Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 9 - Άρθρο 5

Κεφάλαιο 5: Πυροπροστασία σηράγγων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Πρότυπα μελέτης - κανονισμοί και αναφορές

 

Κανονισμός πυροπροστασίας

Προεδρικό διάταγμα 71/1988 (ΦΕΚ 32/Α/1988) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε

Εγκύκλιος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

ΑΠ

Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης

ΕΛΟΤ

Τεχνική Οδηγία Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: Μόνιμα Πυροσβεστικά Συστήματα με Νερό

2451/1986

Τεχνική Οδηγία Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: Ύδρευση

2411/1986

Μόνιμη Διεθνής Οργάνωση Συνεδρίων Οδοποιίας

PIARC

 

2. Μελέτη

 

2.1. Γενικά

 

Κάθε σήραγγα μονής ή διπλής κατευθύνσεως μήκους μεγαλύτερου των 500 m θα εφοδιάζεται με ενεργό σύστημα παροχής νερού για πυροσβεστική χρήση, καθώς και με τους σχετικούς κρουνούς και συνδέσμους για άμεση χρήση από την αρμόδια Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Θα προβλέπεται δεξαμενή νερού και αντλιοστάσιο πυροσβέσεως για κάθε σήραγγα ή ομάδα σηράγγων. Κατά το στάδιο της προμελέτης, ο Μελετητής μπορεί να προτείνει την εγκατάσταση της δεξαμενής σε υψηλό σημείο πάνω από τη σήραγγα ώστε να εξασφαλίζεται από τη βαρύτητα η προβλεπομένη πίεση στους κρουνούς χωρίς τη χρήση αντλιών. Σταθμοί μειώσεως της πιέσεως θα εγκαθίστανται όταν χρειάζονται.

 

Το χρησιμοποιούμενο στους πυροσβεστικούς σωλήνες νερό θα είναι κατάλληλο για τις χρήσεις που προορίζεται. Ο Μελετητής θα καθορίσει την πηγή του νερού που θα τροφοδοτεί την δεξαμενή. Η πηγή αυτή μπορεί να είναι τοπικό δίκτυο νερού ή γεώτρηση. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό κατά τις δύο αυτές μεθόδους, τότε το νερό θα πρέπει να μεταφέρεται με υδροφόρο βυτίο που θα γεμίζει τη δεξαμενή με νερό.

 

Το νερό του μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου θα δύναται να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς εκτός της πυροσβέσεως, π.χ. πλύσιμο των επιφανειών των σηράγγων, εφ' όσον όμως υπάρχει κατάλληλο σύστημα που θα διακόπτει την παροχή από τη δεξαμενή προς τις πρόσθετες (μη πυροσβεστικές) χρήσεις μόλις ο όγκος του νερού σ' αυτή φθάσει στα 150 m3, δηλαδή το ελάχιστο όριο το οποίο απαιτείται για τις ανάγκες του υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου.

 

Η οριστική μελέτη πυρανιχνεύσεως και πυροπροστασίας της σήραγγας και του κτιρίου ελέγχου θα υποβάλλεται εις τετραπλούν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του Πυροσβεστικού Σώματος προς έγκριση πριν την ενσωμάτωσή της στην μελέτη εφαρμογής.

 

2.2. Βασικές Απαιτήσεις και Κριτήρια Μελέτης

 

Η μελέτη του πυροσβεστικού δικτύου της σήραγγας θα καταρτίζεται εν γένει σύμφωνα με τις συστάσεις PIARC (Permanent International Association of Road Congresses - Μόνιμη Διεθνής Οργάνωση Συνεδρίων Οδοποιίας) και τις ειδικές απαιτήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Ο Μελετητής θα είναι ενήμερος των εκάστοτε σχετικών διατάξεων και κανονισμών του Πυροσβεστικού Σώματος και θα ενσωματώνει τις απαιτήσεις τους στη μελέτη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σηράγγων και κτιρίων. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των ως άνω διατάξεων / κανονισμών και των οδηγιών που περιέχονται στην παρούσα θα υπερισχύουν αυτές του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Σε κάθε σήραγγα θα προβλέπεται εγκατάσταση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου στην δεξιά πλευρά της σήραγγας κατά τη φορά της κυκλοφορίας. Για δίδυμες σήραγγες μονής κατευθύνσεως ανά κλάδο, το πυροσβεστικό υδροδοτικό δίκτυο θα είναι συνδεδεμένο ως βρόχος. Για μονές σήραγγες διπλής κατευθύνσεως, θα προβλέπεται μόνο ένα υδροδοτικό δίκτυο.

 

Στους πυροσβεστικούς κρουνούς θα επιτυγχάνεται πίεση 6 bar τουλάχιστον με τέσσερις κρουνούς Φ 63 mm εν λειτουργία. Η παροχή από ακροφύσιο Φ 19 mm θα είναι 10 L/s.

 

2.3. Δεξαμενή Αποθηκεύσεως Νερού

 

Η δεξαμενή αποθηκεύσεως νερού θα έχει ελαχίστη χωρητικότητα 150 m3 για αποκλειστική χρήση πυροσβέσεως και επιπρόσθετη χωρητικότητα για άλλες χρήσεις, όπως π.χ. η δεξαμενή, πλύση σήραγγας κ.λ.π., που θα υπολογισθεί από τον Μελετητή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παράγραφο 2.1.

 

Στεγανή υπέργεια ή υπόγεια δεξαμενή από σκυρόδεμα

 

Η δεξαμενή υπέργεια ή υπόγεια από σκυρόδεμα θα στεγανοποιείται έναντι τυχόν διαρροής και θα ασφαλίζεται ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Η δεξαμενή θα συνοδεύεται από τον εξοπλισμό που αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα. Οι προσμίξεις του σκυροδέματος καθώς και η μέθοδος στεγανοποιήσεως, ώστε να επιτυγχάνεται η αδιαπερατότητα στο νερό, θα προσδιορίζονται από το Μελετητή.

 

Κατασκευή        

Από Στεγανό Σκυρόδεμα

Κλίμακες πρόσβασης

Εσωτερικά και εξωτερικά

Στόμια εξαερισμού

Με προστασία από πουλιά και έντομα

Μετρητής περιεχομένου νερού

Εξωτερική ένδειξη με τέσσερις επαφές εξόδου 4÷20 mA με δυνατότητα τηλεμετάδοσης των μετρήσεων και σήμα κινδύνου.

Δείκτης στάθμης νερού

Εξωτερική ένδειξη.

Εμβαπτισμένοι θερμαντήρες

Ο Μελετητής πρέπει να λάβει γνώση των τοπικών κλιματικών συνθηκών και να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης θερμαντικών αντιστάσεων ώστε να προστατευθεί η εγκατάσταση από πάγωμα. Οι αντιστάσεις θα πρέπει να λειτουργούν όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 1 °C.

Φίλτρα

Στην είσοδο και έξοδο της δεξαμενής, για λόγους συντήρησης, θα προβλέπονται αφαιρέσιμα, πλενόμενα φίλτρα από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

2.4. Αντλιοστάσιο Πυροσβεστικού Δικτύου

 

Πλην των περιπτώσεων που έχει συμφωνηθεί η εγκατάσταση της δεξαμενής αποθηκεύσεως νερού να γίνεται σε υψηλό σημείο ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πίεση, για να δημιουργείται πίεση στον κύριο αγωγό του νερού πυρόσβεσης θα χρησιμοποιούνται πυροσβεστικές αντλίες. Πρέπει να προβλέπονται τρεις πυροσβεστικές αντλίες, εκ των οποίων η μία θα είναι εφεδρική. Το αντλιοστάσιο θα πρέπει να είναι ικανό να θέσει υπό πίεση το δίκτυο στο βαθμό που απαιτείται ώστε να εξασφαλίζεται πριν από τους κρουνούς πυρόσβεσης κατά την παροχή του απαιτούμενου όγκου νερού πίεση 6 bar για ένα σύνολο τεσσάρων πυροσβεστικών αυλών.

 

Η λειτουργία των αντλιών θα είναι κυκλική. Η εφεδρική αντλία θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση βλάβης της κύριας αντλίας. Η επιλογή της κύριας ή εφεδρικής αντλίας θα γίνεται τόσο αυτόματα κυκλικά όσο και χειροκίνητα. Θα πρέπει να γίνεται αυτόματη εγγραφή των ωρών λειτουργίας κάθε αντλίας.

 

Για τη διατήρηση της πίεσης στον κύριο πυροσβεστικό αγωγό υπό όλες τις συνθήκες θα προβλέπεται αντλία διατηρήσεως πιέσεως και κατάλληλο σύστημα πιεστικού δοχείου. Η αντλία διατηρήσεως της πιέσεως δεν θα λειτουργεί ταυτόχρονα με τις κύριες πυροσβεστικές αντλίες. Θα πρέπει να γίνεται αυτόματη καταγραφή και των ωρών λειτουργίας της αντλίας διατήρησης της πίεσης.

 

Εάν χρησιμοποιηθεί υδρογεώτρηση για την εξασφάλιση νερού πληρώσεως της δεξαμενής, ο Μελετητής θα εκπονήσει τη σχετική μελέτη εξοπλισμού

 

2.5. Κύριος αγωγός νερού πυροσβέσεως

 

Η κύρια σωλήνωση του πυροσβεστικού δικτύου θα είναι εγκατεστημένη μέσα στη διατομή της σήραγγας και σε προστατευμένη θέση, κάτω από το πεζοδρόμιο.

 

H μελέτη θα προβλέπει ότι ο κύριος πυροσβεστικός αγωγός θα κατασκευασθεί με χρήση γαλβανισμένων χαλυβδοσωλήνων κυκλικής διατομής που θα έχουν προστασία ως εξής:

 

Περιτύλιξη με λινάτσα εμβαπτισμένη σε άσφαλτο και εξωτερική επάλειψη με άσφαλτο.
ή Περιτύλιξη με υδρομονωτική ταινία εξωτερικά.

 

Το κύριο πυροσβεστικό δίκτυο θα δοκιμάζεται σε πίεση 150% της μεγίστης πίεσης λειτουργίας σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και πρότυπα.

 

Οι σωλήνες θα έχουν συνδέσεις με ωτίδες ή αυλακώσεις για συνδέσμους τύπου Victaulic (ή ισοδύναμου), ή θα είναι κατάλληλοι για κοχλιοσύνδεση. Αυλακώσεις του σωλήνα με κοπή δεν θα επιτρέπονται.

 

Κύριοι υπόγειοι αγωγοί νερού θα θάβονται σε ελάχιστο βάθος 1 μέτρου για προστασία από τον παγετό τον χειμώνα. Στην αρχή του δικτύου θα τοποθετούνται βαλβίδες αντεπιστροφής. Σε κατάλληλα χαμηλά σημεία του δικτύου θα τοποθετούνται βαλβίδες εκκένωσης. Το δίκτυο θα τμηματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την εκκένωση τμημάτων χωρίς την απώλεια του νερού σε ολόκληρο το δίκτυο. Θα εξασφαλίζεται πρόσθετη εξωτερική προστασία και οι σωλήνες συμπεριλαμβανομένων των βαλβίδων και εξαρτημάτων θα περιτυλίγονται με υδρομονωτική ταινία.

 

Ο Μελετητής θα πρέπει να είναι ενήμερος των τοπικών κλιματικών συνθηκών και θα εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσεως θερμαντικής περιελίξεως εντός κτιρίων ώστε να αποφευχθεί το πάγωμα των σωλήνων σε περίοδο χαμηλής θερμοκρασίας. Το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργεί όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από τους 3° C.

 

Η αλλαγή στη σωλήνωση από υπόγεια σε υπέργεια θα γίνεται μόνο εντός κτιρίων ή σηράγγων και στα σημεία αυτά θα χρησιμοποιείται όπου απαιτείται θερμαντική περιέλιξη.

 

Εναλλακτικά, αντί των μεταλλικών σωλήνων εκτός της σήραγγας, ο Μελετητής μπορεί να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης σωλήνων πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (ΗDΡΕ).

 

2.6. Πυροσβεστικές Φωλιές

 

Οι φωλιές, όπου απαιτούνται, θα εγκαθίστανται εντός της σήραγγας στις κλειστές εσοχές σε αποστάσεις 50 μέτρων μεταξύ τους (βλέπε κεφάλαιο 7, παράγραφος 10.2.8). Επί πλέον κοντά σε κάθε στόμιο της σήραγγας θα πρέπει να τοποθετείται δύο υπαίθριοι (υπέργειοι ή υπόγειοι) κρουνοί έξω από τη σήραγγα διαμέτρων Φ63 mm ο ένας και Φ45 mm ο άλλος. Οι κρουνοί δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε θέσεις που μπορεί να υποστούν εύκολα ζημία από οχήματα, έκρηξη, πυρκαγιά ή παγετό. Σε υπάρχουσες σήραγγες όπου δεν είχε προβλεφθεί κατά την κατασκευή τους η εγκατάσταση συστήματος πυροσβέσεως, ο Μελετητής θα υποβάλει και λεπτομέρειες εγκαταστάσεως των υπέργειων κρουνών και προστασίας τους από βλάβες και παγετό στο στάδιο της Προμελέτης.

 

Οι κρουνοί θα είναι από χυτοσίδηρο ή χυτοχάλυβα και θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κάθε κρουνός θα έχει τη δική του βαλβίδα απομόνωσης για τη δυνατότητα συντήρησης.

 

Οι κρουνοί θα διαθέτουν και στροφαλοχειριστήριο ώστε να ανοίγουν μετά τη σύνδεση της μάνικας. Το χειριστήριο θα πρέπει να είναι ασφαλιζόμενου τύπου και οι λεπτομέρειες θα συμφωνούνται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στις εισόδους και εξόδους κάθε κλάδου σήραγγας θα προβλέπεται ένας δίδυμος κρουνός (2½'' Χ 2½'' x 4'') τροφοδοτήσεως του δικτύου νερού πυροσβέσεως από πυροσβεστικά οχήματα.

 

2.7. Παροχή Ισχύος στο Πυροσβεστικό Δίκτυο

 

Η παροχή ισχύος στο πυροσβεστικό δίκτυο θα προέρχεται άμεσα από τον κεντρικό πίνακα διανομής εφεδρικής ισχύος.

 

2.8. Ερμάρια Ανάγκης Σήραγγας (Πυροσβεστικοί Σταθμοί)

 

Θα προβλέπονται δύο τύποι Ερμαρίων Ανάγκης Σήραγγας (ΕΑΣ) που ορίζονται ως Τύπου 1 και Τύπου 2 με τον εξοπλισμό που περιγράφεται παρακάτω. Ερμάρια Ανάγκης Σήραγγας Τύπου 1 προβλέπονται μόνο σε σήραγγες μήκους μεγαλύτερου των 500 m εξοπλισμένες με μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο. Ερμάρια Ανάγκης Σήραγγας Τύπου 2 προβλέπονται στις υπόλοιπες σήραγγες. Επιπλέον θα προβλέπονται και εσοχές τηλεφωνικών θαλάμων σύμφωνα με την αντίστοιχη παράγραφο στο οικείο κεφάλαιο.

 

Τα Ερμάρια Ανάγκης Σήραγγας Τύπου 1 και 2 θα προβλέπονται στη δεξιά πλευρά της σήραγγας κατά τη διεύθυνση κυκλοφορίας ανά διαστήματα 50 m σε δίδυμες σήραγγες μονής κατεύθυνσης ανά κλάδο, και από τη μία πλευρά σε μονές σήραγγες διπλής κατεύθυνσης.

 

Ο εξοπλισμός των Ερμαρίων Ανάγκης Σήραγγας Τύπου 1 και Τύπου 2 θα προβλέπεται εγκατεστημένος σε κλειστές εσοχές στα τοιχώματα της σήραγγας. Σε υπάρχουσες σήραγγες όπου δεν είχε προβλεφθεί η εγκατάσταση συστήματος πυροσβέσεως, ο Μελετητής θα υποβάλει και λεπτομέρειες εγκαταστάσεως επίτοιχων ερμαρίων και προστασίας τους από βλάβες και παγετό στο στάδιο της Προμελέτης.

 

Οι εσοχές στις οποίες θα γίνεται η εγκατάσταση των Ερμαρίων Ανάγκης Σήραγγας θα είναι εξοπλισμένες με στεγανές ανοξείδωτες θύρες. Η κατασκευή και εγκατάσταση των στεγανών ανοξείδωτων θυρών θα παρέχει προστασία βαθμού ΙΡ 65. Θα προβλέπεται αγωγός αποχέτευσης στις εσοχές.

 

Οι στεγανές ανοξείδωτες θύρες του ερμαριού θα έχουν τη δυνατότητα ασφάλισης στην ανοιχτή θέση και θα είναι ενισχυμένες με περιφερικό πλαίσιο και νευρώσεις. Η στερέωση του πλαισίου της θύρας στα τοιχώματα της σήραγγας θα γίνεται με εξωτερικά τοποθετούμενες ωτίδες που δεν θα είναι ορατές από το οδόστρωμα μετά την εγκατάσταση.

Τα Ερμάρια Ανάγκης Σήραγγας Τύπου 1 θα έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό:

 

Δύο (2) φορητούς πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης 6 kg κατάλληλους για χρήση εναντίον οποιασδήποτε φωτιάς ακόμη και από υγρά καύσιμα, λάδια και ηλεκτρικές βλάβες (ABCE).
Δύο (2) πυροσβεστικούς κρουνούς διαμέτρων Φ 63 mm και Φ 45 mm και δύο (2) ακροφύσια με διάμετρο ανοιγμάτων Φ19 mm και Φ10 mm.
Ένα (1) περιστρεφόμενο τύμπανο με εύκαμπτο σωλήνα για το ακροφύσιο των Φ 10 mm, μήκους 35 m μονίμως συνδεδεμένο στον κρουνό των Φ 45 mm.
Ένα (1) περιστρεφόμενο τύμπανο με εύκαμπτο σωλήνα για το ακροφύσιο των Φ 19 mm, μήκους 45 m μη συνδεδεμένο στον Φ 63 mm κρουνό.
Ένα (1) δοχείο αφρού χωρητικότητας 25 λίτρων με AFFF.
Έναν (1) αναμικτήρα και έναν (1) ακροφύσιο παραγωγής αφρού.
Ένα (1) ρευματοδότη 220 V, 16A (IP65), κατά IEC κατάλληλο για τοποθέτηση στη μετωπική πλάκα του πίνακα.
Κομβίον συναγερμού με θραύση γυαλιού (Break-glass) ως στο κεφάλαιο περί πυρανίχνευσης προσδιορίζεται, χρώματος κόκκινου προστασίας ΙΡ 65.

 

Τα Ερμάρια Ανάγκης Σήραγγας Τύπου 2 θα έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό:

 

Κομβίον συναγερμού με θραύση γυαλιού (Break - glass) ως ανωτέρω χρώματος κόκκινου προστασίας ΙΡ 65.
Δύο (2) φορητούς πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης 6 kg κατάλληλους για χρήση εναντίον οποιασδήποτε φωτιάς ακόμη και από υγρά καύσιμα, λάδια και ηλεκτρικές βλάβες.

 

2.9. Πυρανίχνευση

 

Κατά μήκος της σήραγγας θα προβλεφθεί σύστημα πυρανιχνεύσεως γραμμικού τύπου σύμφωνα με το παράρτημα Α της 3/1981 Πυροσβεστικής Διατάξεως.

 

Το σύστημα πυρανιχνεύσεως γραμμικού τύπου θα παρέχει μετρήσεις θερμοκρασίας, θα ανιχνεύει ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας, θα παρέχει μετρήσεις ανά μέγιστα διαστήματα 10 m κατά μήκος της σήραγγας, και θα είναι δυνατή η ρύθμισή του ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία ζωνών συναγερμού. Σε περίπτωση αστοχίας του γραμμικού ανιχνευτή (π.χ. διακοπή του ανιχνευτικού καλωδίου), το μήκος αστοχίας του γραμμικού συστήματος πυρανίχνευσης δεν θα υπερβαίνει τα 500 m.

 

Σύστημα πυρανιχνεύσεως γραμμικού τύπου θα προβλέπεται σε σήραγγες μεγαλύτερες των 500 m.

 

Σήματα κινδύνου, οπτικά θα εκπέμπονται τοπικά ή και απομακρυσμένα, όπου απαιτείται, σε περίπτωση ανιχνεύσεως πυρκαϊάς. Τα σήματα αυτά θα είναι επί πλέον και ανεξάρτητα της λειτουργίας του συστήματος Επιτηρήσεως, Ελέγχου και Συγκεντρώσεως Στοιχείων (SCADA).        

 

Η απενεργοποίηση των σημάτων κινδύνου θα είναι δυνατή είτε τοπικά είτε από απόσταση.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.