Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 8 - Άρθρο 12

Άρθρο 12: Προκαταρκτικές μελέτες: Περιεχόμενα και υποβλητέα στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η προκαταρκτική μελέτη σήραγγας συντάσσεται μετά την επιλογή του άξονα της οδού.

 

Στην διαδικασία οριστικοποίησης του άξονα της οδού ο μελετητής της σήραγγας συνεργάζεται με τα άλλα μέλη του μελετητικού σχήματος του σταδίου προμελέτης οδοποιίας.

 

Σκοπός της προκαταρκτικής μελέτης σήραγγας είναι η αρχική μελετητική προσέγγιση της διάνοιξης, άμεσης υποστήριξης και της τελικής επένδυσης καθώς και η εκτίμηση του κόστους υλοποίησης της σήραγγας.

 

1. Αντικείμενο της προκαταρκτικής μελέτης

 

1.1. Αναφορά στους κανονισμούς και στα κριτήρια μελέτης

 

Περιλαμβάνει:

 

α) Κατάλογο των κανονισμών που προτείνονται για τη μελέτη.

 

β) Επισήμανση των αποκλίσεων, αναθεωρήσεων ή προσθηκών που απαιτούνται στους κανονισμούς, στα κριτήρια και στη μεθοδολογία μελέτης που αναφέρονται στα σχετικά άρθρα της παρούσας οδηγίας.

 

γ) Καθορισμό των τυχόν αποκλίσεων, αναθεωρήσεων ή των προθηκών που απαιτούνται να γίνουν στους κανονισμούς, στα κριτήρια και στη μεθοδολογία μελέτης που αναφέρονται στην σχετική οδηγία για την μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού σηράγγων καθώς και αιτιολόγησή τους, σε συνεργασία με τον Η/Μ του μελετητικού σχήματος.

 

δ) Καθορισμό τυχόν αποκλίσεων, αναθεωρήσεων ή προσθηκών που απαιτούνται στους κανονισμούς, στα κριτήρια και στη μεθοδολογία μελέτης που αναφέρονται στα άρθρα της παρούσας οδηγίας σχετικά με την διαμόρφωση των στομίων και οικοδομικών εργασιών καθώς και αιτιολόγησή τους σε συνεργασία με τους μελετητές Οδικών Έργων, Γεωλογικών, Γεωτεχνικών, Τεχνικών Έργων και Η/Μ εγκαταστάσεων του μελετητικού σχήματος..

 

ε) Καθορισμό τυχόν παρεκκλίσεων, αναθεωρήσεων ή προσθηκών που απαιτούνται να γίνουν στις Τεχνικές Προδιαγραφές για υλικά και εκτέλεση εργασιών και αιτιολόγησή τους.

 

1.2. Συνεργασίες με τα άλλα μέλη του μελετητικού σχήματος του σταδίου προμελέτης οδοποιίας

 

Ο Μελετητής θα συνεργαστεί με τα άλλα μέλη του Μελετητικού Σχήματος ώστε να εξασφαλιστεί συμβατότητα των επί μέρους μελετητικών προσεγγίσεων και κοινή έκφραση της μελετητικής ομάδας, με δεδομένη την σύνθετη φύση του όλου προβλήματος. Ο εργοδότης στα πλαίσια αυτά για να διασφαλίσει την συνεργασία αυτή είναι δυνατόν να απαιτήσει διάφορες τυπικές μορφές παρουσίασης π.χ. κοινές εκθέσεις σε θέματα εμπλοκής με άλλες κατηγορίες μελετών, συνυπογραφή εκθέσεων άλλων μελών της ομάδας μελέτης, κοινές εκθέσεις σύνοψης συμπερασμάτων. Ενδεικτικά ο μελετητής θα συνεργαστεί για τα ακόλουθα θέματα.

 

α) Την διερεύνηση πιθανών διαδρομών του άξονα της οδού και των θέσεων των στομίων και οριστικοποίηση αυτών στα πλαίσια της προμελέτης οδοποιίας καθώς και την επιλογή του είδους του υπογείου έργου (π.χ. εκσκαφή και επανεπίχωση σε σχέση με σήραγγα κατασκευαζόμενη με διάτρηση.)

 

β) Για την υποβολή πρότασης διατομής χρήσης της σήραγγας εξασφαλίζοντας ότι η τελική επένδυση και όλες οι εγκαταστάσεις του Η/Μ εξοπλισμού και σήμανσης δεν τέμνονται ή εμπλέκονται με το προτεινόμενο περιτύπωμα κυκλοφορίας υπό οιοδήποτε αναμενόμενο παραμορφωσιακό καθεστώς, τις προδιαγραφόμενες κατασκευαστικές ανοχές των επιμέρους στοιχείων της κατασκευής καθώς και τις ειδικές απαιτήσεις του εργοδότη. Στην περίπτωση που ο Εργοδότης έχει υιοθετήσει τυπική διατομή θα καθορίζονται και αιτιολογούνται οποιεσδήποτε αποκλίσεις, τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις ή προσθήκες σε αυτή.

 

γ) Για τον προσδιορισμό θέσεων και γεωμετρικών απαιτήσεων για τους συνδετικούς διαδρόμους προσπέλασης προσωπικού, οχημάτων έκτακτης ανάγκης και διαφυγής, τους εγκάρσιους συνδετήριους διαδρόμους οχημάτων και πεζών που ενδεχομένως απαιτούνται.

 

δ) Για την σύνταξη πρότασης για τοπογραφικές εργασίες, γεωλογικές έρευνες και γεωερευνητικές εργασίες με την απόλυτη τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς τους ανά επί μέρους προτεινόμενο ερευνητικό έργο, για την διερεύνηση των γεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής.

 

ε) Για την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών στα πλαίσια σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

στ) Για την σύνταξη Έκθεσης Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης, όπως αναλύεται στην παράγραφο 1.3.

 

1.3 Γεωλογικές - Γεωτεχνικές θεωρήσεις

 

1. Σε συνεργασία με τον γεωλόγο του μελετητικού σχήματος θα εκτελεσθούν τα ακόλουθα:

 

α) Συλλογή, έλεγχος και σχολιασμός των υφιστάμενων γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών και ερευνών του σταδίου της Αναγνωριστικής Μελέτης καθώς και όσων διατίθενται από άλλους φορείς.

 

β) Σύνταξη συνοπτικής ερμηνευτικής έκθεσης σχετικά με τις αναμενόμενες συνθήκες εδάφους βάσει δεδομένων που περιλαμβάνονται στις υφιστάμενες γεωλογικές - γεωτεχνικές μελέτες.

 

γ) Κατ' αρχή αναγνώριση και αξιολόγηση όλων των παραγόντων και των κινδύνων που σχετίζονται με τις συνθήκες του εδάφους και οι οποίοι θα επηρεάσουν τη σήραγγα κατά τη φάση της κατασκευής καθώς και τη μακροχρόνια συμπεριφορά της.

 

δ) Σύνταξη μετά πλήρους αιτιολόγησης του αναγκαίου στο στάδιο αυτό προγράμματος προτεινόμενων επιτόπου γεωλογικών - γεωτεχνικών ερευνών (είδος, τρόπος εκτέλεσης, αυστηρός καθορισμός θέσης, πλήρης αιτιολόγηση και σκοπιμότητα ανά γεωερευνητικό έργο) για τον προσδιορισμό των τεχνικογεωλογικών - γεωτεχνικών πληροφοριών που απαιτούνται στην μελέτη της σήραγγας.

 

ε) Σύνταξη έκθεσης γεωλογικής - γεωτεχνικής αξιολόγησης, βάσει των αποτελεσμάτων από τις εκτελεσθείσες τόσο στο παρόν στάδιο όσο και προϋπάρχουσες γεωλογικές-γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. Η έκθεση συντάσσεται από κοινού με τον γεωλόγο του μελετητικού σχήματος (και για το γνωστικό αντικείμενο κάθε μελετητή) ώστε να εξασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η συμβατότητα των συμπερασμάτων και των επί μέρους μελετητικών προσεγγίσεων.

 

2. Η έκθεση γεωλογικής- γεωτεχνικής αποστράγγισης έχει τους παρακάτω κύριους στόχους:

 

α)Την δόμηση του γεωλογικού προσομοιώματος της περιοχής διέλευσης της σήραγγας με την διάκριση και ομαδοποίηση τεχνικογεωλογικών ενοτήτων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν γεωυλικά (εδάφη ή βραχόμαζες) διαφόρων ποιοτήτων, που χαρακτηρίζονται από ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων και διακριτών τεχνικών χαρακτηριστικών και την αναμενόμενη θέση αυτών κατά μήκος της σήραγγας.

 

β) Την εκτίμηση αναμενόμενων κινδύνων ανά τεχνικογεωλογική ενότητα.

 

3. Στην Έκθεση θα περιλαμβάνονται, τα εξής:

 

3.1 Γεωλογικές πληροφορίες

 

Θα παρατίθενται, σχολιάζονται και αναλύονται οι γεωλογικές πληροφορίες και ευρήματα που έχουν συλλεγεί με αναφορά πάντα στην πηγή απόκτησής. Αναλυτικότερα θα περιλαμβάνονται κατ' ελάχιστον:

 

Αναφορά στα υφιστάμενα (προ των ερευνών του παρόντος σταδίου) στοιχεία γεωλογικού - γεωτεχνικού χαρακτήρα. Εφ όσον ενσωματώνονται υφιστάμενα στοιχεία πέραν αυτών που αναφέρονται στην Έκθεση Εκτίμησης Έργου αυτά θα σχολιάζονται και θα ελέγχονται.
Στοιχεία επί του είδους, θέσεων και τρόπου εκτέλεσης των ερευνών του παρόντος σταδίου.
Περιγραφή των γενικών γεωλογικών συνθηκών της περιοχής του έργου, με σαφή θεώρηση της στρωματογραφίας, τεκτονικής, ορυκτολογικών και πετρογραφικών χαρακτηριστικών, γεωμορφολογίας, σεισμικότητας,γεωθερμίας.
Περιγραφή των υδρογεωλογικών συνθηκών και γενικότερα υδρογεωλογικού καθεστώτος της περιοχής του έργου.

 

3.2 Διάκριση τεχνικογεωλογικών ενοτήτων

 

α. Μετά από συν-επεξεργασία του μορφωθέντος γεωλογικού προσομοιώματος της περιοχής και των αποτελεσμάτων του γεωερευνητικού προγράμματος θα γίνει διάκριση και ομαδοποίηση των τεχνικογεωλογικών ενοτήτων της περιοχής του έργου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν γεωυλικά διαφόρων ποιοτήτων που χαρακτηρίζονται από ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων και διακριτών γεωτεχνικών χαρακτηριστικών. Ως βάση της διάκρισης θα λαμβάνονται υπόψη κατ' ελάχιστον τα εξής:

 

Ο γεωλογικός και πετρογραφικός χαρακτηρισμός του γεωυλικού
Η περιγραφή της γεωτεχνικής δομής και πολυπλοκότητας του γεωυλικού, π.χ. ο τύπος, ο προσανατολισμός και η συχνότητα παρουσίας των κύριων συστημάτων ασυνεχειών κ.λ.π.
Χαρακτηριστικά αντοχής και παραμορφωσιμότητας (μέγιστες τιμές ή και παραμένουσες) του αδιατάρακτου (χωρίς ασυνέχειες) γεωυλικού. Η εκτίμηση ή υπολογισμός των χαρακτηριστικών αυτών θα γίνεται οπωσδήποτε για βαθμό κορεσμού και τασικό καθεστώς τέτοια που να ανταποκρίνονται στην αναμενόμενη θεώρηση της μελέτης του έργου.
Για το αδιατάρακτο γεωυλικό θα γίνεται θεώρηση ανισοτροπίας ή όποιων άλλων ετερογενών συνθηκών, των ιδιοτήτων διαχρονικής συμπεριφοράς, των πιθανών ιδιοτήτων διόγκωσης ή διάλυσης.
Για τα συστήματα ασυνεχειών που η τεκτονική ανάλυση έχει προσδιορίσει θα καθορίζονται τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά αντοχής και για υδραυλικό και τασικό καθεστώς αντίστοιχο της αναμενόμενης θεώρησης της μελέτης του έργου.
Οι υδραυλικές ιδιότητες και το υδραυλικό καθεστώς του γεωυλικού με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην υπόγεια υδραυλική.
Γεωτεχνικές ταξινομήσεις θα εφαρμόζονται με αναγνώριση του πεδίου εφαρμογής τους και επιλογή των πλέον κατάλληλων ανά περίσταση συστημάτων. Εφόσον περισσότερα του ενός συστήματα θεωρούνται κατάλληλα θα γίνεται άμεση ταξινόμηση σε δυο τουλάχιστον συστήματα (όχι μέσω εμπειρικών σχέσεων συσχετισμού).Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην φάση αυτή στόχος των γεωτεχνικών ταξινομήσεων είναι να συνεπικουρήσουν την διάκριση και ταυτοποίηση τεχνικογεωλογικών ενοτήτων και όχι να λειτουργήσουν σαν εμπειρική μέθοδος μελέτης. Υπό την θεώρηση αυτή θα πρέπει να επιλέγονται κατ αρχάς συστήματα ταξινομήσεων που ενσωματώνουν στην αξιολογητική τους βάση τα πραγματικά και συμφυή χαρακτηριστικά του πετρώματος. Σαν τέτοια ενδεικτικά προτείνονται τα παρακάτω:

 

RQD(Deere 1964), GSI(Hoek 1994, Hoek et all 1995, 1997 2000), RMI (Palmstorm 1996), Strength-size(Franklin 1975), καθώς και γενικά συστήματα ποιοτικών περιγραφών διαφόρων οργανισμών(AFTES1993, ISRM1981, SIA 1975)

 

Τονίζεται ότι στην έκθεση θα παρατίθεται η βάση διάκρισης των τεχνικογεωλογικών ενοτήτων και οι κρίσιμες παράμετροι.

 

β) Για κάθε μια τεχνικογεωλογική ενότητα που διακρίθηκε θα μορφώνεται το γεωτεχνικό προσομοίωμα συμπεριφοράς, το οποίο σε σχέση με την κλίμακα του έργου θα προσδιορίζεται αιτιολογημένα σαν συνεχές, σαν ισοδύναμο συνεχές, σαν συνεχές με μικρό αριθμό διακριτών μεμονωμένων και προσδιορισμένων ασυνεχειών ή σαν ασυνεχές. Η επιλογή των παραμέτρων που θα χαρακτηρίζουν την κάθε τεχνικογεωλογική ενότητα μπορεί να γίνεται με κατάλληλη τεκμηρίωση: α) με άμεσο καθορισμό τους από επιτόπου ή εργαστηριακές δοκιμές, β) με εμπειρικές σχέσεις μετά από μετρήσεις κάποιων ιδιοτήτων ή μεταβλητών, γ) με εμπειρικές σχέσεις και συσχετισμούς για να ληφθεί υπόψη το φαινόμενο κλίμακας δ) με εμπειρική αντιστοίχηση όμοιων καταστάσεων που έχουν ήδη καταγραφεί και επιβεβαιωθεί ε) με ανάδρομες αναλύσεις και στ) με συνδυασμούς των ανωτέρω. Το γεωτεχνικό προσομοίωμα θα χαρακτηρίζεται από καταστατικούς νόμους συμπεριφοράς ενώ θα γίνονται οι αντίστοιχες θεωρήσεις για ανισοτροπία, διαχρονική συμπεριφορά, διόγκωση. Οι καταστατικοί νόμοι συμπεριφοράς θα πρέπει να ικανοποιούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

Να είναι πλήρεις, δηλαδή να καλύπτουν την συμπεριφορά των γεωυλικών για όλες τις διαδρομές και αναμενόμενο καθεστώς τάσεων και παραμορφώσεων και να μην περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες απλές διαδρομές π.χ. απλή διάτμηση μόνο.
Να είναι δυνατός ο καθορισμός των παραμέτρων δια μέσου ενός μικρού αριθμού προτύπων ή / και απλών δοκιμών.
Να ερμηνεύουν και προσομοιώνουν σαφείς φυσικές παρατηρούμενες συμπεριφορές των γεωυλικών με τις οποίες αυτά ανταποκρίνονται σε αλλαγές τάσεων ή παραμορφώσεων π.χ. το γεωυλικό δεν προσομοιώνεται ως ελαστικό αν παρατηρούνται μόνιμες παραμορφώσεις κατά την αποφόρτιση.

 

γ) Η παρουσίαση των διαφόρων χαρακτηριστικών των τεχνικογεωλογικών ενοτήτων περιλαμβάνει:

 

Ταξινόμηση, πινακοποίηση και παρουσίαση σε κατάλληλα διαγράμματα και πίνακες των αποτελεσμάτων των επί τόπου ερευνών και των εργαστηριακών δοκιμών ανά τεχνικογεωλογική ενότητα και εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο και δυνατό στατιστική επεξεργασία τους και παρουσίαση της κατανομής και του εύρους μεταβολής των κυριότερων μεταβλητών.
Για τα κυριότερα φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν, ανά τεχνικογεωλογική ενότητα, θα παραθέτονται μέσοι όροι τιμών και διακύμανσή τους και χαρακτηριστικές τιμές. (Ως χαρακτηριστική τιμή θεωρείται μία προσεκτική συντηρητική εκτίμηση της τιμής μιας παραμέτρου που επηρεάζει την συμπεριφορά του έργου. Εφ' όσον χρησιμοποιούνται στατιστικές μέθοδοι θα λαμβάνεται η τιμή με πιθανότητα υπέρβασης 5% επί το δυσμενέστερο. Σε διαφορετική περίπτωση θα λαμβάνεται τιμή με αξιοπιστία της τάξης του 95%.)

 

3. Λοιπές θεωρήσεις έκθεσης

 

Θεώρηση του σεισμικού δυναμικού της περιοχής του έργου. Με βάση τις προβλέψεις της Έκθεσης Εκτίμησης Έργου και των κριτηρίων σχεδιασμού θα γίνεται καθορισμός των χαρακτηριστικών του σεισμού σχεδιασμού.
Καθορισμός ή εκτίμηση του φυσικού εντατικού πεδίου στις τεχνικογεωλογικές ενότητες

 

4. Εντοπισμός κινδύνων

 

Θα γίνεται κατ' αρχάς εντοπισμός του επιπέδου αβεβαιότητας και των πηγών της, σε σχέση με την πολυπλοκότητα του γεωλογικού και γεωμηχανικού περιβάλλοντος.
Εντοπισμός πιθανών κινδύνων από την αναγνωρισμένη φύση, μορφή και δομή του γεωλογικού και γεωμηχανικού περιβάλλοντος.

 

1.4. Μελέτη - Διαστασιολόγηση:

 

Θα απαιτηθούν οι ακόλουθες διαδικασίες και εργασίες:

 

1. Διάκριση της όδευσης της σήραγγας σε ζώνες ομοιογενούς (αναμενόμενης ή / και απαιτούμενης) συμπεριφοράς. Η διάκριση αυτή θα γίνεται με βάση τις ήδη αναγνωρισμένες τεχνικογεωλογικές ενότητες,τις υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής διέλευσης της σήραγγας, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της εκσκαφής, το φυσικό εντατικό πεδίο , τις απαιτήσεις περιορισμού των επιδράσεων της κατασκευής της σήραγγας σε υπερκείμενες ή / και παρακείμενες κατασκευές και πιθανές περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Κατ' αρχήν αναγνώριση και περιγραφή των αναμενόμενων τύπων αστοχίας σε κάθε ζώνη και σύνταξη σχετικών σκαριφημάτων αντιπροσωπευτικών μηχανισμών.

 

2. Αρχικός καθορισμός της διατομής εκσκαφής της σήραγγας με βάση την ήδη εγκεκριμένη διατομή χρήσης. Τεκμηρίωση της επιλογής με ιδιαίτερη αναφορά στο σχήμα της τελικής επένδυσης και την θεμελίωσή της.

 

3. Για κάθε κατά τα ανωτέρω ζώνη ομοιογενούς συμπεριφοράς που διακρίθηκε θα δίνεται περιγραφή της ακολουθητέας διαδικασίας και μεθοδολογίας εκπόνησης μελέτης με εμπειρικές και αναλυτικές μεθόδους για την εκσκαφή, αρχική υποστήριξη, εκτίμηση επιδράσεων σε υπερκείμενες και παρακείμενες κατασκευές και τελική επένδυση της σήραγγας καθώς και εκπόνηση αυτών των μελετών. Υπό τον όρο εμπειρική μέθοδος μελέτης εννοείται η προσέγγιση του προβλήματος που βασίζεται σε συλλογή παρατηρήσεων από κατασκευασμένα έργα, με διαμόρφωση κατάλληλης σχετικής βάσης δεδομένων, την στατιστική τους επεξεργασία και αξιοποίηση, ώστε η σχετική αντιστοίχηση με το υπό εξέταση πρόβλημα να απαιτεί μειωμένα δεδομένα. Για τις προτεινόμενες εμπειρικές μεθόδους μελέτης θα γίνεται τεκμηρίωση της εφαρμοσιμότητάς τους στις επικρατούσες συνθήκες του εξεταζομένου προβλήματος. Εφ' όσον περισσότερες από μία μέθοδοι θεωρούνται κατάλληλες, θα γίνεται άμεση εφαρμογή δύο τουλάχιστον. Αντίστοιχα ο όρος αναλυτική μέθοδος μελέτης σημαίνει την ορθολογική επαγωγή που βασίζεται σε ένα προσομοίωμα συμπεριφοράς. Τονίζεται ότι θα γίνεται άμεσος συσχετισμός του προσομοιώματος συμπεριφοράς με το αντίστοιχο της Έκθεσης Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης και τεκμηρίωση - αιτιολόγηση τυχόν διαφοροποιήσεων. Είναι αποδεκτές επίσης υβριδικές μέθοδοι που χαρακτηρίζονται ημιεμπειρικές ή ημιαναλυτικές. Η επιλογή της ακολουθητέας διαδικασίας της αναλυτικής μελέτης εξαρτάται από την φύση και πολυπλοκότητα κάθε ιδιαίτερης προς μελέτη σήραγγας. Στην πρόταση θα περιγράφονται και αναδεικνύονται οι περιορισμοί και τα όρια κάθε μεθόδου. Οι αναλυτικές μέθοδοι που θα προτείνονται θα ενσωματώνουν τις πλέον εξελιγμένες υπολογιστικές διαδικασίες με τα παρακάτω περιεχόμενα,στόχους και επιδιώξεις (και εφ' όσον απαιτούνται, ανάλογα με τον αναγνωρισμένο και αναμενόμενο τύπο αστοχίας):

 

α) Το χρησιμοποιούμενο προσομοίωμα συμπεριφοράς θα βρίσκεται όσον το δυνατόν πλησιέστερα σε αυτό που έχει προσδιορίσει η Έκθεση Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης.

 

Η θεώρηση του υπογείου ανοίγματος μπορεί να γίνεται με όρους κυκλικής σήραγγας ισοδύναμης διαμέτρου

Θα εξετάζεται η δυνατότητα θεώρησης μη υδροστατικού φυσικού εντατικού πεδίου και εφ' όσον τούτο είναι δυνατό και κρίνεται απαραίτητο θα γίνεται θεώρηση και μη υδροστατικού εντατικού πεδίου.

 

β) Θα υπολογίζονται οι προκύπτουσες παραμορφώσεις και τάσεις μπροστά από το μέτωπο εκσκαφής, στο ίδιο το μέτωπο, σε αρκετή απόσταση πίσω από αυτό καθώς και στο περιβάλλον την σήραγγα γεωυλικό και την επιφάνεια.

 

γ) Θα λαμβάνεται υπόψη η αλληλεπίδραση γεωυλικού και στοιχείων άμεσης υποστήριξης.

 

δ) Θα γίνεται θεώρηση της ευστάθειας της διατομής της σήραγγας όσον και του μετώπου.

 

ε) Θα εξετάζεται ξεχωριστά η συμπεριφορά του υπογείου ανοίγματος χωρίς και με εφαρμογή μέτρων υποστήριξης.

 

στ) Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης σηράγγων διπλού κλάδου.

 

ζ) Διερεύνηση των επιδράσεων της αποτόνωσης και ανακατανομής του φυσικού εντατικού πεδίου στην ασφάλεια της υπερκείμενης ή παρακείμενης πλαγιάς.

 

4. Αναλυτική διερεύνηση της διάνοιξης της σήραγγας στο υδραυλικό καθεστώς της περιοχής διέλευσής της, με ποσοτικό καθορισμό των ποσοτήτων εισροών εντός του ανοίγματος καθώς επίσης τα υδραυλικά φορτία επί των στοιχείων της άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης.. Σχεδιασμός των απαιτούμενων αποστραγγιστικών και αποχετευτικών διατάξεων.

 

5. Υπολογισμός φορτίων που θα ληφθούν υπόψη στην εκτίμηση της αρχικής υποστήριξης και τελικής επένδυσης. Για την αρχική υποστήριξη θα λαμβάνονται υπόψη ενδεικτικά: α) τα φορτία που σχετίζονται με την συμπεριφορά του γεωυλικού με εκτίμηση του ρυθμού και χρόνου επιβολής τους, β) τα φορτία που σχετίζονται με διαχρονική συμπεριφορά του γεωυλικού και μέχρι την εκτιμώμενη ενεργοποίηση της μόνιμης επένδυσης, γ) τα τυχόν υδραυλικά φορτία, δ) τα φορτία που προκύπτουν από κατασκευαστικές δραστηριότητες, όπως διακίνηση εξοπλισμού, εκτέλεση τσιμεντενέσεων κ.λ.π.)τα φορτία από ύπαρξη κατασκευών ή δραστηριοτήτων στην επιφάνεια. Για της φορτίσεις της τελικής επένδυσης θα ισχύουν όσα αναφέρονται στα κριτήρια μελέτης και την Έκθεση Εκτίμησης Έργου.

 

6. Για την διενέργεια των αναλύσεων θα γίνεται χρήση των αντιπροσωπευτικών τιμών των παραμέτρων των γεωυλικών και δράσεων. Ο υπολογισμός των εντατικών μεγεθών θα γίνεται για τις παραπάνω αντιπροσωπευτικές τιμές χωρίς χρήση επί μέρους συντελεστών ασφαλείας. Αντίστοιχα ο υπολογισμός των οριακών εντατικών μεγεθών,που μπορούν να αναλάβουν τα στοιχεία υποστήριξης θα γίνεται με θεώρηση των χαρακτηριστικών τιμών των ιδιοτήτων τους. Για τον έλεγχο επάρκειας θα γίνεται σαφής και τεκμηριωμένη πρόταση του μελετητή για την επιλογή των σχετικών συντελεστών ασφάλειας και συνεργασία με τον Εργοδότη για την αποδοχή τους. Η πρόταση αυτή θα έχει στόχο την ενσυνείδητη και ορθολογική προσέγγιση του περιθωρίου ασφάλειας και θα λαμβάνει κατ' ελάχιστον υπόψη α) την φυσική συμπεριφορά των υλικών που συμμετέχουν στο συνολικό πρόβλημα β) την ιδιόμορφη (σε σχέση με τους κανονισμούς που διέπουν έργα στην επιφάνεια) φύση του γεωυλικού ως φορτίζον και ταυτόχρονα φορτιζόμενο στοιχείο γ) την καθοριστική επίδραση του εντατικού μεγέθους στην διαστασιολόγηση δ) την σπουδαιότητα και τις πιθανές επιπτώσεις μιας αστοχίας ε)τις προβλέψεις των χρησιμοποιούμενων κανονισμών στ)την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των δεδομένων που υπεισέρχονται στις αναλύσεις.

 

7. Αναλυτική προσέγγιση των συνθηκών ευστάθειας των δημιουργούμενων πρανών και κατασκευών των στομίων εισόδου και εξόδου. Υπολογισμός συντελεστών ασφάλειας και θεώρηση γενικών διατάξεων εκσκαφών και μέτρων αντιστήριξης.

 

8. Συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων, καθορισμός και περιγραφή: της κατασκευαστικής διαδικασίας και μεθόδου διάνοιξης, των στοιχείων άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης, του συστήματος αποστράγγισης - αποχέτευσης και στεγάνωσης, της διαμόρφωσης των στομίων, των πιθανών έργων από την συνεπεξεργασία του θέματος με τον μελετητή των Η/Μ εγκαταστάσεων και του συστήματος ενόργανης παρακολούθησης της συμπεριφοράς της σήραγγας, του περιβάλλοντος γεωυλικού και της επιφάνειας. Διαμόρφωση κατηγοριών ενιαίων χαρακτηριστικών άμεσης υποστήριξης.

 

9. Οριστικοποίηση της διατομής εκσκαφής της σήραγγας για κάθε κατηγορία υποστήριξης, με βάση την αρχική θεώρηση και τα αποτελέσματα των μελετών

 

10. Σύνταξη σχεδίων όπως περιγράφονται στα περιεχόμενα των υποβλητέων στοιχείων της παρούσας ενότητας της προκαταρκτικής μελέτης.

 

1.5. Θεωρήσεις κατασκευής

 

Σύνταξη προκαταρκτικών σχεδίων για τα προσωρινά έργα στις περιοχές στομίων που θα περιλαμβάνει αναφορές στην έκταση χώρων εργασίας, στα προσωρινά μέτρα σταθεροποίησης πρανών, στις θέσεις αποθήκευσης εκρηκτικών (αν απαιτείται), στις διαδρομές μεταφοράς, στις θέσεις απόρριψης υλικών, κ.λ.π.
Επισήμανση των μεθόδων κατασκευής της σήραγγας (π.χ. διάτρηση οπών και ανατίναξη, ολομέτωπη προσβολή), εκτιμήσεις προόδου, ανάγκη για φρέατα (shafts) και στοές (adit) κατασκευής.
Επισήμανση λήψης και σχεδιασμού ειδικών μέτρων που απαιτούνται για δυσμενή εδάφη όπως σε ζώνες ρηγμάτων, περιοχές κατολισθήσεων, φυσικές σπηλιές σε ασβεστόλιθο (π.χ. ενέσεις σταθεροποίησης, ψύξη, αποστράγγιση, κ.λ.π.).
Επισήμανση θεμάτων και παραμέτρων που σχετίζονται με την κατασκευασιμότητα και εφικτότητα υλοποίησης των διαφόρων προτεινόμενων εργασιών και μεθόδων.(π.χ. εκσκαψιμότητα, διατρησιμότητα, προβλήματα στην φόρτωση και μεταφορά του υλικού εκσκαφής, δυνατότητα χρήσης μηχανών σημειακής προσβολής, κατ' αρχήν επισήμανση προβλημάτων από σχεδιαζόμενες ανατινάξεις κ.λ.π.)
Αναφορά στα υλικά κατασκευής που θα χρησιμοποιηθούν και επισήμανση συμβατότητας μεθόδων και υλικών με τις συστάσεις της παραλλήλως συντασσόμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Εξέταση της πιθανής ταχύτητας προόδου και σύνταξη συνοπτικού προγράμματος κατασκευής των έργων.

 

1.6. Προϋπολογισμός

 

Σύνταξη Προσμέτρησης - Προϋπολογισμού δαπανών κατασκευής

 

2. Υποβλητέα στοιχεία

 

2.1. Γραπτές εκθέσεις

 

1. Έκθεση εκτίμησης έργου (Project Appraisal Report)

 

Υποβολή 5 αντιγράφων της συνοπτικής Έκθεσης Εκτίμησης Έργου για έλεγχο και έγκριση, πριν από την έναρξη της μελέτης. Η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

Συλλογή, σχολιασμός και συνοπτική ερμηνεία όλων των υφισταμένων στοιχείων και μελετών γεωλογικού-γεωτεχνικού και σηραγγολογικού χαρακτήρα.
Πίνακα προτύπων κανονισμών αρχών σχεδιασμού και κριτηρίων μελέτης καθώς και αποκλίσεις από τους κανονισμούς και αιτιολογία τους.
Κατ' αρχάς προτεινόμενη μεθοδολογία για τη σύνταξη της μελέτης της αρχικής υποστήριξης και τελικής επένδυσης και των επιδράσεων της κατασκευαστικής διαδικασίας σε υπερκείμενες ή παρακείμενες κατασκευές (αν απαιτείται).
Περιγραφή των στοιχείων που εκκρεμούν και που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της μελέτης.
Προτεινόμενες τοπογραφικές εργασίες, γεωλογικές έρευνες και γεωερευνητικές εργασίες με την απόλυτη τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς τους ανά επί μέρους προτεινόμενο ερευνητική έργο για την διερεύνηση των γεωλογικών - γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής του έργου.
Υποβολή πρότασης τυπικής διατομής χρήσης της σήραγγας που θα εξασφαλίζει ότι η τελική επένδυση και όλες οι εγκαταστάσεις του Η/Μ εξοπλισμού και σήμανσης δεν τέμνονται ή εμπλέκονται με το προτεινόμενο περιτύπωμα κυκλοφορίας υπό οιοδήποτε αναμενόμενο παραμορφωσιακό καθεστώς, τις προδιαγραφόμενες κατασκευαστικές ανοχές των επί μέρους στοιχείων της κατασκευής καθώς και τις ειδικές απαιτήσεις του εργοδότη. Στην περίπτωση που ο Εργοδότης έχει υιοθετήσει τυπική διατομή θα καθορίζονται και αιτιολογούνται οποιεσδήποτε αποκλίσεις, τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις ή προσθήκες σε αυτή.

 

2. Έκθεση γεωλογικής - γεωτεχνικής αξιολόγησης

 

Ο Μελετητής θα υποβάλλει 5 αντίγραφα της ερμηνευτικής Έκθεσης Γεωλογικής - Γεωτεχνικής Αξιολόγησης μετά την εκτέλεση των γεωλογικών ερευνών και των γεωερευνητικών εργασιών με βάση τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2.1.3.

 

3. Τεχνική Έκθεση Μελέτης

 

Ο μελετητής θα υποβάλλει 5 αντίγραφα της Τεχνικής Έκθεσης Μελέτης με μορφή και περιεχόμενο που περιγράφονται παρακάτω. Η Τεχνική Έκθεση θα περιλαμβάνει πλήρεις τις πληροφορίες και τα στοιχεία, που απαιτούνται στο παρόν στάδιο της μελέτης, περιγράφονται και προδιαγράφονται στις επί μέρους παραγράφους της ανά χείρας οδηγίας και θα αποτελέσει μόνιμη καταγραφή των αρχών σχεδιασμού που υιοθετούνται στο στάδιο τούτο.

 

Η Τεχνική Έκθεση της Προκαταρκτικής Μελέτης Σήραγγας για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

 

Α. Λεπτομερή πίνακα περιεχομένων

 

Β. Η ταυτότητα της σήραγγας

 

Β.1 Ονομασία σήραγγας

 

Β.2 Θέση σήραγγας

 

Αναγράφονται τυχόν κωδικοί του Εργοδότη, συσχετισμός με την χιλιομέτρηση της οδοποιίας.

 

Β.3 Περιγραφή της σήραγγας

 

Αναγράφονται τυχόν κωδικοί του εργοδότη για τον τύπο της σήραγγας και γίνεται λεπτομερής περιγραφή της βασικής διάταξης, αριθμού κλάδων πλάτους οδοστρώματος, μήκους σήραγγας κ.λ.π.

 

Γ. Κανονισμοί και κριτήρια μελέτης

 

Θα περιλαμβάνονται τα εξής:

 

Γ.1. Πίνακας κανονισμών μελέτης (εκ των αναφερόμενων στην παρούσα ή έχει θέσει ο Κύριος του Έργου)

 

Γ.2. Προτεινόμενες αποκλίσεις από κανονισμούς. Σαφής αναφορά και πλήρης αιτιολόγηση.

 

Γ.3. Πίνακας πρόσθετων κανονισμών.

 

Γ.4. Κριτήρια μελέτης,

 

θα συμπεριλαμβάνονται και θεωρούνται όλα τα κριτήρια μελέτης που θέτει η εγκεκριμένη Έκθεση Εκτίμησης Έργου με πλήρη αιτιολόγηση τυχόν αποκλίσεων, τροποποιήσεων ή προσθηκών.

 

Δ. Λοιπές προϋπάρχουσες υποστηρικτικές μελέτες

 

Θα καταγράφονται τα κύρια συμπεράσματα και στοιχεία προϋπαρχουσών και υποστηρικτικών μελετών και του γενικότερου υπόβαθρου σχεδιασμού. Ενδεικτικά θα περιλαμβάνονται:

 

Δ.1. Στοιχεία από κυκλοφοριακή μελέτη. Θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία κυκλοφοριακών φόρτων, ειδικών οχημάτων που θα διέλθουν από την σήραγγα, απαιτήσεις διέλευσης επικίνδυνων αγαθών και υλικών κ.λ.π.

 

Δ.2. Καταγραφή των βασικών στοιχείων του τοπογραφικού υποβάθρου της μελέτης.

 

Δ.3. Θεώρηση ύπαρξης παλαιάς ή σχεδιαζόμενης μελλοντικά υπόγειας ή υπαίθριας εξορυκτικής ή μεταλλευτικής δραστηριότητας στην επιλεγείσα ζώνη διέλευσης της σήραγγας.

 

Δ.4. Στοιχεία από την προέγκριση χωροθέτησης που αφορούν την επιλογή όδευσης της σήραγγας.

 

Ε. Ιστορικό ενεργειών και συνεργασιών με τα μέλη της ομάδας μελέτης.

 

Θα καταγράφονται όλες οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί από τον μελετητή κατά την διαδικασία εξέλιξης της μελέτης του έργου. Σαν τέτοιες ενδεικτικά καταγράφονται:

 

Ε.1. Ανασκόπηση των εναλλακτικών οδεύσεων του άξονα που εξετάστηκαν και συνοπτική αιτιολόγηση της επιλογής του προς μελέτη άξονα της σήραγγας.

 

Ε.2. Σχολιασμός του είδους της κατάλληλης υπόγειας κατασκευής (σήραγγα με εκσκαφή και επανεπίχωση έναντι σήραγγας με διάτρηση)

 

Ε.3. Ανασκόπηση της βασικής διάταξης του έργου και αιτιολόγηση επιλογών των κυρίων στοιχείων.

 

Ε.4. Ανασκόπηση της συνεργασίας με τον συντάκτη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καταγραφή πληροφοριών και απαιτήσεων που ανταλλάχθηκαν αμοιβαία.

 

ΣΤ. Αναφορά στα γεωμετρικά στοιχεία και την χωροθέτησης συναφών έργων.

 

ΣΤ.1. Βασικά στοιχεία Μελέτης

 

ταχύτητα σχεδιασμού
μήκος σήραγγας
οριζόντια χάραξη
κατακόρυφη χάραξη

 

ΣΤ.2. Διάταξη Περιοχής Στομίων Εισόδου - Εξόδου

 

περιγραφή, χωροθέτηση
πλατύσματα στάθμευσης
πλατύσματα αναστροφής

 

ΣΤ.3. Διατομή χρήσης όπως εγκρίθηκε στην έκθεση εκτίμησης έργου.

 

ΣΤ.4. Βοηθητικές εγκαταστάσεις εντός σήραγγας.

 

εγκάρσιες συνδέσεις οχημάτων
εγκάρσιες συνδέσεις προσωπικού
πλατύσματα εκτάκτου ανάγκης
διάταξη εσοχών ΕΑΣ, ΕΔΕ και λοιπών Η/Μ εγκαταστάσεων

 

ΣΤ.5. Χωροθέτηση κτηρίων Η/Μ εγκαταστάσεων και σχεδιασμός αντίστοιχων προσβάσεων

 

ΣΤ.6. Διατάξεις για επιθεώρηση και συντήρηση.

 

ΣΤ.7. Διατάξεις για αντιμετώπιση και διαχείριση Έκτακτων Περιστατικών.

 

Ζ. Γεωλογικές και γεωτεχνικές θεωρήσεις

 

Ζ.1. Συνοπτική καταγραφή συμπερασμάτων και στοιχείων της Έκθεσης Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης.

 

Ζ.2. Αξιολόγηση της ανάγκης εκτέλεσης ελέγχων σε σεισμικές δράσεις και καθορισμός των θέσεων ελέγχου.

 

Ζ.3. Εκτίμηση της απόκρισης του γεωυλικού στην σεισμική δράση με θεώρηση αστοχίας και παραμορφώσεων του.

         

Η. Μελέτη

 

Θα υποβληθούν με πλήρη και λεπτομερή αναφορά τα στοιχεία της παραγράφου 1.4 ήτοι:

 

Η.1. Διάκριση ζωνών ομοιογενούς συμπεριφοράς. Αναγνώριση τύπου αναμενόμενης αστοχίας. Αναγνώριση και εντοπισμός κινδύνων.

 

Η.2. Αρχικός καθορισμός διατομής εκσκαφής σήραγγας ανά ζώνη.

 

Η.3. Περιγραφή διαδικασίας εκπόνησης εμπειρικών μεθόδων μελετών.

 

Η.4. Περιγραφή διαδικασίας εκπόνησης και συνολικής γενικά προσέγγισης αναλυτικών μεθόδων μελετών

 

Η.5. Εκπόνηση μελετών με εμπειρικές μεθόδους.

 

Η.6. Προσομοίωμα συμπεριφοράς για την εκπόνηση μελετών με αναλυτικές μεθόδους.

 

Η.7. Εκπόνηση μελετών με αναλυτικές μεθόδους.

 

Η.8. Κωδικοποίηση και σύνοψη αποτελεσμάτων εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων μελετών.

 

Η.9. Καθορισμός και αιτιολόγηση συντελεστών ασφάλειας.

 

Η.10. Καθορισμός των στατικών φορτίσεων άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης και συνδυασμοί αυτών.

 

Η.11. Διαστασιολόγηση άμεσης υποστήριξης, τελικής επένδυσης, αποστραγγιστικών, αποχετευτικών διατάξεων.

 

Η.12. Αναλύσεις ευστάθειας στομίων.

 

Η.13. Σύνθεση αποτελεσμάτων εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων μελετών. Θα περιλαμβάνεται η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των μελετών, ο καθορισμός και περιγραφή της κατασκευαστικής μεθόδου και διαδικασίας διάνοιξης, του συστήματος άμεσης υποστήριξης, της τελικής επένδυσης, του συστήματος αποστράγγισης - αποχέτευσης και στεγάνωσης, την διαμόρφωση των στομίων, τα πιθανά έργα σε συνάφεια με τα Η/Μ και το σύστημα ενόργανης παρακολούθησης. Θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευασιμότητα της προτεινόμενης λύσης και την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων.

 

Η.14. Οριστικοποίηση διατομής εκσκαφής για κάθε ζώνη συμπεριφοράς και μόρφωση κατηγοριών υποστήριξης, με τα μήκη εφαρμογής στην μηκοτομή της σήραγγας.

 

Η.15. Τεκμηρίωση της ικανοποίησης των απαιτήσεων των κριτηρίων μελέτης.

 

Θ. Εκτίμηση χρόνου κατασκευής του έργου.

 

Ι. Προσμέτρηση και προϋπολογισμός του έργου.

 

ΙΑ. Πρόταση για περαιτέρω γεωερευνητικές εργασίες.

 

ΙΒ. Πρόταση μεθοδολογίας εκπόνησης μελέτης στο επόμενο στάδιο.

 

ΙΓ. Χρησιμοποιηθείσα και σχετιζόμενη βιβλιογραφία

 

2.2. Σχέδια

 

Όλα τα σχέδια θα είναι πρότυπων διαστάσεων Α0, Α1 κ.λ.π.

 

Όλα τα σχέδια θα περιέχουν τις παρακάτω ελάχιστες πληροφορίες:

 

Υπόμνημα και λογότυπο του Εργοδότη.
Όνομα, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου / fax και σφραγίδα επικύρωσης του Μελετητή.
Τίτλος του τμήματος έργου / σύμβασης, όνομα της σήραγγας, τύπος σχεδίου (π.χ. Γενική Διάταξη, Μηκοτομή, Διατομή, κ.λ.π. καθώς και περιγραφή της κατασκευής / αντικειμένου εργασίας (π.χ. οχετός No 2 στο ανατολικό στόμιο).
Μοναδικό αριθμό αναφοράς στο οποίο αναφέρεται και το τμήμα έργου/σύμβασης και η φάση μελέτης.
Αριθμός και ημερομηνία αναθεώρησης.
Ζώνη που αναφέρει προηγούμενες αναθεωρήσεις και ημερομηνίες.
Ταυτότητες και υπογραφές της ομάδας σύνταξης μελέτης και εμφάνιση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας.
Όνομα και υπογραφή / σφραγίδα επικύρωσης τυχόν Ανεξάρτητου Ελεγκτή.

 

Ο Μελετητής θα υποβάλλει 5 αντίγραφα καθώς και το αρχείο CAD σε δισκέτα, καθένα από τα ακόλουθα σχέδια για έλεγχο:

 

a. Γενική οριζοντιογραφία της σήραγγας και των προσβάσεων: Θα συνταχθεί σε τοπογραφικό υπόβαθρο σε κλίμακα 1:2000 - 1:1000 και θα δείχνονται, μαζί με τα έργα της σήραγγας, και όλα τα συναφή έργα.

 

b. Τομή κατά μήκος του άξονα της σήραγγας: Θα συνταχθεί σε κατάλληλη κλίμακα (π.χ. 1:2000 / 1:200) και θα δείχνονται τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά του εδάφους, χωρισμός σε τεχνικογεωλογικές ενότητες ήτοι ζώνες με περίπου ενιαία γεωτεχνικά χαρακτηριστικά, η στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, θέσεις και μήκη της αρχικής υποστήριξης για κάθε τύπο / κατηγορία εδάφους κ.λ.π.

 

c. Θα σημειώνονται οι χιλιομετρικές θέσεις των στομίων της σήραγγας και λοιπών χαρακτηριστικών σημείων αυτής (θέσεις αλλαγής μεθόδου κατασκευής, θέσεις αλλαγής τυπικής διατομής υποστήριξης κ.λ.π.).

 

d. Κατάλληλα σχέδια στα οποία φαίνεται η διαμόρφωση και διάταξη στην περιοχή των στομίων, που περιλαμβάνουν όψεις, κατόψεις, διατομές και μηκοτομές. Τα σχέδια θα πρέπει να αναφέρονται στις προσωρινές συνθήκες κατά την διάρκεια της κατασκευής, στις απαιτήσεις αποκατάστασης και στις μόνιμες συνθήκες.

 

e. Τυπική διατομή χρήσης: Θα συνταχθεί σε κλίμακα 1:50 ή 1:20. Θα απεικονίζονται τα περιτυπώματα κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών (στα πεζοδρόμια έκτακτης ανάγκης) κ.λ.π.

 

f. Διατομές εκσκαφής άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης: Θα συνταχθούν σε κλίμακα 1:50 ή 1:20. Θα απεικονίζονται τα στοιχεία άμεσης υποστήριξης με τις βασικές διαστάσεις εκσκαφής, το σύστημα στράγγισης και στεγάνωσης, το σύστημα συλλογής - απαγωγής των νερών στράγγισης, η τυχόν κατασκευή κατά φάσεις και λοιπά χαρακτηριστικά για τον κάθε τύπο διατομής που θα εφαρμοσθεί, περιλαμβανομένης και της ενδεικτικής τελικής επένδυσης, για κάθε ζώνη συμπεριφοράς

 

g. Σχέδια των έργων των στομίων και σε άλλες ειδικές θέσεις σηραγγολογικού ενδιαφέροντος σε κατάλληλες κλίμακες.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.