Προεδρικό διάταγμα 133/17 - Άρθρο 13

Άρθρο 13: Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιχειρησιακοί Στόχοι της Διεύθυνσης αποτελούν:

 

α) O σχεδιασμός, η προώθηση, η υποστήριξη και η παρακολούθηση της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο Τομέα.

 

β) Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση οριζόντιων συστημάτων και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών για την εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων υπαλλήλων.

 

γ) Η εκτέλεση δράσεων και έργων βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του εκάστοτε ισχύοντος προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

2. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκροτείται από τα εξής 4 Τμήματα:

 

α) Τμήμα Σχεδιασμού και Εκτέλεσης Προγραμμάτων

 

β) Τμήμα Διαλειτουργικότητας

 

γ) Τμήμα Οριζόντιων Εφαρμογών και Δικτύων

 

δ) Τμήμα Διαφάνειας και Ανοικτής Διακυβέρνησης

 

3. α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού και Εκτέλεσης Προγραμμάτων:

 

α)α. Ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός πολιτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που αφορούν στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο Δημόσιο Τομέα.

 

β)β. Η εκπόνηση τομεακών και εξειδικευμένων σχεδίων δράσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η διασφάλιση της εναρμόνισής τους με τη στρατηγική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή στρατηγική της χώρας.

 

γ)γ. Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της πολιτικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε συνεργασία, και με τα κατά περίπτωση, συναρμόδια υπουργεία.

 

δ)δ. Η ανάπτυξη και διαχείριση του κανονιστικού πλαισίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

ε)ε. Ο έλεγχος και η αναθεώρηση της διάρκειας των έργων και δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και η δημιουργία πρότυπου μοντέλου κοστολόγησης με σκοπό την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών.

 

στ)στ. Η παρακολούθηση των διεθνών προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και των εξελίξεων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και κατόπιν η προσαρμογή και ενσωμάτωση αυτών στις εθνικές πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως επίσης η προώθηση και εποπτεία της εφαρμογής τους στο Δημόσιο Τομέα.

 

ζ)ζ. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η σύνταξη και υποβολή ετήσιας έκθεσης απολογισμού των αποτελεσμάτων της ασκούμενης δημόσιας πολιτικής.

 

η)η. Η κατάρτιση σχεδίου οικονομοτεχνικού προγράμματος ανάπτυξης της πληροφορικής και επικοινωνιών στο δημόσιο τομέα καθώς και απολογισμού υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών.

 

θ)θ. Ο σχεδιασμός, η προώθηση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση πολιτικών ασφάλειας για τα συστήματα και τις υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών του Δημόσιου Τομέα.

 

ι)ι. Η εισήγηση για την ανάπτυξη οριζόντιων εφαρμογών και συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους φορείς του Δημόσιου Τομέα.

 

ι)α)ι)α. Η εισήγηση για την ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών και συστημάτων, σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση συναρμόδιους φορείς, με γνώμονα τη βελτίωση της συνεργασίας, του συντονισμού, της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των φορέων του Δημόσιου Τομέα.

 

ι)β)ι)β. Η μελέτη για την βέλτιστη λειτουργία και αξιοποίηση των εφαρμογών, συστημάτων και υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών για τους φορείς του Δημόσιου Τομέα και η προώθηση των κατάλληλων ενεργειών για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

 

ι)γ)ι)γ. Η παρακολούθηση και ο συντονισμός όλων των δράσεων και έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Σε συνεργασία με τις αναθέτουσες αρχές καταρτίζεται τριμηνιαία έκθεση για την πορεία των ως άνω δράσεων και έργων.

 

ι)δ)ι)δ. Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων που προωθούν την ηλεκτρονική προσβασιμότητα, τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όσο και του περιεχομένου, καθώς και τη συμβατότητα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία.

 

ι)ε)ι)ε. Η εκτέλεση οριζόντιων πράξεων (έργων και υποέργων), ως δικαιούχου, στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης για την ανάπτυξη και υποστήριξη των αντίστοιχων πολιτικών οι οποίες σχεδιάζονται ενιαία και σε συνάφεια με τα έργα και τα προγράμματα διοικητικής μεταρρύθμισης.

 

ι)στ)ι)στ. Η εκτέλεση οριζόντιων πράξεων (έργων και υποέργων), ως δικαιούχου, στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) για την ανάπτυξη και υποστήριξη των αντίστοιχων πολιτικών, οι οποίες σχεδιάζονται ενιαία και σε συνάφεια με τα έργα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

 

ι)ζ)ι)ζ. Η διαχείριση κατηγοριών πράξεων και έργων διοικητικής μεταρρύθμισης ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Υ.Δ. Ε.Π.) Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020, για την εκτέλεση έργων από τρίτους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

 

ι)η)ι)η. Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πιλοτικά έργα του τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής πολιτικής.

 

β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαλειτουργικότητας:

 

α)α. Η δημιουργία ενός πλαισίου ενιαίας λειτουργίας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

 

β)β. Οι συναλλαγές μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (G2G).

 

γ)γ. Η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας σε οργανωτικό, σημασιολογικό και τεχνολογικό επίπεδο, για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα.

 

δ)δ. Η δημιουργία και διαχείριση Μητρώου για την καταχώριση των παρεχόμενων υπηρεσιών από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης (Μητρώο Διαλειτουργικότητας).

 

ε)ε. Η δημιουργία και διαχείριση ενός ενιαίου περιβάλλοντος (υποδομή) εγκατάστασης/χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών διαμέσου του οποίου λαμβάνει χώρα ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων που αφορούν σε πολίτες και επιχειρήσεις, μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα.

 

στ)στ. Η μοντελοποίηση και η ανάλυση των διαδικασιών, όσον αφορά την ανταλλαγή της απαιτούμενης πληροφορίας μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, σε οργανωτικό, επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο με βάση το Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας.

 

ζ)ζ. Η Υλοποίηση Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) που απαιτούνται για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων.

 

η)η. Ο προσδιορισμός του απαραίτητου Θεσμικού και Κανονιστικού Πλαισίου για την διαλειτουργικότητα.

 

θ)θ. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων τεχνικών μέτρων ασφαλείας που απαιτούνται για την προστασία των προς επεξεργασία, διακίνηση και αποθήκευση πληροφοριών, δηλαδή την προστασία της ακεραιότητας, εμπιστευτικότητας και διαθεσιμότητάς τους, και την προστασία της πληροφοριακής ιδιωτικότητας.

 

ι)ι. Η παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (EIF) και κατόπιν η προσαρμογή και ενσωμάτωση αυτού στο Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας όπως επίσης η προώθηση και εποπτεία της εφαρμογής τους στο Δημόσιο Τομέα.

 

ι)α)ι)α. Η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων κρατών για την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων που προωθούν την διαλειτουργικότητα.

 

ι)β))β. Η ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση του Μητρώου Ψηφιακής Υποδομής (e-Inventory).

 

γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οριζόντιων Εφαρμογών και Δικτύων:

 

α)α. Η ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση οριζόντιων συστημάτων εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (Πύλη ΕΡΜΗΣ, Σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων Πολιτών (CRMS), κ.α.).

 

β)β. Η ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση οριζόντιων συστημάτων εξυπηρέτησης δημόσιας διοίκησης (Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), Απογραφή κ.α.) σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση.

 

γ)γ. Ο έλεγχος, η εκμετάλλευση και ο συντονισμός των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν το έργο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (Κ.Ε.Π.-Ε.Κ.Ε.), καθώς και των πληροφοριακών υποσυστημάτων διαλειτουργικότητας των συστημάτων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΕΡΜΗΣ-Κ.Ε.Π.-Ε.Κ.Ε.) με φορείς του Δημόσιου Τομέα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δομών και Διαδικασιών και Αρχείων.

 

δ)δ. Η υποστήριξη της καθημερινής λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, η παροχή οδηγιών και η μέριμνα για την αντιμετώπιση και επίλυση πάσης φύσεως ζητημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία τους και αφορούν τα τεχνικά και λειτουργικά θέματα του πληροφοριακού συστήματος των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, σε συνεργασία με τις καθ' ύλη αρμόδιες μονάδες του Υπουργείου.

 

ε)ε. Η παροχή ετήσιων στατιστικών στοιχείων που αφορούν διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων.

 

στ)στ. Η εγγραφή, ταυτοποίηση και ηλεκτρονική αναγνώριση πολιτών και επιχειρήσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

 

ζ)ζ. Η ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση οριζόντιων συστημάτων ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής αναγνώρισης πολιτών και επιχειρήσεων.

 

η)η. Η διαχείριση της Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού του Δημόσιου Τομέα και της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ).

 

θ)θ. Η υποστήριξη των χρηστών (πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων), η παροχή οδηγιών και η μέριμνα για την αντιμετώπιση και επίλυση πάσης φύσεως ζητημάτων που προκύπτουν και αφορούν τεχνικά και λειτουργικά θέματα σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης ψηφιακών υπογραφών.

 

ι)ι. Ο προσδιορισμός του απαραίτητου Θεσμικού και Κανονιστικού Πλαισίου για τις ψηφιακές υπογραφές.

 

ι)α)ι)α. Η παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού κανονισμού eIDAS και κατόπιν η προσαρμογή, η ενσωμάτωση, η προώθηση και η εποπτεία της εφαρμογής του στο Δημόσιο Τομέα.

 

ι)β)ι)β. Η ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση των δικτύων τηλεπικοινωνιών της Δημόσιας Διοίκησης (ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ΔΔΤ, κ.α.).

 

ι)γ)ι)γ. Η ανάπτυξη και διαχείριση του κανονιστικού πλαισίου για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Δημόσια Διοίκηση.

 

ι)δ)ι)δ. Η παρακολούθηση ένταξης όλων των φορέων του δημοσίου στο Δίκτυο Δημοσίου Τομέα.

 

ι)ε)ι)ε. Η παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών και η εισήγηση για την ενσωμάτωση νέων χαρακτηριστικών και υπηρεσιών στο Δίκτυο Δημοσίου Τομέα.

 

ι)στ)ι)στ. Η ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικών εφαρμογών που υποστηρίζουν το Δίκτυο Δημοσίου Τομέα.

 

ι)ζ)ι)ζ. Η συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικών Υπηρεσιών για το θέματα διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Πληρωμής Τηλεπικοινωνιακών Δαπανών (ΕΣΥΠ).

 

ι)η)ι)η. Η κατάρτιση και επικαιροποίηση κεντρικού μητρώου αξιολογητών, από την ημεδαπή και την αλλοδαπή, για έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαφάνειας και Ανοικτής Διακυβέρνησης:

 

α)α. Η εφαρμογή πολιτικών για θέματα ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτών δεδομένων και προώθηση των απαραίτητων κανονιστικών ρυθμίσεων για την υλοποίησή τους.

 

β)β. Η καταγραφή και αξιοποίηση καλών πρακτικών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στα σχετικά θέματα.

 

γ)γ. Η παρακολούθηση και διαρκής βελτίωση της εφαρμογής των προτύπων για την ανοικτή διακυβέρνηση και τα ανοικτά δεδομένα, από τους φορείς του Δημόσιου Τομέα.

 

δ)δ. Η διαχείριση του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

ε)ε. Η υποβολή και προώθηση της εφαρμογής προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

στ)στ. Η αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν οργανωτικά, τεχνικά, νομικά και επιχειρησιακά θέματα της ανοικτής διακυβέρνησης, των ανοικτών δεδομένων και του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

ζ)ζ. Η αξιολόγηση προτάσεων πολιτών και υπαλλήλων.

 

η)η. Η παρακολούθηση και ο συντονισμός ζητημάτων που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership Initiative).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.