Νόμος 4335/15 - Άρθρο 2 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Αρχή εξυγίανσης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

(άρθρο 3 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ)

 

1. Αρχή εξυγίανσης, αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης και την άσκηση των σχετικών εξουσιών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Για επιχειρήσεις επενδύσεων, για οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις β', γ' και δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και έχουν θυγατρική επιχείρηση επενδύσεων, ή για υποκαταστήματα επιχειρήσεων επενδύσεων εγκατεστημένων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχή εξυγίανσης είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

2. Η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης συνεργάζονται στενά κατά την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αποφάσεων εξυγίανσης, τηρουμένης σε κάθε περίπτωση της παραγράφου 10 του άρθρου 4 του νόμου [Ν] 4261/2014.

 

3. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για την άσκηση των λειτουργιών, ως αρμόδιο υπουργείο κατά τον παρόντα νόμο. Η αρχή εξυγίανσης ενημερώνει τον Υπουργό Οικονομικών για τις αποφάσεις της, δυνάμει του παρόντος νόμου. Για τις αποφάσεις της αρχής εξυγίανσης που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο ή συστημικές συνέπειες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών.

 

4. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την αρμόδια αρχή ή την αρχή εξυγίανσης βάσει του παρόντος νόμου συνεκτιμούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης σε όλα τα κράτη - μέλη στα οποία δραστηριοποιείται το ίδρυμα ή ο όμιλος και ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα εν λόγω κράτη - μέλη.

 

5. Ως αρχή επικοινωνίας με την έννοια της παραγράφου 10 του άρθρου 3 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ για τους σκοπούς της συνεργασίας και του συντονισμού με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών - μελών ορίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

6. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενεργώντας κατά περίπτωση με την ιδιότητα της αρχής εξυγίανσης ή της αρμόδιας αρχής μπορούν να καθορίζουν κριτήρια, να θεσπίζουν κανόνες, να λαμβάνουν μέτρα, γενικά ή ειδικά, ανά ίδρυμα ή οντότητα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, και να παρακολουθούν διαρκώς την τήρηση των υποχρεώσεων των ιδρυμάτων ή οντοτήτων, ιδίως μέσω του καθορισμού υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων και γραπτών επεξηγήσεων και μέσω της διενέργειας επιτόπιων ελέγχων. Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να θεσπίζουν κανόνες προς συμμόρφωση με κατευθυντήριες γραμμές, συστάσεις και πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 49 του νόμου 4438/2016 (ΦΕΚ 220/Α/2016).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.