Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 9 - Άρθρο 6

Κεφάλαιο 6: Παροχή και διανομή ισχύος στις σήραγγες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Πρότυπα μελέτης - κανονισμοί και αναφορές

 

Κανονισμοί Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΚΕΗΕ) και Τροποποιήσεις Κανονισμών Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων

Υπουργική απόφαση 80225/1954 (ΦΕΚ 59/Β/1955)

Υπουργική απόφαση 6242/185 (ΦΕΚ 1525/Β/1973)

Τεχνικές Προδιαγραφές Φωτισμού Οδών και Συμπληρώσεις και Έγκριση των Τεχνικών Προδιαγραφών Φωτισμού Οδών

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ΕΗ1/0/481/1986 (ΦΕΚ 573/Β/1986), ΕΗ1/0/123/08-03-1988 (ΦΕΚ 177/Β/1988) Δ13Β/0/5781/21-12-1994 (ΦΕΚ 967/Β/1994)

Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης

ΕΛΟΤ

Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή

ΙEC

Γερμανικοί Ηλεκτρικοί Κανονισμοί

VDE

Γερμανικά Πρότυπα

DIN

Γερμανικοί Κανονισμοί Εξοπλισμού και Λειτουργίας για Οδικές Σήραγγες

Υπουργείο Μεταφορών Ομοσπονδιακής Γερμανίας (RABT) 1994-1997

 

Ακόμη θα ληφθεί υπόψη η επιβοηθητική τεκμηρίωση που ακολουθεί:

 

Διάφορες οδηγίες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

 

1. Εγκατάσταση συσκευών μετρήσεως

2. Παροχή Ισχύος σε καταναλωτές Μέσης Τάσης

 

Γερμανικοί Ηλεκτρικοί Κανονισμοί - VDE Σειρά 0100

 

2. Μελέτη

 

2.1. Εισαγωγή

 

Η ηλεκτρική παροχή στη σήραγγα θα συμφωνηθεί με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ο Μελετητής θα κάνει έγκαιρα τις συνεννοήσεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα της παροχής ισχύος όταν αυτή απαιτηθεί. Ο Μελετητής θα υπολογίσει την μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της σήραγγας και θα συντάξει διαγράμματα των ηλεκτρικών φορτίων σε 24ωρη βάση αλλά και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα περιλαμβάνουν ανάλυση των διαφορετικών τύπων φορτίων. Ο Μελετητής θα υποβάλει τη μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και τα διαγράμματα ηλεκτρικών φορτίων στην Υπηρεσία και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

 

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι σε μία θέση, στο ένα άκρο της σήραγγας ή και στα δύο άκρα. Αυτό εξαρτάται από το μήκος της σήραγγας. Όταν προβλέπεται παροχή και στα δύο άκρα της σήραγγας, η κάθε μία από τις δυο συνδέσεις θα είναι επαρκής ώστε να καλύπτει την μέγιστη ζήτηση.

 

Όπου θα συμφωνηθούν περισσότερες της μίας παροχής, λόγω του μήκους της σήραγγας, θα προβλεφθούν διασυνδέσεις μεταξύ των παροχών.

 

Η πρόβλεψη υποσταθμών μέσα στη σήραγγα μπορεί να είναι αναγκαία εξαρτημένη από το μήκος της και τα ηλεκτρικά φορτία, και σ' αυτή την περίπτωση είναι επιβεβλημένη η στενή συνεργασία των μελετητών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με τους μελετητές των έργων Πολιτικού Μηχανικού.

 

Ο συνολικός συντελεστής ισχύος δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος του 0.8 και αυτό για να μην προκύψουν τιμολογιακές επιβαρύνσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, λόγω χαμηλού συντελεστή ισχύος.

 

2.2. Παροχή Ισχύος

 

Ο Μελετητής θα είναι υπεύθυνος να συζητήσει για την παροχή ισχύος με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία θα πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατόν, ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής παροχής στη σήραγγα.

 

2.3. Υπολογισμός Φορτίων

 

Ο Μελετητής θα υπολογίσει τα φορτία τα οποία θα περιλαμβάνουν όλο τον εξοπλισμό, συσκευές και εγκαταστάσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη θα καθορίσει την μέγιστη ζήτηση για κανονική και έκτακτη λειτουργία. Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν και στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

 

Ο Μελετητής θα ετοιμάσει και ένα διάγραμμα μεταβολής των φορτίων για περίοδο 24 ωρών (καμπύλη κατανάλωσης ισχύος) για να δείξει στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πως κυμαίνεται το φορτίο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας.

 

2.4. Υποσταθμός

 

2.4.1. Γενικά

 

Εάν δεν συμφωνηθεί άλλως, όπου η παροχή γίνεται σε Μέση Τάση, τα ηλεκτρικά συστήματα της σήραγγας αρχίζουν από τους ακροδέκτες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα από τους διακόπτες ισχύος ή φορτίου.

 

Όπου η ισχύς παρέχεται σε χαμηλή τάση, η διασύνδεση με το σύστημα της σήραγγας θα συμφωνηθεί με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

 

Το σύστημα διανομής θα είναι τριφασικό, τεσσάρων αγωγών, γειωμένο στον κόμβο του αστέρα των μετασχηματιστών. Συνδυασμένο σύστημα ουδέτερο - γείωσης δεν θα είναι αποδεκτό, και όλα τα μεταλλικά μέρη που δεν διαρρέονται από ρεύμα θα γειωθούν ξεχωριστά στον κόμβο του αστέρα του μετασχηματιστή.

 

Ο Μελετητής θα καθορίσει και θα αναφέρει την τιμή του μεγέθους σφάλματος του συστήματος

 

2.4.2. Γενικός Πίνακας Μέσης Τάσης

 

Ο Γενικός Πίνακας Μέσης Τάσης θα αποτελείται από πεδία μεταλλοεπενδεδυμένα και διαμερισματοποιημένα (Metalclad) κατά IEC 298 (κριτήρια 1 έως 6).

 

Ο Πίνακας θα αποτελείται από κατάλληλο αριθμό πεδίων που το καθένα θα έχει και δική του χρήση, κατάλληλα συνδεδεμένα μεταξύ τους και θα είναι χωρισμένα με μεταλλικά χωρίσματα. Για κάθε πεδίο θα διαθέτει και τμήμα χαμηλής τάσης με τις βοηθητικές συσκευές.

 

Οι διακόπτες για λειτουργία σε Μέση Τάση θα είναι κατά προτίμηση κενού ή εναλλακτικά και κατόπιν πλήρους αιτιολόγησης SF6 (εξαφθοριούχου θείου) με ακροδέκτες ξηρού τύπου και θα είναι κατάλληλοι για εσωτερική τοποθέτηση.

 

Οι διακόπτες Μέσης Τάσης θα είναι διακόπτες ισχύος συρόμενου τύπου εμπρόσθιου χειρισμού με αυτόματη απόζευξη κατά το χειρισμό. Θα παρέχουν προστασία βραχυκυκλώματος, αστοχίας γείωσης και υπερφόρτισης. Στην μελέτη μπορεί να προβλεφθεί και η τοποθέτηση μονάδων εξωτερικού χώρου για δίκτυα βρόχου.

 

2.4.3. Μετασχηματιστές Διανομής Ισχύος

 

Οι μετασχηματιστές διανομής ισχύος θα είναι ξηρού τύπου χυτορητίνης κατάλληλοι για τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο. Ο Μελετητής θα δώσει λεπτομερώς τα στοιχεία για επαρκή αερισμό ή απομείωσης της απόδοσής τους.

 

Για την ψύξη των μετασχηματιστών είναι επιθυμητό να προβλέπεται φυσικός αερισμός και μόνο αν ο μελετητής κρίνει σκόπιμο να προβλέπεται συμπληρωματικά και τεχνητός αερισμός.

 

Η ισχύς των μετασχηματιστών θα υπολογίζεται λαμβανομένων υπ' όψη των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής εγκαταστάσεώς τους (θερμοκρασία, υγρασία και υψόμετρο), και με βάση αυτές θα προβλέπεται, αν απαιτείται, απομείωση της απόδοσής τους σύμφωνα με τα πρότυπα.

 

Η ονομαστική ισχύς των μετασχηματιστών θα καθορίζεται σύμφωνα με τα πρότυπα IEC.

 

Τα τυλίγματά τους θα είναι DY n 11. Ο ουδέτερος κόμβος του μετασχηματιστή θα εκτείνεται εξωτερικά με μονωμένο αγωγό για εξωτερική γείωση.

 

Κάθε μετασχηματιστής θα είναι πλήρης με όλες τις διατάξεις για ορθή και ικανοποιητική λειτουργία θα εγκαθίσταται δε σε ξεχωριστό χώρο και θα προστατεύεται για την αποτροπή της επαφής του προσωπικού με τον εξοπλισμό.

 

2.4.4. Σύστημα Γείωσης

 

Η ηλεκτρική εγκατάσταση θα είναι στερεά γειωμένη σε κάθε υποσταθμό και χώρο ηλεκτρικών πινάκων.

 

Κάθε υποσταθμός θα έχει ένα ζυγό γείωσης χαλκού υψηλής αγωγιμότητας, προσαρμοσμένη σε μονωτήρες πορσελάνης ή ισοδύναμους που θα συνδεθούν σε σύστημα γείωσης με ηλεκτρόδια. Θα προβλεφθούν δυο τουλάχιστον ανεξάρτητες διαδρομές γείωσης, μέσω αποσυνδέσιμων ενώσεων που θα επιτρέπουν εύκολες δοκιμές.

 

Οι παρακάτω αγωγοί (και όχι μόνο αυτοί) θα συνδεθούν στο ζυγό γείωσης:

 

Πλαίσιο διακοπτών Μέσης Τάσης
Ζυγός γείωσης διακοπτών Χαμηλής Τάσης
Ζυγός γείωσης εφεδρικής πετρελαιογεννήτριας
Ζυγός γείωσης πίνακα ελέγχου φωτισμού
Ζυγός γείωσης κέντρου ελέγχου κινητήρων
Δίκτυο παροχής ύδατος
Αγωγός νερού πυρόσβεσης
Όλα τα μεταλλικά μέρη που δεν διαρρέονται από ρεύμα

 

Το σύστημα γείωσης θα συμφωνεί από κάθε άποψη με τους Κανονισμούς και τα Πρότυπα που αναφέρονται.

 

Ανεξάρτητες καλωδιώσεις γείωσης θα οδεύουν στη σήραγγα μαζί με τις καλωδιώσεις διανομής για να επιτευχθούν διαδρομές χαμηλής αντίστασης, απαραίτητες για τη λειτουργία του εξοπλισμού προστασίας. Ταυτόχρονα ο Μελετητής θα πρέπει να μελετήσει και να σχεδιάσει θεμελιακή γείωση στα κτίρια εξυπηρέτησης της σήραγγας και τους χώρους πινάκων μέσα και έξω από τη σήραγγα.

 

Επιπλέον θα πρέπει να εξασφαλίζεται αλεξικεραυνική προστασία για τα κτίρια εξυπηρέτησης, τις κεφαλές τυχόν προβλεπομένων φρεάτων αερισμού καθώς και προστασία από υπερτάσεις όλων των εγκαταστάσεων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων.

 

2.4.5. Γενικός Πίνακας Χαμηλής Τάσης

 

Ο κύριος πίνακας διανομής χαμηλής τάσης θα τοποθετηθεί σε εσωτερικό χώρο και θα παρέχει ισχύ στο ηλεκτρικό σύστημα της σήραγγας.

 

Ο κύριος πίνακας διανομής θα είναι τύπου κυψέλης (πεδίου), επιδαπέδιος.

 

Οι κύριοι διακόπτες εισόδου θα είναι αυτόματοι αέρος, συρόμενου φορείου, συμπαγούς τύπου ζεύξης - απόζευξης φορτίου και θα έχουν, για την απαιτούμενη ονομαστική τιμή σφάλματος, ικανότητα βραχείας διακοπής, 2 sec. Θα παρέχεται προστασία έναντι υπερφόρτισης, βραχυκυκλώματος, αστοχίας γείωσης και αναστροφής ισχύος.

 

Όπου υπάρχουν δύο παροχές, θα εγκατασταθεί ένας ζεύκτης ζυγών, ισοδύναμης ικανότητας όπως οι κύριοι ζυγοί. Ο ζεύκτης αυτός θα είναι ηλεκτρικά και μηχανικά μανταλωμένος με τους διακόπτες εισόδου των παροχών για να αποφευχθεί παράλληλη σύνδεση των παροχών.

 

Όπου προβλέπεται Εφεδρικό Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος (ΕΗΖ), ο κύριος πίνακας διανομής θα περιλαμβάνει τμήμα τροφοδοσίας των φορτίων που είναι απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία της σήραγγας. Αυτό το τμήμα του πίνακα θα ονομάζεται Τμήμα παροχών ανάγκης, και το υπόλοιπο του πίνακα θα είναι γνωστό ως Τμήμα συνήθων παροχών. Οι ουσιώδεις παροχές ορίζονται παρακάτω.

 

Τα τμήματα παροχών ανάγκης και συνήθων παροχών του πίνακα θα διαχωρίζονται με έναν αυτόματο επαφέα εναλλαγής που θα είναι ηλεκτρικά και μηχανικά μανταλωμένος. Σε περίπτωση διακοπής της παροχής ο επαφέας εναλλαγής θα λειτουργεί, και το ΕΗΖ θα συνδέεται αυτόματα με το τμήμα παροχών ανάγκης μέσω του δικού της διακόπτη ισχύος και του επαφέα εναλλαγής.

Όταν η παροχή επανέλθει, ο επαφέας εναλλαγής θα επιστρέφει το φορτίο στην κύρια παροχή ισχύος. Το χρονικό διάστημα εξισορρόπησης πριν την επαναφορά στην κύρια παροχή θα περιορίζεται σε 15 λεπτά.

 

Η παράλληλη σύνδεση των παροχών Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με το Εφεδρικό Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος δεν θα είναι δυνατή σε καμία περίπτωση.

 

Το τμήμα παροχών ανάγκης του πίνακα θα τροφοδοτεί τα παρακάτω συστήματα, όπου αυτά υπάρχουν:

 

Εποπτικά συστήματα ελέγχου και επιτήρησης SCADA
Σύστημα αερισμού σήραγγας*
Σύστημα φωτισμού ασφαλείας σήραγγας
Συστήματα επικοινωνίας
Αντλίες πυρόσβεσης
Συστήματα ανίχνευσης πυρκαϊάς και συναγερμού
Σύστημα κλειστού κυκλώματος TV τηλεόρασης (CCTV) και συστήματα επιτήρησης και ελέγχου κυκλοφορίας
Φωτισμό στο κτίριο εξυπηρέτησης σήραγγας και τους προκαθορισμένους ρευματοδότες του

 

2.5. Καλωδιώσεις

 

1. Καλώδια Μέσης Τάσης

 

Τα καλώδια μέσης τάσης θα είναι τύπου XLPE με χάλκινους αγωγούς, υπολογισμένα για αντοχή σε σφάλμα για 1 sec, μονοπολικά ή τριπολικά όπως απαιτείται. Τα καλώδια θα είναι ασφαλώς εγκατεστημένα ή στερεωμένα σ' όλη τη διαδρομή τους για να ελαχιστοποιείται τυχόν μετακίνησή τους υπό συνθήκες διέλευσης ρεύματος βραχυκύκλωσης.

 

Κατά τις οδεύσεις τους μέσα στη σήραγγα τα καλώδια μέσης τάσεως θα εγκαθίστανται μέσα στο κανάλι καλωδίων κάτω από το πεζοδρόμιο μέσα σε άμμο και θα διαχωρίζονται από τα συντρέχοντα καλώδια Χαμηλής Τάσεως από διαχωριστικές πλάκες τσιμέντου ή αμιαντοτσιμέντου.

 

2. Καλώδια Χαμηλής Τάσης, Κύριας και Δευτερεύουσας Διανομής

 

Τα καλώδια χαμηλής τάσης θα είναι πολυπολικά 1000 V με χάλκινους αγωγούς, μόνωση XLPE, με θωράκιση με γαλβανισμένα σύρματα. Όταν εγκαθίστανται σε εκτεθειμένη στο περιβάλλον της σήραγγας θέση, τα καλώδια είναι τύπου LSZH (Low Smoke Zero Halogen).

 

Καλώδια με μειωμένου μεγέθους ή μισού μεγέθους ουδέτερους δεν θα επιτραπεί να εγκατασταθούν.

 

2.6. Διανομή Χαμηλής Τάσης

 

Οι καλωδιώσεις Χαμηλής Τάσης μέσα στη σήραγγα θα οδεύουν είτε υπογείως στα κανάλια καλωδίων κάτω από τα πεζοδρόμια είτε σε ενσωματωμένους σωλήνες, HDPE πολυαιθυλενίου σε δομικά στοιχεία είτε τέλος σε εσχάρες καλωδίων. Οι καλωδιώσεις Χαμηλής Τάσης από τα κτίρια εξυπηρέτησης προς τη σήραγγα, θα οδεύουν υπογείως μέσα στο έδαφος, κατάλληλα προστατευμένες.

 

Τα Ερμάρια Διανομής Σήραγγας θα περιέχουν υποκυκλώματα διανομής και θα εγκαθίστανται στις εγκάρσιες οδεύσεις διαφυγής ή σε ειδικούς χώρους κοντά στα στόμια των σηράγγων ή για περιπτώσεις κατασκευασμένης σήραγγας σε εσοχές στα πλευρικά τοιχώματα της σήραγγας.

 

Οι εσοχές στις οποίες τυχόν θα εγκαθίστανται τα Ερμάρια Διανομής Σήραγγας θα είναι εξοπλισμένες με στεγανές ανοξείδωτες θύρες. Η κατασκευή των στεγανών ανοξείδωτων θυρών θα έχει βαθμό προστασίας ΙΡ 65.

 

Οι στεγανές ανοξείδωτες θύρες τους προβλέπονται με μηχανισμό ώστε να ασφαλίζουν στη θέση ανοίγματος και θα είναι ενισχυμένες με ακραίες ενισχύσεις και εγκάρσιες ράβδους. Η στήριξή του ερμαριού στον τοίχο της σήραγγας θα γίνει με εξωτερικά πέλματα στηρίξεως που δεν θα είναι ορατά μετά την εγκατάσταση.

 

Σε κάθε θέση Ερμάριου Διανομής Σήραγγας ή κάθε άλλη θέση όπου γίνεται ομαδική όδευση καλωδίων από τα κανάλια καλωδίων προς τα επάνω, θα προβλέπεται επαρκής αριθμός χωνευτών σωλήνων πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) τουλάχιστον Φ 90 mm, ώστε να επιτυγχάνεται βαθμός πυροπροστασίας Ε90. Όπου προβλέπονται εσοχές όδευσης καλωδίων, η τοποθέτηση των καλωδίων θα γίνεται με ακτίνα καμπυλότητας μεγαλύτερη από την ελάχιστη επιτρεπόμενη ακτίνα κάμψης του μεγαλύτερου προβλεπόμενου καλωδίου προς το Ερμάριο Διανομής Σήραγγας.

 

Επίσης θα προβλέπεται και κατάλληλος αριθμός σωλήνων υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου Φ 90 mm, ενσωματωμένων στο σκυρόδεμα της τελικής επένδυσης της σήραγγας, που θα οδεύουν από το άνω μέρος της εσοχής μέχρι περίπου το κέντρο του θόλου της σήραγγας, όπου και θα καταλήγουν σε εσοχή εξόδου, ώστε να επιτυγχάνεται για τα καλώδια βαθμός πυροπροστασίας F90. Όταν προβλέπεται εγκατάσταση σωλήνων, στα άκρα τους θα προβλέπονται επιστόμια.

 

Τα Ερμάρια Διανομής Σήραγγας θα πρέπει να μην επιτρέπουν πρόσβαση στο κοινό, και για το λόγο αυτό θα είναι εξοπλισμένα στις θύρες τους με μικροδιακόπτες - επαφής, οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα SCADA για μετάδοση σήματος συναγερμού.

 

Τα Ερμάρια Διανομής Σήραγγας θα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτη λαμαρίνα οι θύρες τους θα ασφαλίζουν στη θέση ανοίγματος. Η στήριξη των ερμαρίων στα τοιχώματα θα γίνεται με κατάλληλα ανοξείδωτα στηρίγματα που δεν θα είναι ορατά μετά την εγκατάσταση.

 

Οι τοπικοί πίνακες διανομής μέσα στα Ερμάρια Διανομής Σήραγγας θα είναι με μικροαυτόματους τύπου (MCB) και με κύριο αυτόματο διακόπτη με χυτό σώμα (MCCB).

 

Η προστασία τους σε διείσδυση θα είναι βαθμού ΙΡ54.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.