Νόμος 4335/15 - Άρθρο 2 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Αξιολόγηση των σχεδίων ανάκαμψης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

(άρθρο 6 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ)

 

1. Τα ιδρύματα που υποχρεούνται να καταρτίζουν σχέδια ανάκαμψης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 και την παράγραφο 1 του άρθρου 7, οφείλουν να τα υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή προς εξέταση αποδεικνύοντας ότι πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 2.

 

2. Η αρμόδια αρχή, εντός έξι μηνών από την υποβολή του σχεδίου ανάκαμψης και μετά από διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών στα οποία είναι εγκατεστημένα σημαντικά υποκαταστήματα, εφόσον το σχέδιο τα αφορά, εξετάζει το σχέδιο και αξιολογεί κατά πόσον πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 5, καθώς και τα ακόλουθα κριτήρια:

 

α) η εφαρμογή των ρυθμίσεων που προτείνονται στο σχέδιο αναμένεται ευλόγως ότι θα διατηρήσει ή θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα και τη χρηματοοικονομική θέση του ιδρύματος ή του ομίλου, λαμβανομένων υπόψη των προπαρασκευαστικών μέτρων τα οποία έχει λάβει ή σκοπεύει να λάβει το ίδρυμα,

 

β) το σχέδιο και οι συγκεκριμένες επιλογές που περιλαμβάνονται σε αυτό αναμένεται ευλόγως ότι θα εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις χρηματοοικονομικής πίεσης, αποφεύγοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τυχόν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιλαμβανομένων και σεναρίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και άλλα ιδρύματα να εφαρμόσουν σχέδια ανάκαμψης εντός της ιδίας χρονικής περιόδου.

 

3. Κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας των σχεδίων ανάκαμψης, η αρμόδια αρχή λαμβάνει υπόψη την καταλληλότητα των κεφαλαίων και της χρηματοδοτικής δομής του ιδρύματος, σε συνάρτηση με την πολυπλοκότητα της οργανωτικής του δομής, καθώς και το προφίλ κινδύνου του.

 

4. Η αρμόδια αρχή διαβιβάζει το σχέδιο ανάκαμψης στην αρχή εξυγίανσης, η οποία μπορεί να το εξετάσει, προκειμένου να προσδιορίσει αν τυχόν δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα εξυγίανσης του ιδρύματος και να υποβάλει συστάσεις στην αρμόδια αρχή σχετικά.

 

5. Αν η αρμόδια αρχή κρίνει ότι υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στο σχέδιο ανάκαμψης ή ουσιώδη εμπόδια για την εφαρμογή του, κοινοποιεί στο ίδρυμα ή τη μητρική επιχείρηση του ομίλου την αξιολόγησή της και απαιτεί από αυτό να υποβάλει, εντός προθεσμίας δύο μηνών, η οποία μπορεί, κατόπιν έγκρισης των αρμοδίων αρχών, να παραταθεί κατά ένα μήνα, αναθεωρημένο σχέδιο, στο οποίο να παρουσιάζεται ο τρόπος αντιμετώπισης των εν λόγω ελλείψεων ή εμποδίων.

 

Η αρμόδια αρχή, πριν ζητήσει από ένα ίδρυμα να υποβάλει εκ νέου σχέδιο ανάκαμψης, παρέχει τη δυνατότητα σε αυτό να διατυπώσει τη γνώμη του για την εν λόγω απαίτηση.

 

6. Αν η αρμόδια αρχή κρίνει ότι οι ελλείψεις και τα εμπόδια δεν έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα στο αναθεωρημένο σχέδιο, μπορεί να απαιτήσει από το ίδρυμα να προβεί σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο.

 

7. Αν το ίδρυμα δεν υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης ή εάν η αρμόδια αρχή διαπιστώσει ότι το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης δεν αντιμετωπίζει κατάλληλα τις ελλείψεις ή τα πιθανά εμπόδια που εντοπίστηκαν κατά την αρχική της αξιολόγηση, και αυτά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν επαρκώς μέσω της παροχής κατευθύνσεων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων τροποποιήσεων στο σχέδιο, η αρμόδια αρχή απαιτεί από το ίδρυμα να προσδιορίσει, εντός εύλογης προθεσμίας, τις αλλαγές τις οποίες μπορεί να επιφέρει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ή τα εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης.

 

Αν το ίδρυμα δεν προσδιορίσει τις αλλαγές αυτές εντός της ορισθείσας από την αρμόδια αρχή προθεσμίας, ή αν η αρμόδια αρχή αξιολογήσει ότι οι προτεινόμενες από το ίδρυμα δράσεις δεν αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις ελλείψεις ή τα εμπόδια, η αρμόδια αρχή μπορεί να απαιτήσει από το ίδρυμα να λάβει κάθε μέτρο, το οποίο η ίδια κρίνει απαραίτητο και αναλογικό, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ελλείψεων και των εμποδίων και την επίπτωση των μέτρων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδρύματος.

 

8. Με την επιφύλαξη του άρθρου 96 του νόμου [Ν] 4261/2014, η αρμόδια αρχή μπορεί, ειδικότερα, να απαιτήσει από το ίδρυμα:

 

α) να μειώσει το προφίλ κινδύνου του, περιλαμβανομένου του κινδύνου ρευστότητας,

β) να καταστήσει δυνατή την έγκαιρη λήψη μέτρων ανακεφαλαιοποίησης,

γ) να επανεξετάσει τη στρατηγική και τη δομή του,

δ) να προβεί σε αλλαγές στη στρατηγική χρηματοδότησής του, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των βασικών επιχειρηματικών τομέων και των κρίσιμων λειτουργιών του, και

ε) να προβεί σε αλλαγές στη δομή διακυβέρνησής του.

 

9. Η αρμόδια αρχή μπορεί να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.