Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 1

2.1. Εισαγωγή


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η γνώση των γεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής κατασκευής ενός τεχνικού έργου είναι καθοριστικής σημασίας για την άρτια μελέτη και εκτέλεση αυτού.

 

Οι γεωλογικές μελέτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των διαφόρων σταδίων μελετών οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

 

Σκοπός της γεωλογικής έρευνας και μελέτης είναι η πλήρης διερεύνηση των γεωλογικών, γεωμορφολογικών, τεκτονικών, υδρογεωλογικών και τεχνικογεωλογικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και που επηρεάζουν το προς κατασκευή έργο.

 

Η γεωλογική μελέτη περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο τις ακόλουθες εργασίες:

 

Συγκέντρωση και αξιολόγηση υπαρχόντων γεωλογικών, τεχνικογεωλογικών, υδρογεωλογικών, σεισμολογικών και λοιπών στοιχείων καθώς και συνεκτίμηση των γεωτεχνικών στοιχείων.
Ερμηνεία αεροφωτογραφιών, δορυφορικών εικόνων κ.λ.π.
Μακροσκοπική εξέταση των γεωλογικών ενοτήτων (τύπος πετρώματος, όρια, στρωματογραφική θέση, τεκτονική δομή) με επιτόπου έρευνες υπαίθρου (χαρτογραφήσεις, μετρήσεις κ.λ.π.)
Εξέταση και λεπτομερής περιγραφή των γεωμορφολογικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής (διάβρωση, ανάγλυφο, κλίσεις πρανών, κατακλυζόμενες περιοχές, περιοχές ευστάθειας) καθώς και προσδιορισμός της μορφής και έκτασης των γεωμορφολογικών ενοτήτων όπως κορήματα, κώνοι, ποτάμιες αναβαθμίδες.
Εξέταση και λεπτομερής περιγραφή των τεχνικογεωλογικών χαρακτήρων των λιθολογικών ενοτήτων, όπως συνεκτικότητα, (βαθμός χαλάρωσης ή βαθμός συγκόλλησης) έκταση και βαθμός αποσάθρωσης και εξαλλοίωσης, βαθμός διάρρηξης, καρστικότητα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή, εκσκαψιμότητα, σεισμική επικινδυνότητα γεωλογικών σχηματισμών καθώς και προσδιορισμός της έκτασης και του τύπου των μετακινήσεων πρανών και κλιτύων. Τεχνική περιγραφή των ασυνεχειών, στατιστική επεξεργασία ασυνεχειών με δίκτυο Schmidt και προσδιορισμός δυνητικών ολισθήσεων. Κατατάξεις βραχόμαζας σύμφωνα με τα διεθνώς γνωστά συστήματα ταξινόμησης (RMR, Q, GSI κ.α.).
Εξέταση της υδρογεωλογικής συμπεριφοράς των γεωλογικών σχηματισμών και της διακύμανσης της στάθμης των υπόγειων νερών και των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με την κατασκευή επιχωμάτων και την εκσκαφή πρανών, τη διάνοιξη σηράγγων κ.λ.π.
Εντοπισμός κατάλληλων θέσεων για τη λήψη δανείων υλικών και θέσεων αποθεσιοθαλάμων.
Σύνταξη γεωλογικών και άλλων θεματικών χαρτών, τομών, μηκοτομών και διαγραμμάτων. Παρουσίαση χαρακτηριστικών φωτογραφιών.
Σύνταξη τεύχους γεωλογικής μελέτης

 

Οι γεωλογικές ερευνητικές εργασίες εκτελούνται σε διάφορα στάδια, τα οποία ακολουθούν τα στάδια της κύριας μελέτης του έργου. Οι γεωλογικές εργασίες του κάθε σταδίου αποτελούν πάντοτε συνέχεια του προηγούμενου. Κλίμακα εργασίας της γεωλογικής μελέτης σε κάθε στάδιο είναι η ίδια με αυτή της κύριας μελέτης του έργου.

 

Συμπερασματικά στόχος του προγράμματος είναι να προσεγγίζεται σταδιακά το τεχνικογεωλογικό μοντέλο της περιοχής για τη σύνταξη δε αυτού είναι απαραίτητο να λαμβάνονται κάθε φορά υπόψη οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής έρευνας καθώς και τα αποτελέσματα των γεωερευνητικών εργασιών και γεωτεχνικών ερευνών στις προηγούμενες και στην τρέχουσα φάση της μελέτης.

 

Οι παρούσες οδηγίες αναφέρονται στις κατηγορίες έργων οδοποιίας που ακολουθούν καθώς και σε μελέτες ειδικών θεμάτων στα πλαίσια τεχνικών έργων ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου και τα οποία μπορεί να μελετώνται αυτοτελώς (πχ λατομεία, δανειοθάλαμοι, αποθεσιοθάλαμοι, κατολισθήσεις κ.λ.π.)

 

Τα σχέδια που συνοδεύουν τις γεωλογικές μελέτες θα εκπονούνται πλήρως με μεθόδους και προγράμματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), εφόσον δίνονται στο γεωλόγο μελετητή τα απαραίτητα υπόβαθρα σε ψηφιακή μορφή.

 

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται οι κατ' ελάχιστον απαιτούμενες γεωλογικές εργασίες ανά είδος τεχνικού έργου και στάδιο μελέτης.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.