Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται στους παραπάνω τομείς καθορίζονται ως εξής:
Ι. Α. Τομέας Α1
1. Άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο θεωρείται κάθε συνεχόμενη οικοπεδική έκταση ως έχει βάσει νομίμων τίτλων συνταχθέντων μέχρι 10-11-1977 ημερομηνία δημοσίευσης του από [ΠΔ] 20-10-1977 προεδρικού διατάγματος.
2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 60% της επιφανείας αυτών.
3. Συντελεστής δόμησης: 1
4. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 7.5 m μετρούμενο από το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος επιβάλλεται η κατασκευή στέγης ύψους 1.5 m.
5. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (pilotis).
6. Απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών (επιχρίσματα, χρωματισμοί) στον όροφο των κτιρίων πριν την ολοκλήρωση και της φάσης των εξωτερικών επιχρισμάτων στο ισόγειο.
7. Απαγορεύεται η κατασκευή λυομένων οικίσκων.
8. Ο μέγιστος όγκος των κτιρίων πάνω από το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος ορίζεται σε 900 m3. Πέραν αυτού επιβάλλεται η διάσπαση του κτιρίου σε μικρότερους όγκους ή ανεξάρτητα κτίρια.
9. α. Οποιαδήποτε μορφή διαμόρφωσης του εδάφους περιλαμβάνει μόνο τις απολύτως αναγκαίες εργασίες για την προσαρμογή του περιγράμματος της οικοδομής στο οικόπεδο.
β. Σε περίπτωση κατασκευής τοίχων αντιστήριξης αυτοί διαμορφώνονται από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.
γ. Το μέγιστο ύψος τυχόν επιτρεπόμενης διαμόρφωσης εδάφους με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή δεν ξεπερνά το 1.5 m με μέγιστη κλίση 15%.
10. Υπάρχοντα κτίρια από εμφανή λιθοδομή, απαγορεύεται να επιχρίονται.
Β. Τομέας Α2
Για τους όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 8 της ενότητας Α του άρθρου 4 του από 02-10-1993 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 1317/Δ/1993).
Επιπλέον έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 5, 6, 7, 8, 9 και 10 της προηγουμένης ενότητας Α για τον τομέα Α1.
Γ. Τομέας Β
1. Ελάχιστο πρόσωπο: 15 m
Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.
2. Κατά παρέκκλιση της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τα οποία:
α) Κατά το χρόνο ενάρξεως της ισχύος του παρόντος έχουν:
Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m
Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2.
β) Κατά τη δημοσίευση του από [ΠΔ] 20-10-1977 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 441/Δ/1977) είχαν:
Ελάχιστο πρόσωπο: 5 m
Ελάχιστο εμβαδόν: 60 m2.
3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 70% της επιφανείας τους.
4. Συντελεστής δόμησης: 1,2.
5. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 8 m μέτρα μετρούμενο από το γύρω φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου επιτρέπεται η κατασκευή στέγης μεγίστου ύψους 1.5 m και τυχόν καπνοδόχων ή αεραγωγών.
6. Οποιαδήποτε μορφή διαμόρφωσης του εδάφους περιλαμβάνει μόνο τις απολύτως αναγκαίες εργασίες για την προσαρμογή του περιγράμματος της οικοδομής στο οικόπεδο.
7. α. Οι οικοδομές διατάσσονται υποχρεωτικά στη γραμμή δόμησης της πρώτης παραλλήλου οδού προς την παραλία.
β. Οι όψεις των οικοδομών προς την παραλία θεωρούνται κύριες όψεις αυτών.
8. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστυλώματα (pilotis).
9. Απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών (επιχρίσματα, χρωματισμοί) στον όροφο των κτιρίων πριν την ολοκλήρωση και της φάσης των εξωτερικών επιχρισμάτων στο ισόγειο.
10. Απαγορεύεται η κατασκευή λυομένων οικίσκων.
11. Ο μέγιστος όγκος των κτιρίων πάνω από το φυσικό έδαφος ορίζεται σε 1200 m3. Πέραν αυτού επιβάλλεται η διάσπαση του κτιρίου σε μικρότερους όγκους ή ανεξάρτητα κτίρια.
Δ. Στους παραπάνω τομείς καθορίζονται επιπλέον και οι παρακάτω μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.
1. Η ογκοπλαστική μορφή των κτιρίων πρέπει να προσεγγίζει τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς τη σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίες των όγκων. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί κατά την κρίση της να επιβάλλει τροποποιήσεις στην ογκοπλαστική μορφή των κτιρίων, εάν αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά πρότυπα του περιβάλλοντος.
2. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται έτσι ώστε:
α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.
β. Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων.
γ. Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων.
δ. Να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.
Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να εγκρίνει την αλλαγή της θέσης του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο αν κριθεί απαραίτητο για λόγους διατήρησης παλιάς παραδοσιακού χαρακτήρα ή διατηρητέας οικοδομής, σύνθεσης όγκων και εν γένει προβολής ή διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα του περιβάλλοντα χώρου.
ε. Σε περίπτωση ανέγερσης νέας οικοδομής στη θέση κατεδαφισθέντος κτιρίου παραδοσιακού χαρακτήρα, προ της δημοσίευσης του παρόντος αυτή τοποθετείται κατά το δυνατόν στη θέση του παλαιού κτιρίου, αποδεικνυόμενου τούτου με φωτογραφίες, θεωρημένες από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή την Αστυνομική Αρχή.
3. α. Οι οικοδομές καλύπτονται με στέγη μορφής σύμφωνης με τα παραδοσιακά πρότυπα του αμέσου περιβάλλοντός τους, με τις αντίστοιχες προεξοχές, απαγορευόμενων τυχόν ανοιγμάτων σ' αυτήν και με επικάλυψη από κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Η στέγη προεξέχει έως 0.4 m από τις όψεις του κτιρίου. Αυτή μπορεί να στηρίζεται σε γείσο από συμπαγείς πλίνθους τοποθετημένους κατά το εκφορικό σύστημα ή σε συμπαγές γείσο με κυμάτια κατά τα παραδοσιακά πρότυπα για τον τομέα Β ή να προεξέχει με μαρκίζα απλή έως 0,40 από τις όψεις του κτιρίου, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα για τους τομείς Α1 και Α2.
β. Η κατασκευή της στέγης είναι υποχρεωτική, έστω και αν επιτρέπεται ή προβλέπεται πάνω από το κατασκευαζόμενο τμήμα της οικοδομής η κατασκευή επιπλέον ορόφου.
Απαγορεύεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών που ακολουθούν τις εργασίες του φέροντα οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου, πριν από την περάτωση των εργασιών κατασκευής της στέγης.
4. α. Η τελική επεξεργασία των εξωτερικών όψεων των κτιρίων μαζί με όλα τα στοιχεία που τις συνθέτουν (κουφώματα, καμινάδες, σκάλες κ.λ.π.) διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα από άποψη υλικού, μορφής, τρόπου κατασκευής και χρωματισμού. Οι όψεις διατάσσονται κατά επίπεδα κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου τηρουμένων πάντως των αναλογιών κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.
β. Σε περίπτωση χρήσης σοβά στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, πρέπει να σοβατίζονται με κοινό επίχρισμα, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία κατά τα παραδοσιακά πρότυπα και επιπλέον για τον τομέα Β, επιβάλλεται η διαμόρφωση με σοβά των κορνιζωμάτων, παραστάδων και λοιπών στοιχείων, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.
γ. Σε περίπτωση χρήσης εμφανούς λιθοδομής απαγορεύεται ο τονισμός της αρμολόγησης.
Το χρώμα της πέτρας και η αρμολόγησή της είναι σύμφωνες με τα παραδοσιακά πρότυπα (στον τομέα Β τονισμένες οι γωνίες του κτιρίου και τα πλαίσια των ανοιγμάτων).
δ. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν επιτρέπεται να είναι ορατά στις όψεις του κτιρίου τα δομικά του στοιχεία (beton, τούβλο).
5. α. Κατά τη βαφή των ορατών όψεων των κτιρίων για τους τομείς Α1 και Α2, επιβάλλεται η χρήση χρώματος λευκού απαγορευόμενου άλλου χρώματος χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Στον τομέα Β, πέραν του λευκού χρώματος επιτρέπεται η χρήση παραδοσιακού κόκκινου ή ώχρας.
β. Οι χρωματισμοί των λοιπών στοιχείων του κτιρίου (κουφώματα, προθήκες, κάγκελα) πρέπει να είναι σε τόνους βαθείς και στις αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων του καφέ, πράσινου, γκρι και μπλε.
6. Τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων διατάσσονται σε κατακόρυφο άξονα, είναι ορθογώνια ή ελαφρά τοξωτά για τους τομείς Α1 και Α2 ή και τοξωτά για τον τομέα Β. Οι διαστάσεις ύψους προς πλάτος δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 1,5:1 για τα παράθυρα και 2:1 για τις πόρτες και τις προθήκες. Τα μεταξύ δύο ανοιγμάτων πλήρη τμήματα τοίχου έ-χουν διάσταση τουλάχιστον 0, 40 μ.
7. Τα υαλοστάσια των θυρών και παραθύρων κατασκευάζονται ξύλινα με καΐτια, τα δε σκούρα αυτών ξύλινα δίφυλλα, αναδιπλούμενα περσιδωτά, ταμπλαδωτά ή καρφωτά χωρίς να τονίζονται τα σημεία στήριξης (μεντεσέ- δες) και επιπλέον πολλαπλά για τον τομέα Β. Οι κύριες πόρτες των κτιρίων κατασκευάζονται ξύλινες κατά τα παραδοσιακά πρότυπα (ταμπλαδωτές ή καρφωτές).
8. Οι προθήκες των καταστημάτων κατασκευάζονται ξύλινες με ταμπλάδες. Επιπλέον δε για τους τομείς Α1 και Α2 τα παραπετάσματα ασφαλείας αυτών ομοίως ξύλινα, ταμπλαδωτά ή καρφωτά.
9. Οι εξώστες των κτιρίων δεν καταλαμβάνουν όλο το μήκος της όψης, διατάσσονται εάν είναι δυνατόν ανά κούφωμα ή ανά δύο κουφώματα κατά τον παραδοσιακό τρόπο και απέχουν 1 μέτρο τουλάχιστον από την εξέχουσα γωνία του κτιρίου. Τα κάγκελα των εξωστών κατασκευάζονται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, ξύλινα ή μεταλλικά απλής μορφής για τους τομείς Α1 και Α2. Στον τομέα Β τα κάγκελα κατασκευάζονται μεταλλικά, συνθέτου μορφής και οι εξώστες στηρίζονται σε φουρούσια μεταλλικά ή μπετονένια (επιχρισμένα) ή μαρμάρινα.
10. Οι περιφράξεις των οικοπέδων (τοίχοι, κάγκελα, αυλόθυρες κ.λ.π.) κατασκευάζονται ως προς το υλικό, τη μορφή και το ύψος κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Το ύψος του συμπαγούς περιφράγματος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1 m για τους τομείς Α1, Α2 και το 1.60 m για τον τομέα Β από την υψηλότερη φυσική ή τεχνητή στάθμη του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος.
Απαγορεύεται η περίφραξη με συρματόπλεγμα.
Για τον τομέα Β, το ύψος του περιφράγματος στη θέση της αυλόπορτας μπορεί να φτάσει μέχρι ύψους 2.3 m μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
11. Απαγορεύεται η τοποθέτηση τεντών στεγάστρων και χαγιατών σε οποιουσδήποτε χώρους. Επιτρέπεται μόνο η περιορισμένη χρήση στεγάστρων πάνω από τις εισόδους των κτιρίων μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Επιπλέον στον τομέα Β επιτρέπεται να τοποθετούνται τέντες στους ισόγειους χώρους παραμονής ατόμων (κέντρα αναψυχής, εστιατόρια) μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία αποφαίνεται ιδίως για το χρώμα, τη μορφή, το υλικό κατασκευής.
12. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων στον οικισμό καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά. Επιτρέπονται μόνο επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και οι οποίες τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου κατά της κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
13. Ηλιακοί θερμοσίφωνες τοποθετούνται μόνο σε επιλεγμένα σημεία του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, ώστε κατά το δυνατόν να μην είναι ορατά από τους κοινόχρηστους χώρους.
14. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτής σκάλας ανόδου στον όροφο, μέγιστου πλάτους 1 m, η οποία δεν υπολογίζεται στην κάλυψη και τον συντελεστή δόμησης και αναπτύσσεται παράλληλα με την αντίστοιχη όψη του κτιρίου, ευθύγραμμη χωρίς ενδιάμεσο πλατύσκαλο και χωρίς να συνεχίζει στο υπόγειο του κτιρίου. Το στηθαίο της ανοικτής σκάλας είναι συμπαγές του ιδίου υλικού και μορφής με τις υπόλοιπες όψεις του κτιρίου και συνεχίζει στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο μέχρι το έδαφος κατά παραδοσιακά πρότυπα.
15. Ειδικά για τους τομείς Α1 και Α2 η επίστρωση των βαθμίδων των εξωτερικών κλιμάκων των οικοδομών επιτρέπεται μόνο με φυσικές πλάκες ή τσιμεντοκονία απαγορευόμενου του σχιστού μαρμάρου. Επίσης κατά τη διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων (πεζοδρόμων κ.λ.π.) επιτρέπεται μόνο η χρήση τοπικών σχιστολιθικών πλακών. Οι αρμοί πρέπει να έχουν πάχος 1 -2 cm και το χρώμα τους δεν πρέπει να δημιουργεί αντίθεση με την πλακόστρωση.
16. Σε περίπτωση κατασκευής στεγασμένου κλειστού χώρου στάθμευσης (γκαράζ) η επιφάνεια αυτού, που δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 m2 ανά άρτιο γήπεδο.
17. Απαγορεύεται η χρήση του εμφανούς αλουμινίου, του πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών σε οποιαδήποτε κατασκευή ακόμα και σε στοιχεία εξοπλισμού του οικισμού (κρήνες, μνημεία, πλατείες κ.λ.π.).
18. Τα βοηθητικά κτίσματα κατασκευάζονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα για το κυρίως κτίσμα, εφόσον λόγω της θέσης τους είναι ορατά από κοινόχρηστο χώρο.
19. Επιβάλλεται η εγκατάσταση μιας ομαδικής κεραίας τηλεόρασης ανά οικοδομικό τετράγωνο, σε θέση κατά το δυνατόν μη εμφανή από τους σημαντικούς και κοινόχρηστους χώρους του οικισμού. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάσταση μεμονωμένης κεραίας μόνο σε θέση που δεν προβάλλεται σε κεντρικό κοινόχρηστο χώρο ή δεν προσβάλει την μορφή μεμονωμένων μνημείων ή αξιόλογου αισθητικού συνόλου, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
20. Κάθε εργασία διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων που εκτελείται από τη δημοτική αρχή και κάθε έργο υποδομής (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) εγκρίνεται προηγουμένως από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής, Κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας διαμόρφωσης ή ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων απαγορεύεται η αλλοίωση της φυσικής μορφής του εδάφους του οικισμού καθώς και της παραλίας.
21. Η ανέγερση δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων ή κτιρίων οργανισμών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή του Οργανισμού Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και άλλων διέπεται από τους κανόνες του παρόντος και πραγματοποιείται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
22. Για οποιαδήποτε επέμβαση ή οικοδομική εργασία, (ανέγερση νέου κτιρίου, κατεδάφιση ετοιμόρροπου ή όχι κτιρίου, επισκευή, αποκατάσταση, προσθήκη, καθαίρεση στοιχείων, διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου) ή για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες.
23. Όλες οι όψεις των υφιστάμενων ή προς ανέγερση οικοδομών πρέπει να αποπερατώνονται για λόγους αισθητικής του οικισμού και ασφαλείας εντός 6 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
24. Στην περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις που ισχύουν περί οικογενειακής στέγης.
25. Στους τομείς Α1, Α2, υφιστάμενα κτίρια από εμφανή λιθοδομή απαγορεύεται να επιχρίονται.