Υγειονομική διάταξη 2000/95 - Άρθρο 17

Άρθρο 17: Διατήρηση κατοικίδιων ζώων και ωδικών ή παραδείσιων πτηνών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών.

 

Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα αυτών, ακόμα και εκεί όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά θα διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα, όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν θα παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος.

 

Απαγορεύεται ρητά η διατήρηση των κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, βεράντες, ακάλυπτους χώρους κ.λ.π.), ή στην ταράτσα, βεράντες, αυλή και λοιπούς ανοιχτούς χώρους μονοκατοικιών. Επίσης απαγορεύεται απολύτως η παρουσία και διατήρηση κατοικίδιων ζώων στα δημόσια κέντρα και καταστήματα (εμπορικά κ.λ.π.) κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών.

 

2. Οι κάτοχοι των διατηρουμένων, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατοικίδιων ζώων οφείλουν να φροντίζουν για τον τακτικό εμβολιασμό τούτων και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση καθαριότητας στο περιβάλλον τους και την αποφυγή προκλήσεως θορύβων ή άλλων ενοχλήσεων σε βάρος των περιοίκων ή των ενοίκων της πολυκατοικίας κατά περίπτωση.

 

3. Επιτρέπεται η διατήρηση ωδικών και παραδείσιων πτηνών σε κατοικίες ή διαμερίσματα πολυκατοικιών, ακόμα και εκεί όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων πτηνών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα κοινής ησυχίας ή άλλες ενοχλήσεις στους περιοίκους ή τους ενοίκους της πολυκατοικίας και ότι τα πτηνά αυτά δεν θα διατηρούνται στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

 

4. Οι ιδιοκτήτες των ζώων ή πτηνών, που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, τιμωρούνται, για μεν τα προβλήματα κοινής ησυχίας και οχλήσεως των περιοίκων από τους θορύβους, που προκαλούνται καθ' οιονδήποτε τρόπο από τα κατοικίδια ζώα ή πτηνά, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 417 και 459 του Ποινικού Κώδικα για δε τις λοιπές παραβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας.

 

Πέρα από τις ανωτέρω κυρώσεις η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση των ζώων ή των πτηνών, η οποία θα γίνεται σε συνεργασία με τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατόπιν εγγράφου παραγγελίας του αρμοδίου Εισαγγελέα. Στις περιπτώσεις αυτές τα ζώα ή πτηνά θα παραδίδονται οπωσδήποτε σε φιλοζωικά σωματεία ή συλλόγους με ευθύνη του ιδιοκτήτη αυτών και σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις του Υπουργείου Γεωργίας.

 Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.