Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Α. Η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού διέπεται από τις γενικές αρχές εναλλακτικής διαχείρισης του άρθρου 4 του νόμου 2939/2001.
Β. Οι παραγωγοί ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού υποχρεούνται να οργανώνουν συστήματα ή να συμμετέχουν σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού που αφορούν την δραστηριότητά τους, κατ' εφαρμογή του άρθρου 17 του νόμου 2939/2001 και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο παρόν προεδρικό διάταγμα.
1. Οι παραγωγοί ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού προωθούν κατ' εφαρμογή των προγραμμάτων την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης, με την οργάνωση συστημάτων συλλογής, προσωρινής αποθήκευσης, μεταφοράς, επαναχρησιμοποίησης και επεξεργασίας των αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού τηρουμένων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των μη επικίνδυνων ή των επικίνδυνων αποβλήτων κατά περίπτωση.
Τα συστήματα αυτά αποβλέπουν ειδικότερα:
α) Στην επιστροφή ή και τη συλλογή των αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού οικιακής προέλευσης από τον καταναλωτή ή άλλο τελικό χρήστη ή από τη ροή των αποβλήτων, προκειμένου να διοχετεύονται προς τις πλέον ενδεδειγμένες εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων.
β) Στην επαναχρησιμοποίηση ή αξιοποίηση συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης των συλλεγόμενων αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού με τη χρησιμοποίηση καθαρών τεχνολογιών.
γ) Στη δυνατότητα συνεργασίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης άλλων προϊόντων, κατά την έννοια του άρθρου 2 (παράγραφος 4) του νόμου 2939/2001, όπως με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών, ώστε να καθίσταται ευχερέστερη και να διευκολύνεται η χωριστή συλλογή των χρησιμοποιημένων / μεταχειρισμένων υλικών / ανταλλακτικών του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
2. Τα ως άνω συστήματα εφαρμόζονται και για τα εισαγόμενα απόβλητα ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με συνθήκες που να μην δημιουργούν διακρίσεις. Ειδικότερα τα συστήματα αυτά:
α) σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται εμπόδια στο εμπόριο ή στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και
β) λαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπόψη τις απαιτήσεις σε θέματα:
• | προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών |
• | προστασίας των δικαιωμάτων βιομηχανικού και εμπορικού απορρήτου. |
Γ. Η οργάνωση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης γίνεται από τους παραγωγούς ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού:
α) ατομικά από τους ίδιους ή
β) συλλογικά, με τη συμμετοχή τους σε εγκεκριμένα συστήματα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης οποιασδήποτε νομικής μορφής, όπως εταιρείες (Ανώνυμες Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης κ.λ.π.), συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες κ.λ.π. Για την οργάνωση κάθε συστήματος ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης απαιτείται η χορήγηση έγκρισης από τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων
Ειδικότερα:
1. Συστήματα ατομικής εναλλακτικής διαχείρισης
α) Για την έγκριση κάθε συστήματος ατομικής εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απαιτείται:
α)1. Η κατάθεση στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων φακέλου με μελέτη ή / και στοιχεία από τον οποίο:
• | να αποδεικνύεται ότι το σύστημα διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική και οικονομική υποδομή για την εφαρμογή του και ότι ανταποκρίνεται στους όρους της παραγράφου Β (εδάφιο 2) |
• | να καθορίζονται οι στόχοι και οι μέθοδοι εναλλακτικής διαχείρισης. Ειδική πρόβλεψη απαιτείται για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. |
α)2. Η καταβολή στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων σχετικού ανταποδοτικού τέλους, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται αρχικά με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Το ποσό του ανταποδοτικού τέλους αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των ως άνω Υπουργών μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων με κριτήριο την έκταση του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.
β) Οι παραγωγοί ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού που οργανώνουν συστήματα ατομικής εναλλακτικής διαχείρισης, φέρουν ευθύνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, όπως περιγράφεται στο παρόν Διάταγμα.
Οι γενικές προδιαγραφές για την χορήγηση εγκρίσεων συστημάτων ατομικής εναλλακτικής διαχείρισης περιγράφονται στο παράρτημα VIΑ.
2. Συστήματα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης
α) Για την έγκριση κάθε συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης, απαιτείται:
α)1. Η κατάθεση στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων φακέλου με μελέτη ή/και στοιχεία από τον οποίο:
• | να αποδεικνύεται ότι το σύστημα διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική και οικονομική υποδομή για την εφαρμογή του και ότι ανταποκρίνεται στους όρους της παραγράφου Β |
• | να προσδιορίζεται το ποσό της χρηματικής εισφοράς που καταβάλλουν στο σύστημα οι συμμετέχοντες παραγωγοί και εισαγωγείς με κριτήρια κυρίως το είδος των αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού, το βάρος, τη ρύπανση των αποβλήτων ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού από επικίνδυνες ουσίες. |
• | Να καθορίζονται οι στόχοι και οι μέθοδοι εναλλακτικής διαχείρισης. Ειδική πρόβλεψη απαιτείται για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές και |
α)2. Η διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής στο σύστημα των ενδιαφερομένων διαχειριστών οι οποίοι εκπληρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος.
α)3. Ο προσδιορισμός του πλαισίου των συμβάσεων προσχώρησης στο σύστημα. Οι γενικές προδιαγραφές για την χορήγηση εγκρίσεων συστημάτων συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης περιγράφονται στο παράρτημα VΙΒ.
α)4. Η καταβολή στον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων σχετικού ανταποδοτικού τέλους, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται αρχικά με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Το ποσό του ανταποδοτικού τέλους αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των ως άνω Υπουργών μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων με κριτήριο την έκταση του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.
β) Όροι συμμετοχής στο σύστημα:
Οι παραγωγοί ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εφόσον δεν προβαίνουν στην οργάνωση συστήματος ατομικής εναλλακτικής διαχείρισης, σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 1, συμμετέχουν υποχρεωτικά σε συστήματα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
β)1. Σε περίπτωση υφιστάμενων συστημάτων, τα συστήματα αυτά να έχουν λάβει την προβλεπόμενη στην παράγραφο αυτή σχετική έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων και οι ήδη συμμετέχοντες παραγωγοί ή εισαγωγείς να είναι νόμιμοι κάτοχοι του Πιστοποιητικού Εναλλακτικής Διαχείρισης σύμφωνα με το άρθρο 8.
β)2. σε περίπτωση νέων υπό έγκριση συστημάτων, να έχουν καταρτισθεί προσύμφωνα συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων παραγωγών ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αντίγραφα των προσυμφώνων αυτών κατατίθενται στην αρμόδια αρχή για την έγκριση των ως άνω συστημάτων.
Η συμμετοχή στα συστήματα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης:
i) συνοδεύεται από την καταβολή στο σύστημα εκ μέρους του ενδιαφερόμενου παραγωγού χρηματικής εισφοράς. Το ύψος της εισφοράς αυτής καθορίζεται στη σύμβαση προσχώρησης του παραγωγού στο σύστημα,
ii) απαλλάσσει τους συμβαλλόμενους παραγωγούς από την ευθύνη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που περιγράφονται στο παρόν προεδρικό διάταγμα.
iii) παρέχει το δικαίωμα στο συμμετέχοντα παραγωγό να επισημαίνει τα είδη ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού με την ένδειξη που περιγράφεται στη σύμβαση προσχώρησης, ως απόδειξη της συμμετοχής του στο σύστημα.
Δ. Η έγκριση ή ανανέωση κάθε συστήματος ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης χορηγείται μόνον εφόσον:
1. Οι επιχειρήσεις που αποτελούν συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση και δεν βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης ή παύσης πληρωμών, καθώς και οι μετέχοντες σε αυτά παραγωγοί ή εισαγωγείς δεν έχουν καταδικασθεί για φορολογικές ή οικονομικές παραβάσεις, καθώς και για παραβάσεις των διατάξεων του ανταγωνισμού ή αισχροκέρδειας που αποτελούν κώλυμα άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το ισχύον δίκαιο.
Στην περίπτωση που το σύστημα έχει τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας θα πρέπει να μην έχουν καταδικασθεί για τα προαναφερόμενα αδικήματα τα μέλη των διοικήσεων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη τους.
2. Βεβαιώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων ότι το εν λόγω σύστημα ανταποκρίνεται στους όρους των προηγουμένων παραγράφων Α και Β του άρθρου αυτού και στα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης που προβλέπονται στο παρόν κεφάλαιο Β.
Στην έγκριση του συστήματος ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης μπορεί να προβλέπονται ειδικότεροι όροι για την αποτελεσματική εφαρμογή του.
Η έγκριση ισχύει για 6 χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται με τροποποίηση ή αναθεώρηση της προβλεπόμενης μελέτης σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα νέα δεδομένα ή κατ' εφαρμογή του παρόντος Διατάγματος. Η διαδικασία ανανέωσης, αναστολής ή ανάκλησης των εγκρίσεων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, ρυθμίζονται από κανονισμούς που εκδίδονται με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων.
Ε. Το κόστος της εναλλακτικής διαχείρισης των ειδών ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεν επιδεικνύεται χωριστά στους αγοραστές κατά την πώλησή των προϊόντων αυτών.
ΣΤ. Οι παραγωγοί των ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών εξοπλισμών υποχρεούνται να καταρτίζουν λεπτομερή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης και τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους κατ' εφαρμογή του άρθρου αυτού. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό του συστήματος για τον επόμενο χρόνο. Η έκθεση υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.