Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Δίκτυο τοπογραφικού ελέγχου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

5.1. Αστικές - περιαστικές περιοχές

 

5.1.1 Φωτοσταθερά

 

Η ένταξη στο σύστημα αναφοράς των φωτογραμμετρικών διαγραμμάτων εξασφαλίζεται μέσω των φωτοσταθερών σημείων, τα οποία προσδιορίζονται με τη βοήθεια των δικτύων του προηγούμενου άρθρου και του τοπογραφικού δικτύου ακριβείας.

 

5.1.2 Προσδιορισμός φωτοσταθερών

 

Οι οριζόντιες συντεταγμένες των φωτοσταθερών προσδιορίζονται μέσω πλέγματος πολυγωνικών οδεύσεων, οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ των κορυφών των δικτύων της παραγράφου 4.4. και διασυνδέονται μεταξύ τους κατά τρόπο ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται στα τοπογραφικά δίκτυα ακρίβειας. Τα υψόμετρά τους υπολογίζονται με τριγωνομετρική υψομετρία από τα υψόμετρα των πολυγωνικών σημείων, μέσω παρατηρήσεων αμοιβαίων ζενιθίων αποστάσεων. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί δορυφορική τεχνολογία (GPS), υπό τον όρο ότι θα εξασφαλίζονται οι ακρίβειες της παραγράφου 5.1.5. Εάν το φωτοσταθερό σημείο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως πολυγωνικό ή είναι απρόσιτο τότε προσδιορίζεται με παρατηρήσεις των γωνιών και των αποστάσεων από δύο τουλάχιστον προσωρινά ή μόνιμα πολυγωνικά ή τριγωνομετρικά σημεία. Είναι δυνατόν το φωτοσταθερό να προσδιοριστεί μέσω έκκεντρης στάσης, που ιδρύεται όπως παραπάνω. Οι θέσεις των φωτοσταθερών σημείων προτείνονται από τον μελετητή και εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

5.1.3 Υπολογισμοί

 

Το δίκτυο των φωτοσταθερών και των βοηθητικών πολυγωνικών σημείων που χρειάστηκε να εγκατασταθούν προκειμένου να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός των φωτοσταθερών, συνορθώνεται με τη μέθοδο των εξισώσεων παρατηρήσεων, θεωρώντας ως γνωστά χωρίς σφάλμα τα σημεία εξάρτησης. Από τη συνόρθωση υπολογίζονται οι τελικές τιμές των συντεταγμένων των σημείων με τα αντίστοιχα σφάλματά τους. Επίσης από τη συνόρθωση των παρατηρήσεων του υψομετρικού δικτύου υπολογίζονται τα τελικά υψόμετρα των σημείων και τα μέσα σφάλματά τους.

 

5.1.4 Τεκμηρίωση

 

Τα προσωρινά πολυγωνικά σημεία της παραγράφου 5.1.2 σημαίνονται με μπετονόκαρφα ή άλλα ανάλογα υλικά (προσωρινή σήμανση), ικανά να διατηρηθούν μέχρι την οριστική παραλαβή της μελέτης. Οι θέσεις των φωτοσταθερών και των προσωρινών πολυγωνικών σημείων απεικονίζονται επάνω σε χάρτη κατάλληλης κλίμακας (από 1:5000 μέχρι 1:25000), όπου αναγράφονται οι ονομασίες των δρόμων ή άλλων τοπογραφικών χαρακτηριστικών, κατά τρόπον ώστε να αναγνωρίζεται εύκολα η περιοχή και να ανευρίσκονται τα σημεία από κάθε ενδιαφερόμενο.

 

5.1.5 Ακρίβεια

 

Οι συντεταγμένες των φωτοσταθερών, που αποτελούν τον μοναδικό τοπογραφικό έλεγχο των φωτογραμμετρικών διαγραμμάτων, πρέπει να προσδιορίζονται με υψηλή και ελεγχόμενη ακρίβεια, ικανή να εξασφαλίζει την αξιόπιστη αποτύπωση των σημείων λεπτομερειών. Η μέγιστη τιμή του μέσου τετραγωνικού σφάλματος στην απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών φωτοσταθερών σημείων πρέπει να είναι μικρότερη από 10 mm + 100 ppm. Η μέγιστη τιμή του μέσου τετραγωνικού σφάλματος στο αζιμούθιο μεταξύ δύο διαδοχικών φωτοσταθερών σημείων, πρέπει να είναι μικρότερη από 50 ψ-ψ. Η μέγιστη τιμή του μέσου τετραγωνικού σφάλματος στα υψόμετρα των φωτοσταθερών πρέπει να είναι μικρότερη από 0.05 m.

 

5.2. Αγροτικές και λοιπές περιοχές

 

5.2.1 Τριγωνισμός - φωτοσταθερά σημεία

 

Χρησιμοποιούνται υπάρχοντα τριγωνομετρικά σημεία και φωτοσταθερά, οι συντεταγμένες και τα υψόμετρα των οποίων χορηγούνται στον μελετητή από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

Είναι δυνατόν το υπάρχον τριγωνομετρικό δίκτυο να πυκνώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κεφαλαίου 1, εφόσον οι ανάγκες το απαιτούν.

 

Επίσης είναι δυνατόν να προσδιορίζονται συμπληρωματικά φωτοσταθερά σε θέσεις που προτείνονται από τον μελετητή και εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Οι συντεταγμένες και τα υψόμετρα των φωτοσταθερών προσδιορίζονται μέσω πολυγωνικών οδεύσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των κορυφών του τριγωνομετρικού δικτύου ή άλλων πρόσφορων γεωδαιτικών μεθόδων, ή μέσω δορυφορικής τεχνολογίας (GPS), υπό τον όρο ότι εξασφαλίζεται η ακρίβεια της παραγράφου 5.2.4.

 

5.2.2 Υπολογισμοί

 

Το δίκτυο των φωτοσταθερών και των προσωρινών πολυγωνικών σημείων, που ενδεχομένως χρειάστηκε να εγκατασταθούν για τον προσδιορισμό των φωτοσταθερών, συνορθώνεται, θεωρώντας τα τριγωνομετρικά σημεία εξάρτησης ως σταθερά χωρίς σφάλμα.

 

5.2.3 Τεκμηρίωση

 

Οι θέσεις των φωτοσταθερών και των προσωρινών πολυγωνικών σημείων απεικονίζονται επάνω σε απλό χάρτη κατάλληλης κλίμακας, στον οποίο φαίνονται τα απαραίτητα για τον εντοπισμό τους μόνιμα τοπογραφικά χαρακτηριστικά. Στον ίδιο χάρτη απεικονίζονται τα φωτοσταθερά που υπολογίζονται με αεροτριγωνισμό.

 

5.2.4 Ακρίβεια

 

Το μέγιστο μέσο τετραγωνικό σφάλμα στην απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών φωτοσταθερών σημείων πρέπει να είναι μικρότερο από 10 mm + 200 ppm. Το μέγιστο μέσο τετραγωνικό σφάλμα στη γωνία διεύθυνσης μεταξύ δύο διαδοχικών φωτοσταθερών πρέπει να είναι μικρότερο από 50 cc. Το μέγιστο μέσο τετραγωνικό σφάλμα στα υψόμετρα των φωτοσταθερών πρέπει να είναι μικρότερο από 0,20 m.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.