Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 8 - Άρθρο 11

Άρθρο 11: Πρόγραμμα ενόργανης παρακολούθησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η μελέτη θα καθορίζει λεπτομερειακά το πρόγραμμα ενόργανης παρακολούθησης, τόσο για την διάρκεια κατασκευής όσο και λειτουργίας του έργου. Τα θέματα που η μελέτη πρέπει να διερευνήσει και καθορίσει είναι τα εξής:

 

1. Καθορισμός του σκοπού για τον οποίο σχεδιάζεται το πρόγραμμα ενόργανης παρακολούθησης και τα ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις. Κάθε επιμέρους τμήμα του συστήματος ενόργανης παρακολούθησης πρέπει να επιλέγεται και τοποθετείται ώστε να παράσχει στοιχεία που θα βοηθήσουν την απάντηση ενός συγκεκριμένου ερωτήματος. Έτσι πριν την επιλογή του συστήματος θα πρέπει να προετοιμάζεται ένας κατάλογος θεμάτων και ερωτημάτων που είναι πιθανόν να αντιμετωπιστούν κατά την κατασκευή ή / και λειτουργία της σήραγγας.

 

2. Επιλογή των μεγεθών που πρέπει να παρακολουθούνται. Τέτοια μεγέθη που απαιτούν κατά περίπτωση παρακολούθηση είναι:

 

Συγκλίσεις
Ανύψωση πυθμένα και καθίζηση οροφής
Χωρικές μετατοπίσεις του γεωυλικού (μπροστά από το μέτωπο εκσκαφής, στο μέτωπο και πίσω από αυτό).
Φορτία αγκυρίων και πλαισίων.
Εξωτερικές πιέσεις και τάσεις στις από εκτοξευόμενο ή έγχυτο σκυρόδεμα επενδύσεις.
Παραμορφώσεις πλαισίων
Πίεση νερού στο περιβάλλον την σήραγγα γεωυλικό ή και την ευρύτερη περιοχή
Πίεση νερού που δρα πάνω στην επένδυση
Επιφανειακές καθιζήσεις
Κατακόρυφες και οριζόντιες μετατοπίσεις του γεωυλικού από την επιφάνεια μέχρι την σήραγγα.
Κατακόρυφες και οριζόντιες μετατοπίσεις υπερκείμενων ή παρακείμενων κατασκευών
Μέτρηση των δονήσεων από την κατασκευαστική διαδικασία

 

3. Καθορισμός του πεδίου λειτουργίας των οργάνων και της απαιτούμενης ευαισθησίας και ακρίβειας με βάση την όλη εικόνα των αποτελεσμάτων των αριθμητικών μεθόδων. Συνήθως μια εκτίμηση της αναμενόμενης μέγιστης πιθανής τιμής ή της μέγιστης τιμής ενδιαφέροντος καθορίζει το απαιτούμενο εύρος λειτουργίας του οργάνου ενώ η ελάχιστη τιμή ενδιαφέροντος την ακρίβεια και ευαισθησία του.

 

4. Επιλογή θέσεων τοποθέτησης οργάνων παρακολούθησης. Η μελέτη θα καθορίζει τις θέσεις τοποθέτησης των οργάνων, βασιζόμενη κυρίως στην αναμενόμενη συμπεριφορά του συστήματος από τα αποτελέσματα των αριθμητικών μεθόδων. Παράλληλα θα καθορίζεται η συχνότητα και ο χρόνος λήψεως των μετρήσεων.

 

5. Επισήμανση των παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάζουν τις μετρήσεις και σύνταξη καταλόγου των απαιτούμενων προς τήρηση στοιχείων.

 

6. Διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης των μετρήσεων. Στην μελέτη θα δίνονται προτάσεις για τις διαδικασίες και χρόνους συλλογής, καταγραφής, επεξεργασίας, παρουσίασης των μετρήσεων.

 

7. Αξιολόγηση των μετρήσεων από αρμόδιο όργανο ή όργανα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της μελέτης και τις αποκαλυπτόμενες γεωλογικές συνθήκες κατά την διενέργεια της εκσκαφής.

 

8. Καθορισμός επιπέδων προειδοποίησης και συναγερμού. Συνιστάται η υιοθέτηση της έννοιας πράσινου, κίτρινου και κόκκινου επιπέδου για την σχηματική και εύχρηστη διαχείριση των μετρήσεων επί τόπου.

 

9. Καθορισμός σεναρίων δράσης σε σχέση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μελέτη θα καθορίζει με σαφήνεια τις δράσεις που θα πρέπει να αναλαμβάνονται από το επί τόπου προσωπικό σε σχέση με τις απολαμβανόμενες μετρήσεις.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.