλασσας μεγαλύτερα από 50 m και σε απόσταση από την ακτογραμμή μεγαλύτερη των 2 km, μετά από θετική γνωμάτευση κατάλληλου εργαστηρίου (ΕΚΘΕ, Πανεπιστημίου, κ.α.), από την οποία θα προκύπτει ότι τα υλικά αυτά δεν είναι επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον και μετά από άδεια της Λιμενικής Αρχής.
δ)β. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη απόρριψη υλικών ή ουσιών στη θάλασσα.
ε. Περιορισμός εκπομπών στην ατμόσφαιρα
ε)α. Όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή του έργου να διαθέτουν σε ισχύ πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα εκάστοτε όρια αερίων ρύπων.
ε)β. Σε κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα όπου υπάρχει πιθανότητα εκπομπής σκόνης, αιωρούμενων σωματιδίων ή οσμηρών ουσιών, να υιοθετούνται διαδικασίες και εξοπλισμός που εξασφαλίζουν τη δραστική μείωση αυτών των εκπομπών, ενώ οι χρόνοι των διαδικασιών αυτών πρέπει να ελαχιστοποιούνται.
ε)γ. Οι φορτώσεις - αποθέσεις χαλαρών υλικών και οι διαδρομές των οχημάτων κατασκευής εντός της ζώνης κατασκευής, κατά τις ξηρές περιόδους του έτους να γίνονται υπό διαβροχή ή με ισοδύναμο τρόπο περιορισμού της σκόνης.
ε)δ. Η εκπομπή σκόνης από την επίδραση του ανέμου σε σωρούς υλικών που έχουν προσωρινά δημιουργηθεί στη ζώνη του έργου, περιορίζεται είτε με κάλυψη των σωρών, είτε με διαβροχή τους, είτε με χρήση διαλυμάτων που στερεοποιούν προσωρινά την εξωτερική επιφάνεια του σωρού.
στ. Θόρυβος
στ)α. Για κάθε μονάδα του εξοπλισμού που υπόκειται σε οριοθέτηση ή επισήμανση εκπεμπόμενου θορύβου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα διεξάγεται έλεγχος ανταπόκρισης στις σχετικές υποχρεώσεις από τον υπεύθυνο της κατασκευής. Τα σχετικά στοιχεία (δήλωση συμμόρφωσης κ.ά.) θα φυλάσσονται στο εργοτάξιο για όλη τη διάρκεια χρήσης της κάθε τέτοιας μονάδας. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εξοπλισμού κατασκευής που δεν ανταποκρίνεται στις σχετικές με το θόρυβο υποχρεώσεις.
στ)β. Όταν υψηλές στάθμες θορύβου εκπέμπονται από σημειακές πηγές (π.χ. χρήση αεροσφύρων, αεροσυμπιεστών ή άλλου θορυβώδους εξοπλισμού) που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες στο θόρυβο χρήσεις, πρέπει να χρησιμοποιούνται κινητά ηχομονωτικά περιφράγματα γύρω από τα σημεία εκπομπής για τον περιορισμό του θορύβου. Παράλληλα, θα πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται η σύγχρονη λειτουργία περισσότερων του ενός θορυβωδών μελών του εξοπλισμού κατασκευής και να επιλέγεται η διαδοχική λειτουργία τους.
ζ. Περιορισμός των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
ζ)α. Για την πληρέστερη προστασία του οικοτόπου λιβαδιών Ποσειδωνίας, την ελαχιστοποίηση της επίδρασης στην πρωτογενή παραγωγή του θαλάσσιου χώρου και τη μικρότερη δυνατή αύξηση της θολερότητας των υδάτων της θαλάσσιας περιοχής που πρόκειται να κατασκευαστεί η τουριστική λιμενική εγκατάσταση, επιβάλλεται ο αποκλεισμός της έκτασης των θαλάσσιων εκσκαφών και επιχώσεων με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού για τη συγκράτηση των αιωρούμενων στερεών υλικών (ειδικά πλωτά φράγματα - debris containment booms, siltation curtains κ.λ.π.) με στόχο τον μέγιστο περιορισμό των εναιωρήσεων.
ζ)β. Οι βυθοκορήσεις θα πρέπει να διεξάγονται κατά προτεραιότητα εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου της ιχθυοπανίδας.
ζ)γ. Ο σχεδιασμός των εργασιών κατασκευής και της χωροθέτησης των προσωρινών εγκαταστάσεων υποστήριξης (εργοτάξια, προσωρινά γραφεία κ.λ.π.) θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Για την προστασία του υγροτόπου της Βρωμολίμνης, οι προσωρινές εγκαταστάσεις υποστήριξης της κατασκευής να οριοθετούνται σε θέσεις που απέχουν τουλάχιστον 200 m από τον υγρότοπο.
ζ)δ. Η φθορά δασικής βλάστησης θα πρέπει να περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή, διατηρώντας την έκταση των υφιστάμενων θυλάκων φυσικής βλάστησης.
η. Άλλα θέματα κατασκευής
η)α. Η μεταφορά των υλικών εκσκαφής, καθώς και κάθε άλλου υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο σε ποσότητες που απαιτούν άνω των τεσσάρων δρομολογίων φορτηγών οχημάτων, θα πρέπει να διεξάγονται βάσει σχεδίου μεταφοράς υλικών το οποίο θα συνταχθεί από τον ανάδοχο κατασκευής, θα ελεγχθεί από τη Μονάδα Περιβάλλοντος ως προς την ανταπόκρισή του στις ακόλουθες τέσσερις επιδιώξεις και θα εφαρμόζεται υπό την επίβλεψή της από όσα τρίτα μέρη συμμετέχουν στις εργασίες κατασκευής. Με το σχέδιο μεταφοράς υλικών θα πρέπει να επιδιώκονται τα εξής:
• | Σαφής καθορισμός δρομολογίων, με κατά προτεραιότητα αξιοποίηση (α) οδών του βασικού δικτύου (β) οδών που παρακάμπτουν περιοχές κατοικίας. |
• | Ελαχιστοποίηση του χρόνου και της έντασης επιβάρυνσης του οδικού δικτύου. |
• | Άμεση αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές. |
• | Εποπτεία πλήρους τήρησης της πάγιας υποχρέωσης κάλυψης των μεταφερόμενων υλικών. |
η)β. Οι εργασίες εκσκαφών του έργου να πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία των αρμόδιων Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες να ειδοποιούνται εγκαίρως προκειμένου να ορίσουν εντεταλμένους αντιπροσώπους τους.
Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακόπτονται και θα ακολουθεί ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτάται η περαιτέρω πορεία του έργου, κατόπιν γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων οργάνων του αρμόδιου για τον Πολιτισμό Υπουργείου. Το κόστος της εποπτείας, έρευνας, ενδεχομένως απαιτούμενων ανασκαπτικών εργασιών, συντήρηση, προβολής και δημοσίευσης των ευρημάτων θα καλύπτεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002.
η)γ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του μνημείου του ανεμόμυλου και η αρμονική του ένταξη στο νέο αρχιτεκτονικό σύνολο, η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη του περιβάλλοντος χώρου (ξενοδοχείο, πλατεία, χώρος στάθμευσης κ.ά.) θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες.
η)δ. Κατά την κατασκευή των χερσαίων και θαλάσσιων έργων της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης τηρούνται επιπροσθέτως των παραπάνω και οι όροι που τέθηκαν στην υπ' αριθμόν ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΜ/ ΤΣΠΑΕΕ/54668/31056/1657/25/2015 Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης για την εποπτεία των εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την ανάδειξη τυχόν ευρημάτων.
η)ε. Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην ακτοπλοΐα, οι εργασίες στη θάλασσα προϋποθέτουν την ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής.
η)στ. Σε περίπτωση που οι εργασίες κατασκευής εκτελούνται κατά τη αντιπυρική περίοδο, η Μονάδα Περιβάλλοντος οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια Δασική Αρχή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
η)ζ. Έγκαιρη ενημέρωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας για την ημερομηνία έναρξης των εργασιών κατασκευής των λιμενικών ώστε να προβεί στην έκδοση των σχετικών προαγγελιών.
4. Λειτουργία του έργου
α. Κατά τη λειτουργία του έργου εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) με σκοπό:
• | Τη διαρκή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τακτικής λειτουργίας, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. |
• | Την πρόληψη ή τον έλεγχο των επιπτώσεων που οφείλονται σε έκτακτα γεγονότα. |
• | Την αξιόπιστη και με επαρκή συχνότητα παρακολούθηση των μεγεθών που χαρακτηρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όλες τις δραστηριότητες του έργου. |
• | Τη δημοσιοποίηση των καταγραφών, των ενεργειών ελέγχου - αντιμετώπισης των επιπτώσεων και των μεγεθών που αποτελούν δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων, προς τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς ή Υπηρεσίες, με τη δημοσίευση στο διαδίκτυο περιοδικής (ετήσιας ή συχνότερης) περιβαλλοντικής έκθεσης. |
• | Τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων. |
β. Για τη διασφάλιση του ορθού σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ΣΠΔ μπορούν να χρησιμοποιηθούν διεθνή πρότυπα και διαδικασίες (π.χ. πρότυπα ISO 14001 και 14004).
γ. Σε διάστημα όχι μικρότερο του τριμήνου πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου, πρέπει να υποβληθεί στη ΔΙΠΑ του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς διατύπωση γνώμης το περιεχόμενο του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και όσα άλλα στοιχεία του ΣΠΔ σχετίζονται με την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
δ. Ο φορέας του έργου οφείλει να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Περιβάλλοντος του όρου Δ.2. είναι οργανωτικά και επιχειρησιακά επαρκής για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαρκή εφαρμογή του ΣΠΔ.
ε. Οι διαδικασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και οι οδηγίες λειτουργίας, συντήρησης και παρακολούθησης που σχετίζονται με την πλήρη και διαρκή τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, πρέπει να προδιαγραφούν αναλυτικά σε κατάλληλο εγχειρίδιο.
Το εγχειρίδιο αυτό πρέπει να υιοθετηθεί με απόφαση του ανώτατου επιπέδου εταιρικής διοίκησης του φορέα του έργου και να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο, ενώ η εφαρμογή των διαδικασιών και οδηγιών του θα διασφαλιστεί μεταξύ άλλων και με κατάλληλες πρόνοιες του Κανονισμού Λειτουργίας του έργου.
στ. Διαχείριση στερεών αποβλήτων στα. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος, θα πραγματοποιείται με οργανωμένο και περιβαλλοντικά συμβατό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εκπονηθεί και εφαρμοστεί ένα λεπτομερώς προδιαγεγραμμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΔΑ), διαμέσου του οποίου θα επιδιώκονται οι ακόλουθοι στόχοι:
• | Ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων. |
• | Διαχωρισμός στην πηγή των υλικών που μπορούν να διατεθούν προς ανακύκλωση, αυτών που χρήζουν ειδικής διαχείρισης, καθώς και κατά το δυνατόν του οργανικού κλάσματος. |
• | Μεγιστοποίηση του ποσοστού που διατίθεται προς ανακύκλωση και ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση. |
• | Διαρκής συμμόρφωση με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί στερεών αποβλήτων. |
• | Διακριτή διαχείριση πράσινων αποβλήτων (προερχόμενων από τις εργασίες συντήρησης πρασίνου), με μεθόδους που να μεγιστοποιούν το οικοσυστημικό αποτέλεσμα, π.χ. παραγωγή compost που θα αξιοποιείται στους χώρους πρασίνου του έργου. |
στ)β. Η διάθεση των στερεών αποβλήτων που θα συλλέγονται κατά τα ανωτέρω, θα πραγματοποιείται σε τοπικές μονάδες ή εγκαταστάσεις (π.χ. στο Τεμπλόνι).
στ)γ. Το Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων θα πρέπει να ενταχθεί στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του όρου Δ.4.α.
στ)δ. Η Μονάδα Περιβάλλοντος θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την καθημερινή επίβλεψη εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, την καταγραφή αντιπροσωπευτικών μεγεθών και τη λήψη διορθωτικών και βελτιωτικών μέτρων.
στ)ε. Τα αντιπροσωπευτικά μεγέθη που θα καταγράφονται κατ' εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς και τυχόν διορθωτικά ή βελτιωτικά μέτρα θα αναφέρονται στην έκθεση του όρου Δ.7.α.
ζ. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
ζ)α. Τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου θα οδηγούνται μέσω κατάλληλου αποχετευτικού συστήματος στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 300 m3/ημέρα που προβλέπεται στο σχεδιασμό του έργου.
ζ)β. Να γίνεται τακτική συντήρηση και επιθεώρηση των σωληνώσεων και των εγκαταστάσεων του αποχετευτικού δικτύου.
ζ)γ. Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα διατίθενται προς επαναχρησιμοποίηση για αστική και περιαστική χρήση (κατά την έννοια της κοινής υπουργικής απόφασης 145116/2011) εντός των εκτάσεων του ακινήτου.
Αποκλείεται η εδαφική διάθεση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής Λ1, η οποία έχει ως τελικό αποδέκτη τη Βρωμολίμνη.
ζ)δ. Η επεξεργασία των λυμάτων και η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της υπ' αριθμόν 145116/2011 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερα:
ζ)ε. Τα μέγιστα όρια για τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους των επεξεργασμένων λυμάτων ορίζονται στον Πίνακα 3 του Παρατήματος Ι, στον Πίνακα 4 του Παρατήματος ΙΙ, καθώς και στον Πίνακα 6 του Παραρτήματος IV.
ζ)στ. Η κατ' ελάχιστον απαιτούμενη επεξεργασία των λυμάτων ορίζεται στο Παράρτημα Ι και ειδικότερα στον Πίνακα 3 αυτού.
ζ)ζ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι απαιτήσεις της εκροής, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο φορέας του έργου θα πρέπει να διακόπτει τη διάθεση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων προς επαναχρησιμοποίηση.
ζ)η. Στους χώρους που αρδεύονται με ανακτημένο νερό θα πρέπει να τοποθετηθεί κατάλληλη σήμανση.
ζ)θ. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αστοχίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, πρέπει να υπάρχει εφεδρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εφεδρεία στο 100% για τις αντλίες, τους φυσητήρες, τους αναδευτήρες, καθώς και για τις δυο φυγοκεντρικές αντλίες του αντλητικού συστήματος άρδευσης.
ζ)ι. Να προβλεφθεί η δυνατότητα, σε περίπτωση αστοχίας, προσωρινής αποθήκευσης των λυμάτων σε στεγανή δεξαμενή εντός της εγκατάστασης, απ' όπου με βυτιοφόρα οχήματα θα οδηγούνται προς επεξεργασία στην πλησιέστερη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
ζ)ι)α. Η παραγόμενη ιλύς από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, μετά την αφυδάτωσή της, διατίθεται είτε στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είτε σε κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα.
ζ)ι)β. Σε περίπτωση που για τον καθαρισμό των φίλτρων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων χρησιμοποιούνται εκτός των φυσικών μεθόδων και χημικές ουσίες, τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν από τη διαδικασία καθαρισμού συλλέγονται σε ειδική στεγανή δεξαμενή και διατίθενται σε κατάλληλα πιστοποιημένους φορείς για την επεξεργασία τους.
ζ)ι)γ. Η συχνότητα και οι παράμετροι ανάλυσης των επεξεργασμένων λυμάτων στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, καθώς και η τήρησή τους σε αρχείο πρέπει να διεξάγονται κατά τις απαιτήσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.
Πρέπει επίσης να τηρείται αρχείο με τα παραστατικά έγγραφα για την απομάκρυνση της ιλύος, καθώς και για την απομάκρυνση των λυμάτων σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της μονάδας έως την επαναλειτουργία της. Επίσης καταγράφονται όλα τα έκτακτα συμβάντα κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης, καθώς και οι ενέργειες για την επάνοδο σε κανονική λειτουργία. Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις, καθώς και η καταχώριση στοιχείων κατά τη λειτουργία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, διεξάγονται με τήρηση γραπτού πρωτοκόλλου. Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις ακολουθούν τα ευρωπαϊκά (CEN) πρότυπα ή άλλα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.
ζ)ι)δ. Σε περίπτωση που από τους παραπάνω ελέγχους προκύπτει κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον ή στη δημόσια υγεία, η Μονάδα Περιβάλλοντος ενημερώνει αμέσως την οικεία Διεύθυνση Υδάτων, προκειμένου να καθοριστούν από κοινού, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας, το είδος και το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων μέτρων.
η. Αφαλάτωση
η)α. Η αναρρόφηση του θαλασσινού νερού θα γίνεται από βάθος 1,5 - 2,0 m υπό τη στάθμη της θάλασσας, μέσω δύο στομίων υδροληψίας (κύριο και εφεδρικό), εγκαταστημένων στα εξωτερικά όρια του προσήνεμου μώλου της μαρίνας και σε σημείο όπου στο βυθό υπάρχει κενό στο λιβάδι Ποσειδωνίας.
η)β. Τα στόμια υδροληψίας να είναι κατάλληλα τοποθετημένα και προστατευμένα μεταξύ των φυσικών ογκόλιθων προστασίας του προσήνεμου μώλου. Στο άκρο των στομίων τοποθετούνται κατάλληλες διατάξεις για την αποφυγή εισόδου μικρών θαλάσσιων οργανισμών μέσα στον αγωγό.
η)γ. Η ποιότητα του παραγόμενου νερού στην έξοδο της μονάδας αφαλάτωσης και η καταλληλότητα των υλικών (σωληνώσεων κ.λ.π.) σε επαφή με το πόσιμο νερό να είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Υ2/2600/2001 (ΦΕΚ 892/Β/2001), όπως εκάστοτε ισχύει και την Οδηγία 1998/83 του Συμβουλίου της ΕΕ (03-11-1998).
η)δ. Η παραγόμενη άλμη από την εγκατάσταση αφαλάτωσης θα επιστρέφει στη θάλασσα, μέσω του αγωγού που προβλέπεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο διαχυτήρας του οποίου έχει σχεδιασθεί να απολήγει σε σημείο που ευνοεί τη διασπορά και ελαχιστοποιεί ως εκ τούτου τις επιπτώσεις στο άμεσο θαλάσσιο περιβάλλον.
θ. Λιμενική εγκατάσταση θα. Ενθαρρύνεται η πρόσδεση των σκαφών σε μόνιμα αγκυροβόλια ώστε να ελαχιστοποιείται η αγκυροβόλησή τους στα ανοιχτά.
θ)β. Απαγορεύεται οποιαδήποτε διάθεση στη θάλασσα υγρών και στερεών αποβλήτων, καυσίμων, ή καταλοίπων ελαίων από τα σκάφη αναψυχής.
θ)γ. Για τη διαχείριση των αποβλήτων της λιμενικής εγκατάστασης καταρτίζεται και εφαρμόζεται Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 8111.1/41/2009 (ΦΕΚ 412/Β/2009).
θ)δ. Ο λιμένας οφείλει να είναι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και εξοπλισμό αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή (πλωτά φράγματα, απορροφητικές διασκορπιστικές ουσίες κ.λ.π.) που θα υποδειχθούν από την οικεία Λιμενική Αρχή, καθώς και εγκεκριμένο, συμβατό με το τοπικό σχέδιο της Λιμενικής Αρχής, Σχέδιο έκτακτης Ανάγκης (Contingency Plan), που θα ακολουθείται στην αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας.
θ)ε. Τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά έλαια και πετρελαιοειδή κατάλοιπα που προκύπτουν από τα εξυπηρετούμενα σκάφη στη λιμενική εγκατάσταση, πρέπει να συλλέγονται προσωρινά σε ειδικές φορητές δεξαμενές που θα τοποθετηθούν σε κατάλληλες θέσεις εντός της χερσαίας ζώνης της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, και τέλος να διατίθενται σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 82/2004 (ΦΕΚ 64/Α/2004).
θ)στ. Πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος και συντήρηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων και του σταθμού ανεφοδιασμού, για την αποτροπή διαρροών και την επιβεβαίωση τήρησης όλων των μέτρων πυρασφάλειας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.
θ)ζ. Οι δεξαμενές καυσίμων πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να αποτρέπεται κάθε διαρροή προς το έδαφος.
θ)θ. Επιπροσθέτως, ο φορέας διαχείρισης του τουριστικού λιμένα πρέπει να μεριμνά για τα εξής:
• | Φωτοσήμανση του έργου σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων. |
• | Αποστολή στην Υδρογραφική Υπηρεσία, μετά το πέρας των έργων, λεπτομερούς οριζοντιογραφίας και ακριβούς βυθομετρικού διαγράμματος για την ενημέρωση των αντίστοιχων ΧΕΕ και λοιπών ναυτιλιακών εκδόσεων. |
• | Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος στους χερσαίους και θαλάσσιους χώρους. |
• | Δυνατότητα παροχής σωστικών μέσων και προστασίας έναντι ναυτιλιακών κινδύνων. |
• | Οριστικός καθορισμός νέας γραμμής αιγιαλού και παραλίας και καταγραφής του δημοσίου κτήματος μετά την ολοκλήρωση των έργων της λιμενικής υποδομής. |
• | Εκπόνηση ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2160/1993. |
ι. Ορθολογική χρήση νερού
ι)α. Τα όμβρια ύδατα της έκτασης του έργου θα συλλέγονται με κατάλληλο δίκτυο σε λεκάνες συλλογής ομβρίων και πλημμυρικής ανάσχεσης, προκειμένου να αξιοποιούνται για την άρδευση των χώρων πρασίνου.
Η περίσσεια τους θα πρέπει να οδηγείται στις φυσικές μισγάγγειες, οι τρεις εκ των οποίων εκβάλουν στη θάλασσα και η μία στον υγρότοπο Βρωμολίμνη.
ι)β. Η κατανάλωση νερού κατά τη λειτουργία του έργου θα πρέπει να διατηρείται σε ορθολογικό επίπεδο, με την εφαρμογή κατάλληλης δέσμης από πάγια και διαχειριστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον:
ι)γ. Άρδευση με συστήματα που χαρακτηρίζονται από εξοικονόμηση νερού (π.χ. δίκτυο σταλακτοφόρων αγωγών και αυτόματη ρύθμιση της ποσότητας νερού βάσει μετεωρολογικών συνθηκών).
ι)δ. Τακτική συντήρηση (επισκόπηση καλής λειτουργίας και άμεση επανόρθωση βλαβών) των συστημάτων εξοικονόμησης νερού στα κτίρια, τα οποία υλοποιήθηκαν βάσει του όρου Δ.1.α)β.
5. Αποκατάσταση, μερική ή σταδιακή ή οριστική παύση λειτουργίας του έργου
α. Σε περίπτωση διακοπής των εργασιών κατασκευής του έργου πριν από την ολοκλήρωσή του, ο φορέας του αξιολογεί την κατάσταση ρύπανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις παρακολούθησης που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, καθώς και την αλλαγή στη γεωμορφολογία της περιοχής. Επιπρόσθετα ο φορέας του έργου ενημερώνει σχετικά την αρμόδια περιβαλλοντική και πολεοδομική Υπηρεσία. Εάν η διακοπή των εργασιών είναι οριστική, ο φορέας του έργου βαρύνεται με την ευθύνη και το κόστος αποκατάστασης των κάθε μορφής αλλοιώσεων (μορφολογικών - τοπιολογικών, οικολογικών κ.ά.) που προκάλεσε στο περιβάλλον, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων περί περιβαλλοντικής ευθύνης (προεδρικό διάταγμα 148/2009 όπως εκάστοτε ισχύει).
β. Στις περιπτώσεις που η παύση λειτουργίας του έργου έχει πιθανότητες να προκαλέσει σημαντική ρύπανση του εδάφους ή των υπόγειων υδάτων από επικίνδυνες ουσίες, ο φορέας λειτουργίας / εκμετάλλευσης οφείλει να λαμβάνει εκ των προτέρων τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την αποτροπή τέτοιων ενδεχομένων και τη διαχείριση των ουσιών αυτών σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις.
γ. Σε περιπτώσεις κατεδάφισης, τα απόβλητα υπόκειται σε διαχείριση βάσει της σχετικής με αυτά νομοθεσίας.
6. Έκτακτα περιστατικά ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος α. Ο φορέας του έργου οφείλει να καταρτίσει αναλυτικό σχέδιο αντιμετώπισης μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας το οποίο κατ' ελάχιστο θα περιλαμβάνει:
• | Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς. |
• | Μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων. |
• | Μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. |
β. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 148/2009 και των διατάξεων της ενότητας Α' Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος του νόμου 4042/2012, σε περίπτωση συμβάντος ή ατυχημάτων που επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον, θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:
• | Ο φορέας του έργου ενημερώνει άμεσα την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή και λαμβάνει τα μέτρα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή άλλων συμβάντων ή ατυχημάτων. |
• | Οι αρμόδιες περιβαλλοντικές Υπηρεσίες απαιτούν από τον φορέα του έργου να λάβει όλα τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα τεκμηριωθούν ως αναγκαία για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή άλλων συμβάντων ή ατυχημάτων. |
7. Παρακολούθηση
α. Η επίδραση του έργου στο περιβάλλον και η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στη λειτουργία του θα παρακολουθείται με κατάλληλο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης (ΠΠΠ).
Το πρόγραμμα αυτό θα εκπονηθεί από τη Μονάδα Περιβάλλοντος, η οποία οφείλει επίσης να συντονίζει την εφαρμογή του.
β. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης θα πρέπει να ενταχθεί στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του όρου Δ.4)α.
γ. Στο πλαίσιο του ΠΠΠ, θα πρέπει να συλλέγονται, να τίθενται σε επεξεργασία και αξιολόγηση, και τέλος να δημοσιοποιούνται, στοιχεία σχετικά με τα ακόλουθα θέματα τουλάχιστον:
γ)α. Δείκτες πληθυσμού, με στοιχεία που αφορούν κυρίως σε:
• | Μέσο ανά μήνα αριθμό ενοίκων. |
• | Μέσο χρόνο παραμονής ενοίκων. |
γ)β. Ορθολογική χρήση νερού και ποιοτική του κατάσταση, με στοιχεία που αφορούν κυρίως:
• | Μηνιαίες μετρήσεις ποιότητας νερού στην έξοδο της μονάδας αφαλάτωσης, σύνοψη αποτελεσμάτων μέτρησης μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων των επεξεργασμένων λυμάτων που διεξάγονται βάσει της σχετικής νομοθεσίας (όρος 4.ζ)ι)γ), καθώς και ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού στις λεκάνες συλλογής ομβρίων. |
• | Μηνιαίες ποσότητες νερού που καταναλώνονται για ύδρευση και άρδευση, καθώς και ποσοστό κάλυψης των αναγκών άρδευσης από αξιοποίηση όμβριων υδάτων και επαναχρησιμοποίηση νερού που ανακτήθηκε από την επεξεργασία λυμάτων. |
• | Δείκτες εξοικονόμησης νερού ύδρευσης και άρδευσης, σε σύγκριση με τυπικές μέσες καταναλώσεις. |
γ)γ. Κατάσταση υδάτινων σωμάτων, με στοιχεία που αφορούν σε:
• | Κατάσταση των υδάτων κολύμβησης, όπως προκύπτει από τις μικροβιολογικές αναλύσεις και καταγραφές φυσικοχημικών παραμέτρων (pH, διαλυμένο οξυγόνο, διαύγεια, χρώμα, αιωρούμενα στερεά, υδρογονάνθρακες κ.ά.) οι οποίες διενεργούνται κατ' εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. |
• | Κατάσταση του υγροτόπου Βρωμολίμνης, βάσει των κυριότερων οικολογικών και φυσικοχημικών παραμέτρων. |
γ)δ. Δείκτες ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος
• | Αποτύπωση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, τουλάχιστον μια φορά ετησίως, στην ευρύτερη περιοχή του αγωγού διάθεσης αλμολοίπου. Η πρώτη αποτύπωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης. |
• | Καταγραφή ανά τρίμηνο της φυσικοχημικής κατάστασης των υδάτων (διαφάνεια, αλατότητα, αγωγιμότητα, θερμοκρασία, περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο) σε τουλάχιστον ένα σημείο που να εντοπίζεται στο όριο των λιβαδιών Ποσειδωνίας που βρίσκεται πλησιέστερα στην εκβολή του αγωγού διάθεσης. Η πρώτη καταγραφή θα πρέπει να γίνει πριν τη έναρξη λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης. |
γ)ε. Στερεά απόβλητα, με στοιχεία που αφορούν:
• | Ποσότητες ανά ρεύμα και ποσοστό διαλογής στην πηγή. |
• | Τρόπο διαχείρισης και διάθεσης κάθε ρεύματος. |
• | Δείκτες ανακύκλωσης για τα κύρια υλικά και βαθμός αξιοποίησης πράσινων αποβλήτων. |
δ. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης δημοσιοποιούνται στον ιστότοπο του φορέα λειτουργίας του έργου, με τη μορφή ετήσιας τουλάχιστον έκθεσης.
ε. Στην παραπάνω έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε διακριτές ενότητες τα εξής θέματα:
• | Αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μετρήσεων με τα εκάστοτε όρια, επίπεδα αναφοράς ή πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος. |
• | Τρόπος συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του έργου. |
• | Αναφορά σε συμβάντα εκτάκτων καταστάσεων της ενότητας 6 (Έκτακτα περιστατικά ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος). |
8. Αντισταθμιστικά μέτρα Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα μέτρα που προδιαγράφηκαν παραπάνω, ως εκ τούτου δεν απαιτείται η επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων.
9. Χρηματικές εγγυήσεις - ασφαλιστικά συμβόλαια Ο φορέας του έργου οφείλει να συμμορφώνεται στις απαιτήσεις χρηματικών εγγυήσεων και ασφάλισης για θέματα περιβάλλοντος, όπως αυτές τίθενται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
10. Υποχρέωση τήρησης μέτρων που προτείνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους όρους και περιορισμούς που τέθηκαν στις ανωτέρω παραγράφους, και την εκάστοτε νομοθεσία ίσης ή υπέρτερης τυπικής ισχύος.
Ε. Χρονικό διάστημα ισχύος των περιβαλλοντικών όρων - Προϋποθέσεις για την ανανέωση και τροποποίησή τους.
1. Οι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για δέκα έτη από την έκδοση της παρούσας απόφασης, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εγκρίθηκαν.
2. Πριν από την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, ο φορέας του έργου οφείλει να εκκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του νόμου 4014/2011. Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 13 του νόμου 3986/2011, εφαρμοζόμενης αναλογικά, εάν ο φάκελος ανανέωσης υποβληθεί έξι μήνες προ της λήξης, για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης, οι περιβαλλοντικοί όροι διατηρούνται σε ισχύ.
3. Για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, επέκταση ή τροποποίηση του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ή επανεξέταση και αναπροσαρμογή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, απαιτείται η τήρηση του άρθρου 6 του νόμου 4014/2011 σε συνδυασμό με την προθεσμία των έξι μηνών της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του νόμου 3986/2011.
4. Εφόσον, κατά τις τακτικές ή και έκτακτες περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή τροποποιούνται οι όροι της απόφασης αυτής, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 2 του νόμου 4014/2011, σε συνδυασμό με το άρθρο 6 του ίδιου νόμου.
5. Σε περίπτωση διαφοροποίησης του σχεδιασμού του έργου προς συμμόρφωση με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σε στάδιο οριστικών τεχνικών μελετών που έπονται αυτής, ο φορέας υλοποίησης του έργου δύναται πριν την έναρξη υλοποίησής του, να υποβάλλει φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7 του άρθρου 11 του νόμου 4014/2011 και των κανονιστικών πράξεων αυτού, όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΣΤ. Λοιπές διατάξεις
1. Η παρούσα απόφαση αποτελεί και έγκριση επέμβασης κατά την έννοια του έκτου κεφαλαίου του νόμου 998/1979 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του νόμου 4014/2011 και στο άρθρο 3 (παράγραφοι 2 και 3) της υπ' αριθμόν 15277/2012 υπουργικής απόφασης, με τους εξής όρους σύμφωνα με το υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 135400/946/2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
α. Η έγκριση επέμβασης επί της δασικού χαρακτήρα έκτασης χορηγείται με τη συνδυαστική εφαρμογή των άρθρων 48 και 49 παράγραφος 5, του νόμου 998/1979 όπως ισχύει.
β. Η οδοποιία η οποία εγκρίνεται επί της δασικής έκτασης ακολουθεί τις προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας.
γ. Λαμβάνεται μέριμνα για τη μικρότερη δυνατή διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, ώστε τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής στο οικείο και ευρύτερο δασικό περιβάλλον, να είναι τα μικρότερα δυνατά.
δ. Ο δικαιούχος μεριμνά για την πλήρη απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής, φέρει την ευθύνη για πιθανή ζημιά σε τρίτους και αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιβάλλουσας δασικής βλάστησης. Τα τυχόν ακατάλληλα προϊόντα εκσκαφής αποτίθενται σε θέσεις (αποθεσιοθαλάμους), που θα υποδειχθούν από την οικεία Δασική Αρχή, ενώ στη συνέχεια πρέπει αυτοί οι χώροι να αποκατασταθούν με κατάλληλη φύτευση.
ε. Η φθορά της δασικής βλαστήσεως περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή. Η ανάγκη απομάκρυνσης της υπάρχουσας φυτικής ύλης στην περιοχή ανάπτυξης του έργου πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της τοπικής Δασικής Αρχής. Τα δασικά προϊόντα που θα παραχθούν θα διακινηθούν και διατεθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, και όπου απαιτείται θα συνταχθεί πίνακας υλοτομίας.
στ. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αποφυγή ισχυρών διαταράξεων, ενώ η δημιουργία πρανών θα διαμορφωθεί και επιτευχθεί κατάλληλα, αφενός προς αποτροπή και αποφυγή κατολισθήσεων και εμφάνισης διαβρωτικών φαινομένων, αφετέρου προς διευκόλυνση της αποκατάστασης της βλάστησης.
ζ. Απαγορεύεται η μεταβολή ή επέκταση της χρήσης της έκτασης, πέραν του εγκεκριμένου σκοπού.
η. Θα υπάρξει πρόβλεψη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων ή των τυχόν επισκεπτών του δασικού χώρου. Απαιτείται επ' αυτού όπως τοποθετηθούν καλαίσθητες πινακίδες προειδοποίησης πιθανών κινδύνων που διατρέχουν οι παραπάνω.
θ. Γίνεται πρόβλεψη αποκατάστασης της βλάστησης των διαταραχθέντων χώρων, με φύτευση ή με σπορά των κατάλληλων προσηκόντων στη χλωρίδα της περιοχής ειδών, συμφώνως της ειδικής δασοτεχνικής μελέτης που θα συνταχθεί. Η φροντίδα των φυτών θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 έτη από τη φύτευσή τους, με ευθύνη του δικαιούχου την επέμβαση. Η αφαίρεση του επιφανειακού εδαφικού ορίζοντα θα υλοποιηθεί με προσοχή και θα διαφυλαχθεί κατάλληλα για μελλοντική χρήση αποκατάστασης του χώρου.
ι. Η εγκρινόμενη οδός χρησιμοποιείται ακωλύτως από τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη δασοπροστασία της περιοχής.
ι)α. Πριν την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση καταβάλλεται το προβλεπόμενο από την παράγραφο 8, του άρθρου 45, του νόμου 998/1979 αντάλλαγμα χρήσης.
ι)β. Η εγκατάσταση στην έκταση πραγματοποιείται με πρωτόκολλο εγκατάστασης, το οποίο θα συντάξει η Διεύθυνση Δασών και αντίγραφό του θα αποσταλεί αντιστοίχως στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης.
ι)γ. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση είναι η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα για το σκοπό αυτό στο άρθρο 45 του νόμου 998/1979 όπως ισχύει.
ι)δ. Προκειμένου να εγκατασταθεί ο δικαιούχος στην έκταση προσκομίζονται οι εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες όπου απαιτούνται, ήτοι η μελέτη οδοποιίας του έργου, η οποία εγκρίνεται από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
ι)ε. Ο δικαιούχος με την εγκατάστασή του στην έκταση, αποδέχεται πλήρως τους σχετικούς όρους της πράξης έγκρισης επέμβασης, ενώ η μη συμμόρφωσή του στους τεθέντες όρους συνεπάγεται υποχρεωτικά την ανάκληση του πρωτοκόλλου εγκατάστασης, με τις προκύπτουσες από την Δασική Νομοθεσία συνέπειες.
ι)στ. Η παρούσα έγκριση δεν απαλλάσσει το δικαιούχο από την εξασφάλιση τυχόν άλλων εγκρίσεων και αδειών.
ι)ζ. Η μη τήρηση των ανωτέρω όρων συνεπάγεται την ποινική δίωξη των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 71 του νόμου 998/1979 και σε περίπτωση υποτροπής την ανάκληση της παρούσας απόφασης.
ι)η. Η παρακολούθηση και εφαρμογή της παρούσας απόφασης ανατίθεται στην Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας.
2. Η παρούσα απόφαση αποτελεί και άδεια επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του νόμου 4014/2011 και στο άρθρο 9 της υπ' αριθμόν οίκοθεν 145116/2011 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει.
3. Στις εργασίες που προβλέπονται για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου, δεν περιλαμβάνεται διαχείριση αποβλήτων κατά την έννοια των διατάξεων που αφορούν το πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων.
Κατά συνέπεια, η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν επέχει θέση άδειας διαχείρισης αποβλήτων κατά την έννοια του άρθρου 12 του νόμου 4014/2011.
4. Υποχρεώσεις σχετικά με τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων:
α. Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ο θεωρημένος φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που τη συνοδεύει, και τυχόν τεχνικές περιβαλλοντικές μελέτες, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο χώρο του έργου κατά τη φάση υλοποίησής του και στην έδρα του φορέα λειτουργία του στη συνέχεια. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να επιδεικνύονται από τον υπόχρεο φορέα σε κάθε αρμόδιο κατά νόμο ελεγκτικό όργανο.
β. Ο φορέας υλοποίησης του έργου κατά τη φάση κατασκευής και ο φορέας λειτουργίας στη συνέχεια, θα πρέπει:
β)α. Να τηρεί στο εργοτάξιο του έργου ή στην έδρα του στοιχεία, βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου (π.χ. τιμολόγια, συμβάσεις, παραστατικά έγγραφα, Μητρώα καταγραφής στοιχείων κ.λ.π.).
β)β. Να επιτρέπει την πρόσβαση στο έργο σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο και να διευκολύνει την διενέργεια του ελέγχου από αυτό.
β)γ. Να παρέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες.
β)δ. Να διευκολύνει τον έλεγχο και να συμμορφώνεται στις συστάσεις - υποδείξεις των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων για την τήρηση των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
γ. Εάν ανακύψουν θέματα κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης τα οποία δεν καλύπτονται από τους προαναφερόμενους περιβαλλοντικούς όρους, αυτά επιλύονται βάσει των ορισμών της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.