Απόφαση 69728/96 - Άρθρο 9

Άρθρο 9: Σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ι. Σκοπός

 

Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων εκπονείται με βάση τις κοινωνικές, χωροταξικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής στο πλαίσιο εφαρμογής και εξειδίκευσης των γενικών κατευθύνσεων της πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων (άρθρο 7) και ειδικότερα των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 7 (παράγραφος 3) της παρούσας απόφασης.

 

Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποσκοπεί ειδικότερα στη μελέτη και στον καθορισμό των μεθόδων διαχείρισης που πρέπει να εφαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή καθώς και στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διάθεσης ή και αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων, στη χωροταξική κατανομή των στερεών αποβλήτων στις ως άνω εγκαταστάσεις, στον καθορισμό των οικείων φορέων διαχείρισης, στην εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων και προοπτικών για την επίτευξη των διαχρονικών στόχων που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 7 (παράγραφος 1).

 

Ο σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων εκπονείται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω.

 

ΙΙ. Αρμόδιοι φορείς.

 

1. Αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μιας περιοχής είναι τα Συμβούλια περιοχής, ή οι Σύνδεσμοι διαχείρισης αποβλήτων εφόσον καλύπτουν γεωγραφική ενότητα μείζονος γεωγραφικής έκτασης ενός Συμβουλίου περιοχής, ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή σε περίπτωση αδυναμίας της η οικεία Περιφέρεια με τους όρους που προβλέπονται στη παράγραφο ΙΙΙ του άρθρου αυτού.

 

2. Για το σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μιας ευρύτερης περιοχής είναι δυνατόν να συνεργάζονται δύο ή περισσότερες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της ίδιας περιφέρειας ή διαφορετικών περιφερειών ή δύο ή περισσότερες περιφέρειες.

 

3. Οι μελέτες σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων εκπονούνται από τις τεχνικές Υπηρεσίες των οικείων φορέων σχεδιασμού ή από Γραφείο Μελετών μετά από ανάθεση του έργου αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας.

 

Στην προκειμένη περίπτωση οι μελέτες αυτές τελούν υπό την εποπτεία του αρμόδιου για το σχεδιασμό φορέα ανάθεσης.

 

ΙΙΙ. Διαδικασία εκπόνησης (κατάρτιση-δημοσιοποίηση) του σχεδιασμού διαχείρισης

 

Α. Ως προς τη διαδικασία κατάρτισης του σχεδιασμού:

 

Ο σχεδιασμός διαχείρισης καταρτίζεται σε δύο στάδια.

 

Στο πρώτο στάδιο καταρτίζεται το πλαίσιο του σχεδιασμού από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε περίπτωση αδυναμίας της από την οικεία περιφέρεια και στο δεύτερο στάδιο εκπονείται η κυρίως μελέτη του από το (τα) Συμβούλιο (α) περιοχής ή του (τους), Σύνδεσμο (ους) διαχείρισης αποβλήτων ή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε περίπτωση αδυναμίας τους από την οικεία Περιφέρεια.

 

Ειδικότερα:

 

1. Ως προς την κατάρτιση-έγκριση του πλαισίου σχεδιασμού:

 

α. Το πλαίσιο του σχεδιασμού καταρτίζεται σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων (άρθρο 7) και το μεσοχρόνιο αναπτυξιακό πρόγραμμα του νομού εφόσον υφίσταται και περιλαμβάνει:

 

τις μεθόδους διαχείρισης που θα εφαρμοσθούν, με ειδική αναφορά στην συλλογή, μεταφορά, μεταφόρτωση, προσωρινή αποθήκευση, αξιοποίηση, διάθεση των στερεών αποβλήτων,
τον επιθυμητό αριθμό των εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης, αξιοποίησης ή/και διάθεσης,
τους φορείς διαχείρισης,
τους στόχους που τίθενται ως προς τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων,
τους βασικούς όρους της τιμολογιακής πολιτικής (προσδιορισμός πηγών επιχορήγησης, πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών κ.ά.) κατά τις διάφορες φάσεις της διαχείρισης, με βάση ένα εφικτό πλαίσιο χρηματοδότησης για τη υλοποίηση του σχεδιασμού.

 

Στο στάδιο αυτό εξειδικεύονται τέλος οι όροι καταλληλότητας ενός χώρου και τα κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησής τους.

 

β. Το πλαίσιο του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μιας περιοχής καταρτίζεται:

 

i) Σε περίπτωση που φορέας σχεδιασμού είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά από εισήγηση του οικείου Νομάρχη ο οποίος ζητά προηγουμένως τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων, ενδεχομένως συναρμόδιων φορέων και εγκρίνεται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από προηγούμενη γνώμη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του Νομού.

 

Το πλαίσιο του σχεδιασμού πριν την οριστική του διαμόρφωση αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα της οικείας περιφέρειας για να λάβει γνώση του περιεχομένου του.

 

Σε περίπτωση που από το περιεχόμενο του πλαισίου του σχεδιασμού διαπιστωθούν:

 

α) διαφωνίες μεταξύ των πλαισίων των σχεδιασμών δύο ή περισσότερων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της ίδιας περιφέρειας ή διαφορετικών περιφερειών ή

 

β) ασυμβατότητες μεταξύ των πλαισίων των σχεδιασμών δύο ομόρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της ίδιας ή διαφορετικών Περιφερειών εξαιτίας απαγορευτικών όρων που θέτει η μία ή η άλλη ή

 

γ) απαγορεύσεις της πραγματοποίησης μεταφορών αποβλήτων μέσω δύο ή περισσότερων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της ίδιας ή διαφορετικών Περιφερειών, όταν οι μεταφορές αυτές αντιβαίνουν στο πλαίσιο σχεδιασμού διαχείρισης άλλης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δεν αποσκοπούν στην αξιοποίηση των αποβλήτων, αποφασίζει οριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ή οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών όταν οι αρμόδιοι φορείς σχεδιασμού βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφέρειες.

 

ii) Σε περίπτωση που φορέας σχεδιασμού είναι η Περιφέρεια με ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ο οποίος ζητά προηγουμένως τη γνώμη των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Πρόνοιας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και άλλων ενδεχομένως συναρμόδιων φορέων, καθώς και τις απόψεις των οικείων Νομαρχιακών Συμβουλίων, οι οποίες τίθενται υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το πλαίσιο του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας εγκρίνεται με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

2. Ως προς την κατάρτιση-έγκριση της κυρίως μελέτης σχεδιασμού:

 

α. Η κυρίως μελέτη του σχεδιασμού διαχείρισης αναφέρεται στον εντοπισμό και την υπόδειξη των επικρατέστερων χώρων για την εκτέλεση των εργασιών διαχείρισης και εκπονείται σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδιασμού διαχείρισης

 

(α.1.). Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει για κάθε εντοπιζόμενο χώρο τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

 

Περιγραφή του έργου ή της δραστηριότητας με πληροφορίες για το χώρο της εγκατάστασης, τα σχεδιασμό και το μέγεθός του.
Αιτιολόγηση ένταξης του προτεινόμενου χώρου στο μελετητικό αντικείμενο.
Επιλογή μεθόδου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για κάθε χώρο.
Εκτιμώμενο χρόνο λειτουργίας της εγκατάστασης.
Προέλευση, ποσότητα και σύνθεση αποβλήτων προς επεξεργασία.
Οικονομικά στοιχεία για τις προκαλούμενες οικονομικές συνέπειες και προτάσεις για την κάλυψή τους.
Εντοπισμό και αξιολόγηση των βασικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Περιγραφή των μέτρων για τη πρόληψη, μείωση ή αποκατάσταση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Γεωλογική έκθεση, υδρογεωλογικά κλιματολογικά και γεωργικά στοιχεία.
Κλιματολογικά και ανεμολογικά στοιχεία.
Χωροταξικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής (π.χ. χρήσεις γης περιλαμβανομένων και των πολιτισμικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής, αναπτυξιακές δυνατότητες κ.λ.π.) και προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης (π.χ. εμβαδόν χώρων, ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημερινή χρήση) εκτίμηση χωροταξικών επιπτώσεων και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Φορέα ή φορείς διαχείρισης.
Αιτιολόγηση αποκλεισμού ή ένταξης του χώρου προς περαιτέρω έρευνα.

 

Με την μελέτη εντοπισμού των χώρων προτείνονται αρχικά για κάθε έργο ή δραστηριότητα διαχείρισης τουλάχιστον δύο εναλλακτικοί χώροι και στη συνέχεια ακολουθεί συγκριτική επιλογή και αξιολόγηση της βέλτιστης θέσης που θα αντιστοιχεί για κάθε έργο ή δραστηριότητα διαχείρισης σύμφωνα με τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού.

 

Κάθε φορέας διαχείρισης (άρθρο 6) μπορεί με αίτησή του προς τον φορέα σχεδιασμού να ζητήσει την εξαίρεσή του από την κυρίως μελέτη σχεδιασμού διαχείρισης. Στην περίπτωση αυτή μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβληθούν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη εξαίρεσης ή της προτεινόμενης μελέτης διαχείρισης με σχετική αιτιολογία ότι η μελέτη είναι συμβατή με το πλαίσιο σχεδιασμού.

 

Επί της αιτήσεως αυτής του φορέα διαχείρισης απαντά θετικά ή αρνητικά ο φορέας σχεδιασμού μετά από σύμφωνη γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου Συμβουλίου (Νομαρχιακού Περιφερειακού). Εάν η σχετική απάντηση είναι θετική ακολουθείται η διαδικασία αναθεώρησης της μελέτης σχεδιασμού διαχείρισης.

 

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης ο ενδιαφερόμενος φορέας διαχείρισης υποχρεούται να υλοποιήσει, κατά το μέρος που τον αφορά, το σχεδιασμό διαχείρισης.

 

β. Οι χώροι που τελικά υποδεικνύονται σύμφωνα με την ως άνω σχετική μελέτη, εγκρίνονται ως κατάλληλοι για τις εργασίες διαχείρισης των αποβλήτων με την ακόλουθη διαδικασία:

 

i) Σε περίπτωση που υπεύθυνος φορέας για την κατάρτιση της εν λόγω μελέτης είναι το Συμβούλιο Περιοχής ή Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για τη διαχείριση αποβλήτων ή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά από σύμφωνη γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου εφόσον προηγηθεί σχετική εισήγηση της Επιτροπής που συστήνεται για αυτό το σκοπό με απόφαση του Νομάρχη και αποτελείται από τους εξής:

 

τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος ή και Χωροταξίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Εκπρόσωπο της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας της Υπηρεσίας Περιφερειακής Διοίκησης στο Νομό.
Εκπρόσωπους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή των οποίων βρίσκονται οι προτεινόμενοι υποψήφιοι χώροι.
Εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού
Εκπρόσωπους των φορέων διαχείρισης εφόσον έχουν αποδεχθεί την ως άνω αρμοδιότητα.
Εκπρόσωπο των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Εκπρόσωπο άλλης υπηρεσίας ή φορέα του οποίου η συμμετοχή κρίνεται αναγκαία από το Νομάρχη.

 

ii) Σε περίπτωση που φορέας σχεδιασμού είναι η Περιφέρεια με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας μετά από σύμφωνη γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο εν λόγω χώρος , εφόσον προηγηθεί σχετική εισήγηση της επιτροπής που συστήνεται γι' αυτό το σκοπό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας και αποτελείται από τους εξής:

 

Τον Προϊστάμενο της αρμόδιας περιφερειακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας - Τον Προϊστάμενο της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Εκπροσώπους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή των οποίων βρίσκονται οι προτεινόμενοι χώροι για τις εργασίες διαχείρισης.
Εκπροσώπους των φορέων διαχείρισης εφόσον έχουν συσταθεί και αποδεχθεί την ως άνω αρμοδιότητα.
Εκπροσώπους των τεχνικών υπηρεσιών της υπηρεσίας περιφερειακής διοίκησης του Νομού και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού.

 

Εκπρόσωπο άλλης περιφερειακής υπηρεσίας ή φορέα του οποίου η συμμετοχή κρίνεται αναγκαία από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.

 

Έργο της ως άνω επιτροπής (ι) ή (ι)ι) είναι η γνωμοδότηση εισήγηση στον οικείο Νομάρχη ή στον Γενικό Γραμματέα κατά περίπτωση για την καταλληλότητα των χώρων που έχουν υποδειχθεί στην ως άνω σχετική μελέτη.

 

Β. Ως προς τη διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδιασμού διαχείρισης:

 

1. Πλήρης φάκελλος με την μελέτη εντοπισμού των χώρων, τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με την εισήγηση της επιτροπής, και την σχετική απόφαση του οικείου Νομάρχη ή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, αποστέλλεται:

 

α) σε περίπτωση που φορέας σχεδιασμού είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Χωροταξίας της Περιφέρειας η οποία αφού διατυπώσει τις σχετικές επί του θέματος απόψεις της διαβιβάζει στη συνέχεια τον ως άνω φάκελλο στην αρμόδια κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και

 

β) σε περίπτωση που φορέας σχεδιασμού είναι η Περιφέρεια, στην αρμόδια κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Στη συνέχεια ακολουθεί με μέριμνα της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή της Περιφέρειας κατά περίπτωση, για κάθε έργο ή δραστηριότητα, η διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμόν 69269/5387/1990 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

2. Ο σχεδιασμός της διαχείρισης ολοκληρώνεται με τη χορήγηση από την καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της προέγκρισης χωροθέτησης των χώρων για τη πραγματοποίηση των εργασιών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και υλοποιείται από τους φορείς διαχείρισης (άρθρο 6) με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 10 της παρούσας απόφασης.

 

3. Σε περίπτωση που φορέας σχεδιασμού είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο σχεδιασμός διαχείρισης των αποβλήτων εφόσον ολοκληρωθεί με τη χορήγηση της ως άνω προέγκρισης χωροθέτησης των χώρων για τις εργασίες διαχείρισης, αποστέλλεται με μέριμνα της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ο οποίος παρακολουθεί και συντονίζει τις διαδικασίες υλοποίησης όλων των σχεδιασμών διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας.

 

ΙV. Αναθεώρηση του σχεδιασμού διαχείρισης.

 

1. Ο σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αναθεωρείται από τον αρμόδιο σύμφωνα με την παράγραφο ΙΙ φορέα κατάρτισής του όταν κριθεί αναγκαίο ή όταν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτισή του.

 

2. Η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδιασμού είναι η ίδια με αυτήν της κατάρτισης, και μπορεί να κινηθεί εκτός από τον ίδιο το φορέα σχεδιασμού και από άλλο φορέα διαχείρισης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο 4 (β) ή από ενδιαφερόμενο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης ή από τον οικείο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 16 της υπ' αριθμόν ΗΠ/50910/2727/2003 απόφασης (ΦΕΚ 1909/Β/2003).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.