Προεδρικό διάταγμα 274/00 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Αίτηση χρηματοδότησης - Ποσοστό κάλυψης δαπανών (ύψος χρηματοδότησης)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι προτάσεις των δικαιούχων του άρθρου 1 μπορεί να αφορούν: στην εκτέλεση κάθε είδους έρευνας (βασική έρευνα, βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη), στην προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης ή στη μεταφορά ή αναβάθμιση τεχνολογίας, που αποβλέπουν στην καινοτομία προϊόντος, υπηρεσίας και διαδικασίας ή οργάνωσης παραγωγής. Στην έννοια των καινοτομιών περιλαμβάνονται και η κατασκευή βιομηχανικών πρωτοτύπων και ο σχεδιασμός νέων ή βελτιωμένων προϊόντων.

 

2. Οι προτάσεις των δικαιούχων του άρθρου 1 υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα που καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τα οποία συμπληρούμενα παρέχουν πληροφορίες, αναλόγως της φύσης και των στόχων του έργου, προγράμματος ή δράσης, κατά περίπτωση, για τα εξής:

 

Α) Στοιχεία των συμμετεχόντων στην πρόταση φορέων: Α1: Για τους ερευνητικούς φορείς: στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία για το πεδίο των ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων τους, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπάρχουσα υποδομή γενικότερα. Α2: Για τις επιχειρήσεις: α) Οργανωτική και χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης, σύντομο ιστορικό της εξέλιξης της, περιγραφή των δραστηριοτήτων της, παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, εξαγωγικές επιδόσεις, παραγωγικά μέσα για έρευνα (προσωπικό, εξοπλισμός και κονδύλια), εμπορική οργάνωση, απασχολούμενο προσωπικό, κατά ειδικότητα και εκπαιδευτικό επίπεδο, β) σύντομη ανάλυση της σημερινής τεχνολογικής και εμπορικής θέσης της επιχείρησης, των προβλημάτων που οδηγούν στην ανάγκη διενέργειας της προτεινόμενης έρευνας, των ενεργειών και των δαπανών που έχουν ήδη αναληφθεί από την επιχείρηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στην ανάγκη υλοποίησης του προτεινόμενου έργου. A3: Για τους λοιπούς φορείς: στοιχεία ταυτότητας, το πεδίο δραστηριοτήτων, το ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικά στοιχεία, όπου απαιτούνται. Ειδικότερα, για τα φυσικά πρόσωπα, απαιτούνται στοιχεία για την εμπειρία, και το πεδίο δραστηριοτήτων τους.

 

Β) Αντικείμενο και στόχοι του προτεινόμενου έργου, περιγραφή της προτεινόμενης μεθοδολογίας, φάσεις εργασίας / στάδια εκτέλεσης, αναμενόμενα αποτελέσματα και παραδοτέα, το προσωπικό και ο εξοπλισμός που θα απαιτηθούν, καθώς και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου.

 

Γ) Τρόποι οικονομικής και εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, απαιτούμενοι πόροι για την αξιοποίηση και ενδεχόμενη κατοχύρωση αυτών με διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή/και στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την αντιμετώπιση κοινωνικών και λοιπών αναγκών, τους τρόπους διάχυσης / διάδοσης των αποτελεσμάτων ή/και τους λόγους που επιβάλλουν την παροχή της υπηρεσίας, καθώς και για το μέγεθος της αγοράς και το πλήθος των ωφελουμένων.

 

Δ) Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και χρηματοδότησης, προϋπολογισμός του έργου και κατανομή αυτού στις κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών.

 

Ε) Οτιδήποτε άλλο κρίνεται σκόπιμο, ανάλογα με τη φύση, τους σκοπούς και τους στόχους του αντίστοιχου έργου, προγράμματος ή δράσης (όπως επιχειρηματικά σχέδια, μελέτες σκοπιμότητας κ.λ.π.).

 

3. Από ιδίους πόρους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προερχόμενους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή από πόρους που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να καλύπτονται οι παρακάτω δαπάνες έργων, προγραμμάτων ή δράσεων:

 

α) Δαπάνες για αμοιβές του αναγκαίου για το έργο νέου ή παλαιού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης κάθε υποχρεωτικής κατά νόμο καταβολής από τον εργοδότη, όπως ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π., επιμερισμένες ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης του, στο συγκεκριμένο έργο, πρόγραμμα ή δράση.

 

β) Δαπάνες για κτήρια και γήπεδα, εφόσον απαιτούνται για το έργο, πρόγραμμα ή δράση.

 

γ) Δαπάνες για μηχανικό και λοιπό εξοπλισμό, όπως μηχανήματα, όργανα, συσκευές, διατάξεις και εξαρτήματα αυτών, υλικό και λογισμικό υπολογιστών, τράπεζες δεδομένων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του έργου, του προγράμματος ή της δράσης.

 

δ) Δαπάνες που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν εμπορικά ερευνητικά αποτελέσματα και νέες γνώσεις, όπως βελτίωση προϊόντων, διατάξεων, μεθόδων, διαδικασιών, αισθητικός και βιομηχανικός σχεδιασμός προϊόντος, κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χρήση εμπειρογνωμόνων σε νομικά, οικονομικά και τεχνικά θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και δαπάνες διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης σε τρίτους, καθώς και δαπάνες για αγορά από τρίτους τεχνογνωσίας, τεχνολογίας, πνευματικών δικαιωμάτων, που απαιτούνται για την εκτέλεση Έρευνας και Τεχνολογίας έργων ή για την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων αυτών, ή δαπάνες για την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων, μελετών αγοράς, μελετών μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικών σχεδίων, δαπάνες για συμμετοχή σε εκθέσεις και οποιεσδήποτε δραστηριότητες προβολής προώθησης και δικτύωσης με άλλους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και δαπάνες για χρήση εμπειρογνωμόνων για την επιλογή και πρόσληψη προσωπικού και για την επιλογή του τόπου και του χώρου της εγκατάστασης, του εξοπλισμού και των μηχανημάτων.

 

ε) Δαπάνες λειτουργίας, περιλαμβανομένων των εξόδων για μετακινήσεις, υλικά, εφόδια (αναλώσιμα, μικρο-εξαρτήματα) και παρόμοια προϊόντα που συνδέονται άμεσα με την ερευνητική δραστηριότητα,

 

στ) Δαπάνες για συμπληρωματικά γενικά έξοδα που προκύπτουν άμεσα από την εκτέλεση του έργου, περιλαμβανομένου του κόστους διαχείρισης στην περίπτωση μεγάλων έργων τόσο από άποψη προϋπολογισμού όσο και από άποψη πλήθους συμμετεχόντων φορέων.

 

ζ) Δαπάνες για τόκους δανείου που συνάπτεται με χρηματοπιστωτικό οργανισμό για ανάπτυξη ερευνητικού εργαστηρίου και εκτέλεση έργου έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και προώθησης καινοτομίας.

 

η) Δαπάνες για μελέτες, όπως μελέτες σκοπιμότητας, βιωσιμότητας, χρηματοοικονομικής ανάλυσης, εφαρμογής, προετοιμασίας προτάσεων κ.λ.π.

 

θ) Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες διοίκησης, τεχνολογικής συνδρομής για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας / τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, συμβουλών για χρήση προτύπων, συμφωνιών πνευματικών δικαιωμάτων.

 

ι) Δαπάνες που πραγματοποιούν δομές στήριξης καινοτομίας, όπως για χώρους εργασίας και γραφείων, τράπεζες δεδομένων, δικτύωση και σήμανση ποιότητας, καθώς και δαπάνες για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων επιχειρήσεων εγκατεστημένων σε δομές στήριξης καινοτομίας, όπως θερμοκοιτίδες, τεχνολογικά πάρκα, καθώς και λειτουργικές δαπάνες που συνδέονται ευθέως με τη λειτουργία τέτοιου είδους δομών / εγκαταστάσεων.

 

3.Α. Το ποσοστό κάλυψης των δαπανών της παραγράφου 3 περιπτώσεις (α) έως (στ) εξαρτάται από το είδος και τους στόχους του έργου, προγράμματος ή δράσης, το είδος της έρευνας, το είδος του φορέα, το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος της συνεργασίας, περιλαμβανομένης της συνεργασίας επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς και της διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και από το εύρος διάθεσης και διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και διαμορφώνεται ως εξής:

 

α) Για βασική έρευνα έως 100% του συνόλου της σχετικής δαπάνης για όλες τις επιχειρήσεις.

 

β) Για βιομηχανική έρευνα:

 

i) για μικρές επιχειρήσεις έως 80%,

ii) για μεσαίες επιχειρήσεις έως 75% και

iii) για μεγάλες επιχειρήσεις έως 65% του συνόλου της σχετικής δαπάνης.

 

γ) Για πειραματική ανάπτυξη:

 

i) για μικρές επιχειρήσεις έως 60%,

ii) για μεσαίες επιχειρήσεις έως 50% και

iii) για μεγάλες επιχειρήσεις έως 40% του συνόλου της σχετικής δαπάνης.

 

δ) Για τους ερευνητικούς φορείς έως 100% του συνόλου της σχετικής δαπάνης, ανεξάρτητα από το είδος της έρευνας, εφόσον τα αποτελέσματα του έργου, προγράμματος ή δράσης διαχέονται με διάφορους τρόπους ή δεν προκύπτουν οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου ή τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν επανεπενδύονται στις πρωτογενείς δραστηριότητες των ερευνητικών φορέων ή η δαπάνη αφορά δημιουργία / ενίσχυση δημόσιας Έρευνας και Τεχνολογίας υποδομής.

 

Στην περίπτωση των δαπανών διαχείρισης (περίπτωση στ' της παραγράφου 3) το ποσοστό κάλυψης μπορεί να ανέλθει στο 100%.

 

3Β. Το ποσοστό κάλυψης των δαπανών της παραγράφου 3 περιπτώσεις (ζ), (η), (θ) και (ι) κυμαίνεται από 30% έως 100%, ανάλογα με το είδος του δικαιούχου και τους στόχους του αντίστοιχου έργου, προγράμματος ή δράσης.

 

3Γ. Ο χρηματοδοτούμενος μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση τμήματος του έργου σε ερευνητικό κέντρο, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), άλλους ερευνητικούς φορείς ή άλλη εξειδικευμένη επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο ή να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες αυτών, εφόσον αυτό έχει προβλεφθεί στην πρόταση και έχει εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ανάθεση σε αντίστοιχο φορέα στο εξωτερικό επιτρέπεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τους όρους της προκήρυξης. Το ποσοστό κάλυψης των δαπανών εξαρτάται από το είδος της έρευνας, τον δικαιούχο και το μέγεθος της επιχείρησης και κυμαίνεται από 25% - 100%.

 

4. Οι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κάθε είδους και μορφής, που επιλέγονται να επιχορηγηθούν για να εκτελέσουν έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, δεν υπέχουν υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής για τη χρηματοδότησή τους από το δημόσιο, εκτός αν οι ισχύοντες κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλως προβλέπουν.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου τέταρτου του νόμου 4156/2013 (ΦΕΚ 122/Α/2013).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του νόμου 3777/2009 (ΦΕΚ 127/Α/2009).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.