Νόμος 4249/14 - Άρθρο 113

Άρθρο 113: Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών - Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας - Ετήσιος Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Σχεδιάζεται κάθε 5 έτη Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών. Η ως άνω πολιτική στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης της Χώρας. Για τη διαμόρφωσή της λαμβάνονται υπόψη η ανάλυση του κινδύνου καταστροφών σε συνάρτηση με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, οριζόντιες και τομεακές πολιτικές, ιδίως δε οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, την υγεία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση και κατάρτιση και λοιπά και μετέχουν οι δημόσιοι φορείς κατά λόγο αρμοδιότητας, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, φορείς του παραγωγικού τομέα και λοιποί φορείς του ιδιωτικού τομέα, εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.

 

2. Η Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών εγκρίνεται από τη Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας. Η ως άνω πολιτική ενσωματώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Χώρας και αποτελεί κύριο άξονα αυτού για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι αρμόδια, μέσω της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, για την προώθηση και το συντονισμό των διαδικασιών διαμόρφωσης της ως άνω πολιτικής. Οι επιμέρους διαδικασίες και λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση και την αναθεώρηση της ως άνω πρότασης προς τη Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής της εγκεκριμένης Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών ορίζονται με τον οργανισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

 

3. Καθιερώνεται Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας τριετούς διάρκειας, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων πολιτικής προστασίας, που αφορούν όλους τους τομείς διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών και ειδικότερα την πρόληψη, την προετοιμασία, την αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και την ανατροφοδότηση του σχεδιασμού διαχείρισης του κινδύνου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδιασμού πραγματοποιείται βάσει της Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών. Οι σχετικές δράσεις χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προωθεί και συντονίζει τις διαδικασίες για την κατάρτιση της πρότασης του τριετούς Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας δια της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με τη μορφή Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Πολιτική Προστασία. Την πρόταση εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω επεξεργασία. Η τελική πρόταση, μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στη Διυπουργική Επιτροπή προς έγκριση. Η Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υποστηρίζει το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας κατά την ανωτέρω διαδικασία. Στον εγκεκριμένο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας ορίζονται οι οικονομικοί πόροι υλοποίησης των σχετικών δράσεων. Στον Εθνικό Σχεδιασμό μετέχουν φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι επιμέρους διαδικασίες και οι λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση και αναθεώρηση της πρότασης του Εθνικού Σχεδιασμού προς τη Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού ορίζονται με τον οργανισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

 

4. Ο Ετήσιος Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας του εδαφίου α' της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του νόμου 3013/2002 καταρτίζεται βάσει του τριετούς Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας σε ετήσια βάση από την αρμόδια μονάδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι η Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για έγκριση. Οι επιμέρους διαδικασίες και οι λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση της πρότασης του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού προς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού ορίζονται με τον οργανισμό της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

 

5. Ετησίως υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έκθεση απολογισμού δράσεων αναφορικά με τα προβλεπόμενα στον Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας προς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Οι ως άνω εκθέσεις λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας. Μετά τη λήξη της τριετίας υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έκθεση απολογισμού δράσεων αναφορικά με τα προβλεπόμενα στον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας προς τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία αναθεώρησης της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών. Η διαδικασία και λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση των ανωτέρω εκθέσεων απολογισμού δράσεων ορίζονται με τον οργανισμό της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 182 του νόμου [Ν] 4662/2020 (ΦΕΚ 27/Α/2020).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.