Νόμος 1262/82 - Άρθρο 23

Άρθρο 23: Τροποποίηση, συμπλήρωση, κατάργηση και αντικατάσταση του νόμου 4171/1961


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το άρθρο 7 του νόμου [Ν] 4171/1961 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από μεταγενέστερους νόμους αντικαθίσταται εκτός από την περίπτωση γ της παραγράφου 1 και από τις παραγράφους 2, 3 και 6 που παραμένουν σε ισχύ όπως έχουν, ως εξής:

 

{Άρθρο 7.

 

1. α) Οι συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων παρεχομένων από Ελληνικές ή Ξένες Τράπεζες ή υποκαταστήματα ξένων Τραπεζών στην Ελλάδα ή από ξένους Οίκους, προς ημεδαπά ειδικά πιστωτικά Ιδρύματα και οργανισμούς αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα και ειδικότερα ΑΤΕ, ΕΤΒΑ, ΕΤΕΒΑ, Τράπεζα Επενδύσεων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας, Ελληνικές Εξαγωγές, Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας, και Δημόσιους Οργανισμούς ή Δημόσιες Επιχειρήσεις εν γένει, η εξόφληση των δανείων αυτών, καθώς και οι τόκοι τους, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαιώματα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων ανεξάρτητα αν οι συμβάσεις αυτές συνάπτονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Οι παραπάνω απαλλαγές ισχύουν επίσης και για δάνεια ή πιστώσεις που λαμβάνουν οι Ελληνικές Τράπεζες ή τα υποκαταστήματα των ξένων Τραπεζών στην Ελλάδα για λογαριασμό των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Επίσης ισχύουν οι παραπάνω απαλλαγές και για μακροπρόθεσμα δάνεια ή πιστώσεις που παρέχονται από ελληνικές ή ξένες τράπεζες ή υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα ή από τράπεζες επενδύσεων προς βιομηχανικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις για παραγωγικές επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα κεφάλαια των δανείων αυτών εισάγονται αποδεδειγμένα για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό και το εισαχθέν συνάλλαγμα εκχωρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

β) Οι τόκοι των παραπάνω δανείων ή πιστώσεων που παρέχονται από ξένες Τράπεζες ή Οίκους του εξωτερικού και δεν διατηρούν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 5 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 3843/1958 απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι διμερής σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης που παρέχει το δάνειο ή την Πίστωση.

 

4. Για την καταβολή στην αλλοδαπή δικαιωμάτων για την χρησιμοποίηση στην Ελλάδα πνευματικής ιδιοκτησίας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων όπως επίσης και για την παροχή τεχνικών κατευθύνσεων κατά το χρόνο διενέργειας της επένδυσης και μέχρις ένα έτος από την έναρξη της παραγωγικής δράσης που μπορεί να παραταθεί σε δύο έτη με απόφαση του Υπουργού Συντονισμού, εγκρίνεται κάθε χρόνο ποσό συναλλάγματος που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Συντονισμού, μετά από γνώμη της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής αυτού του νόμου αποκλειόμενης της παροχής έγκρισης από άλλο όργανο ανεξάρτητα από το αν υπήχθη ή όχι σε αναπτυξιακό νόμο η επιχείρηση που καταβάλλει τα δικαιώματα.

 

Στην παραπάνω έγκριση και διαδικασία υπάγονται επίσης οι αμοιβές και δικαιώματα ξένων επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων που αφορούν παροχή τεχνικών ή άλλων γενικά συμβουλών στην Ελλάδα.

 

Οι παραπάνω εγκρίσεις θα διαβιβάζονται στην Τράπεζα της Ελλάδας η οποία είναι η μόνη αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας δικαιολογητικών και άλλων κατά την κρίση της στοιχείων για την καταβολή του συναλλάγματος που αντιστοιχεί στα παραπάνω δικαιώματα.

 

Με τις κατά περίπτωση αποφάσεις του Υπουργού Συντονισμού καθορίζεται:

 

α) Το ποσό της αμοιβής που καταβάλλεται σε απόλυτο ύψος

 

β) Το εξακτέο ποσό στην αλλοδαπή, και

 

γ) Οι λοιπές υποχρεώσεις της καταβάλλουσας επιχείρησης.

 

5. Για την επιβολή του φόρου εισοδήματος στα δικαιώματα της προηγουμένης παραγράφου σαν καθαρό εισόδημα λαμβάνεται ποσοστό 50% του καταβληθέντος με βάση την σχετική απόφαση του Υπουργού Συντονισμού ποσού και επιφυλάσσεται η εφαρμογή των διατάξεων συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας, με βάση τις οποίες ορίζεται διαφορετικά το φορολογητέο καθαρό εισόδημα ή ορίζονται άλλοι φορολογικοί συντελεστές στο ακαθάριστο εισόδημα.}

 

2. Με απόφαση του Υπουργού Συντονισμού μπορεί να καθορίζονται κατά τροποποίηση της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του νόμου [Ν] 4171/1961, τα δικαιώματα του Ταμείου Νομικών, Συμβολαιογράφων και Υποθηκοφυλάκων.

 

3. Το άρθρο 9 του νόμου [Ν] 4171/1961 αντικαθίσταται ως εξής:

 

{Άρθρο 9

 

1. Αλλοδαπές τεχνικές επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες ή εγκαθίστανται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Υπουργού Συντονισμού και των οποίων το αντικείμενο εργασιών ευρίσκεται εκτός Ελλάδας απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος καθώς και εν γένει από κάθε τέλος, φόρο, εισφορά ή ανταποδοτική ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου που υφίσταται για εισοδήματά τους από εργασίες των οποίων το αντικείμενο βρίσκεται έξω από τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας υπό τους ακόλουθους όρους:

 

α) Το προσωπικό των παραπάνω επιχειρήσεων αποτελείται κατά 4/5 τουλάχιστον του συνόλου και τα 3/5 τουλάχιστον κατά κατηγορία προσωπικού από Έλληνες υπηκόους.

 

β) Έχουν καταθέσει τραπεζιτική εγγύηση αναγνωρισμένης Τράπεζας του εσωτερικού ή εξωτερικού η οποία θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου στο σύνολό της σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου αυτού ή των όρων της εγκριτικής πράξης εκ μέρους της Εταιρείας ή του προσωπικού της. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται σε $ 50.000 ΗΠΑ.

 

γ) Το ελάχιστο ύψος συναλλάγματος για δαπάνες του γραφείου των παραπάνω Εταιρειών και Επιχειρήσεων που θα εισάγουν ετήσια και για προσωπικό μέχρι 4 άτομα ανέρχεται τουλάχιστον σε $ 50.000 ΗΠΑ. Για κάθε επιπλέον απασχολούμενο άτομο προστίθεται ποσό $ 12.000 ΗΠΑ.

 

2. Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, ισχύουν και εφαρμόζονται και επί των Εταιρειών εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 9 του νόμου [Ν] 4171/1961 βάσει συμβάσεων μετά όμως τη λήξη αυτών και πάντως όχι πέραν της 31-12-1983.

 

3. Επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση του κάθε είδους προσωπικού των Εταιρειών αυτών, εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες των υπό τον όρο ότι θα καταβληθούν στο απασχολούμενο προσωπικό οι από την υπάρχουσα Νομοθεσία προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Το ύψος της υπερωριακής απασχόλησης στις παραπάνω Εταιρείες εγκρίνεται ανά εξάμηνο από το Υπουργείο Εργασίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των προβλεπομένων από το Υπουργείο Εργασίας ωρών υπερωριακής απασχόλησης του Δημοσίου.

 

4. Των κατά την υποπαράγραφο 1 της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου απαλλαγών απολαμβάνουν και οι ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς του νόμου αυτού εκτός από τις περιπτώσεις β και γ της παραγράφου 3. Για τις παραπάνω επιχειρήσεις ορίζεται ότι το ύψος της εγγυητικής επιστολής είναι $ 25.000 ΗΠΑ, μόνον όμως για εργασίες αυτών των οποίων το αντικείμενο ευρίσκεται εκτός των όρων της Ελληνικής Επικράτειας έστω και αν αυτές εκτελούνται ολικά ή μερικά με τα γραφεία τους στην Ελλάδα.}

 

4. Η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 1-5 του νόμου [Ν] 4171/1961, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από μεταγενέστερους νόμους, παρατείνεται, αφότου έληξε, μέχρι 31-12-1985, εφόσον οι αρχικές επενδύσεις έχουν υπαχθεί στις παραπάνω διατάξεις μέχρι 31-12-1981 και περιορίζεται μόνο για τροποποιήσεις εγκριθεισών επενδύσεων, εφόσον οι τροποποιητικές πράξεις έχουν υπογραφεί μέχρι 31-12-1983, ανεξάρτητα αν δημοσιεύθηκαν μεταγενέστερα, καθώς και για τροποποιήσεις εγκριθεισών επενδύσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς μεταβολή στο κόστος της επένδυσης, εφόσον οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι 31-12-1985.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του νόμου [Ν] 1563/1985 (ΦΕΚ 151/Α/1985).

 

5. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται τα άρθρα 6 και 8 του νόμου [Ν] 4171/1961.

 

6. Εκκρεμείς αιτήσεις για αρχική υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου [Ν] 4171/1961 δεν εισάγονται για κρίση και επιστρέφονται στους αιτούντες που μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για την υπαγωγή στον παρόντα νόμο.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.