Απόφαση 5905/95 - Άρθρο p2

Παράρτημα ΙΙ: Λήψη βασικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς και αποθήκες εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

 

Σε όλες τις βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς τις αποθήκες εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα πυροπροστασίας:

 

1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.

 

2. Σήμανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και μέσων, οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου.

 

3. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.

 

4. Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λ.π.) σε επικίνδυνους χώρους.

 

5. Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν. Επιλογή των χώρων αποθήκευσης μακριά από θέση παραγωγής και εργασίας.

 

6. Απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ.λ.π. όλων των άχρηστων υλικών που μπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη, για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς.

 

7. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για τη διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σ' αυτά.

 

8. Απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας.

 

9. Συνεχής καθαρισμός όλων των διαμερισμάτων, γραφείων, διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λ.π. της επιχείρησης και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν.

 

10. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.

 

11. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.

 

12. Θέση εκτός λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

13. Επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.

 

14. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λ.π. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

15. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

 

Σημείωση: Όλες οι μονάδες που απαλλάσσονται της υποχρέωσης σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας, οφείλουν πέραν των ανωτέρω γενικών μέτρων που θα εφαρμόζουν κατά περίπτωση και των άλλων τυχόν μέτρων που θα υποδεικνύει η πυροσβεστική υπηρεσία, να έχουν σε επίκαιρα σημεία 2 τουλάχιστον πυροσβεστήρες ανάλογου βάρους με κατάλληλη κατά περίπτωση γόμωση για την προστασία των χώρων.

 

Β. Κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας βιομηχανιών - βιοτεχνιών και αποθηκών

 

1. Κατηγορία βιομηχανιών - βιοτεχνιών και αποθηκών αυτών Α.

 

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου (γ) κινδύνου.

 

α. Ομάδα μικρού κινδύνου (Α)α)

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:

 

(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.

 

Φορητοί πυροσβεστήρες ανάλογου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 250 m2 και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από 2.

 

Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 25 m από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.

 

(2) Εγκατάσταση μονίμων μέσων πυρόσβεσης.

 

Εγκατάσταση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 2.500 m2 και πάνω.

 

Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν.

 

(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας με μόνιμα προσαρμοσμένους κοινούς ελαστικούς σωλήνες νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο), που να καλύπτουν όλους τους στεγασμένους χώρους. Οι σωλήνες αυτοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε επίκαιρα σημεία μέσα σε ειδικά ερμάρια.

 

β. Ομάδα μεσαίου κινδύνου (Α)β)

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:

 

(1) Εφοδιασμός των ομάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.

 

Φορητοί πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 200 m2 και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από 2.

 

Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 20 m από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.

 

(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης.

 

Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν υπαίθριες αποθήκες επιφάνειας από 1000 m2 και πάνω, εφόσον αποθηκεύουν πρώτες ύλες ή βιομηχανικά προϊόντα που μπορούν να αναφλεγούν.

 

Επίσης πρέπει να προβλέπεται ένας ακόμα πυροσβεστήρας όμοιος των παραπάνω για κάθε επί πλέον των 1000 m2 επιφάνειας ή για κλάσμα πάνω από το μισό (1/2).

 

(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.

 

Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια από 1500 m2 και πάνω. Τούτο να καλύπτει και τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.

 

Ειδικά οι εγκαταστάσεις κατασκευής μεταφορικών μέσων αποτεφρωτήρων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων που εντάσσονται στην περίπτωση Κ.Α. 38 και Κ.Α. 39 αντίστοιχα της κατηγορίας Α)β του παραρτήματος Ι που έχουν συνολική στεγασμένη και υπαίθρια επιφάνεια από 1500 m2 και πάνω, στην οποία εκτελούνται εργασίες ή αποθηκεύονται πρώτες ύλες ή προϊόντα κατασκευής, υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου που να καλύπτει όλη την επιφάνεια (στεγασμένη - υπαίθρια) της επιχείρησης.

 

Επίσης, οι εγκαταστάσεις συσκευασίας νιτρικών και συνθέτων λιπασμάτων ανεξάρτητα από το μέγεθος της στεγασμένης επιφάνειας αποθηκευτικού χώρου ή χώρου συσκευασίας υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου.

 

(4) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας με μόνιμα προσαρμοσμένους κοινούς ελαστικούς σωλήνες νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο), που να καλύπτουν όλους τους στεγασμένους χώρους. Οι σωλήνες αυτοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε επίκαιρα σημεία μέσα σε ειδικά ερμάρια.

 

(5) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται, ανεξάρτητα από τη στεγασμένη επιφάνειά τους να τοποθετούν αυτοδιεγειρόμενους πυροσβεστήρες οροφής αναλόγου κατασβεστικού υλικού καλύπτοντας όλους τους χώρους, στους οποίους υπάρχουν υλικά που μπορούν ν' αναφλεγούν.

 

Στην περίπτωση αυτή κάθε πυροσβεστήρας των 6 kg θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 10 m2 προστατευόμενης επιφάνειας και κάθε πυροσβεστήρας των 12 kg θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 15 m2.

 

Η πυροσβεστική υπηρεσία δύναται να κάνει δεκτή, αντί αυτοδιεγειρόμενων πυροσβεστήρων οροφής, την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος κατάσβεσης με κατάλληλο για την προστασία του χώρου κατασβεστικό υλικό.

 

Στις περιπτώσεις που επιλέγεται η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού με νερό επιτρέπεται να συνδεθεί αυτό απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο του κτιρίου, εφόσον εξυπηρετεί μέχρι (6) κεφαλές και έχει τη δυνατότητα να παρέχει 6 λίτρα νερού ανά πρώτο λεπτό και ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του προστατευόμενου χώρου και την απαιτούμενη πίεση για την σωστή λειτουργία των καταιονητήρων.

 

Μεταξύ του ειδικού υδραυλικού δικτύου αυτών των καταιονητήρων και του εσωτερικού υδραυλικού δικτύου νερού του κτιρίου, πρέπει να παρεμβάλλεται βάνα με ασφαλιστικό μηχανισμό που να την κλειδώνει σε ανοικτή θέση. Η καλυπτόμενη με αυτό τον τρόπο επιφάνεια από κάθε κεφαλή δεν θα υπερβαίνει τα 12 m2.

 

γ. Ομάδα μεγάλου κινδύνου (Α)γ)

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:

 

(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης, όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης, όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.

 

Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 m2 και πάνω.

 

Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων που μπορούν ν' αναφλεγούν.

 

(4) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχεία, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(6) Εγκατάσταση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού υποχρεωτικά για επιχειρήσεις με στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 m2 και πάνω, το οποίο σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος να τροφοδοτείται αυτόματα από εφεδρική πηγή ενέργειας.

 

(7) Εφοδιασμός των μονάδων με κατάλληλο ανιχνευτικό σύστημα κατά περίπτωση για κλειστούς χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής επιφανείας από 500 m2 και πάνω.

 

2. Κατηγορία βιομηχανιών - βιοτεχνιών και αποθηκών αυτών Β.

 

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς 3 ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου κινδύνου (γ).

 

α. Ομάδα μικρού κινδύνου (Β)α)

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:

 

(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.

 

Φορητοί πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφανείας δια των 150 m2 και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από 2.

 

Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 m από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.

 

(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης.

 

Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και κατάλληλης γόμωσης για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 m2 μέχρι 3.000 m2.

 

Για στεγασμένους χώρους επιφανείας, μεγαλύτερης από 3.000 m2 ένας (1) ακόμα τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε επί πλέον 1.500 m2 στεγασμένης επιφάνειας ή κλάσμα μεγαλύτερο από το μισό (1/2).

 

(3) Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 m2 και πάνω.

 

Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.

 

(4) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι 4 πυροσβεστικές φωλιές να διαθέτουν 2 δοχεία αφροποιητικού διαλύματος των 20 kg το καθένα με ένα αυλό αφρού και 1 αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού.

 

Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από 4 πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται 4 δοχεία αφροποιητικού διαλύματος, 2 αυλοί αφρού και 2 αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.

 

(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(6) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

β. Ομάδα μεσαίου κινδύνου (Β)β)

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:

 

(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης όπως στην περίπτωση της ομάδας μικρού κινδύνου (Β)α).

 

(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα όπως στην περίπτωση της ομάδας μικρού κινδύνου (Β)α).

 

(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.

 

Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1000 m2 και πάνω.

 

Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.

 

Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι 4 πυροσβεστικές φωλιές να διαθέτουν 2 δοχεία αφροποιητικού διαλύματος των 20 kg το καθένα, 1 αυλό αφρού και 1 αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού.

 

Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από 4 πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος, 2 αυλοί αφρού και 2 αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.

 

(4) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(6) Εφοδιασμός των μονάδων με ανιχνευτικά συστήματα.

 

Πρέπει να τοποθετείται ανιχνευτικό σύστημα εκρηκτικών αερίων σε χώρους που υπάρχουν εύφλεκτα υγρά ή εύφλεκτα αέρια.

 

(7) Για δεξαμενές αποθήκευσης διαφόρων αλκοολών, κετονών και λοιπών εύφλεκτων υγρών, ήτοι υγρών που έχουν σημείο ανάφλεξης μικρότερο 55 °C απαιτείται μόνιμο ή ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα καθώς και το μόνιμο σύστημα ψύξης, εφόσον η κάθε μια έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 30 m3 ή η συνολική χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη των 200 m3.

 

Εφόσον η χωρητικότητα της δεξαμενής ή των δεξαμενών δεν υπερβαίνει τις παραπάνω ποσότητες, να προβλέπεται ικανός αριθμός τροχήλατων και φορητών μέσων κατάλληλης γόμωσης, για την προστασία τους.

 

3. Κατηγορία βιομηχανιών - βιοτεχνιών C.

 

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι εγκαταστάσεις, όπου ο κίνδυνος έκρηξης είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς 3 ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου (γ) κινδύνου.

 

α. Ομάδα μικρού κινδύνου (C)α)

 

Δεν υπαχθεί.

 

β. Ομάδα μικρού κινδύνου (C)β)

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:

 

(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.

 

Φορητοί πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από τη διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 100 m2 και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από 2.

 

Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 m από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.

 

Ειδικότερα για την προστασία των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων αερίων απαιτείται η ύπαρξη 2 τουλάχιστον πυροσβεστήρων των παραπάνω τύπων για κάθε δεξαμενή. Για υπαίθριες αποθήκες φιαλών καυσίμων αερίων και για ποσότητα μέχρι 15.000 kg (1.500 φιάλες των 10 kg ή αναλόγου αριθμού φιαλών άλλης χωρητικότητας) απαιτείται η ύπαρξη 2 πυροσβεστήρων όπως παραπάνω.

 

Για μεγαλύτερη ποσότητα, 1 επί πλέον πυροσβεστήρας ανά 3.000 kg (300 φιάλες των 10 kg ή ανάλογου αριθμού φιαλών άλλης χωρητικότητας).

 

(2) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.

 

Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 750 m2 και πάνω. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.

 

(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(4) Σύστημα αυτόματης κατάσβεσης με κατάλληλο κατασβεστικό υλικό υποχρεωτικά για κλειστούς χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 500 m2 και πάνω ή αποθηκευμένης ποσότητας πάνω από 2.000 kg.

 

(5) Εφοδιασμός των μονάδων με συστήματα ανίχνευσης.

 

Κατάλληλο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης υποχρεωτικά για κλειστούς χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 500 m2 και πάνω ή αποθηκευμένης ποσότητας πάνω από 2.000 kg.

 

γ. Ομάδα μεγάλου κινδύνου (C)γ).

 

Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα από τις ισχύουσες διατάξεις περί εκρηκτικών:

 

(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου.

 

(2) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.

 

Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 500 m2 και πάνω.

 

Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.

 

(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Α)β).

 

(4) Συστήματα αυτόματης κατάσβεσης με κατάλληλο κατασβεστικό υλικό υποχρεωτικά για κλειστούς χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 300 m2 και πάνω.

 

(5) Εφοδιασμός των μονάδων με συστήματα ανίχνευσης.

 

Κατάλληλο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης υποχρεωτικά για εγκαταστάσεις παραγωγής ανεξάρτητα από την στεγασμένη επιφάνειά τους και για κλειστούς χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 300 m2 και πάνω.

 

3. Κατηγορία βιομηχανιών - βιοτεχνιών D.

 

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις όπου οι πυρκαγιές προκαλούνται από μέταλλα (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, τιτάνιο, ζιρκόνιο κ.λ.π.). Στην κατηγορία αυτή σαν κατασταλτικά μέσα χρησιμοποιούνται ειδικοί μόνο φορητοί ή τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και γόμωσης κατάλληλης για την προστασία των υλικών αυτών (κατάσβεση μετάλλων).

 

Γ. Γενικές ρυθμίσεις

 

(1) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου επιβάλλεται να εφοδιάζονται με βοηθητικά εργαλεία και μέσα, τα οποία θα βρίσκονται σε ειδικό ερμάριο. Το ερμάριο αυτό ονομάζεται Σταθμός και θα παίρνει αύξοντα αριθμό με μεγάλα γράμματα, όπως π.χ. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ __________

 

Ανά 6 πυροσβεστικές φωλιές στην επιχείρηση πρέπει να υπάρχει ένας Σταθμός, δηλαδή ένα ειδικό ερμάριο μέσα στο οποίο θα βρίσκονται:

 

α. Ένας (1) λοστός διάρρηξης.

β. Ένας (1) πέλεκυς μεγάλος.

γ. Ένα (1) φτυάρι.

δ. Μία (1) κουβέρτα διάσωσης (δύσφλεκτη) και

ε. Δύο (2) ηλεκτρικοί φανοί χειρός.

 

Ανά 12 πυροσβεστικές φωλιές στον παραπάνω Σταθμό θα προστίθενται:

 

α. Μία (1) αναπνευστική συσκευή οξυγόνου ή πεπιεσμένου αέρα.

β. Δύο (2) ατομικές προσωπίδες με φίλτρο και

γ. Δύο (2) κράνη προστατευτικά.

 

Όπου από την παρούσα απόφαση επιβάλλεται η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας (υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, ανιχνευτικό σύστημα κ.λ.π.). Αυτά θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και εφόσον δεν υπάρχουν τέτοια σύμφωνα με αυτά που έχουν καθορισθεί από την Πυροσβεστική Αρχή.

 

(3) Επιχειρήσεις που διαθέτουν δεξαμενές υγρών καυσίμων ή υγραερίων που εξυπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες θα παίρνουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι επιχειρήσεις αυτές.

 

Για τους χώρους όμως που βρίσκονται οι αναφερόμενες δεξαμενές ή φιάλες θα λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία που διέπει τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ή υγραερίων αντίστοιχα.

 

(4) Επιχειρήσεις που για τις λειτουργικές τους ανάγκες χρησιμοποιούν επικίνδυνα αέρια (αμμωνία, χλώριο, υδρογόνο κ.λ.π.) υποχρεούνται στην εγκατάσταση κατάλληλου αυτόματου ανιχνευτικού συστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής του αερίου σε περίπτωση διαφυγής του. Επίσης να διαθέτουν 1 τουλάχιστον ειδική προστατευτική στολή, όπου απαιτείται.

 

(5) Επιχειρήσεις που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο υποχρεούνται να χωρίζονται μεταξύ τους με υλικά που έχουν δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτά της ώρας και οι πόρτες των διαδρόμων να έχουν επίσης δείκτη πυραντίστασης 30 λεπτά της ώρας, τα δε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας θα λαμβάνονται μεμονωμένα σύμφωνα με την κατηγορία που εντάσσεται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς κάθε επιχείρηση.

 

Στις περιπτώσεις που ο διαχωρισμός είναι αδύνατος, ολόκληρος ο χώρος θα αντιμετωπίζεται σαν μια επιχείρηση και θα συντάσσεται ενιαία μελέτη πυροπροστασίας, θα χορηγούνται όμως ξεχωριστά πιστοποιητικά πυροπροστασίας για κάθε επιχείρηση.

 

(6) Η μέτρηση της στεγασμένης επιφάνειας των κτιριακών εγκαταστάσεων θα γίνεται με βάση τις εξωτερικές διαστάσεις και περιλαμβάνει και τα υπόστεγα.

 

(7) Στη στεγασμένη επιφάνεια δεν προσμετράται η επιφάνεια των χώρων διοίκησης (γραφεία, λογιστήρια κ.λ.π.), εφόσον οι χώροι αυτοί στεγάζονται σε ανεξάρτητο κτίριο καθώς και τα υπόστεγα που δεν στεγάζουν μηχανολογικό εξοπλισμό, ή δεν αποθηκεύονται σ' αυτά πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα.

 

Στους ανωτέρω χώρους θα εγκαθίστανται τα φορητά μέσα πυρόσβεσης που προβλέπονται για την ομάδα μικρού κινδύνου (Α)α).

 

(8) Όπου εντός του ευρύτερου βιομηχανικού χώρου συνυπάρχουν, λόγω της φύσεως των κατεργαζόμενων πρώτων υλών ή παραγομένων από την επιχείρηση προϊόντων, τμήματα που ανήκουν σε διάφορες ομάδες από πλευράς μεγέθους κινδύνου πυρκαγιάς, η κατάταξη σε κατηγορίες ή ομάδες γίνεται:

 

α. Ανεξάρτητα και ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που υπάρχει, εφόσον τα αντίστοιχα τμήματα έχουν εγκατασταθεί σε ιδιαίτερες θέσεις ή στεγανά κατά την άποψη της απευθείας μετάδοσης του κινδύνου πυρκαγιάς διαμερίσματα ή διαμερίσματα τελείως χωρισμένα με άκαυστο υλικό μέσα στο ίδιο κτίριο.

 

β. Σύμφωνα με το μέγεθος κινδύνου πυρκαγιάς του δυσμενέστερου τμήματος, εφόσον ο διαχωρισμός τους σε στεγανά διαμερίσματα ή διαμερίσματα τελείως χωρισμένα με άκαυστο υλικό μέσα στο ίδιο κτίριο δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί.

 

(9) Θέματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, την κατασκευή των επιμέρους στοιχείων τους κ.λ.π. θα ελέγχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στα πλαίσια της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, τα δε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας (μόνιμα, ημιμόνιμα, φορητά), ελέγχονται από τις αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την υπ' αριθμόν Φ15/1589/104/2006 απόφαση (ΦΕΚ 90/Β/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.