Απόφαση 93021/94 - Άρθρο 0

0. Εισαγωγή


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι προδιαγραφές αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενιαίας μεθοδολογίας για την εκπόνηση των Πολεοδομικών Μελετών (ΠΜ) β' κατοικίας, που οριοθετούνται και χαρακτηρίζονται σαν περιοχές β' κατοικίας, μέσα στα όρια της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και του οικείου Σχεδίου Ανάπτυξης περιοχών β' κατοικίας (ΣΧΑΠ) και βασίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

 

Οι προδιαγραφές καλύπτουν όλες εκείνες τις εργασίες και αναλύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, από κάθε μελετητή, ώστε να υπάρξει η επαρκής τεκμηρίωση, για τις συγκεκριμένες προτάσεις της Πολεοδομικής μελέτης, όπως καθορίζονται στο περιεχόμενο του Πολεοδομικού Σχεδίου.

 

Το Πολεοδομικό Σχέδιο εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου και του Σχεδίου Ανάπτυξης περιοχών β' κατοικίας της περιοχής ή των Ρυθμιστικών Σχεδίων (Αττικής και Θεσσαλονίκης) και λαμβάνει υπόψη του το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του οικισμού κύριας κατοικίας και τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, ΟΣ, περιοχών ιδιωτικής πολεοδόμησης κ.λ.π., τα όρια οικισμών κ.λ.π. εφ' όσον υπάρχουν, που βρίσκονται σε λειτουργική εξάρτηση με την υπό μελέτη περιοχή, καθώς και με τις κατά περίπτωση ειδικές κατευθύνσεις της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

 

Οι πολεοδομικές μελέτες συντάσσονται κατά ενότητα και ακολουθούν συμμετοχικές διαδικασίες.

 

Το Πολεοδομικό Σχέδιο εκπονείται επί οριζοντιογραφικών, υψομετρικών και κτηματογραφικών διαγραμμάτων με ορθογώνιες συντεταγμένες. Ειδικά στις περιοχές δεύτερης κατοικίας, που περιλαμβάνουν δομημένα τμήματα, καθώς και αδόμητες περιοχές άμεσα συνδεδεμένες με αυτά και έχουν ποσοστό κτιρίων με κύρια χρήση δεύτερης κατοικίας μεγαλύτερο του 60% του συνόλου των κτιρίων, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην περίπτωση που δεν υπάρχει κτηματογραφικό διάγραμμα, με ορθογώνιες συντεταγμένες, η πολεοδομική μελέτη να συντάσσεται επί απλού οριζοντιογραφικού διαγράμματος.

 

Δομή των προδιαγραφών

 

Οι προδιαγραφές είναι οργανωμένες κατά ενότητα θεμάτων.

 

Κάθε ενότητα αποτελείται από επί μέρους θέματα, τα οποία περιλαμβάνουν χάρτες, πίνακες και κείμενα και προδιαγράφονται σε ανεξάρτητα φύλλα προδιαγραφών.

 

Σε κάθε φύλλο αναλύονται το περιεχόμενο, η μεθοδολογία σύνταξης και τα στοιχεία του κάθε χάρτη και του τυχόν πίνακα.

 

Τα φύλλα Πρότασης και Ανάλυσης ακολουθούν ξεχωριστή αρίθμηση στην οποία προτάσσεται το γράμμα Π και Α αντίστοιχα.

 

Τα στοιχεία των χαρτών απεικονίζονται με τα σχετικά υπομνήματα που δίνονται από το Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Τα κείμενα που συνοδεύουν τους χάρτες είναι επεξηγηματικά και δεν προδιαγράφονται ειδικότερα. Είναι αυτονόητο πως τα κείμενα περιλαμβάνουν και στοιχεία που δεν αναφέρονται στους χάρτες και πίνακες.

 

Περιεχόμενο της πολεοδομικής μελέτης

 

Η πολεοδομική μελέτη περιλαμβάνει το σχέδιο πολεοδομικής οργάνωσης που συνοδεύεται από Έκθεση και το πολεοδομικό σχέδιο που θεσμοθετείται μαζί με τον πολεοδομικό κανονισμό.

 

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται με τα στοιχεία της Αναγνώρισης Ανάλυσης (χάρτες - κείμενα - πίνακες).

 

Το Σχέδιο Πολεοδομικής οργάνωσης εκπονείται σε κλίμακα 1:5000 ή 1:2000, αποσκοπεί στην γενική εξυγίανση και οργάνωση της περιοχής και διαγράφει τα βασικά στοιχεία βάσει των οποίων θα γίνει ο λεπτομερής πολεοδομικός σχεδιασμός. Εκπονείται σε δύο φάσεις: Προμελέτη και Τελική πρόταση.

 

Η Προμελέτη αποτελεί την προκαταρκτική μορφή της τελικής πρότασης και αναφέρεται σε ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις, ώστε προ της οριστικής μελέτης να προηγηθεί η διαδικασία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μελετητών, Υπηρεσίας και φορέων.

 

Η Έκθεση αιτιολογεί την πολεοδομική μελέτη και αποτελείται από τα κείμενα των επί μέρους θεμάτων.

 

Το Πολεοδομικό Σχέδιο εκπονείται σε οριζοντιογραφικά, υψομετρικά και κτηματογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:1000 εκτός από τις περιπτώσεις ενοτήτων με δομημένα τμήματα που έχουν ποσοστό κτιρίων με κύρια χρήση δεύτερης κατοικίας μεγαλύτερο του 60% του συνόλου των κτιρίων της ενότητας, όπου μπορεί να εκπονηθεί και σε απλά τοπογραφικά διαγράμματα 1:1000. Το Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί την γραφική απεικόνιση των στοιχείων που θεσμοθετούνται.

 

Ο Πολεοδομικός Κανονισμός καθορίζει τις ειδικές διατάξεις, τους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπαγορεύονται από λόγους λειτουργικούς, αισθητικούς, προστασίας του περιβάλλοντος, οικονομικούς, ασφαλείας και υγιεινής και πρέπει να είναι σαφής, ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή. Κατά συνέπεια πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ακολουθία με τις γενικότερες πολεοδομικές διατάξεις (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, νόμος 1337/1983, κ.λ.π.). Ο πολεοδομικός κανονισμός θα δοθεί σε ξεχωριστό τεύχος.

 

Η πολεοδομική μελέτη παρουσιάζεται συνοπτικά και σε ξεχωριστό τεύχος. Το τεύχος συνοπτικής παρουσίας της πολεοδομικής μελέτης περιλαμβάνει, σε επίπεδο περιοχής και ενότητας, περίληψη της έκθεσης και - σε σμίκρυνση - τους χάρτες, Πολεοδομικό Σχέδιο και Σχέδιο Πολεοδομικής Οργάνωσης (συνθετικό) κατ' αρχήν.

 

Περιλαμβάνει επίσης, ό,τι άλλο στοιχείο κριθεί από τον μελετητή αναγκαίο για να δοθεί όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της πολεοδομικής οργάνωσης και ανασυγκρότησης της περιοχής, όπως και της κάθε ενότητας ξεχωριστά (π.χ. ανάλογα με τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις) στην περιοχή ή στην ενότητα, επιμέρους στοιχεία, όπως η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου ή τα δίκτυα μεταφορικής υποδομής κ.λ.π., καθώς και φωτογραφίες σε αντίγραφα, σκίτσα, κ.λ.π.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.