Νόμος 2218/94 - Άρθρο 61

Άρθρο 61: Σύσταση Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την επωνυμία Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση και προαγωγή της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής παιδείας και δημιουργίας στο νομό Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Ως προς τη λειτουργία του διέπεται από τη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το νόμο αυτόν και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται σε εκτέλεσή του.

 

2. Το μετοχικό κεφάλαιο του κέντρου ανέρχεται στο ποσό των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) δραχμών που καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και διαιρείται σε ονομαστικές μετοχές ίσης αξίας, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες ψήφους. Με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης ορίζεται ο αριθμός των μετοχών. Οι μετοχές ανήκουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 40 του άρθρου 13 του νόμου 2307/1995 (ΦΕΚ 113/Α/1995).

 

3. Στις αρμοδιότητες του Κέντρου ανήκουν ιδίως:

 

α) η ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων,

β) η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων,

γ) η διενέργεια ερευνών για πολιτιστικά θέματα του νομού Θεσσαλονίκης,

δ) η διαμόρφωση δικτύου ενημέρωσης για θέματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων,

ε) η πραγματοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικής ανάπτυξης μορφωτικών ανταλλαγών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,

στ) η διενέργεια μελετών για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης,

ζ) η πραγματοποίηση εκδόσεων και κάθε μορφής ντοκουμέντων ανάλογου περιεχομένου,

η) η συνεργασία για την πραγματοποίηση των στόχων του με πολιτιστικούς - καλλιτεχνικούς,επιστημονικούς οργανισμούς - φορείς ή ιδρύματα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

 

4. Το Κέντρο στεγάζεται σε κτίριο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Πλούτωνος στη Θεσσαλονίκη και επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού του και για λειτουργικές εν γένει δαπάνες αυτού χωρίς την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού της από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και από τον τακτικό προϋπολογισμό των Υπουργείων Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ή κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την εκτέλεση εξειδικευμένων προγραμμάτων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 37 του νόμου 4223/2013 (ΦΕΚ 287/Α/2013).

 

5. Όργανα διοίκησης του Κέντρου είναι η γενική συνέλευση των μετόχων, το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος.

 

6. Στη γενική συνέλευση των μετόχων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκπροσωπείται από το Νομάρχη, τον Πρόεδρο και τα μέλη της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής. Η γενική συνέλευση εκλέγει το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είναι εννεαμελές.

 

Η σύνθεση, η συγκρότηση και οι κανόνες λειτουργίας του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Η θητεία του πρώτου διοικητικού συμβουλίου διαρκεί μέχρι την εκλογή διοικητικού συμβουλίου από την πρώτη τακτική γενική συνέλευση.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 41 του άρθρου 13 του νόμου 2307/1995 (ΦΕΚ 113/Α/1995).

 

7. Το καταστατικό του Κέντρου καταρτίζεται από το διοικητικό του συμβούλιο και εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο καταστατικό, μεταξύ άλλων, ορίζονται:

 

α) η διάρκεια της θητείας και οι αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου και των μελών του,

β) οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου,

γ) η νόμιμη εκπροσώπηση του Κέντρου και

δ) η διαδικασία διάλυσης του Κέντρου.

 

8. Από την έναρξη λειτουργίας στο νομό Θεσσαλονίκης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου μεταβιβάζεται στο νομαρχιακό συμβούλιο, οι προβλεπόμενες στο νόμο αυτό αρμοδιότητες του Νομάρχη, στον αιρετό Νομάρχη και η οριζόμενη επιχορήγηση της παραγράφου 4 αποδίδεται στο νομαρχιακό συμβούλιο αποκλειστικώς για την επιχορήγηση του Κέντρου.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.