Προεδρικό διάταγμα 21/11/81 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Σύνθεση - διάταξη - μορφολογικά στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. α) Το περίγραμμα της κατόψεως των κτιρίων συντίθεται από επιμήκη ορθογώνια παραλληλόγραμμα σε σχήματα Ι, Τ, Γ, Π. Δια λόγους προσαρμογής εις το σχήμα του οικοπέδου επιτρέπονται ελαφρές αποκλίσεις ως προς το ευθύγραμμο των όψεων, την ορθή γωνία και την ισότητα των πλευρών των παραλληλογράμμων.

 

β) Ο τελικός όγκος του κτιρίου προ της επικαλύψεως αποτελεί σύνθεση απλών παραλληλεπιπέδων.

 

γ) Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται, κατά την κρίσιν της, να επιβάλει τροποποιήσεις, αναφερόμενες εις τις διαστάσεις και την σύνθεση των όγκων του κτιρίου μέχρι και διαχωρισμού εις περισσότερα του ενός κτίρια, εάν τούτο επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά πρότυπα του (αμέσου) περιβάλλοντος.

 

2. α) Ο εν παράγραφο 1)β του παρόντος άρθρου όγκος οικοδομής δέον όπως καλύπτεται δια τετρακλινούς στέγης, κλίσεως αναλόγου προς την υπάρχουσα εις τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

Επιτρέπεται προκειμένου περί κτισμάτων, μεγίστου πλάτους 5 m εφαπτόμενων εις μαντρότοιχο ομόρου ιδιοκτησίας η κατασκευή τρίκλινης στέγης. Τμήμα της στέγης δύναται ν' απολήγει εις αέτωμα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Η στέγη καλύπτεται δια κεράμων βυζαντινού τύπου.

 

β) Εις το σημείον επαφής της στέγης με τους τοίχους του κτιρίου κατασκευάζεται γείσον επιχρισμένο με ή χωρίς κυμάτια ή επενδεδυμένο με ξύλο ή εμφανίζεται ή κατασκευή της στέγης.

 

γ) Είναι δυνατόν τμήμα του δώματος του ισογείου ή και του α' ορόφου να διαμορφώνεται εις ακάλυπτο εξώστην υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

 

δ) Δεν επιτρέπεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών αίτινες ακολουθούν τις τοιαύτας του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου, προ της περατώσεως των εργασιών κατασκευής της στέγης.

 

Η στέγη είναι υποχρεωτική έστω και εάν άνωθεν του κατασκευαζόμενου τμήματος της οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή επί πλέον ορόφου.

 

3. Είναι δυνατή η κατασκευή εξωστών υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) Ακαλύπτων εξωστών επί τμήματος του δώματος του ισογείου ή και του α' ορόφου. Η αναλογία του βάθους προς το πλάτος του εξώστη δεν επιτρέπεται να είναι μικροτέρα των 3:4. Το στηθαίον των εξωστών διαμορφώνεται κτιστό συμπαγές ή με χυτή κουπαστή και κολονάκια.

 

β) Καλυμμένων εξωστών, εις το ισόγειο των κτιρίων των τομέων Δ και Ε εφ' όσον άνωθεν αυτών υπάρχει ανοικτός εξώστης. Αυτοί διαμορφώνονται με ημικυκλικά τόξα με ή χωρίς κολώνες εις τις όψεις.

 

γ) Καλυμμένων εξωστών εις την πρόσοψη σε συνδυασμό με την περιγραφόμενη, εις την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, κλίμακα. Η κάλυψή των πραγματοποιείται με προέκταση της στέγης, η οποία στηρίζεται εις κολώνες κτιστές, ή ξύλινες. Το στηθαίον διαμορφώνεται κτιστό.

 

Η επιφάνεια του ως άνω εξώστη εφ' όσον δεν υπερβαίνει τα 7 m2 δεν υπολογίζεται εις τον συντελεστή δομήσεως.

 

δ) Ανοικτών εξωστών σε πρόβολο μεγίστου πλάτους 1,20 m και μεγίστου μήκους 4 m και πάντως μικρότερου συνολικώς του 1/3 του μήκους της προσόψεως του ορόφου εις τον οποίον αντιστοιχεί. Τα στηθαία των εξωστών κατασκευάζονται με κιγκλίδωμα εκ σιδήρου κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Οι ανοικτοί εξώστες δύνανται να τοποθετούνται εις τις όψεις των ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων εφ' όσον αυτές απέχουν 2,5 m από το όριον και επί των κοινοχρήστων χώρων (οδών, διαπλατύνσεων οδών και πλατειών) εφ' όσον η όψις εις την οποίαν τοποθετούνται απέχει τουλάχιστον 6 m εκ της έναντι οικοδομικής γραμμής.

 

ε) Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται κατά την κρίσιν της να επιβάλει τροποποιήσεις, ως μείωσιν των προβλεπομένων υπό του παρόντος άρθρου μεγεθών των εξωστών, διάσπαση αυτών εις περισσοτέρους ή μείωσιν του αριθμού των ή άλλη τινά διαμόρφωση μέχρις απαγορεύσεως της κατασκευής των, εάν τούτο επιβάλλεται δια λόγους αρχιτεκτονικής συνθέσεως του κτιρίου ή προσαρμογής του εις τις συνθήκες του αμέσου περιβάλλοντος.

 

4. Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής κλίμακας μιας ή δύο ανόδων. Η κλίμακα κατασκευάζεται συμπαγής εκ λιθοδομής, επιτρεπομένης μόνον της κατασκευής κτιστής καμάρας εφ' όσον τούτο δικαιολογείται εκ των λειτουργικών απαιτήσεων του κτιρίου και κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Το στηθαίον της κλίμακας, κατασκευάζεται συμπαγές.

 

Η επιφάνειά της δεν υπολογίζεται εις τον συντελεστή δομήσεως.

 

5. α) Τα ανοίγματα των όψεων συντίθενται εις κατακόρυφους άξονες, διατηρούμενης ομοιομορφίας ως προς την μορφήν και το ύψος κατ' όροφο, τοποθετούνται δε εις απόσταση τουλάχιστον 0,80 m.

 

β) Η τελική επιφάνεια των τοίχων των όψεων των κτιρίων διαμορφώνεται με:

 

i) Πελεκητή τοιχοποιία με ορθογώνιους λίθους, εις οριζόντιες στρώσεις.

 

ii) Ασβεστωμένη τοιχοποιία κτισμένη εις οριζόντιες στρώσεις και ασβεστωμένη εις υπαλλήλους στρώσεις.

 

iii) Επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή.

 

iv) Λευκά ασβεστωμένα επιχρίσματα τριπλά, λεία ή πεταχτά.

 

γ) Επιτρέπεται η διαμόρφωσις των όψεων των κτιρίων με συνδυασμό των ανωτέρω τρόπων δια την κατασκευήν κορνιζών ή κυματίων εις τις απολήξεις των τοίχων και περί τα ανοίγματα του κτιρίου κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

6. α) Τα ανοίγματα των θυρών, παραθύρων και προθηκών κατασκευάζονται με αναλογίας διαστάσεων πλάτους προς ύψος περίπου 1:2 δια τις θύρας και 1:1,5 δια τα παράθυρα, τις θύρες και τις προθήκες των καταστημάτων. Όταν κατασκευάζεται φεγγίτης οι αναλογίες των διαστάσεων είναι 1:2,5 και 1:2 αντιστοίχως.

 

β) Το κουφώματα κατασκευάζονται ξύλινα ως κάτωθι:

 

i) Τα κουφώματα των ανοιγμάτων (σκούρα) και οι εξωτερικές θύρες ταμπλαδωτά ή με γρίλιες δίφυλλα ή μονόφυλλα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Απαγορεύεται η κατασκευή Γαλλικού ή Γερμανικού τύπου κουφωμάτων και η τοποθέτησις ρολών.

 

ii) Τα υαλοστάσια κατασκευάζονται με καΐτια σε τετράγωνες περίπου διαιρέσεις.

 

iii) Επιτρέπεται η κατασκευή ποδιάς διαμορφωμένης με κιγκλίδωμα η στηθαίον με κολονάκια εις περίπτωσιν ανοίγματος διήκοντος μέχρι το δάπεδον του ορόφου.

 

iv) Εις το ισόγειο επιτρέπονται σιδεριές ασφαλείας.

 

v) Είναι δυνατή η τοποθέτησις των πετασμάτων των παραθύρων προς το εσωτερικόν του κτιρίου και των υαλοστασίων προς το εξωτερικόν του.

 

7. α) Επί των όψεων των κτιρίων επιτρέπονται οριζόντιες αρχιτεκτονικές προεξοχές των κάτωθι στοιχείων:

 

i) Διαζώματος με κυμάτια ή κορνίζα με λείο σοβά εις το σημείον επαφής των τοίχων με την στέγη ή μεταξύ των ορόφων του κτιρίου.

 

ii) Παραστάδων ή ζώνης επιπέδου λείου σοβά εις τις γωνίες συναντήσεως των όψεων του κτιρίου.

 

iii) Πλαισίου περί τα κουφώματα από απλό λευκόν λείο επίχρισμα ή ξύλινο αρμοκάλυπτρο ή υπέρθυρον και ποδιά με ή χωρίς κυμάτια κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

iv) Λούκια απορροής ομβρίων, από οπτόπλινθο, ασβεστωμένα.

 

v) Καπναγωγού τζακιού.

 

β) Απαγορεύεται η προεξοχή των στατικών στοιχείων του κτιρίου ως και προβόλων άνωθεν των ανοιγμάτων των ισογείων των οικοδομών (μαρκίζες).

 

8. Οι καμινάδες διαμορφώνονται κτιστές κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Ο όγκος των δύναται να προεξέχει των όψεων των κτιρίων ως στοιχείον της αρχιτεκτονικής συνθέσεως μη υπολογιζόμενης εις την κάλυψη και τον συντελεστή δομήσεως.

 

9. α) Δια τον χρωματισμό των τοίχων των κτιρίων χρησιμοποιούνται γενικώς λευκά υδροχρώματα.

 

Εις περίπτωσιν ειδικής διαμορφώσεως όψεως με άλλα χρώματα απαιτείται άδεια της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β) Τα κουφώματα βάφονται υποχρεωτικώς με τα παραδοσιακά καραβίσια χρώματα (μπλε, άσπρο χονδροκόκκινο, κεραμιδί, καφέ, ώχρα) και τα ως άνω πρότυπα.

 

γ) Απαγορεύεται η χρήσις βερνικιού.

 

10. Επιτρέπεται η κατασκευή πέργκολας εις τους τομείς Γ, Δ και Ε ως διαδρόμου εισόδου προς την κατοικία. Η πέργκολα διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, και δεν υπολογίζεται εις την κάλυψη ούτε εις τον συντελεστή δομήσεως του οικοπέδου.

 

11. Δια τις εξωτερικές επιστρώσεις βαθμίδων κλιμάκων, δωμάτων εξωστών, διαδρόμων αυλών, αυλών και παντός ορατού στοιχείου χρησιμοποιούνται φυσικές πλάκες (μαλτεζόπλακες, σχιστόπλακες) ή βοτσαλωτά.

 

Απαγορεύεται:

 

i) Η επίστρωσις των ως άνω χώρων δια τεχνητών πλακών (μωσαϊκών, πλαστικών).

 

12. Οι περιφράζεις των οικοπέδων κατασκευάζονται:

 

α) Με λιθοδομή με ή χωρίς σαμάρι ασβεστωμένη εις επαλλήλους στρώσεις ή με πεταχτό αδρό σοβά, μέχρις ύψους έως 2,20 m.

 

Δια την κατασκευήν χαμηλού μαντρότοιχου και την τοποθέτηση κάγκελου, υπό τον όρον να προσαρμόζεται εις το άμεσο περιβάλλον και χαρακτήρα του κτιρίου, απαιτείται ειδική άδεια της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Απαγορεύεται η περίφραξις με συρματόπλεγμα.

 

β) Δύναται να επιβάλλεται κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η κατασκευή κτιστού περιφράγματος, ελαχίστου ύψους 1,80 m δια την κάλυψη χώρων εργασίας (αποθηκών, συνεργείων αυτοκινήτων, βιοτεχνιών, ναυπηγείων) από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού όταν καθ' οποιονδήποτε τρόπον είναι ορατές οι ως άνω χρήσεις.

 

γ) Οι αυλόθυρες κατασκευάζονται με ή χωρίς, παραστάδες, υπέρθυρον, πλαίσιον λείο από σοβά κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

13. α) Δια την διαμόρφωση ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνον οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές. Εις περίπτωσιν κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωσις του οικοπέδου δι' αναλειμματικών τοίχων ή πρανών μεγίστου ύψους 1,50 m.

 

β) Παρέκκλισις του ανωτέρω μεγίστου ύψους επιτρέπεται κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και μόνον εις περίπτωσιν όπου τούτο επιβάλλεται απολύτως δια λόγους τεχνικούς ή και αισθητικούς και υπό τον όρον ότι η κατασκευή αυτή δύναται να ενταχθεί αισθητικώς εις το περιβάλλον του οικισμού.

 

γ) Εις περίπτωσιν κατασκευής τοίχων αντιστηρίξεως αυτοί πρέπει να διαμορφώνονται, από απόψεως υλικού και τρόπου κατασκευής συμφώνως προς τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

14. Απαγορεύεται η τοποθέτησις πετασμάτων (τεντών) εις οποιουσδήποτε χώρους, πλην των ισογείων χώρων παραμονής ατόμων των κέντρων αναψυχής και εστιατορίων κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, από απόψεως μορφής χρώματος, υλικού. Οι τέντες επιβάλλεται εν πάση περιπτώσει να είναι μονόχρωμοι.

 

15. α) Απαγορεύεται η ανάρτηση και η εγκατάστασις φωτεινών ή μη διαφημίσεων. Επιτρέπεται η εγκατάστασις απλών ή εγχρώμων επιγραφών και σταθερού φωτισμού κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου καθοριζομένης υπ' αυτής συγχρόνως της θέσεως, των διαστάσεων, της μορφής και του περιεχομένου των, ώστε να μη επηρεάζεται ο χαρακτήρ του αμέσου περιβάλλοντός των.

 

β) Εντός εξαμήνου από της δημοσιεύσεως του παρόντος υφιστάμενες διαφημίσεις και επιγραφές εφ' όσον απαγορεύονται ρητώς υπό του παρόντος, καθαιρούνται. Οι λοιπές, τίθενται, υπό των ενδιαφερομένων, εις την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

16. Επιβάλλεται η εγκατάστασις ανά μιας ομαδικής κεραίας τηλεοράσεως κατά οικοδομικό τετράγωνον, εις θέσιν μη εμφανή από των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάστασις μεμονωμένης κεραίας τηλεοράσεως μόνον εις θέσιν η οποία δεν προβάλλεται εις κεντρικό κοινόχρηστο χώρο του οικισμού ή δεν προσβάλει την μορφήν μεμονωμένων μνημείων ή αξιόλογου αισθητικώς συνόλου, μετά προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

17. α) Έκαστο έργον υποδομής και εκάστη εργασία αφορώσα εις την διαδικασίαν, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, λιμένων, κρηπιδωμάτων), δέον να διαμορφώνεται κατά τρόπον προσαρμοζόμενο εις τα ανάλογα παραδοσιακά πρότυπα και κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Ειδικότερα η τοποθέτησις μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και παν έτερον στοιχείον παροχής δέον όπως τοποθετείται εις μη προβαλλόμενη επιφάνεια.

 

β) Οι οργανισμοί Κοινής Ωφελείας δέον να αναλαμβάνουν με ίδιες δαπάνες την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών των εντός του οικισμού, ώστε να μη βλάπτεται η εικών του συνόλου.

 

18. Εις τα έργα διαμορφώσεως των ελευθέρων κοινοχρήστων χώρων χρησιμοποιούνται τα περιγραφόμενα εις το παρόν άρθρον υλικά και αρχές (παράγραφοι 12 και 13).

 

Κατά την διαμόρφωση των χώρων αφήνονται κατά διαστήματα μεταξύ του κατασκευαζόμενου επιστρώματος και των μαντρότοιχων τμήματα του φυσικού εδάφους (δια την απορρόφηση των ομβρίων) κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να επιτρέψει παρέκκλιση ως προς τα περιγραφόμενα εις την παρούσα παράγραφο μετά την κρίσιν της εάν τούτο επιβάλλεται από λόγους λειτουργικούς, ή προσαρμογής εις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους και δεν παραβλάπτει το άμεσο περιβάλλον.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.