Απόφαση 2194/16 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Γενική πολεοδομική οργάνωση και ρύθμιση των οικιστικών υποδοχέων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η Γενική Πολεοδομική Οργάνωση και ρύθμιση των οικιστικών υποδοχέων απεικονίζονται στους Χάρτες Π.3.1 - Π.3.7 (κλίμακας 1:5000).

 

1. Γενικές χρήσεις γης ανά οικιστικό υποδοχέα. Στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου προτείνονται οι εξής γενικές χρήσεις γης, όπως αυτές κατηγοριοποιούνται στο νόμο 4269/2014:

 

Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)
Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι - Αστικό πράσινο

 

1.1. Στις περιοχές Κατοικίας Ενδιάμεσου Επιπέδου (ΜΚ) (άρθρο 17 του νόμου 4269/2014) επιτρέπονται:

 

1. Κατοικία.

 

2. Κοινωνική πρόνοια.

 

α) Βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κέντρα απασχόλησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

 

β) Βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα.

 

3. Εκπαίδευση

 

α) Ειδική εκπαίδευση: ωδεία, φροντιστήρια, σχολές χορού/τεχνών, σχολές οδηγών μόνο στο ισόγειο του κτηρίου και δυναμικότητας μέχρι 75 μαθητές ανά ώρα, μέχρι 1500 m2 ανά οικόπεδο.

 

β) Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια - λύκεια.

 

4. Άθληση.

 

α) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με επιφάνεια μέχρι 1 στρέμμα: γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, γήπεδα 5 x 5, πισίνες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και αναψυκτηρίου.

 

β) Αθλητικές εγκαταστάσεις πυρήνα Α (σύμφωνα με την απόφαση Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων 10788/2004, όπως ισχύει - (ΦΕΚ 285/Δ/2004)).

 

γ) Γυμναστήρια, αθλητικές σχολές μόνο στο ισόγειο του κτηρίου και μέχρι 1500 m2 ανά οικόπεδο.

 

5. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, μέχρι 1500 m2 ανά οικόπεδο.

 

6. Χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500 m2 ανά οικόπεδο (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές - οικονομικές - πνευματικές εκδηλώσεις, κτήρια εκθέσεων).

 

7. Θρησκεία: Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας.

 

8. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή μέχρι 2.000 m2 ανά οικόπεδο.

 

9. Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών τα οποία δεν αναφέρονται ρητά στις χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και των εμπορικών εκθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τα 1.500 m2 ανά οικόπεδο.

 

Τα εμπορικά καταστήματα που περιλαμβάνονται στην ομάδα της κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2 είναι τα εξής:

 

α. Ειδών διατροφής:

 

α.1. Γαλακτοπωλείο.

α.2. Κατεψυγμένα προϊόντα.

α.3. Κρεοπωλείο.

α.4. Οπωρολαχανοπωλείο.

α.5. Παγωτοπωλείο.

α.6. Παντοπωλείο.

α.7. Πρατήριο άρτου, γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής.

α.8. Πρατήριο Ζαχαροπλαστικής.

α.9. Πτηνοπωλείο - αυγοπωλείο.

α)10. Τροφίμων και ποτών λιανικής πώλησης συσκευασμένων προϊόντων (άνευ επεξεργασίας, κοπής, συσκευασίας).

α)11. Προϊόντων αρτοποιίας.

 

β. Λοιπά εμπορικά καταστήματα:

 

β.1. Βιβλιοπωλείο.

β.2. Ημερήσιου περιοδικού τύπου.

β.3. Τροφών κατοικίδιων ζώων που δεν πωλούν ζώα και ωδικά πτηνά.

β.4. Χαρτοπωλείο.

β.5. Ψιλικών ειδών.

 

Όλα τα παραπάνω καταστήματα της παραγράφου β πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100 m2 ανά οικόπεδο, να βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου, απαγορεύεται να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και να ασκούν δραστηριότητα στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.

 

γ. Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών

 

γ.1. Επιδιορθώσεις ενδυμάτων - υποδημάτων

γ.2 Κουρείο - κομμωτήριο

γ.3 Φαρμακείο

 

Όλα τα ανωτέρω καταστήματα της παραγράφου γ πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100 m2 ανά οικόπεδο και να βρίσκονται μόνο στο ισόγειο του κτηρίου.

 

10. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί.

 

11. Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες.

 

12. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασες - αναψυχής, μέχρι 400 m2 ανά οικόπεδο, πλην των κέντρων διασκέδασης, τα οποία απαγορεύονται.

 

13. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 800 m2 ανά οικόπεδο.

 

14. Στάθμευση (κτήρια - γήπεδα στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους).

 

15. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων και ηλεκτρικής Ενέργειας).

 

16. Πλυντήρια - λιπαντήρια αυτοκινήτων.

 

17. Συνεργεία αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων).

 

18. Σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

 

1.1.2. Στις περιοχές (ΜΚ) δεν τίθεται ελάχιστο όριο χρήσης κατοικίας ανά κτήριο.

 

1.1.3. Οι παραπάνω χρήσεις που έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, δυναμικότητα κλινών κ.λ.π.) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα, εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.

 

1.1.4. Στις χρήσεις με τα στοιχεία 5, 6, 8 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, καθώς και στη χρήση με στοιχείο 11 επιτρέπεται υπέρβαση του αριθμού των κλινών, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή οικοδομικά τετράγωνα για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών. Η υπό στοιχείο 18 χρήση επιβάλλεται να προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο.

 

1.1.5. Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τις χρήσεις με στοιχεία 13 έως και 17, είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασης τους ή και να απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση νέων, προκειμένου να εξυγιανθούν πολεοδομικά επιβαρυμένες περιοχές.

 

1.1.6. Σημειώνεται ότι οι χρήσεις με τα στοιχεία 17-18 επιτρέπονται μόνο σε οικοδομικά τετράγωνα με πρόσωπο στο Βασικό Οδικό Δίκτυο του οικισμού, δηλαδή στις πρωτεύουσες και δευτερεύουσες συλλεκτήριες.

 

1.2. Στις περιοχές Ελεύθεροι χώροι - Αστικό Πράσινο (ΠΡ) (άρθρο 21 του νόμου 4269/2014) επιτρέπονται:

 

α) Κοινόχρηστοι χώροι που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Ως κοινόχρηστοι χώροι για την εφαρμογή του παρόντος, νοούνται οι χώροι για την παραμονή, αναψυχή και μετακίνηση πεζών και τροχοφόρων, όπως οδοί, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, αμιγείς πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, πλατείες, άλση, πράσινο, και παιδικές χαρές. Στις πλατείες - χώρους πρασίνου επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του νόμου 4067/2012, καθώς και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασες και αναψυχής για την εξυπηρέτηση του κοινόχρηστου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ή και τον πολεοδομικό κανονισμό. Στους χώρους της παραγράφου αυτής επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (σταθμοί αυτοκινήτων) υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται από το σχεδιασμό, με μέριμνα όμως διατήρησης της τυχόν υψηλής βλάστησης που φέρουν.

 

β) Ελεύθεροι χώροι αστικού και περιαστικού πρασίνου. Οι περιοχές αυτές είναι χώροι εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, οι οποίοι προβλέπονται από το σχεδιασμό και νοούνται ως χώροι για τη δημιουργία πνευμόνων πρασίνου και αναψυχής, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται λειτουργίες και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, κοινωφελείς λειτουργίες και εγκαταστάσεις αστικών υποδομών, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το σχεδιασμό.

 

2. Μέσος Συντελεστής Δόμησης - Θεωρητική Πυκνότητα - Χωρητικότητα Οικισμών.

 

Ο πίνακας 3 του Παραρτήματος παρουσιάζει τους προτεινόμενους μέσους Συντελεστές Δόμησης (ΜΣΔ).

 

Ο Πίνακας 4 του Παραρτήματος παρουσιάζει τον υπολογισμό της Θεωρητικής Πυκνότητας και Χωρητικότητας.

 

3. Προγραμματικά μεγέθη - Ανάγκες σε γη πολεοδομικών λειτουργιών.

 

Τα προγραμματικά μεγέθη και η αναγκαία γη για την κάλυψη των πολεοδομικών λειτουργιών των οικισμών της Οικιστικής Ενότητας του συνόλου των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου, παρατίθενται στους Πίνακες 6 -11 του Παραρτήματος.

 

4. Ζώνες κινήτρων και εν γένει πολεοδομικών μηχανισμών.

 

Ως περιοχές ανάπλασης κατά την έννοια του νόμου 2508/1997 προτείνονται:

 

Οι παραποτάμιες περιοχές εντός των οικισμών της Πτελοπούλας και της Μέλισσας που δέχονται πιέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Οι περιοχές εισόδου στους οικισμούς Πρόδρομο και Σταυρό, οι οποίες παρουσιάζουν σημάδια αισθητικής και γενικότερα υποβάθμισης της ποιότητας του χώρου εξαιτίας της διέλευσης της Εθνικής Οδού 30 Νέο Μοναστήρι - Σοφάδες - Καρδίτσα. Η ανάπλαση των εισόδων των οικισμών, σε συνδυασμό με το προγραμματιζόμενο έργο της κατασκευής πλίθινης αγοράς νότια του οικισμού του Προδρόμου (σε μια έκταση 30,68 στρεμμάτων) για την πώληση τοπικών προϊόντων, θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή.
η περιοχή του λόφου του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στον οικισμό Πρόδρομο.

 

Στα πλαίσια της εκπόνησης μελετών για την ανάπλαση του λόφου του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και της παραποτάμιας ζώνης εντός του οικισμού της Πτελοπούλας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του νόμου 3028/2002.

 

Επιπλέον, ο δημόσιος ελεύθερος χώρος εντός των οικισμών είναι αναγκαίο να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί με την υλοποίηση αναπλάσεων. Στους περισσότερους οικισμούς είναι έντονη η εικόνα υποβάθμισης εξαιτίας της ύπαρξης εγκαταλελειμμένων γεωργικών μηχανημάτων.

 

Τα αξιόλογα παλαιά πλίθινα κτίσματα επιβάλλεται να χαρακτηρισθούν ως διατηρητέα κτίσματα προκειμένου να μην υποβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά. Τα παραπάνω κτίρια προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα ότου οικισμούς και συντελούν στην προβολή της ευρύτερης περιοχής.

 

5. Περιοχές οικιστικής ανάπτυξης

 

Οι οικιστικές περιοχές αφορούν σε όλους τους οικισμούς της ΔΕ Κάμπου, οι οποίοι είναι οριοθετημένοι.

 

Τα σχέδια διανομής οικοπέδων του Υπουργείου Γεωργίας για αστική αποκατάσταση ακτημόνων θεωρούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια που κυρώθηκαν κατά τις διατάξεις ειδικού καθεστώτος (άρθρου 19 παράγραφος 1 του νόμου [Ν] 3958/1959).

 

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη συνολικής αναθεώρησης των σχεδίων των οικισμών και η άμεση πολεοδόμηση των οικισμών ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα υποβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Από τον έλεγχο της χωρητικότητας δεν προκύπτει ανάγκη επεκτάσεων για κανέναν οικισμό καθώς στους περισσότερους οι χωρητικότητες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες των αναμενόμενων πληθυσμιακών αυξήσεων.

 

Προτείνεται κατά την πολεοδόμηση των οικισμών να προβλεφτεί ζώνη κοινόχρηστου χώρου στα σημεία όπου το σχέδιο διανομής εφάπτεται με την οριοθέτηση του οικισμού χωρίς πρόβλεψη τελευταίου δρόμου κατά την οριοθέτηση των οικισμών

 

6. Δίκτυα αστικής υποδομής - Οργάνωση

 

6.1. Οδικό Δίκτυο Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαμπερή υπερτοπική κυκλοφορία αναμένεται να περιοριστούν μετά την υλοποίηση του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου Ε65. Η κατασκευή του Ε65 ικανοποιεί μία μεγάλη εθνική ανάγκη, καθώς συνδέει με την ασφάλεια και τη χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Το έργο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα κυκλοφορίας και να συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, λόγω των βελτιωμένων γεωμετρικών και τεχνικών χαρακτηριστικών και του διαχωρισμού των κλάδων κυκλοφορίας. Η μείωση του χρόνου προσπέλασης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των περιοχών απ' όπου διέρχεται ο άξονας και θα δώσει ώθηση στην τοπική αγορά εργασίας τόσο κατά τη φάση κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του. Η ύπαρξη του κόμβου Καρδίτσας στο ύψος του οικισμού Άγιος Θεόδωρος τοποθετεί την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου στο χάρτη του εθνικού και διευρωπαϊκού οδικού δικτύου. Η τοπική αγορά θα διευρύνει το κοινό της καθώς πλέον θα είναι προσιτή σε ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος που θα διέρχεται για να φτάσει στην Καρδίτσα ή τους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ. λίμνη Πλαστήρα) και είναι μία ευκαιρία για τη Δημοτική Ενότητα να αναπτύξει τις υποδομές που θα προσελκύσουν τους διερχόμενους και θα τη μετατρέψουν από διάβαση σε προορισμό. Η διεύρυνση της αγοράς και η αναβάθμιση των υποδομών θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στη διατήρηση του μόνιμου πληθυσμού, εφόσον η παρεχόμενη ποιότητα ζωής αναμένεται να βελτιωθεί.

 

Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Ενότητα από τη διέλευση του Ε65 είναι η διακοπή της επικοινωνίας του αγροτικού οδικού δικτύου ένθεν και ένθεν. Η μελέτη, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, έχει προβλέψει ανισόπεδες διαβάσεις και χρήση βοηθητικών οδών για την κάλυψη των τοπικών αναγκών πρόσβασης σε παρόδιες ιδιοκτησίες, ωστόσο όπως επισημαίνεται και σε σχετικό αίτημα του Δήμου Καρδίτσας, ειδικά για την Τοπική Κοινότητα Μυρίνης ο σχεδιασμός είναι ελλιπής καθώς προβλέπεται μόνο μία διάβαση (επί του δρόμου Μυρίνης - Γοργοβιτών) γεγονός που καθιστά δυσχερή τη μεταφορά αγροτικού εξοπλισμού, αλλά ακόμα και την απλή προσέγγιση των χωραφιών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνεται να περιληφθεί τουλάχιστον μία ακόμα διάβαση σε θέση βόρεια του αεροδρομίου (ενδεικτικά αναφέρεται το 86ο km του Ε65). Άλλες επιβαρυντικές επιπτώσεις για τη Δημοτική Ενότητα θα είναι η τοπική αύξηση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου που θα διέρχεται από την περιοχή.

 

Ως προς το λοιπό οδικό δίκτυο, έργα προτεραιότητας κρίνονται η διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού 30 στο τμήμα Καρδίτσα - Δέλτα Αγίων Θεοδώρων, η φωτεινή σηματοδότηση και ενδεχομένως η δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων (round about), ως μία από τις ασφαλέστερες διαμορφώσεις για τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας και τη μείωση των ατυχημάτων, στους οικισμούς Σταυρό και Πρόδρομο που αναπτύσσονται κατά μήκος της Εθνικής Οδού, η αποπεράτωση των συνδετήριων οδών Μυρίνη - Μακρυχώρι και Δέλτα Αγίων Θεοδώρων - κόμβος ΒΙ.ΠΕ.

 

Καρδίτσας και η βελτίωση όλων των συνδετήριων οδών μεταξύ των οικισμών με διαπλατύνσεις και κατασκευή των κατάλληλων τεχνικών έργων. Επισημαίνεται ότι η υπό κατασκευή γέφυρα στην Αγία Τριάδα του ποταμού Καλέντζη μπορεί να αναδειχθεί σε έξοδο - είσοδο προς και από την Καρδίτσα για τους οικισμούς Μυρίνη, Μακρυχώρι και Πρόδρομο, ενώ αναβαθμίζει το ρόλο της οδικής σύνδεση Μυρίνης - αεροδρομίου - Γοργοβιτών.

 

Επίσης προτείνεται η διάνοιξη παράπλευρου οδικού δικτύου στις εθνικές οδούς. Απαραίτητη για την καθημερινή εξυπηρέτηση των δημοτών είναι και η βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου με χαλικόστρωση και τσιμεντόστρωση.

 

Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο των οικισμών, επιβάλλεται η διάνοιξη των προβλεπόμενων από τα σχέδια πόλης οδών με ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση τους, η κατασκευή κρασπεδόρειθρων και πεζοδρομίων όπου λείπουν, η ονοματοδοσία των δρόμων, η τοποθέτηση ρυθμιστικών και πληροφοριακών πινακίδων και γενικά η βελτίωση και συντήρηση του δικτύου.

 

Τέλος, συστήνεται η δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης, κατά προτίμηση στην είσοδο των οικισμών ή πλησίον κοινόχρηστων χώρων.

 

Οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της σύνδεσης και της χρονοαπόστασης πρόσβασης, στην ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της κυκλοφορίας, στην αποφόρτιση των οικισμών από τις διαμπερείς μετακινήσεις και τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας του αστικού περιβάλλοντος. Ειδικότερες κατευθύνσεις της παρούσας προς τις υποκείμενες και ειδικές μελέτες, που αφορούν το συνολικό οδικό δίκτυο της περιοχής, αποτελούν: μέριμνα για την εξασφάλιση συνοχής των περιοχών εκατέρωθεν των αξόνων, αποτροπή υψηλών ταχυτήτων από τις μηχανοκίνητες μετακινήσεις, σχεδιασμός που να μην αποκλείει ή καθιστά απαγορευτική τη διέλευση μη μηχανοκίνητων μέσων, δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού κόμβων και διασταυρώσεων. Με τις παραπάνω προτάσεις δεν προωθείται η κατασπατάληση της γης και των φυσικών πόρων ως επεκτατική πολιτική της χρήσης Ι.Χ.. Αντίθετα, προωθείται η πολιτική επανάχρησης/ανακύκλωσης του χώρου με την αξιοποίηση των υφισταμένων αξόνων (με τις απαιτούμενες βελτιώσεις και επεκτάσεις) σύμφωνα με τις επιταγές της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

6.1.2. Αστική και υπεραστική συγκοινωνία

 

Προτείνεται η πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορειακών υπεραστικών συγκοινωνιών σύνδεσης με την Καρδίτσα. Οι κυριότεροι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι: η βελτίωση της συνοχής του Καλλικρατικού Δήμου και η ενίσχυση των καθημερινών εξυπηρετήσεων των κατοίκων λόγω ευκολίας προσβασιμότητας από και προς το αστικό κέντρο (commuting).

 

6.1.3. Σιδηροδρομικό δίκτυο

 

Για την αναβάθμιση του δικτύου και τη βελτίωση της ενδοπεριφερειακής σύνδεσης προτείνεται η αντικατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα Παλαιοφάρσαλος με διπλή ηλεκτροκίνητη. Η ηλεκτροκίνηση έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη ως προς τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, τη δυνατότητα επίτευξης υψηλότερων εμπορικών ταχυτήτων και την αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Η αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων μηχανών από ηλεκτρικές θα μειώσει την εκπομπή αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα και τα επίπεδα του παραγόμενου θορύβου.

 

Οι συρμοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν μεγαλύτερες ταχύτητες- η αναβάθμιση της ποιότητας των μεταφορών αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερη μερίδα του μετακινούμενου πληθυσμού με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου ή λεωφορείων για την υπεραστική συγκοινωνία, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Παράλληλα, απαλείφεται ο κίνδυνος διαρροής πετρελαίου από τους συρμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων και τη ρύπανση εδάφους και υπεδάφους.

 

Η αποδοτικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής επιτυγχάνεται και μέσω της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της διαδικασίας περιορίζοντας την ανθρώπινη εμπλοκή και τα ανθρωπογενή σφάλματα. Για την ασφάλεια του κοινού:

 

Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς οι ιστοί της ηλεκτροκίνησης πρέπει να είναι στην απέναντι από τους επιβάτες πλευρά.
Στις γέφυρες και γενικότερα στις άνω διαβάσεις πρέπει να υπάρχει ένα προστατευτικό παραπέτο όταν τα καλώδια είναι χαμηλότερα από 3 m προς αποφυγή ατυχημάτων.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι με την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης ο κίνδυνος συγκρούσεων ειδών πανίδας με καλώδια μειώνεται, αφού η εναέρια γραμμή θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες καλωδιώσεις τηλεπικοινωνιών του ΟΣΕ που είναι πυκνότερες και με υψηλότερα (λιγότερο διακριτά) καλώδια.

 

6.1.4. Δίκτυα εναλλακτικών μετακινήσεων Στα πλαίσια της πολιτικής ενίσχυσης του ποδηλάτου που εφαρμόζει ο Δήμος Καρδίτσας προτείνεται η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων κατά μήκος των ποταμών Καλέντζη και Λείψιμου με την πρόβλεψη μεταξύ τους συνδέσεων (ενδεικτικές συνδετικές πορείες φαίνονται στο χάρτη Π.2) μέσω μίας ήπιας πράσινης διαδρομής που θα χαρακτηρίζεται από εναλλαγές μεταξύ της υψηλής βλάστησης των ποταμών και του αγροτικού τοπίου. Στις διαδρομές αυτές ενδείκνυται να ενταχθούν και τα μνημεία της Δημοτικής Ενότητας, ενώ οι ποδηλατοδρόμοι κατά μήκος των ποταμών μπορούν να συνδυαστούν και με περιηγητικά μονοπάτια - περιπάτους συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση του τουρισμού υπαίθρου και ειδικότερα στην καθιέρωση του ποδηλατικού και φυσιολατρικού/ περιηγητικού τουρισμού με τη δημιουργία ελκυστικού τουριστικού προϊόντος. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου Άγιος Θεόδωρος - Πρόδρομος - Σταυρός - Καρδίτσα παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Νέο Μοναστήρι - Καρδίτσα, που θα επιτρέψει τη σύνδεση των οικισμών με την πόλη της Καρδίτσας.

 

Η πρόταση ενισχύεται από σχετικές προτάσεις του προγράμματος CYRONMED της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG HIB (2006-07) για τη δημιουργία διαπεριφερειακού ποδηλατικού δικτύου των χωρών της Μεσογείου. Το πρόγραμμα πρότεινε μία εναλλακτική χάραξη της Ευρωπαϊκής Ποδηλατικής Διαδρομής 11 (EuroVelo 11), προσαρμοσμένη στα χωρικά και κυκλοφοριακά δεδομένα του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με την οποία η Κύρια Ποδηλατική Διαδρομή Εύζωνοι - Αθήνα (MCR Β) διέρχεται από τη Δημοτική Ενότητα Κάμπου.

 

Προτείνεται η εκπόνηση σχετικής μελέτης οργάνωσης, σήμανσης και ανάδειξης των δικτύων εναλλακτικών μετακινήσεων (πεζοπορία, ποδηλατοδρόμος υπαίθρου), η οποία θα λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα ενδογενή φυσικά χαρακτηριστικά (θέσεις αναψυχής, παραρεμάτιες περιοχές κ.ά.), τους πόλους έλξης (πολιτιστικά μνημεία, διαδρομές με θέα κ.ά.) και τα υφιστάμενα δίκτυα και μονοπάτια της περιοχής.

 

Κατά την οργάνωση ποδηλατικού δικτύου υπαίθρου, κύρια κατεύθυνση αποτελεί η παροχή ασφαλείας, ελκυστικότητας, συνοχής - αμεσότητας και άνεσης στους χρήστες των διαδρομών. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με την αποφυγή δημοσίων δρόμων υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου και ταχυτήτων, ενώ κύριο στοιχείο της άνεσης αποτελεί η ελαχιστοποίηση των υψομετρικών διαφορών.

 

Ειδικότερα:

 

Αποφεύγεται η χρήση οδικών αξόνων επιβαρυμένων κυκλοφοριακά (μέσος ημερήσιος φόρτος <2000 οχημάτων).
Επιβάλλεται η επαρκής σήμανση των διαδρομών (πληροφοριακή και προειδοποιητική) και η συντήρηση των υποδομών.
Συστήνεται η συνεργασία με τους όμορους Δήμους για το συνολικό σχεδιασμό και τη συνέχεια του δικτύου.
Προτείνεται αξιοποίηση των παραρεμάτιων διαδρομών.
Κρίνονται απαραίτητες οι δράσεις επικοινωνίας και προβολής του δικτύου (έντυπο υλικό, σημεία πληροφόρησης, διαφήμιση κτλ.).

 

6.2 Ύδρευση - Άρδευση.

 

6.2.1. Ύδρευση

 

Προτείνεται ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δικτύου και η αντικατάσταση του αγωγού προσαγωγής του Συνδέσμου Ύδρευσης που είναι από αμίαντο. Επιπλέον προωθούνται ενέργειες για τη συνεχή συντήρηση και τον περιοδικό έλεγχο για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και την αποφυγή πιθανών διαρροών, όπως περίφραξη και φωτισμός όλων των υδρευτικών εγκαταστάσεων των Τοπικών Κοινοτήτων, χλωρίωση του νερού στις δεξαμενές, τοποθέτηση υδρομέτρων στις εξόδους των δεξαμενών για την εξακρίβωση των διαρροών του δικτύου κ.ά.

 

6.2.2. Άρδευση

 

Προτείνεται η επέκταση του αρδευτικού δικτύου κλειστών αγωγών σε όλη την έκταση της Δημοτικής Ενότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρροές και οι απώλειες νερού και η σταδιακή σφράγιση των ιδιωτικών γεωτρήσεων.

 

Μέχρι τη μετατροπή τους σε κλειστά δίκτυα επιβάλλεται ο καθαρισμός και η συντήρηση των υφιστάμενων αρδευτικών καναλιών, διότι το μεγαλύτερο μέρος του νερού κατά την αρδευτική περίοδο χάνεται στην παρόχθια βλάστηση με αποτέλεσμα μεγάλη σπατάλη στον πολύτιμο φυσικό πόρο. Εξίσου σημαντική είναι η συντήρηση των υφιστάμενων πρόχειρων φραγμάτων (θέση Μαύρικα κ.α.) και των αντλιοστασίων που εξυπηρετούν επιφανειακή άρδευση και παρουσιάζουν παλαιότητα.

 

Επίσης προτείνεται η επέκταση των έργων αγροτικού εξηλεκτρισμού της Δημοτικής Ενότητας Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί και σταδιακά τίθενται σε λειτουργία 30 δημοτικά παρόχθια αντλιοστάσια που κατανέμονται ως εξής:

 

Τοπική Κοινότητα Αγίου Θεόδωρου: 1 παρόχθιο στη θέση Τράντο, 2 στη θέση Αμπέλια, 1 στη θέση Μαγούλα και 1 στη θέση Μάρκες.
Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου: 4 παρόχθια στη θέση 9/άρια, 4 στη θέση Μεγάλο Λιβάδι, 1 στη θέση Καλάμι, 2 στη θέση Πεσμένη και 1 στη θέση Κεχορδέσι.
Τοπική Κοινότητα Μέλισσας: 1 παρόχθιο στη θέση Ξυραύλακας και 1 στη θέση Μποτσανιές.
Τοπική Κοινότητα Πτελοπούλας: 3 παρόχθια στη θέση Βουλγάρες και 1 στη θέση Καλέντζη.
Τοπική Κοινότητα Σταυρού: 3 παρόχθια στη θέση 13/άρια και 4 παροχών στη θέση 24/άρια.

 

Τέλος προτείνεται η μελέτη και κατασκευή υδατοδεξαμενών για την αποθήκευση των πλημμυρικών παροχών των ποταμών με στόχο τη σταδιακή διάθεση τους κατά την αρδευτική περίοδο για την καλύτερη λειτουργία των ποταμών.

 

6.3. Αποχέτευση - Απορρίμματα - Ενέργεια - Τηλεπικοινωνίες.

 

6.3.1. Αποχέτευση Ομβρίων - Ακαθάρτων.

 

Ως προς τα δίκτυα ομβρίων προτείνεται η κατασκευή δικτύου στις Τοπικές Κοινότητες Μέλισσας και Πτελοπούλας και η επέκταση και βελτίωση των υφιστάμενων δικτύων των υπόλοιπων Τοπικών Κοινοτήτων.

 

Ως προς τα αποχετευτικά δίκτυα, σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής γεωλογικής μελέτης προτείνεται καταρχήν η μελέτη εφικτότητας για τη μεταφορά των λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας είτε αποκλειστικά στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Καρδίτσας, είτε των οικισμών Σταυρός, Πρόδρομος, Άγιοι Θεόδωροι, Μυρίνη και Μακρυχώρι στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Καρδίτσας και των οικισμών Μέλισσα και Πτελοπούλα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Σοφάδων.

 

Δευτερευόντως, ή εάν οι προαναφερθείσες λύσεις αποδειχτούν ανέφικτες, προτείνεται η κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Παλιάμπελα, ανατολικά του ποταμού Καλέντζη, μετά την εκπόνηση των απαραίτητων υδραυλικών και γεωλογικών - γεωτεχνικών μελετών, όπου συν τοις άλλοις θα εξετάζονται οι πλημμυρικές παροχές του ποταμού στη συγκεκριμένη θέση. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή χωριστικού αποχετευτικού δικτύου για το σύνολο των οικισμών.

 

6.3.2. Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Κύριος στόχος στον τομέα των στερεών αποβλήτων είναι η μείωση των αποβλήτων προς διάθεση, η προώθηση της χωροθέτησης της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και περιβαλλοντικά ορθές υποδομές και με τον καλύτερο συνδυασμό τεχνολογιών και μεθόδων και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα απόβλητα.

 

Η συλλογή και η διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιείται με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιοχής (ΦΟΣΔΑ) και περιλαμβάνει τη μεταφορά τους αρχικά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καρδίτσας και από εκεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Τρικάλων.

 

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλίας (Απόφαση Γενικού Γραμματέα Θεσσαλίας με αριθμό πρωτοκόλλου 4775/2006), η Δημοτική Ενότητα Κάμπου εντάσσεται στη Διαχειριστική Ενότητα Δυτικής Θεσσαλίας (1η ΔΕ) η οποία διαθέτει:

 

1 Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ),
1 Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και
5 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

 

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πρότεινε επιπλέον την κατασκευή και λειτουργία 1 μικρής μονάδας αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων κατά προτίμηση εντός του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς και τη διερεύνηση σκοπιμότητας της εγκατάστασης ενός επιπλέον Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων εντός του νομού Καρδίτσας.

 

Κρίνεται απαραίτητη η επίσπευση των έργων αποκατάστασης των 5 χώρων παράνομης απόρριψης αποβλήτων (κυρίως οικιακών και αδρανών οικοδομικών υλικών) που εντοπίστηκαν από την Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στις θέσεις δυτικά της Μυρίνης, δυτικά και ανατολικά του Προδρόμου και νότια της Πτελοπούλας. Επίσης, προτείνεται η κατάρτιση προγράμματος διαχείρισης μπαζών και βαρέων αντικειμένων, ο καθορισμός χώρου εναπόθεσης άχρηστων και ογκωδών αντικειμένων και η επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης που ήδη λειτουργεί στη Δημοτική Ενότητα με:

 

Προώθηση του συστήματος διαλογής στην πηγή για όλα τα ανακυκλούμενα υλικά και συμπλήρωση του προγράμματος με διαχωρισμό των οργανικών αστικών απορριμμάτων και κομποστοποίησή τους (μπλε, πράσινοι και καφέ κάδοι).
Κίνητρα για μείωση των οικιακών απορριμμάτων όπως η σύνδεση των δημοτικών τελών με την ποσότητα των απορριμμάτων κ.λ.π.
Πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών λαδιών για την παραγωγή βιοντίζελ που θα επιστρέφεται στο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης δημοτικών κτηρίων (σχολείων, αθλητικών χώρων κ.λ.π.) σε αντικατάσταση του συμβατικού ορυκτού πετρελαίου θέρμανσης και
Πρόγραμμα επεξεργασίας αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ και βιοαερίου.

 

Συνοπτικά τα οφέλη που θα αποκομίσει η Δημοτική Ενότητα από το συνδυασμό εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) είναι η μείωση της ποσότητας απορριμμάτων που καταλήγουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, κέρδη από την παραγωγή ενέργειας, μείωση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, μείωση των εκπομπών αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.ά. Στα προγραμματιζόμενα έργα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας περιλαμβάνονται:

 

η επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Τρικάλων με νέα κυψέλη ταφής (θέση Παλαιοσαμαρίνα),
η επέκταση - συμπλήρωση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων,
η κατασκευή Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων- οι κατ' αρχήν απαιτούμενες μελέτες έχουν προχωρήσει και έλαβε Περιβαλλοντική αδειοδότηση. Προβλέπεται μηχανική βιολογική επεξεργασία, αναερόβια χώνευση, παραγωγή ενέργειας και compost. Με την έναρξη λειτουργίας της μονάδα (ΜΒΕ) απορριμμάτων, ο εν λειτουργία Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μετατρέπεται σε Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και θα δέχεται μόνο τα υπολείμματα από τη λειτουργία της μονάδα (ΜΒΕ) Απορριμμάτων, και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας.
Η ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου (από τη κυψέλη ταφής και από την αναερόβια χώνευση).

 

6.3.3 Ενέργεια.

 

6.3.3.4. Ηλεκτρική Ενέργεια - Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού

 

Προτείνεται η υπογειοποίηση του δικτύου εντός των οικισμών. Προτείνεται η κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλους τους οικισμούς.

 

6.3.3.4. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ

 

Μακροπρόθεσμος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας είναι η απεξάρτηση των ενεργειακών αναγκών από την παραγωγή και την κατανάλωση του πετρελαίου και του άνθρακα γενικότερα. Η Δημοτική Ενότητα Κάμπου προωθεί την κατασκευή δικτύου κεντρικής τηλεθέρμανσης με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Οι προσπάθειες μπορούν να ξεκινήσουν πιλοτικά για έναν οικισμό μικρής κλίμακας και σταδιακά να επεκταθούν στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας. Εναλλακτικά της γεωθερμίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενέργεια από την επεξεργασία των στερεών απορριμμάτων του Δήμου.

 

Παράλληλα προτείνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δημόσια κτήρια, στους δημόσιους χώρους, στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού δημόσιων κοινόχρηστων χώρων και στις εγκαταστάσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα για την ενεργειακή τους αυτάρκεια. Ανάλογα έργα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στοιχεία μπορούν να τροφοδοτήσουν τα αντλιοστάσια και τις κρατικές/δημοτικές γεωτρήσεις.

 

6.3.4. Τηλεπικοινωνίες

 

Όλη η έκταση της Δημοτικής Ενότητας εξυπηρετείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας που λειτουργούν στη χώρα.

 

Απαγορεύεται η εγκατάσταση των κεραιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις σχολείων, νοσοκομείων και γηροκομείων ενώ ορίζεται ότι σε περίπτωση εγκατάστασης κεραιών σε απόσταση μέχρι 300 m από την περίμετρο των παραπάνω κτηρίων τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα της κοινής υπουργικής απόφασης 53571/3829/2000 (ΦΕΚ 1105/Β/2000) Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά.

 

Προτείνεται η εγκατάσταση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου (Wi-Fi) στους οικισμούς Μακρυχώρι, Μυρίνη, Άγιοι Θεόδωροι, Μέλισσα και Πτελοπούλα για δωρεάν παροχή internet στους δημότες και τους επισκέπτες.

 

6.3.5. Ασφάλεια/ προστασία οικισμών.

 

Για την ασφάλεια και την προστασία των οικισμών και των κατοίκων τους από τους σεισμούς:

 

Όλοι οι οικιστικοί υποδοχείς (οριοθετημένοι οικισμοί) έχουν ελεγχθεί βάσει της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας.
Οι ανοικτοί χώροι (προαύλια σχολείων, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.), σε περίπτωση σεισμού μπορούν να αποτελέσουν ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης για τους κατοίκους.

 

Αναφορικά με την προστασία των προς πολεοδόμηση εκτάσεων από πλημμύρες, διατηρούνται τα υφιστάμενα ρέματα (και συνδυάζονται με ζώνες αστικού πρασίνου), ώστε και μετά τη δόμηση των οικισμών να αποτελούν τους φυσικούς αποδέκτες των ομβρίων. Αντίστοιχα, στις εκτός των οικισμών περιοχές, ορίζονται Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.