Νόμος 4099/12 - Άρθρο 54

Άρθρο 54: Εγχώρια συγχώνευση αμοιβαίων κεφαλαίων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Κατόπιν άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιτρέπεται η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων αμοιβαίων κεφαλαίων που τα διαχειρίζεται η ίδια ή διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης είτε με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέου αμοιβαίου κεφαλαίου, σύμφωνα με τις διαδικασίες συγχώνευσης που προβλέπονται στις υποπεριπτώσεις α)α' και β)β' της περίπτωσης ι)ζ' του άρθρου 3 αντίστοιχα.

 

2. Για την εγχώρια συγχώνευση αμοιβαίων κεφαλαίων εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 46 έως και 53 του παρόντος νόμου.

 

3. Η αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού των συγχωνευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 11.

 

4. Οι μεριδιούχοι του απορροφώμενου αμοιβαίου κεφαλαίου καθίστανται μεριδιούχοι του απορροφώντος αμοιβαίου κεφαλαίου σύμφωνα με το λόγο ανταλλαγής που υπολογίζεται κατά την ημερομηνία πραγματοποίησης της συγχώνευσης. Εάν κατά την ως άνω ανταλλαγή προκύψει κλάσμα μεριδίου, οι μεριδιούχοι δύνανται είτε να αποκτήσουν κλάσμα μεριδίου του απορροφώντος αμοιβαίου κεφαλαίου είτε να καταβάλουν πρόσθετο ποσό για την απόκτηση ακέραιου αριθμού μεριδίων είτε να εισπράξουν την αξία του κλάσματος σε μετρητά. Το ποσό που ενδεχομένως εισπράττουν οι μεριδιούχοι κατ' αυτόν τον τρόπο, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλο δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

 

5. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 4 του άρθρου 53 του παρόντος νόμου, σε περίπτωση κατά την οποία τα μερίδια του απορροφώντος αμοιβαίου κεφαλαίου έχουν εισαχθεί ή πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 88, σε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα, η τακτοποίηση τυχόν υπερβάσεων των επενδυτικών ορίων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μεριδίων.

 

6. Οι πιστωτές κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου που μετέχει στη συγχώνευση, οι απαιτήσεις των οποίων γεννήθηκαν πριν την ανάρτηση στην ιστοσελίδα των πληροφοριών προς τους μεριδιούχους σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 49 και ανεξαρτήτως του ληξιπρόθεσμου αυτών, δύνανται να αντιταχθούν στην πραγματοποίησή της υποβάλλοντας έγγραφες αντιρρήσεις το αργότερο εντός 15 ημερών πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης της συγχώνευσης, εφόσον δεν έχουν λάβει επαρκείς εγγυήσεις και η κατάσταση των συγχωνευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων καθιστά απαραίτητη την παροχή τέτοιων εγγυήσεων. Οι έγγραφες αντιρρήσεις κατά της συγχώνευσης κοινοποιούνται στην ή στις εταιρείες διαχείρισης των συγχωνευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

7. Η εταιρεία διαχείρισης του απορροφώντος αμοιβαίου κεφαλαίου υποχρεούται να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση και εγγράφως κάθε μεριδιούχο σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μεριδίων του κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης.

 

8. Η ανταλλαγή μεριδίων των συγχωνευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων δεν συνιστά μεταβίβαση κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 6.

 

9. Η μεταβίβαση του καθαρού ενεργητικού του απορροφώμενου αμοιβαίου κεφαλαίου στο απορροφών αμοιβαίο κεφάλαιο απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλο δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 103, ως προς την απαλλαγή από τη φορολογία της πράξης σύστασης του αμοιβαίου κεφαλαίου, της διάθεσης ή εξαγοράς των μεριδίων του και της πρόσθετης αξίας από την εξαγορά μεριδίων σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης, εφαρμόζονται στη συγχώνευση αμοιβαίων. Ως προς τον φόρο προστιθέμενης αξίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (νόμος 2859/2000).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.