Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου Castello Bibelli (Mibelli), με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που επιβάλλεται να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα της αρχής σχεδιασμού, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου:
α. Κατά την κατάρτιση της προβλεπόμενης στο άρθρο 12 παράγραφος 7 του νόμου 3986/2011 πολεοδομικής μελέτης για τη ζώνη με χρήση παραθεριστικό-τουριστικό χωριό, καθώς και κατά την περαιτέρω ανάπτυξη της ζώνης με χρήση τουρισμού-αναψυχής, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για:
α)α. Την ισόρροπη και λειτουργικά αποδοτικότερη κατανομή των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων, ώστε, αφενός, να διατηρείται η ευρωστία των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος της έκτασης (συνοχή πράσινων χώρων, κατείσδυση νερού, κυκλοφορία αέρα κ.ά.) και, αφετέρου, να συνδυάζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από την άποψη του μεγέθους, της διαμόρφωσης και της οικολογικής και πολεοδομικής λειτουργικότητας, οι ελεύθεροι χώροι και οι ελεύθερες ζώνες που προβλέπονται, κατά την οικεία ΣΜΠΕ, γύρω από σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως η ελεύθερη ζώνη πλάτους 100 μ. γύρω από το κτίριο Castello Bibelli (Mibelli) και 30 μ. από το ακίνητο της Πινακοθήκης.
β)β. Τη διατήρηση, στο μέτρο του δυνατού, των υπαρχουσών συστάδων υψηλού πρασίνου, καθώς και της χάραξης των υφισταμένων οδών και μονοπατιών.
γ)γ. Τη χωροθέτηση των ειδικών χρήσεων και εγκαταστάσεων που καθορίζονται στο άρθρο 2, με τρόπο που να διασφαλίζει τον περιορισμό μορφολογικών αλλοιώσεων, τη λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, οικιστικών συνόλων και ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και την προσαρμογή των έργων στο περιβάλλον.
β. Κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κτιριακών έργων πρέπει να υιοθετούνται οι αρχές της πράσινης δόμησης, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης πράσινων κτιρίων (π.χ. LEED, DGNB ή BREEAM), και να λαμβάνεται μέριμνα για:
α)α. Την εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο σε παθητικό επίπεδο (βιοκλιματικός σχεδιασμός, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις κ.ά.) όσο και σε ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, λαμπτήρες εξοικονόμησης κ.ά.).
β)β. Την ορθολογική χρήση του νερού, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αφορούν σε ελαχιστοποίηση κατανάλωσης, δίκτυα δεύτερης χρήσης (γκρι νερό), συστήματα αποτελεσματικής άρδευσης και τοπική αξιοποίηση όμβριων υδάτων.
γ)γ. Την περιβαλλοντική συμβατότητα υλικών και μεθόδων κατασκευής, ώστε, κατά την επιλογή υλικών κατασκευής, να συνεκτιμάται η απόσταση της πηγής προέλευσης τους, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις συνολικές επιπτώσεις του κύκλου παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης των υλικών. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται, μέσω της κατάλληλης κάθε φορά μεθόδου (πιστοποίηση, δοκιμές κ.ά.), η περιβαλλοντική συμβατότητα των υλικών, η απουσία επικίνδυνων ουσιών και η κατά το δυνατόν φυσική προέλευση των συστατικών τους. Οι μέθοδοι κατασκευής επιλέγονται μετά από συνεκτίμηση της περιβαλλοντικής διάστασης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές προς την ατμόσφαιρα, η παραγωγή αποβλήτων και η δημιουργία ρύπων.
δ)δ. Την αρμονική ένταξη των νέων έργων και εγκαταστάσεων στα υφιστάμενα μνημεία
γ. Στις περιοχές του ακινήτου που παραμένουν αδόμητες εφαρμόζονται κατάλληλες μέθοδοι με στόχο τη διατήρηση της ευρωστίας και της αντοχής των οικοσυστημάτων φυσικής ή τεχνητής βλάστησης, την αντιπυρική προστασία καθώς και την ανασύσταση ή εμπλουτισμό της βλάστησης, όπου αυτή έχει υποβαθμιστεί.
δ. Κατά την πολεοδόμηση της Ζώνης ΙΙ, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατά προτεραιότητα διατήρηση των πλέον αξιόλογων στοιχείων βλάστησης από την άποψη της ποικιλότητας και της αισθητικής καθώς και της τοπιολογικής αξίας, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ακινήτου.
ε. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης και της χωροθέτησης των προσωρινών εγκαταστάσεων υποστήριξής τους, πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απομάκρυνση της υφιστάμενης υγιούς βλάστησης. Μετά το πέρας των πιο πάνω εργασιών, πρέπει να φυτευθούν, στο μέτρο του δυνατού, όλες οι διαθέσιμες επιφάνειες, με είδη προσαρμοσμένα στις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες.
στ. Κατά την αδειοδοτική ωρίμανση και την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής, λαμβάνονται υπόψη οι όροι που αναφέρονται στην υπ' αριθμόν ΤΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΣΕ/ΔΝΣΑΚ/224673/25193/1318/2014 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το Castello Mibelli στο Δήμο Κέρκυρας του Νομού Κέρκυρας, Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς και οι όροι του εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΣΕ/ΔΠΑΝΣΜ/263819/22933/3490/2016 (ανακοινοποίηση στο ορθό 15-12-2016).
ζ. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων που θα υποδεχθεί στο ακίνητο πρέπει:
α)α. Όσον αφορά τα απόβλητα αστικού τύπου, να ενσωματώσει προβλέψεις για προώθηση δράσεων ελαχιστοποίησης της παραγωγής, καθώς και για διαχωρισμό στην πηγή και κατάλληλες μεθόδους χωριστής συλλογής και διάθεσης, ώστε να προωθηθεί στον μέγιστο εφικτό βαθμό η εκάστοτε σχετική εθνική και περιφερειακή στοχοθεσία.
β)β. Όσον αφορά τα απόβλητα από τις εργασίες πρασίνου, να υιοθετήσει ειδικές διαδικασίες που θα προωθούν, στο μέγιστο δυνατό, την επιτόπια αξιοποίηση.
η. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων διενεργείται κατά τους ορισμούς της σχετικής νομοθεσίας, επιδιώκοντας παράλληλα, εφόσον είναι δυνατόν, την αξιοποίηση της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Αγίου Μάρκου, μέσω της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Κέρκυρας. Εφόσον η αξιοποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Μάρκου δεν καταστεί εφικτή, η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων θα πραγματοποιείται σε μονάδα εντός του ακινήτου η οποία θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του κυρίου της επένδυσης. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας πρέπει να διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακτώμενου νερού στην άρδευση της βλάστησης εντός του ακινήτου. Η μέθοδος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων οριστικοποιείται κατά το στάδιο χωροθέτησης του οικείου επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην οικεία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η κατάλληλη εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα σχετικά επιμέρους έργα.
2. α. Η παρακολούθηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου Castello Bibelli (Mibelli) πραγματοποιείται ως εξής:
α)α. Στον σχεδιασμό της διαχείρισης και λειτουργίας του ακινήτου ενσωματώνεται συστηματικός τρόπος συλλογής των απαραίτητων στοιχείων από όσους θα συμμετάσχουν στην αξιοποίηση του ακινήτου, με βάση πρόγραμμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου, συναφές με το προτεινόμενο στην επικαιροποιημένη ΣΜΠΕ.
β)β. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων διεξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Στη διάρκεια του έτους μπορούν να συλλέγονται στοιχεία σε τακτικότερη βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτύπωση τάσεων με συντομότερη χρονική εξέλιξη.
γ)γ. Ως βασικά μεγέθη παρακολούθησης χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικοί δείκτες, αντιπροσωπευτικοί των σημαντικών πτυχών της εξέλιξης στην κατάσταση του περιβάλλοντος.
β. Οι σχετικοί περιβαλλοντικοί δείκτες καθορίζονται στο οικείο πρόγραμμα παρακολούθησης. Μεταξύ των δεικτών αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται:
α)α. Δείκτες πληθυσμού: Αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που διαμένουν ή εργάζονται στα κτίρια του δημοσίου ακινήτου, στον μέσο χρόνο παραμονής αυτών και στις εποχιακές διακυμάνσεις. Τα μεγέθη των δεικτών αυτών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διαπίστωση της επάρκειας των υποδομών και την έγκαιρη διάγνωση αναγκών επαύξησης της δυναμικότητάς τους.
Δεν επιτρέπεται η επίκληση των ως άνω δεικτών προς τον σκοπό του περιορισμού της πρόσβασης του κοινού σε οποιαδήποτε κοινόχρηστη έκταση του ακινήτου.
β)β. Δείκτες οικολογικής κατάστασης και λειτουργίας:
Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά μεγέθη των οικοσυστημάτων του ακινήτου και των όμορων εκτάσεων.
γ)γ. Δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων: Αναφέρονται στις βελτιώσεις που επιφέρει η εφαρμογή των όρων της παρούσας απόφασης και άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών στους τομείς της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ποσότητες απορριμμάτων, ποσοστό ανακύκλωσης συνολικά και ανά ρεύμα, ποσοστά διαλογής στην πηγή και επιτόπιας αξιοποίησης αποβλήτων από τις εργασίες πρασίνου κ.ά.), της διαχείρισης νερού (συνολική κατανάλωση νερού για ύδρευση, μεγέθη άρδευσης, ποσοστό συμμετοχής επαναξιοποιούμενων όμβριων υδάτων ή επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κ.ά.) και της κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, καύσιμα, συνολικά και κατά κεφαλήν μεγέθη), σε σύγκριση με τυπικούς μέσους όρους.
γ. Οι τιμές των δεικτών και των λοιπών μεγεθών της παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης η επεξεργασία και η αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων, καθώς και προτάσεις για τις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η έκθεση αυτή κοινοποιείται σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου, ενώ παράλληλα δημοσιοποιείται με ανάρτησή της σε κατάλληλη ιστοσελίδα, στην οποία δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει ενυπογράφως τις απόψεις του για το περιεχόμενο αυτής.