Προεδρικό διάταγμα 14/5/99 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για τον χαρακτηριζόμενο ως παραδοσιακό οικισμό των Οινουσσών καθορίζονται και οι παρακάτω όροι προστασίας παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων του οικισμού.

 

Α. Παραδοσιακά κτίρια.

 

1. Κτίρια ή σύνολα κτιρίων, που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού θεωρούνται παραδοσιακά. Η αξιολόγηση των κτιρίων διενεργείται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

2. Παραδοσιακό θεωρείται το εκάστοτε αρχικό κτίριο καθώς και τα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αυτού (μάντρες, αυλόθυρες, φούρνοι, κρήνες, βοτσαλωτά δάπεδα), όπως και οι εναρμονιζόμενες με αυτό μεταγενέστερες προσθήκες, όχι όμως και τα πάσης φύσεως καθ' ύψος ή κατ' επέκταση υπάρχοντα προκτίσματα, που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο. Ο καθορισμός των προκτισμάτων αυτών, που επιβάλλεται να αφαιρεθούν ή να τροποποιηθούν σύμφωνα με τις μορφολογικές διατάξεις του παρόντος διατάγματος, γίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

3. α) Απαγορεύεται η κατεδάφιση, καταστροφή ή η αλλοίωση των παραδοσιακών κτιρίων του οικισμού, όπως επίσης και των επιμέρους αρχιτεκτονικών, καλλιτεχνικών και στατικών στοιχείων αυτών.

 

β) Για την επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών ή ερειπωμένων κτιρίων αντιπροσωπευτικών της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επιτρέπεται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η χορήγηση αδείας, έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος ως προς την κάλυψη, το ύψος και τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο στην αρχική του μορφή, όπως αυτή αποδεικνύεται από φωτογραφίες, τεκμηριωμένη έρευνα, ίχνη επί του ομόρου ή άλλα στοιχεία.

 

γ) Επιτρέπεται επίσης η επισκευή, η αποκατάσταση παραδοσιακού κτιρίου, η προσθήκη λειτουργικών χώρων περιορισμένων διαστάσεων, απαραίτητων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου, όπως λουτρού ή κουζίνας, έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

δ) Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένου κτίσματος ύστερα από τεκμηριωμένη έρευνα η οποία αποδεικνύει την ακριβή μορφή του λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως ίχνη επί του εδάφους, ίχνη επί ομόρου κτιρίου, φωτογραφίες, παλιά σχέδια, συμβόλαια, πίνακες κ.λ.π., σε συνδυασμό με τα μορφολογικά στοιχεία του οικισμού, έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος.

 

4. Είναι δυνατή η επισκευή υφισταμένων κτιρίων, που δεν προσαρμόζονται στις μορφολογικές διατάξεις του παρόντος διατάγματος, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

 

5. Άδεια κατεδάφισης παλαιών κτισμάτων ή αφαίρεσης λειτουργικών στοιχείων από αυτά, όπως και κατεδάφισης εξοπλισμού ιδιωτικών και δημόσιων χώρων (μάνδρες, λιθόστρωτα, βρύσες) χορηγείται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

6. Για τη διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου με αναλειμματικούς τοίχους ή πρανή με μέγιστο ύψος 1,5 m. Στην περίπτωση κατασκευής τοίχων αντιστήριξης αυτοί διαμορφώνονται από απόψεως υλικών και τρόπου κατασκευής σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή λυομένων οικίσκων.

 

8. α) Τα έργα υποδομής των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγεια.

 

β) Οι παραπάνω οργανισμοί αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον.

 

Υποχρεούνται επίσης να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της αρχικής μορφής των δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, όπου επενέβησαν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

γ) Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας επιβάλλεται να γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους.

 

9. Κάθε εργασία που αφορά την διαμόρφωση, τροποποίηση, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (οδών, πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοσμένο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

10. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας, που χορηγείται μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου απαιτείται και στην περίπτωση επισκευών για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 22 (παράγραφος 1) του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ 210/Α/1985), δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.

 

11. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 41 του νόμου 1337/1983 δε επιτρέπεται υπέρβαση του μεγίστου ύψους και αριθμού ορόφων που καθορίζονται με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.