Νόμος 4521/18 - Άρθρο 23

Άρθρο 23: Αρμοδιότητες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Αρμοδιότητα της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας είναι να διαπιστώνει αν συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που πρόκειται να εκπονηθεί στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα / ερευνητικό φορέα δεν αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και αν συνάδει με γενικά παραδεδεγμένους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας ως προς το περιεχόμενο και προς τον τρόπο διεξαγωγής της. Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας αξιολογεί την ερευνητική πρόταση και:

 

α. την εγκρίνει ή

β. προβαίνει σε συστάσεις και σε εισηγήσεις για την αναθεώρησή της, εφόσον προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά κωλύματα.

 

Οι συστάσεις και εισηγήσεις πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες. Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας μπορεί, όποτε κρίνει σκόπιμο, να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου και να παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνητικών έργων που έχει εγκρίνει.

 

2. α. Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα που, κατά δήλωση του επιστημονικού υπευθύνου, περιλαμβάνουν έρευνα στον άνθρωπο, σε υλικό που προέρχεται από άνθρωπο, όπως γενετικό υλικό, κύτταρα, ιστοί και προσωπικά δεδομένα, σε ζώα ή στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας και το έργο δεν μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή τον ερευνητικό φορέα αν δεν λάβει προηγουμένως τη σχετική έγκριση.

 

β. Εκτός από τα ερευνητικά έργα της περίπτωσης α', η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας μπορεί να εξετάσει, ύστερα από αίτηση ενδιαφερόμενου προσώπου ή καταγγελία, και άλλο ερευνητικό έργο και να γνωματεύσει για θέματα ηθικής και δεοντολογίας που αφορούν άρθρο προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ή υπό εκπόνηση διπλωματική εργασία ή διδακτορική διατριβή.

 

γ. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας είναι δεσμευτικές για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  και τον ερευνητικό φορέα.

 

3. Αν η νομοθεσία προβλέπει έγκριση ή αδειοδότηση του έργου από άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, διοικητικό όργανο ή ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας δεν υποκαθιστά την εν λόγω έγκριση ή αδειοδότηση.

 

Κατ' εξαίρεση, οι παρεμβατικές και μη παρεμβατικές κλινικές μελέτες δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας και για την υλοποίηση αυτών απαιτείται μόνο η έγκριση διενέργειας αυτών από την εκάστοτε αρμόδια δημόσια υπηρεσία, διοικητικό όργανο ή ανεξάρτητη διοικητική Αρχή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία περί εκτέλεσης κλινικών μελετών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του νόμου [Ν] 4692/2020 (ΦΕΚ 111/Α/2020).

 

4. Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας αποφασίζει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων. Αν, μέσα στη προθεσμία αυτή, η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας δεν εκδώσει απόφαση, η αίτηση θεωρείται εγκεκριμένη.

 

5. Σε περίπτωση καταγγελίας, η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας αποφασίζει το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την υποβολή της καταγγελίας. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή δεν εκδοθεί απόφαση, η καταγγελία θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

 

6. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει, ενώπιον της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας, μέσα σε 10 ημέρες από την έκδοση της απόφασης, αίτηση θεραπείας κατά των συστάσεων της Επιτροπής υποβάλλοντας νέα στοιχεία. Για την εξέταση της αίτησης θεραπείας η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας ζητά τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία οφείλει να τη διατυπώσει μέσα σε 15 ημέρες. Αν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δεν διατυπώσει γνώμη μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας προχωρεί στην εξέταση της αίτησης θεραπείας χωρίς τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.