Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Περιγραφή
Το υδροδοτικό πυροσβεστικό σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει:
• | Την πηγή τροφοδοσίας νερού. |
• | Τις υδροληψίες και τις παροχές. |
2. Πηγή τροφοδοσίας νερού
Η πηγή τροφοδοσίας απαιτείται να είναι επαρκής για συνεχή πυρόσβεση τουλάχιστον επί τρεις ώρες με τη μέγιστη απαιτούμενη παροχή. Μπορεί να χρησιμοποιείται είτε γλυκό είτε θαλασσινό νερό. Σαν πηγή τροφοδοσίας χρησιμοποιούνται:
(α) Ανεξάντλητη πηγή, όπως δίκτυο πόλεως, θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι, φυσική ή τεχνητή, απ' όπου γίνεται απευθείας άντληση.
(β) Δεξαμενές μεταλλικές ή από οπλισμένο σκυρόδεμα υπόγειες ή υπέργειες.
Αν το νερό που αντιστοιχεί στην συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών της περίπτωσης (β) δεν επαρκεί για 3 ώρες, επιτρέπεται η ταυτόχρονη μετάγγιση νερού προς τις δεξαμενές αυτές με απευθείας μετάγγιση νερού προς τις δεξαμενές αυτές με απευθείας άντληση από ανεξάντλητη πηγή ώστε να επιτυγχάνεται τελικά η απαιτούμενη συνεχής τρίωρη λειτουργία. Προϋπόθεση είναι τότε η ύπαρξη ενός άλλου ανεξάρτητου (από τις κύριες αντλίες πυρόσβεσης) και αξιόπιστου αντλιοστασίου μετάγγισης που θα συνεκτιμηθεί μαζί με τις υπόλοιπες συνθήκες για τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.
3. Σύστημα αντλιών
Οι πυροσβεστικές αντλίες, 2 ή 3 σε αριθμό, απαιτείται να είναι συγκεντρωμένες στον ίδιο χώρο και να έχουν κατάθλιψη σε κοινό διανομέα.
Ειδικότερα:
- Εάν αυτές είναι 2, τότε η αντλία της πρώτης ενεργοποίησης θα είναι ηλεκτροκίνητη ή αυτόνομης κίνησης και θα παρέχει τη μέγιστη απαιτούμενη παροχή σε νερό.
Η αντλία της δεύτερης ενεργοποίησης θα είναι αυτόνομης κίνησης με μηχανή εσωτερικής καύσης της ίδιας τουλάχιστον παροχής και πίεσης και θεωρείται εφεδρική. Αυτή θα είναι εφοδιασμένη με την απαραίτητη δεξαμενή καυσίμου για 8 ώρες, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία του αντλιοστασίου από ενδεχόμενη ηλεκτρική διακοπή.
Το σύστημα αυτό παρέχει 100% εφεδρεία.
- Εάν αυτές είναι 3 τότε η αντλία της πρώτης ενεργοποίησης απαιτείται να είναι ηλεκτροκίνητη ή αυτόνομης κίνησης και να παρέχει το 50% της μέγιστης απαιτούμενης παροχής σε νερό. Η αντλία της δεύτερης ενεργοποίησης απαιτείται να είναι αυτόνομης κίνησης με μηχανή εσωτερικής καύσης της ίδιας παροχής και πίεσης με την πρώτη.
Οι παραπάνω 2 αντλίες θα εξασφαλίζουν, σε σύγχρονη παράλληλη λειτουργιά, τη συνολική μέγιστη απαίτηση σε νερό. Η τρίτη πυροσβεστική αντλία, αυτόνομης κίνησης με μηχανή εσωτερικής καύσης επίσης, χαρακτηρίζεται σαν εφεδρική και έχει τις ίδιες τουλάχιστον προδιαγραφές σε παροχή και πίεση με τις δύο προηγούμενες.
Η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμου για 8 ώρες και για τις 2 ντιζελοκίνητες αντλίες εξασφαλίζουν και στην περίπτωση αυτή την ανεξαρτησία του αντλιοστασίου από ενδεχόμενη ηλεκτρική διακοπή.
Το σύστημα αυτό παρέχει 50% εφεδρεία.
Η διασφάλιση της καταλληλότητας των πυροσβεστικών αντλιών επιβάλλει επιλογή αντλιών φυγοκεντρικού τύπου με πεπλατυσμένη χαρακτηριστική καμπύλη λειτουργίας, με δυνατότητα λειτουργίας τους με κλειστή κατάθλιψη για αρκετό χρόνο χωρίς εκδήλωση ζημιάς. Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου των αντλιών και του τρόπου εγκατάστασής τους είναι υποχρεωτικό να γίνεται με βάση τα στοιχεία γενικής διάταξης και υπολογισμού.
Ο τύπος της πυροσβεστικής αντλίας που θα χρησιμοποιηθεί θα δηλώνεται και θα εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή.
Παροχή και πίεση σχεδιασμού των αντλιών:
Η παροχή σχεδιασμού θα προκύπτει από τη μέγιστη απαιτούμενη παροχή πυρόσβεσης της εγκατάστασης (βλέπε παρακάτω) και θα είναι ίση προς το 100% ή 50% ανάλογα, αν επιλέγεται αντίστοιχα σύστημα 2 ή 3 αντλιών.
Η πίεση σχεδιασμού θα καθορίζεται κατόπιν υδραυλικών υπολογισμών έτσι ώστε, όταν το σύστημα των αντλιών αποδίδει τη μέγιστη απαιτούμενη παροχή, οι πιέσεις σε όλα τα σημεία του δικτύου διανομής ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα να διατηρούνται στα απαραίτητα επίπεδα λειτουργίας.
Παίρνοντας υπόψη την απαιτούμενη πίεση λειτουργίας των διαφόρων εγκατεστημένων συστημάτων ή του φορητού εξοπλισμού πυρόσβεσης, θα προκύπτει σαν γενικός κανόνας, που ισχύει ακόμα και για τις πολύ μικρής έκτασης επίπεδες εγκαταστάσεις με επαρκούς διαμέτρου δίκτυο διανομής, ότι απαιτούνται αντλίες με πίεση κατάθλιψης τουλάχιστον 8 bar.
Σύστημα ενεργοποίησης:
Οι αντλίες πυρόσβεσης μπορούν να ενεργοποιούνται με διάφορους τρόπους, την απλούστερη περίπτωση της θέσης σε λειτουργία μέσα από το αντλιοστάσιο, τον τηλεχειρισμό με τη βοήθεια ηλεκτρικής σύνδεσης από διάφορα επιλεγμένα απομακρυσμένα σημεία ελέγχου ως τέλος την πιο εξελιγμένη περίπτωση πλήρους αυτοματοποίησης, οπότε η θέση σε λειτουργία γίνεται αυτόματα με το άνοιγμα των βανών ή κρουνών του δικτύου ή τέλος με πιο περίπλοκα συστήματα πυρανίχνευσης - πυρόσβεσης.
Καθοριστικά κριτήρια για την επιλογή της μεθόδου ενεργοποίησης και τον καθορισμό των σχετικών λεπτομερειών αποτελεί η δυνατότητα επίτευξης ενός ικανοποιητικού χρόνου αντίδρασης μεταξύ της χρονικής στιγμής που διαπιστώνεται κάποιο περιστατικό και της χρονικής στιγμής που το σύστημα είναι σε θέση να αρχίσει να αποδίδει αξιόπιστα τις απαιτούμενες πιέσεις και παροχές.
Με την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση του αντλιοστασίου είναι σωστή, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συνθήκες λειτουργίας των αντλιών, για τα συνηθισμένα μεγέθη εγκαταστάσεων (κατηγορίας Α και Β) θεωρείται επαρκής η εγκατάσταση ενός συστήματος τηλεχειρισμού που συνδέει το αντλιοστάσιο με όλα τα απομακρυσμένα στρατηγικά σημεία της εγκατάστασης.
Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι οι προσπελάσεις προσωπικού προς τα γεμιστήρια βυτιοφόρων, προς αντλιοστάσιο προϊόντων, προς δεξαμενές, προς προβλήτα, τα τυχόν φυλάκια κ.α.
Με την έγκριση των αρμοδίων αρχών για πολύ μικρές και συγκεντρωμένες εγκαταστάσεις, κατηγορίας Β, μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση λειτουργία των αντλιών από το αντλιοστάσιο μόνο.
Για μεγάλες εγκαταστάσεις αποθηκευτικής ικανότητας πάνω από 70.000 m3 είναι δυνατόν, εφόσον δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις ή για άλλους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών το σύστημα τηλεχειρισμού δεν θεωρείται επαρκές, να απαιτείται η εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος ενεργοποίησης μέσω αντλιών διατήρησης πίεσης (Jockey Rumps), ήτοι αντλιών μικρής παροχής που λειτουργώντας αυτόματα διατηρούν το δίκτυο υπό πίεση (π.χ. 6 - 9 bar) συνεχώς. Οποιαδήποτε πτώση πιέσεως σημειωθεί στο δίκτυο σε βαθμό που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την λειτουργία των αντλιών διατήρησης πίεσης (λ.χ. άνοιγμα βανών ή κρουνών) προκαλεί την αυτόματη ενεργοποίηση των κυρίων αντλιών. Ο όρος κύριες αντλίες χρησιμοποιείται εδώ για να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών και των αντλιών διατήρηση πίεσης.
Οι αντλίες προϊόντων ή άλλων χρήσεων σε καμία περίπτωση δε θα χρησιμοποιούνται σαν αντλίες πυρόσβεσης.
4. Δίκτυο διανομής
Το δίκτυο διανομής είναι σύστημα αγωγών που έχει υπολογισθεί υδραυλικά ώστε να μεταφέρει τις απαιτούμενες παροχές νερού στις διάφορες περιοχές.
Οι κεντρικοί αγωγοί, υπέργεια ή υπόγεια, απαιτείται να είναι διαμέτρου επαρκούς για να αποδώσουν το απαιτούμενο νερό.
Εξωτερικά οι αγωγοί θα να είναι προστατευόμενοι είτε με κατάλληλα χρώματα για τα υπέργεια μέρη, είτε με μονωτική ταινία για τα υπόγεια μέρη και κατάλληλη αντιδιαβρωτική προστασία.
Το δίκτυο απαιτείται να είναι υπέργειο ή υπόγειο, ανάλογα με τις ανάγκες τις περιοχής και να διατρέχει όλους τους κρίσιμους χώρους των εγκαταστάσεων που απαιτούν πυροσβεστική προστασία.
Γενικά υπόγειο δίκτυο είναι απαραίτητο να προβλεφθεί σε χώρους που υπάρχουν έντονες λειτουργικές δραστηριότητες (π.χ. Μονάδες κ.τ.λ.) και διελεύσεως δρόμων. Η υπόγεια ανάπτυξη εξασφαλίζει για τις περιοχές άνετη προσπέλαση και δυνατότητα πυροσβεστικής επέμβασης. Αντίθετα σε περιοχές δεξαμενών και άλλων εγκαταστάσεων οι υπέργειοι κλάδοι παρουσιάζουν το πλεονέκτημά τους συνεχούς οπτικού ελέγχου. Σοβαρός παράγοντες για την επιλογή είναι οι κλιματολογικές συνθήκες.
Για ψυχρά κλίματα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συστήματα αντιμετώπισης παγετού, όλο το σύστημα θα είναι υπόγειο, σε βάθος 1 - 2 m, προκειμένου το χειμώνα να αποφευχθούν ρήξεις των αγωγών από το πάγωμα του νερού.
Το πυροσβεστικό δίκτυο πρέπει να είναι ορθογωνικής διάταξης (σχηματισμός βρόγχων ή κυψελωτό) ή κατανομής δένδρου με κλάδους προς διάφορες περιοχές.
Η πρώτη διάταξη εξασφαλίζει παροχή εκ δύο αντιθέτων διευθύνσεων για κάθε σημείο απόληψης και συνίσταται για τις μεγάλες εγκαταστάσεις, όπου τούτου είναι τεχνικά εφικτό.
Ανεξάρτητα από τον τύπο του δικτύου αυτό θα έχει βάνες απομόνωσης, υπέργειες ή υπόγειες (σε φρεάτια) για την τοπική απομόνωση των κλάδων και αγωγών βρόγχων σε έκτακτες περιπτώσεις ή για συντήρηση. Οι βάνες αυτές τύπου γλώσσας ή άλλου κατάλληλου τύπου χωρίς ανεπιθύμητες υδραυλικές αντιστάσεις δεν θα απέχουν μεταξύ των υπερβολικά ώστε να αποφεύγονται απομονώσεις μεγάλων τμημάτων και παντελής έλλειψη νερού στην περιοχή. Επίσης η διάταξη των βανών θα είναι τέτοια ώστε να μην αποκλείεται τελείως η υδροδότηση της περιοχής από το δίκτυο.
Για περιοχές μεγάλου κινδύνου ισχύει η γενική αρχή ότι η διάταξη του δικτύου θα είναι ορθογωνική.
Οι αγωγοί του πυροσβεστικού δικτύου απαγορεύεται να διέρχονται κάτω από τα κτίρια, αποθήκες, υποσταθμούς κ.λ.π.
Ειδικά τα μέρη του δικτύου που διατρέχουν αποστάσεις και φέρουν τις υδροληψίες θα είναι στο εσωτερικό μέρος των γραμμών των άλλων προϊόντων, δηλαδή προς την πλευρά του εσωτερικού δρόμου. Για πολύ ψυχρά κλίματα απαιτείται να προβλεφθούν συστήματα εκκένωσης και αποστράγγισης των υπέργειων αγωγών.
Σημεία εκτόνωσης υπό πίεση νερού για τον καθορισμό των αγωγών πρέπει να προβλεφθούν.
5. Υδροληψίες - παροχές
Το υδροδοτικό σύστημα απαιτείται να είναι κατάλληλο ώστε να ικανοποιεί αποτελεσματικά τις απαιτούμενες ανάγκες νερού στις διάφορες περιοχές. Αυτό γίνεται με τις υδροληψίες και τις διάφορες άλλες περιοχές.
Αναλυτικά έχουμε:
- Παροχές προς εγκατεστημένα μόνιμα ή ημιμόνιμα αφροποιητικά συστήματα.
- Παροχές προς συστήματα νερού ψύξης δεξαμενών.
- Παροχές προς σταθερά κανόνια αφρού/νερού.
- Παροχές προς μόνιμα συστήματα καταιονισμού ή ψεκασμού.
- Υδροληψίες για την τροφοδότηση ημιμόνιμων συστημάτων αφρού, κινητών κανονιών, αφρού/νερού, αφρογεννητριών χειρός, ακροφυσίων εκτόξευσης νερού πυροσβεστικών αυτοκινήτων.
Οι χειροκίνητες βάνες τροφοδότησης των διαφόρων παροχών θα είναι
υπέργειες σε απόσταση 15 m από επικίνδυνη περιοχή ήταν προστατευόμενο εξοπλισμό και απαραίτητα εκτός της λεκάνης ασφαλείας. Οι υδροληψίες θα είναι ανεπτυγμένες περιφερειακά των υπό προστασία εγκαταστάσεων και θα απέχουν περίπου 10 - 15 m από επικίνδυνη περιοχή ή τον προστατευόμενο εξοπλισμό και απαραίτητα εκτός της λεκάνης ασφαλείας.
Αυτές θα τοποθετούνται πάντα στο άνω μέρος των αγωγών του πυροσβεστικού δικτύου για να αποφεύγονται οι αποφράξεις, σε εσωτερικό (προς την πλευρά των δρόμων) και προσιτό μέρος σε σχέση με άλλους αγωγούς και σωληνώσεις το ύψος από το έδαφος πρέπει να είναι περίπου 1 m.
Οι υδροληψίες έχουν κρουνούς τυποποιημένου μεγέθους 2 1/2''.
Σε κάθε εγκατάσταση αφού καθορισθούν για κάθε περιοχή και για κάθε είδους αφρογόνου που τυχόν χρησιμοποιείται (φλουροπρωτεΐνη, AFFF, αλκοολικού τύπου) οι ελάχιστες απαιτούμενες ποσότητες για άμεση λειτουργία, αθροίζονται αυτές ανά τύπο αφρογόνου, πλην της περίπτωσης κεντρικού αφροποιητικού συστήματος, οπότε λαμβάνεται υπ' όψη η δυσμενέστερη περίπτωση. Τα προκύπτοντα αυτά αθροίσματα αποτελούν τις ελάχιστες απαιτούμενες ποσότητες άμεσης λειτουργίας της όλης εγκατάστασης ανά τύπο αφρογόνου.
2. Ελάχιστα απαιτούμενα αποθέματα αφρογόνου
Εκτός των ανωτέρω ποσοτήτων απαιτείται η ύπαρξη αποθεμάτων για κάθε χρησιμοποιούμενο τύπο αφρογόνου σε κατάλληλη συσκευασία (βαρέλια, δοχεία), φυλασσόμενα σε εύκολα προσιτούς αποθηκευτικούς χώρους (υπόστεγα ή αποθήκες).
Τα αποθέματα αυτά ανέρχονται σε 100% των αντιστοίχων ελαχίστων ποσοτήτων άμεσης λειτουργίας.
Οι κρουνοί και βάνες των υδροληψιών θα φέρουν Ευρωπαϊκές συνδέσμους τύπου STORZ αντιστοίχων διαστάσεων.
Κάθε εγκατάσταση απαιτείται τελικά, να διαθέτει ανά περιοχή τόσο αριθμό κύριων υδροληψιών ώστε να καλύπτεται η απαίτηση σε νερό από το 1/2 των υδροληψιών που περικλείουν την περιοχή (γιατί η προσβολή θα γίνει μόνο από τη μια πλάκα του εξοπλισμού).
Για την εκτίμηση της απαίτησης σε νερό από βοηθητικές υδροληψίες σε περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω και ειδικά σε υπαίθριους χώρους όπου δεν υπάρχουν αναφλέξιμα υλικά χρησιμοποιούνται μικρές υδροληψίες όπου υπάρχουν αναφλέξιμα υλικά χρησιμοποιούνται μικρές υδροληψίες παροχής τουλάχιστον 380 Lt/min.
(Ακτίνα κάλυψης 30 m και ελάχιστη πίεση 4,4 bar).
Γενικά ικανοποιητικές αποστάσεις των κυρίων υδροληψιών μεταξύ τους είναι περίπου 50 m με μέγιστο 70 m.
6. Υπολογισμός μέγιστης απαιτούμενης παροχής
Το υδροδοτικό σύστημα μιας βιομηχανίας ή περιοχής με λειτουργίες που απαιτούν πυροσβεστική προστασία θεωρείται ο κύριος παράγοντας ασφάλειας των εγκαταστάσεων.
Σαν βάση υπολογισμού του υδροδοτικού συστήματος θα ληφθεί υπόψη η επάρκεια του νερού για την ταυτόχρονη λειτουργία όλων των συστημάτων πυροπροστασίας (αφροποιητικό, ψύξης, πυρόσβεσης) για την αντιμετώπιση της πλέον επικίνδυνης και δυσμενέστερης κατάστασης που είναι ενδεχόμενο να εκδηλωθεί στις εγκαταστάσεις, με την βασική προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι η μοναδική, δηλαδή δεν θα ληφθεί υπόψη η περίπτωση εμφάνισης ταυτόχρονα και δεύτερης κατάστασης στην ίδια ή διαφορετική περιοχή της εγκατάστασης.