Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 6

3.1.6. Γεωλογική Αποτύπωση Ανοικτής Εκσκαφής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η γεωλογική αποτύπωση ανοικτής εκσκαφής συμπεριλαμβάνει την αποτύπωση ερευνητικών ορυγμάτων, υφιστάμενων τεχνητών πρανών και ερευνητικών φρεάτων που γίνονται κατά την φάση των ερευνών καθώς επίσης και ορυγμάτων και εκσκαφών που γίνονται κατά την φάση της κατασκευής του έργου.

 

2. Ενδεικτικά οι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται τέτοιου είδους έρευνα είναι:

 

Η λεπτομερής περιγραφή των γεωλογικών σχηματισμών και των μακροσκοπικών χαρακτηριστικών τους σε περιοχές στις οποίες η εδαφική κάλυψη είναι έντονη.
Οι επί τόπου δοκιμές και δειγματοληψία για εργαστηριακές δοκιμές αντιπροσωπευτικών δειγμάτων.
Η διερεύνηση ύπαρξης άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν το έργο, όπως υδροφόρου ορίζοντα ή σημαντικών τεκτονικών ασυνεχειών (ρήγμα, ζώνη μυλωνιτίωσης).
Ο έλεγχος της ευστάθειας.
Η εκσκαψιμότητα των σχηματισμών και ο τρόπος εκσκαφής των ορυγμάτων
Η λήψη μετρήσεων ασυνεχειών για στατιστική επεξεργασία

 

3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση της εργασίας της γεωλογικής αποτύπωσης ανοιχτής εκσκαφής είναι η γνώση των γεωλογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής.

 

4. Εφόσον πρόκειται για γεωλογική αποτύπωση κατά την φάση των ερευνών σημειώνονται όλα τα στοιχεία και οι παρατηρήσεις που αφορούν στον τρόπο εκσκαφής, στην ταχύτητα εκσκαφής, προβλήματα καταπτώσεων κ.λ.π.

 

5. Μετά την ολοκλήρωση των εκσκαφών μετρώνται αναλυτικά οι διαστάσεις των επιφανειών που θα αποτυπωθούν. Μετριέται το μήκος και το ύψος της εκσκαφής. Εάν η επιφάνεια ή ο πυθμένας της εκσκαφής είναι ανώμαλος, γίνονται μετρήσεις του ύψους σε τέτοια διαστήματα ώστε να σχεδιαστεί η επιφάνεια με αντίστοιχη λεπτομέρεια ανάλογα με την κλίμακα παρουσίασης των σχεδίων.

 

6. Η κλίμακα του σχεδιασμού καθορίζεται από τις διαστάσεις της εκσκαφής και την απαιτούμενη λεπτομέρεια απεικόνισης των στοιχείων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του έργου. Συνήθως οι κλίμακες είναι από 1:20 έως 1:200.

 

7. Οι κεκλιμένες επιφάνειες με κλίσεις από 45º έως κατακόρυφες προβάλλονται σε κατακόρυφο επίπεδο, στο ανάπτυγμα του οποίου γίνεται η χαρτογράφηση. Οι επιφάνειες με κλίση μικρότερη των 45º προβάλλονται σε οριζόντιο επίπεδο.

 

8. Ανάλογα με την σημασία και την ακρίβεια των στοιχείων που θα απεικονιστούν μπορεί να γίνει ακριβής τοπογραφική αποτύπωση με την κλασσική μεθοδολογία ή με εξειδικευμένη μέθοδο αντίστοιχη της φωτογράφισης.

 

9. Μετά την απεικόνιση της εκσκαφής γίνεται η γεωλογική αποτύπωση και οριοθέτηση των γεωλογικών σχηματισμών. Τα όρια των γεωλογικών σχηματισμών διακρίνονται σε ορατά ή ασαφή - μεταβατικά.

 

10. Για κάθε γεωλογική και λιθολογική ενότητα γίνεται αναλυτική μακροσκοπική περιγραφή των χαρακτηριστικών της, όπως λιθολογική σύσταση, χρώμα, βαθμός αποσάθρωσης, βαθμός κατακερματισμού, σκληρότητα, υφή, δομή, στοιχεία υπόγειου νερού κ.λ.π.

 

Αποτυπώνονται και δίνονται στοιχεία κλίσης και κατεύθυνσης κλίσης των ασυνεχειών (στρώση, σχιστότητα, διακλάσεις, ρήγματα). Απεικονίζονται με διαφορετικούς συμβολισμούς οι ζώνες κατακερματισμού, μυλωνιτίωσης και διάτμησης. Σημειώνονται στοιχεία σχετικά με τα φυσικά χαρακτηριστικά των ασυνεχειών όπως υλικό πλήρωσης, άνοιγμα, αποσάθρωση, συνθήκες υπόγειου νερού κ.λ.π.

 

11. Εκτός από την αποτύπωση των εκσκαφών συντάσσεται πλήρως φωτογραφικό αρχείο με:

 

Την γενική άποψη της εκσκαφής
Επικαλυπτόμενη σειρά φωτογραφιών στις οποίες αποτυπώνεται η πλήρης καταγραφή της εκσκαφής.
Λεπτομέρειες από την λιθολογική σύσταση και δομή των σχηματισμών.
Χαρακτηριστικές εικόνες κατά την εκσκαφή.
Η θέση λήψης των φωτογραφιών σημειώνεται στο γεωλογικό ανάπτυγμα.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.