Προεδρικό διάταγμα 64/19 - Άρθρο 14

Άρθρο 14: Εκπαίδευση Εμπλεκόμενων Μερών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Το σύνολο του προσωπικού που συμμετέχει στις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο ή που μπορεί να επηρεάσει ή να επηρεαστεί από αυτές, πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένο. Λεπτομέρειες, προϋποθέσεις και όροι της σχετικής εκπαίδευσης καθορίζονται στα: Εγχειρίδιο Παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου, Εγχειρίδιο Τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου και Εγχειρίδιο Λιμένα Ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ενδεικτικά σημεία γύρω από τη σχετική εκπαίδευση:

 

1. Για το Πλοίο ανεφοδιασμού και παραλαβής, η κατάρτιση του προσωπικού πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Συμβάσεως Για πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών, 1978 (Standards on Training, Certification and Watch keeping for Seafarers, 1978 - STCW) και του Κώδικα αυτής, όπως ισχύει, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο [Ν] 1314/1983 (ΦΕΚ 2/Α/1983), καθώς και σύμφωνα με τους κώδικες IGC και IGF αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, η κατάρτιση πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του προτύπου ISO 20519:2017 (Ships and marine technology - Specification for bunkering of liquefied natural gas fueled vessels - Section 8 Personnel Training).

 

2. Για τους οδηγούς και το προσωπικό των βυτιοφόρων οχημάτων, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του ADR Agreement (European agreement concerning the international carriage of dangerous goods by road).

 

3. Για το άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο προσωπικό του λιμένα, της εγκατάστασης ή της Λιμενικής Αρχής, η κατάρτιση πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις εντός του ΕΛΑΥΦΑ. Εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση εντός του λιμένα, ισχύει η 172058/2016 (ΦΕΚ 354/Β/2016) κοινή υπουργική απόφαση με την οποία μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2012/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και για την τροποποίηση και στη συνέχεια την κατάργηση της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου (οδηγία SEVESO III, EEL 197/2012, σελίδα 1 και επόμενες) για το προσωπικό της εγκατάστασης.

 

4. Γενικά, η εκπαίδευση εξαρτάται από τον αρχικό καθορισμό των απαραίτητων προτύπων ικανότητας (competency standards) ανά ομάδα προσωπικού και διαρθρώνεται σύμφωνα με επιμέρους προγράμματα και μεθόδους εκπαίδευσης, αξιολόγησης και του υλικού διδασκαλίας.

 

5. Η εκπαίδευση/κατάρτιση είναι κατάλληλα τεκμηριωμένη και διατηρείται σε μητρώα/αρχεία από την Αρμόδια Αρχή, και εντός των: Εγχειρίδιο Παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου, Εγχειρίδιο Τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου και Εγχειρίδιο Λιμένα Ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

6. Τα προγράμματα κατάρτισης και οι φορείς / άτομα / εταιρίες / οργανισμοί που τα παρέχουν πρέπει να είναι κατάλληλα εξουσιοδοτημένοι και πιστοποιημένοι.

 

7. Γενικά ως προς τη θεματολογία της σχετικής εκπαίδευσης, πρέπει να καλύπτονται τουλάχιστον τα παρακάτω βασικά σημεία:

 

α. Διεθνείς ή Εθνικοί κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές / οδηγίες σχετικά με τις λειτουργίες μεταφοράς/ αποθήκευσης και ανεφοδιασμού καυσίμου υγροποιημένου φυσικού αερίου

β. Ιδιότητες και κίνδυνοι του υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού, καθώς και πιθανές επιπτώσεις της ανάμειξης υγροποιημένου φυσικού αερίου με διαφορετικές ιδιότητες / ποιότητα

γ. Μέτρα μείωσης του κινδύνου

δ. Πρώτες βοήθειες που αφορούν ειδικά σε κρυογενικές θερμοκρασίες και την ασφυξία

ε. Ασφαλής λειτουργία του σχετικού εξοπλισμού

στ. Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο, δοκιμών, συντήρησης και ελέγχων, ασφαλούς σύνδεσης και αποσύνδεσης

ζ. Επιβεβαίωση της ποσότητας και της ποιότητας του καυσίμου υγροποιημένου φυσικού αερίου

η. Κατανόηση και άμεσες ενέργειες σε περίπτωση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο, και αυτό ανά λιμάνι-πλοίο ως ξεχωριστές περιπτώσεις θ. Κατανόηση ιδιαιτεροτήτων λιμένων-πλοίων που επηρεάζουν τα συγκεκριμένα operations

ι. Διαχείριση διαρροών ατμών ή/και υγρών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για το προσωπικό και τα περιουσιακά στοιχεία λόγω κρυογενικών θερμοκρασιών και εύφλεκτων περιοχών/ατμοσφαιρών

ι)α. Κατανόηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.