Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
3.2.1 Γενικά
(α) Η διάταξη και η σχεδίαση πρέπει να βασίζονται κυρίως στην ασφάλεια και να εξυπηρετούν την καλή λειτουργία. Πρέπει να ακολουθούνται, οι ίδιες περίπου βασικές αρχές και για τις εγκαταστάσεις κατηγορίας Α και για τις εγκαταστάσεις κατηγορίας Β. Μια μικρότερη εγκατάσταση κατηγορίας Β παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο και μπορεί να σχεδιαστεί με λιγότερο αυστηρά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά καθορίζονται και από το εάν πρόκειται να διακινείται μόνο πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (1) ή κατηγορίας ΙΙΙ, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δίνονται λογικές αποστάσεις ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις εναποθήκευσης και διακίνησης απ' τα όρια της εγκαταστάσεως λαμβάνοντας υπόψη την τοποθεσία και όλα όσα περιβάλλουν την εγκατάσταση κατηγορίας Β.
(β) Πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη οι θεσπισμένες, εθνικές και τοπικές απαιτήσεις, οι όροι για την άδεια εμπορίας πετρελαίου, οι σχετικοί κανονισμοί για την κατασκευή των κτιρίων και οι τοπικές νομοθεσίες.
(γ) Οι συστάσεις που δίνονται σε αυτόν τον κανονισμό, χρησιμεύουν σαν οδηγός για συνήθεις τοποθεσίες, όπου μπορεί να γίνει μια απ' ευθείας ανάπτυξη. Αυτό ισχύει για μια τοποθεσία με σχετικά επίπεδο έδαφος σε μια αστική αλλά όχι πυκνά κτισμένη περιοχή. Μερικές τοποθεσίες παρουσιάζουν μικρό ή καθόλου κίνδυνο για τις γύρο ιδιοκτησίες. Στην περίπτωση αυτή οι υποδείξεις μπορεί να είναι ελαστικές. Αυστηρότεροι όροι εφαρμόζονται σε περιοχές με πυκνή ανάπτυξη και υψηλούς κινδύνους. Εκεί όπου η διαρροή προϊόντος από διαμερίσματα δεξαμενής θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, ή να προκαλέσει ζημιά σε ιδιοκτησία τρίτων, σε αποχετευτικά συστήματα, ποταμούς ή αποθέματα νερού, θεωρείται απαραίτητη η κατασκευή δαπέδου ώστε να εμποδίζεται παρόμοια διαρροή. Όπου πρόκειται να αναπτυχθούν υποβαθμισμένες τοποθεσίες, οι προφυλάξεις μπορεί να ποικίλουν ώστε να αντιμετωπίζουν την κατάσταση χωρίς να βλάπτονται οι βασικές αρχές ασφαλείας, έστω και αν ο κανονισμός μπορεί να μην ακολουθείται αυστηρά στην κάθε του λεπτομέρεια.
3.2.2 Όρια
Εγκαταστάσεις κατηγορίας Α και Β πρέπει να περιβάλλονται από ένα φράκτη ή τοίχο ασφαλείας, που μπορεί να είναι και μέρος ενός κτιρίου (Σχετική παράγραφος 3.3.9).
3.2.3 Διευθέτηση δεξαμενών και αποστάσεις ασφαλείας
(α) Γενικά
(i) Γενικά δεν συνηθίζεται, στην πράξη να εμποδίζεται η διαφυγή των αερίων του πετρελαιοειδούς από τις συνήθεις δεξαμενές σταθερής οροφής, που περιέχουν πτητικά προϊόντα π.χ. πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι κατά τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας της δεξαμενής ή κατά την πλήρωσή της. Οι δεξαμενές πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε, το αέριο να διαχέεται στην ατμόσφαιρα σε συγκέντρωση πολύ χαμηλότερη από εκείνη του κατωτέρου εύφλεκτου ορίου και προτού πλησιάσουν περιοχή, η οποία έχει προσδιοριστεί σαν μη επικίνδυνη.
(ii) Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διάταξη των δεξαμενών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους λαμβάνοντας υπ' όψη και τη δυνατότητα προσέγγισης τους σε περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιάς.
(β) Μέθοδος μέτρησης αποστάσεων.
Οι αποστάσεις που δίνονται αποτελούν συστάσεις για το ελάχιστο και αναφέρονται στην οριζόντια απόσταση, σε κάτοψη, ανάμεσα στα πλησιέστερα σημεία των συγκεκριμένων εξαρτημάτων π.χ. δεξαμενές αποθήκευσης, γεμιστήρια, ανοίγματα, κτιρίων και όρια.
(γ) Εγκαταστάσεις εναποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών κατηγοριών Ι, ΙΙ (2) και iii (2).
(ι) Ένας αριθμός από μικρές δεξαμενές, διαμέτρου 10 m ή λιγότερο μπορούν να θεωρηθούν σαν μια δεξαμενή. Αυτές οι μικρές δεξαμενές μπορούν να τοποθετηθούν μαζί σε ομάδες, καμιά όμως ομάδα δεν πρέπει να έχει αθροιστικά χωρητικότητα μεγαλύτερη από 8.000 m3.
(ii) Οι αποστάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.1 αποτελούν υποδείξεις για την κατηγορία Ι πετρελαιοειδών που εναποθηκεύονται σε συνήθεις υπέργειες δεξαμενές σταθερής οροφής. Μπορούν επίσης να ισχύσουν, και για τις κατηγορίες ΙΙ (2) και iii (2) πετρελαιοειδών (σχετική παράγραφος 1.1.2). Για δεξαμενές με ύψος μεγαλύτερο από 18 m μπορεί να είναι ανάγκη να εξεταστεί εάν οι αποστάσεις του πίνακα 3.1 θα πρεπε να αυξηθούν σε λογικό ποσοστό αναλογικά με το ύψος της δεξαμενής.
(iii) Οι αποστάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.2 είναι υποδείξεις για πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι που εναποθηκεύεται σε δεξαμενές με πλωτή οροφή. Μπορούν επίσης να ισχύσουν και για πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (2) (σχετική παράγραφος 1.1.2). Για δεξαμενές με ύψος μεγαλύτερο από 18 μέτρα ίσως να είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη για το αν οι αποστάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.2 πρέπει να αυξηθούν κατά ένα λογικό ποσοστό ανάλογα με το ύψος της δεξαμενής.
(iv) Για τον υπολογισμό της απόστασης ασφάλειας, οι δεξαμενές με σταθερή οροφή που εσωτερικά περιέχουν πλωτό διάφραγμα πρέπει να θεωρούνται σαν δεξαμενές με σταθερή οροφή.
Πίνακας 3.1: Τοποθέτηση και αποστάσεις για δεξαμενές σταθερής οροφής, υπέργειες που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδή κατηγοριών Ι, ΙΙ (2) και ΙΙΙ (2) στις εγκαταστάσεις κατηγορίας Α
Περιγραφή
|
Επιτρεπόμενες αποστάσεις
|
1. Μεταξύ ομάδων μικρών 15 m δεξαμενών όπως αναφέρονται στην παράγραφο 3.2.3 (γ) (i)
|
15 m
|
2. Μεταξύ ομάδων μικρών δεξαμενών και οιασδήποτε άλλης δεξαμενής εκτός της ομάδας.
|
15 m
|
3. Μεταξύ αυτοτελών δεξαμενών.
|
(α) Για δεξαμενές με διάμετρο μικρότερη των 10 m. Το μισό της διαμέτρου της μεγαλύτερης ή η διάμετρος της μικρότερης, όποιο είναι μεγαλύτερο.
(β) Για δεξαμενές με διάμετρο μεγαλύτερη των 10 m. Το μισό της διαμέτρου της μεγαλύτερης δεξαμενής, αλλά σε καμιά περίπτωση μικρότερο των 10 m.
|
4. Μεταξύ μιας δεξαμενής και του σημείου πλήρωσης (γεμιστήριο) υπόστεγου πλήρωσης ή κτιρίου.
|
15 m
|
5. Μεταξύ μιας δεξαμενής και του εξωτερικού ορίου της εγκατάστασης και οιασδήποτε περιοχής που χαρακτηρίζεται μη - επικίνδυνη ή κάποιας στατικής εστίας ανάφλεξης.
|
15 m
|
6. Μεταξύ σημείου πλήρωσης (γεμιστηρίου) και εξωτερικού ορίου της εγκατάστασης.
|
15 m
|
Πίνακας 3.2: Τοποθέτηση και αποστάσεις μεταξύ δεξαμενών με πλωτή οροφή όπου εναποθηκεύονται πετρελαιοειδή κατηγοριών Ι και ΙΙ (2) και III (2) σε εγκαταστάσεις κατηγορίας Α.
Περιγραφή
|
Επιτρεπόμενες αποστάσεις
|
1. Μεταξύ δύο δεξαμενών με πλωτή οροφή.
|
15 m για τις δεξαμενές που έχουν διάμετρο μικρότερη ή ίση με 45 m. 20 m για τις δεξαμενές με διάμετρο, μεγαλύτερη από 45 m. (Η διάμετρος της μεγαλύτερης δεξαμενής είναι εκείνο που καθορίζει την απόσταση)
|
2. Μεταξύ μιας δεξαμενής με πλωτή οροφή και μιας δεξαμενής με σταθερή οροφή
|
Το μισό της διαμέτρου της μεγαλύτερης δεξαμενής, αλλά σε καμιά περίπτωση μικρότερη από 10 m.
|
3. Μεταξύ δεξαμενής με πλωτή οροφή και ενός σημείου πλήρωσης (γεμιστήριο), υπόστεγο πλήρωσης ή κτιρίου στο οποίο δεν υπάρχει πιθανή εστία ανάφλεξης).
|
15 m
|
4. Μεταξύ δεξαμενής με πλωτή οροφή και εξωτερικού ορίου της εγκατάστασης, οιασδήποτε περιοχής που χαρακτηρίζεται μη επικίνδυνη ή κάποιας αμετακίνητης πηγής ανάφλεξης.
|
15 m
|
(v) Η τοποθεσία και η απόσταση των θαμμένων, ημιθαμμένων, ή απολύτως καλυμμένων με χώμα δεξαμενών πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ευκολίες.
(δ) Εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κατηγορίας ΙΙ (1):
Σε περίπτωση που εναποθηκεύεται πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (1) δεν υπάρχει ανάγκη να υπολογίζεται απόσταση δεξαμενών μεγαλύτερη από εκείνη που χρειάζεται για τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ευκολίες. Παρ' όλα αυτά πρέπει οι δεξαμενές που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1) να βρίσκονται σε απόσταση από δεξαμενές που περιέχουν πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι όπως δίνεται στον πίνακα 3.1 και επίσης σε απόσταση όχι μικρότερη των 10 m από το εξωτερικό όριο της εγκατάστασης. Κατά τη μελέτη της εγκατάστασης πρέπει να προβλεφθεί η πιθανότητα ότι στο μέλλον μπορεί να χρειασθεί μια δεξαμενή που περιέχει πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (1) να χρησιμοποιηθεί για την εναποθήκευση πετρελαιοειδούς κατηγορίας Ι. Όταν υπάρχει παρόμοια πιθανότητα η μελέτη των αποστάσεων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις υποδείξεις που αφορούν τα πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι και όχι τα πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1). Σχετικοί παράγραφος 3.2.3 (γ) (ii) και (iii) για την εναποθήκευση πετρελαιοειδών κατηγορίας ΙΙ (2).
(ε) Εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών κατηγορίας ΙΙΙ:
Ο υπολογισμός της απόστασης για τις δεξαμενές των πετρελαιοειδών κατηγορίας iii μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ευκολίες. Σχετική παράγραφος 3.2.3 (γ) (ii) για τη φύλαξη πετρελαιοειδούς κατηγορίας iii (2).
(ζ) Αποθήκες πετρελαιοειδών κατηγοριών Ι, ΙΙ (2) και iii (2):
(i) Οι επιτρεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας είναι μικρότερες όταν πρόκειται για εγκαταστάσεις κατηγορίας Β από ότι σε μια εγκατάσταση κατηγορίας Α εφ' όσον ο βαθμός κινδύνου είναι μικρότερος.
(ii) Οι αποστάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.3 αποτελούν υποδείξεις για την εναποθήκευση πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι σε υπέργειες δεξαμενές θα έπρεπε να ισχύουν και για την κατηγορία ΙΙ (2) και iii (2) πετρελαιοειδών, σχετική παράγραφος 1.1.2.
(iii) Η τοποθέτηση και η απόσταση σε θαμμένες, ημιθαμμένες, ή απόλυτα σκεπασμένες με χώμα δεξαμενές εξαρτώνται από τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες.
(η) Αποθήκες πετρελαιοειδών κατηγορίας ΙΙ (1):
Δεν είναι απαραίτητο να απέχουν οι δεξαμενές όπου φυλάσσεται πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (1) περισσότερο από όσα χρειάζεται για τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες. Παρ' όλα αυτά προτείνεται οι δεξαμενές που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1) να βρίσκονται σε αποστάσεις από τις δεξαμενές που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι σύμφωνα με εκείνες που υποδεικνύονται στο πίνακα 3.3, και σε απόσταση όχι μικρότερη των 6 m από το εξωτερικό όριο της εγκατάστασης. Πρέπει να ληφθεί υπ' όψη, στα αρχικά στάδια της μελέτης, η πιθανότητα αποθήκευσης, στο μέλλον πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι σε δεξαμενές που φυλάσσουν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1).
Όταν υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα συνιστάται η απόσταση των δεξαμενών που φυλάσσουν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1) να υπολογιστεί σύμφωνα με τις υποδείξεις που ισχύουν για τα πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι. Σχετική παράγραφος είναι η 3.2.3 (1) (ii) για τη φύλαξη πετρελαιοειδών κατηγορίας ΙΙ (2).
(θ) Αποθήκες πετρελαιοειδών κατηγορίας iii:
Η απόσταση για τις δεξαμενές πετρελαιοειδών κατηγορίας iii ορίζονται σύμφωνα με τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες. Σχετική παράγραφος είναι η 3.2.3 (ζ) (ii) για τη φύλαξη πετρελαιοειδών κατηγορίας iii (2).
(ι) Απόσταση δεξαμενής υγρών καυσίμων από δεξαμενή υγραερίου (LPG):
Ισχύει για όλους τους πίνακες αποστάσεων:
Οι δεξαμενές να απέχουν μεταξύ τους απόσταση ίση με το ημιάθροισμα των διαμέτρων, ενώ η απόσταση των διαφόρων επικινδύνων σημείων (μετάγγιση, αντλιοστάσιο, εμφιαλωτήριο) από τις δεξαμενές υγραερίων δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 15 m.
3.2.4 Λεκάνες ασφάλειας κατά της πυρκαγιάς
(α) Πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) ή iii (3):
(i) Οι υπέργειες δεξαμενές για πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να περικλείονται πλήρως από λεκάνη ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς ή τοίχος εκτός εάν η τοπογραφία της γύρω περιοχής είναι τέτοια, είτε από τη φύση, είτε από τεχνητή διαμόρφωση ώστε οι εκχύσεις η μια μεγάλη διαρροή από κάποια δεξαμενή να διοχετεύονται γρήγορα, με τη βαρύτητα και με ασφάλεια μέσω ενός οχετού και παρακαμπτηρίων τοίχων, εάν απαιτούνται, προς μια λεκάνη σε χαμηλότερο επίπεδο και κλειστή απ' όλες τις πλευρές σε κάποια κατάλληλη θέση μέσα στο όριο της εγκατάστασης κατηγορίας Α ή Β.
(ii) Το ύψος της λεκάνης ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς, όπως μετράται από την εξωτερική πλευρά πρέπει να είναι αρκετό ώστε να εξασφαλίζει προστασία στο προσωπικό όταν ασχολείται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πρέπει όμως να μην υπερβαίνει το ύψος που θα εμπόδιζε την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Πίνακας 3.3: Τοποθεσία και απόσταση υπέργειων δεξαμενών, που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδή κατηγοριών Ι, ΙΙ (2) και iii (2) στις εγκαταστάσεις κατηγορίας Β
Περιγραφή
|
Επιτρεπόμενες αποστάσεις
|
1. Ανάμεσα σε δεξαμενές με διάμετρο ίση ή και μικρότερη από 10 m και ύψους ίσο ή και μικρότερο από 14 m.
|
Το μισό της διαμέτρου της μεγαλύτερης ή η διάμετρος της μικρότερης όποιο είναι μεγαλύτερο.
|
2. Ανάμεσα σε δεξαμενές με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 m και ύψος μέχρι 14 m
|
Το μισό της διαμέτρου της μεγαλύτερης δεξαμενής, αλλά σε καμιά περίπτωση μικρότερη από 10 m.
|
3. Ανάμεσα σε δεξαμενή και οποιοδήποτε σημείο πλήρωσης, υπόστεγο πλήρωσης ή κτίριο.
|
15 m αλλά κατόπιν εγκρίσεως των Αρχών, όταν οι δεξαμενές ανήκουν στον τύπο μικρού καθέτου ή οριζοντίου κυλίνδρου, η απόσταση μπορεί να ελαττωθεί στα 6 m αλλά όχι λιγότερο.
|
4. Ανάμεσα σε δεξαμενή και την εξωτερική περίφραξη της εγκατάστασης μιας περιοχής μη επικίνδυνης ή μιας ακίνητης εστίας ανάφλεξης
|
15 m αλλά κατόπιν εγκρίσεως των Αρχών όταν οι δεξαμενές ανήκουν στον τύπο μικρού κάθετου ή οριζοντίου κυλίνδρου, η απόσταση μπορεί να ελαττωθεί στα 6 m αλλά όχι λιγότερο
|
5. Μεταξύ του σημείου πλήρωσης (γεμιστηρίου) και εξωτερικού ορίου της εγκατάστασης
|
15 m
|
Πρέπει να είναι τοποθετημένη έτσι ώστε να επιτρέπει εύκολη προσπέλαση προς τη δεξαμενή που φλέγεται και να υπάρχουν επαρκή μέσα διαφυγής πάνω από τα τοιχώματα της λεκάνης.
(iii) Ξεχωριστές λεκάνες γύρο από κάθε δεξαμενή δεν είναι απαραίτητες αλλά συνιστάται η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών μέσα σε μια λεκάνη ασφαλείας να μην υπερβαίνει τα 60.000 m3 στην περίπτωση των τυπικών δεξαμενών σταθερής οροφής ή τα 120.000 m3 στην περίπτωση δεξαμενών πλωτής οροφής.
(iv) Ενδιάμεσες λεκάνες ασφαλείας, στο μισό του ύψους των κυρίων λεκανών ασφαλείας είναι συνήθως ψηλότεροι από 0,6 m, μπορούν να κτιστούν για να χρησιμεύσουν σαν απομονωτές της πυρκαγιάς και για να χωρίζουν την ομάδα των δεξαμενών σε άλλες μικρότερες ομάδες περισσότερο εύχρηστου μεγέθους.
(v) Εκεί όπου προβλέπεται η έκχυση, η διαρροή του προϊόντος να κατευθύνεται σε μια χαμηλότερη ή περιορισμένη λεκάνη και δεν υπάρχει κλειστή λεκάνη ασφαλείας μπορεί να είναι απαραίτητα τμήματα τοιχωμάτων, σε συγκεκριμένα σημεία που να δημιουργούν προστατευτικά παραπετάσματα για τους πυροσβέστες.
(iv) Θαμμένες, ημιθαμμένες η τελείως καλυμμένες με χώμα δεξαμενές δε χρειάζεται να περικλείονται από λεκάνες ασφαλείας.
(β) Κατηγορία ΙΙ (1) Πετρελαιοειδών:
Δεν είναι απαραίτητες οι λεκάνες ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς για δεξαμενές που περιέχουν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1), όταν δεν υπάρχει περίπτωση κινδύνου σε γειτονική περιοχή (σχετική παράγραφος 3.2.5 (β)). Όπως αναφέρεται, και στις παραγράφους 3.2.3 (δ) και 3.2.3 (η) πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πιθανότητα ότι στο μέλλον μπορεί να εναποθηκευτεί πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι, εκεί όπου εναποθηκεύεται πετρελαιοειδές κατηγορίας ΙΙ (1), οπότε πρέπει να προβλεφθούν λεκάνες ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς ή κάτι ανάλογο (σχετική παράγραφος 3.2.4 (α)).
(γ) Κατηγορία iii πετρελαιοειδών:
Για δεξαμενές που εναποθηκεύουν πετρελαιοειδή κατηγορίας iii, δεν χρειάζονται λεκάνες ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς.
3.2.5 Συγκροτήματα δεξαμενών (Λεκάνες ασφαλείας)
(α) Πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι, ΙΙ (2) και iii (2):
Η καθαρή χωρητικότητα ενός συγκροτήματος δεξαμενών που υπάρχει μέσα σε μια λεκάνη ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς ή η καθαρή χωρητικότητα σε περίπτωση που υπάρχει φυσική ή τεχνητή λεκάνη που δεν περικλείει τις δεξαμενές πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε:
(1) Να είναι ικανή να δεχθεί την ολική χωρητικότητα της δεξαμενής σε περίπτωση που υπάρχει μια μόνο δεξαμενή.
(2) Να είναι ικανή να δεχθεί την περιεκτικότητα της μεγαλύτερης δεξαμενής από το συγκρότημα των δεξαμενών που περικλείει και το 10% της συνολικής χωρητικότητας όλων των δεξαμενών που υπάρχουν μέσα στη λεκάνη.
(3) Σε περίπτωση που μια δεξαμενή τοποθετείται έξω από το συγκρότημα των δεξαμενών, το φυσικό περιβάλλον της γης πρέπει να προσφέρει μια φυσική λεκάνη ικανή να δεχθεί το περιεχόμενο της δεξαμενής και σε περίπτωση περισσοτέρων της μιας δεξαμενών η φυσική λεκάνη πρέπει να είναι ικανή να δεχθεί την περιεκτικότητα της μεγαλύτερης δεξαμενής ή το 10% της συνολικής περιεκτικότητας όλων των δεξαμενών έξω από το συγκρότημα, όποιο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος.
(4) Η λεκάνη ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς για χώρους που εναποθηκεύουν συσκευασμένα προϊόντα σε στοιβάδες, πρέπει να είναι ικανή να δεχτεί το 30% του όγκου των συσκευασμένων προϊόντων.
Η χωρητικότητα της λεκάνης ασφαλείας κατά της πυρκαγιάς για ένα συγκρότημα δεξαμενής υπολογίζεται ως εξής:
(1) Η χωρητικότητα της λεκάνης ασφαλείας για ένα συγκρότημα δεξαμενής που δεν περικλείεται στη λεκάνη είναι εκείνη που προκύπτει από τις γεωμετρικές της διαστάσεις.
(2) Η χωρητικότητα της λεκάνης ασφαλείας σε συγκρότημα δεξαμενών που περιέχει μια μόνο δεξαμενή, υπολογίζεται από τις γεωμετρικές διαστάσεις της λεκάνης και αφαιρείται ο όγκος της δεξαμενής που υπάρχει κάτω από το οριζόντιο επίπεδο που διέρχεται από την κορυφή της λεκάνης ασφαλείας.
(3) Η χωρητικότητα της λεκάνης ασφαλείας σε συγκρότημα δεξαμενών που περικλείει περισσότερες από μια δεξαμενές υπολογίζεται από τις γεωμετρικές διαστάσεις της λεκάνης και αφαιρείται ο όγκος όλων των δεξαμενών που υπάρχει κάτω από το οριζόντιο επίπεδο που διέρχεται από την κορυφή της λεκάνης ασφαλείας, χωρίς να αφαιρεθεί ο όγκος που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη δεξαμενή. Επίσης αφαιρείται ο όγκος των εσωτερικών τοίχων ή τοιχωμάτων αν υπάρχουν.
(4) Η χωρητικότητα της λεκάνης ασφαλείας για αποθήκευση συσκευασμένων πετρελαιοειδών υπολογίζεται από τις γεωμετρικές της διαστάσεις και δεν λαμβάνεται υπόψη ο όγκος που καταλαμβάνουν τα συσκευασμένα προϊόντα που αποθηκεύονται μέσα στη λεκάνη.
(β) Πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1) ή κατηγορίας iii (1):
Πρέπει να κατασκευάζεται τοίχος όχι ψηλότερος από 0,5 m γύρω από τις δεξαμενές που περιέχουν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1) ή κατηγορίας iii (1) εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες, ώστε θα μπορούσε με έκχυση η διαρροή από τις υπέργειες αυτές δεξαμενές να διαφύγει καύσιμο από τις εγκαταστάσεις κατηγορίας Α ή Β και να προκαλέσει ζημιά σε ιδιοκτησία τρίτων, σε αποχετευτικά συστήματα, ποταμούς ή ροές νερών.
Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη, ότι πιθανόν οι ίδιες αυτές δεξαμενές στο μέλλον θα μπορούσαν να εναποθηκεύσουν πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι (σχετικές παράγραφοι 3.2.3 (δ) και 3.2.3 (η)). Στην παράγραφο 3.2.5 (α) αναφέρεται η εναποθήκευση σε δεξαμενές πετρελαιοειδών κατηγορίας ΙΙ (2).
3.2.6 Δρόμοι και περιοχές στάθμευσης αυτοκινήτων
(α) Διάταξη
(i) Για τις λειτουργικές ανάγκες μιας εγκατάστασης κατηγορίας Α και Β και για ευκολία σε περίπτωση κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς πρέπει να κατασκευάζονται δρόμοι ανάλογα με τη θέση των δεξαμενών ή των περιοχών για εκφόρτωση και φόρτωση των προϊόντων.
(ii) Οι κύριοι δρόμοι πρέπει να έχουν κατάλληλη επίστρωση και αποστράγγιση. Αυτοί που προορίζονται για κυκλοφορία διπλής κατεύθυνσης πρέπει να έχουν πλάτος όχι λιγότερο από 7 m και αυτοί που προορίζονται για κυκλοφορία μονής κατεύθυνσης να έχουν πλάτος όχι λιγότερο από 4 m. Οι βοηθητικοί δρόμοι μπορούν να έχουν μια λωρίδα και να προβλέπουν διαπλατύνσεις σε κανονικά διαστήματα για προσπεράσματα.
(iii) Σε μεγάλες εγκαταστάσεις κατηγορίας Α είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας βοηθητικός δρόμος για προσπέλαση και για σκοπούς κατάσβεσης πυρκαγιάς κατά μήκος όλης της εγκατάστασης. Αυτός ο δρόμος μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στη ζώνη ασφαλείας που απαιτείται μεταξύ των δεξαμενών και της περίφραξης της εγκατάστασης.
(iv) Οι διασταυρώσεις των δρόμων και οι στροφές πρέπει να κατασκευάζονται με αρκετή ακτίνα καμπυλότητας ώστε να εξασφαλίζουν για τα οχήματα εύκολους ελιγμούς και αλλαγή κατεύθυνσης σε ένα ή περισσότερα σημεία των δρόμων.
(β) Στάθμευση οχημάτων.
Πρέπει να προβλεφθεί για τα οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα πετρελαίου σε μια ξεχωριστή περιοχή στάθμευσης που να μη χρησιμοποιείται για χώρος στάθμευσης άλλων οχημάτων ή για σημεία φόρτωσης.
(γ) Στάθμευση αυτοκινήτων.
Ο χώρος στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, εάν απαιτείται, πρέπει να βρίσκεται μακρυά από το χώρο εργασίας. Το καλύτερο είναι να μπορεί να κατασκευαστεί, έξω από την κύρια περίφραξη της εγκατάστασης κατηγορίας Α ή Β.
3.2.7 Χώροι κυκλοφορίας
(α) Εγκαταστάσεις κατηγορίας Α.
Οι χώροι κυκλοφορίας των εγκαταστάσεων κατηγορίας Α πρέπει να είναι συνήθως αρκετά μεγάλοι ώστε να επιτρέπουν στα οχήματα να κινούνται μέσα και έξω από τις περιοχές φόρτωσης με ασφάλεια και με τους λιγότερους ελιγμούς, όσο είναι δυνατόν.
(β) Εγκαταστάσεις κατηγορίας Β.
Επειδή στις εγκαταστάσεις κατηγορίας Β εργάζεται μικρότερος αριθμός οχημάτων αρκεί για τους χώρους κυκλοφορίας να έχουν προσπέλαση προς τις περιοχές φόρτωσης από μια πλευρά μόνο. Τότε όμως πρέπει να υπάρχει μέσα στην εγκατάσταση κατηγορίας Β αρκετός χώρος για να στρίψουν.
(γ) Ευκολίες φόρτωσης ή εκφόρτωσης οχημάτων.
Οι χώροι για τη φόρτωση ή εκφόρτωση οχημάτων με πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τα όρια της εγκατάστασης. Η απόσταση αυτή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 15 m. Σε περίπτωση όμως μικρών εγκαταστάσεων κατηγορίας Β και κατόπιν εγκρίσεως από τις Αρχές, μπορεί να ελαττωθεί στα 10 m. (Σχετική παράγραφος 3.2.1 (α)).
3.2.8 Σιδηροδρομικές γραμμές
Οι σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να μη μπορούν να αποκοπούν σε περίπτωση πυρκαγιάς σε άλλη περιοχή και να είναι προσιτές για σκοπούς κατάσβεσης πυρκαγιάς. Όταν οι γραμμές περνούν μέσα στην περίφραξη ασφαλείας, πρέπει να προβλεφθούν εξώθυρες που να εξασφαλίζουν τη ασφάλεια όταν δεν υπάρχει κίνηση. Οι χώροι στους οποίους φορτώνονται ή εκφορτώνονται τα σιδηροδρομικά οχήματα πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση όχι μικρότερη από 15 m από την κεντρική γραμμή και σε ασφαλή απόσταση από τα όρια, συνήθως όχι μικρότερη από 15 m. Για μια μικρή εγκατάσταση κατηγορίας Β όμως η απόσταση αυτή μπορεί να ελαττωθεί στα 10 m κατόπιν έγκρισης από τις Αρχές (Σχετική παράγραφος 3.2.1 (α)).
3.2.9 Προβλήτες και αποβάθρες
Τα μέσα που διαθέτει η εγκατάσταση για τη φορτοεκφόρτωση πλοίων καθορίζονται από τις τοπογραφικές συνθήκες και πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απόδοση της λειτουργίας της εγκατάστασης. Πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη εξωτερικοί παράγοντες όπως η ύπαρξη γειτονικών κινδύνων.
Για παράδειγμα τα αγκυροβόλια των πλοίων πρέπει να έχουν κανονική απόσταση μεταξύ τους με γειτονικές προβλήτες ή αποβάθρες και το δίαυλο πλεύσης. Πρέπει να προβλεφθεί αρκετός χώρος και βάθος του νερού για ελιγμούς των πλοίων και ρυμουλκών σε περίπτωση που είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να απαιτεί στην αρχή ουσιαστική εκβάθυνση με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η θέση της προβλήτας ή της αποβάθρας (Σχετική παράγραφος 3.3.5 (α)).
3.2.10 Κτίρια
(α) Κτίρια Διοίκησης:
Τα κτίρια διοίκησης πρέπει να κτίζονται σε μη επικίνδυνη περιοχή και κατά προτίμηση κοντά στην κεντρική είσοδο. Σε μια εγκατάσταση κατηγορίας Α είναι προτιμότερο οι επισκέπτες να μπορούν να μπαίνουν στο κτίριο διοίκησης χωρίς να μπαίνουν στο χώρο δουλειάς.
(β) Κτίρια εργασιών:
Κάθε κτίριο εργασιών όπου γίνεται χρήση ή φύλαξη πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2), πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 15 m από την περίφραξη της εγκατάστασης κατηγορίας Α. Για μικρή εγκατάσταση κατηγορίας Β κατόπιν συμφωνίας με τις Αρχές, η απόσταση μπορούν να παραβλεφθούν εάν στους πλάγιους τοίχους δεν υπάρχουν ανοίγματα σε απόσταση 10 m από τα όρια και ο τοίχος του κτιρίου πρόκειται ή είναι πολύ κοντά στα όρια και δεν έχει άνοιγμα. Παρόμοιες αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και μεταξύ των κτιρίων και με κάθε κτίριο στο οποίο εκτελούνται εργασίες ή περιέχουν οιανδήποτε εστία πυρκαγιάς.
Σε περίπτωση που σε ένα κτίριο εναποθηκεύονται ή διακινούνται πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (1), οι αντίστοιχες αποστάσεις από την περίφραξη ή από τα ανοίγματα στους τοίχους των κτιρίων πρέπει να είναι 6 m. Για κτίριο όπου φυλάσσεται ή διακινείται πετρελαιοειδές κατηγορίας iii δεν υπάρχει περιορισμός (σχετική παράγραφος 3.3.7 (β)).
(γ) Βοηθητικά κτίρια:
Βοηθητικά κτίρια όπου μπορεί να δημιουργούν κίνδυνους πυρκαγιάς λόγω της φύσης της εργασίας που γίνεται ή του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε αυτά, πρέπει να τοποθετούνται σε μη επικίνδυνες περιοχές.
(δ) Λεβητοστάσια, κτίρια που περιέχουν μηχανολογική εγκατάσταση και αντλιοστάσια.
Τα κτίρια, των λεβητοστασίων, αυτά που περιέχουν μηχανολογική εγκατάσταση και τα αντλιοστάσια πρέπει να κτίζονται σε μη επικίνδυνες περιοχές και εκεί που τα μέσα κατάσβεσης της πυρκαγιάς μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς ή διαφυγής προϊόντος.
3.2.11 Εναποθήκευση συσκευασμένων προϊόντων σε ανοικτό χώρο
Τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 3.2.10 (β) ισχύουν και για την αποθήκευση συσκευασμένων προϊόντων σε ανοικτό χώρο, με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση που τα προϊόντα ξεπερνούν τα 50 m3 πετρελαιοειδούς κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) η απόσταση ασφαλείας δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 15 m (Σχετική παράγραφος 3.3.7 (β)).
3.2.12 Μελέτη για την προστασία κατά της πυρκαγιάς
Κατά τη μελέτη για την προστασία κατά της πυρκαγιάς εγκαταστάσεων κατηγορίας Α ή Β πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράγραφοι 3.5.2 και 3.5.3.
3.2.13 Αποστράγγιση
(α) Γενικά:
Η αποστράγγιση πρέπει να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων Αρχών. Όλες οι περιοχές των διαφόρων τμημάτων σε μια εγκατάσταση κατηγορίας Α ή Β πρέπει μα εξεταστούν ξεχωριστά σε ότι αφορά την ανάγκη αποστράγγισης τους. Για περιοχές όπου μπορεί το νερό επιφάνειας να μολυνθεί πχ μέσα σε μια λεκάνη δεξαμενών, ένα γεμιστήριο και σε περιοχές που το νερό επιφανείας δεν μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να μολυνθεί με πετρέλαιο πχ σε περιοχές έξω από τις λεκάνες ασφαλείας και το χώρο των δεξαμενών περιοχές μακρυά από γεμιστήρια, οδικές αρτηρίες, πρέπει να υπάρχουν συστήματα αποστράγγισης σύμφωνα με τις παραγράφους 3.2.13 (β) και 3.2.13 (γ).
(β) Περιοχές όπου το νερό επιφάνειας μπορεί να μολυνθεί με πετρελαιοειδές:
(i) Συγκρότημα δεξαμενών.
Πρέπει να τοποθετηθούν αποστραγγιστικοί αγωγοί από τις δικλείδες αποστράγγισης της δεξαμενής. Αυτοί οι αγωγοί πρέπει να περνούν από ένα ή περισσότερους διαχωριστήρες πετρελαιοειδών. Κανονικά δεν υπάρχει ανάγκη πρόβλεψης για τη συγκέντρωση του νερού της βροχής αλλά η επί πλέον ποσότητα νερού βροχής που συγκεντρώνεται στις λεκάνες και το χώρο των δεξαμενών πρέπει να αποχετεύεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Σχετική παράγραφος 3.4.5 (θ).
(ii) Περιοχές πλήρωσης βυτιοφόρων αυτοκινήτων, περιοχές πλήρωσης βαρελιών.
Σ' αυτές τις περιοχές πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα έκχυσης προϊόντος αν και συμβαίνει σπάνια. Οι περιοχές αυτές πρέπει να επιστρωθούν με σκυρόδεμα ή άλλο υλικό, αδιαπέραστο από τα προϊόντα που πιθανότητα θα εκχυθούν και το νερό. Πρέπει να τοποθετηθεί ένας διαχωριστήρας πετρελαιοειδών στον οποίο θα συγκεντρώνεται και θα στραγγίζεται το προϊόν ή το νερό, και που θα φέρει βαλβίδα στην έξοδο του (σχετική παράγραφος 3.3.4 (δ) (ii)).
(γ) Περιοχές που το νερό της επιφάνειας δεν μπορεί να μολυνθεί από πετρελαιοειδές:
Σε αυτές τις περιοχές η αποστράγγιση πρέπει να προβλέπεται για το νερό της βροχής το ακάθαρτο οικιακό νερό και τις ακαθαρσίες των οχετών με κατάλληλο τρόπο. Πρέπει να γίνεται εκμετάλλευση κάθε φυσικού τρόπου οι υπόνομοι και οι ποταμοί που υπάρχουν, εάν το εγκρίνουν βέβαια και οι αρμόδιες Αρχές.
(δ) Ελαιοδιαχωριστές:
Οι ελαιοδιαχωριστές πρέπει να τοποθετούνται μακρυά, από την περίφραξη, από κάθε επικίνδυνη περιοχή και σε μέρος που είναι εύκολη η επιθεώρηση, ο καθαρισμός και η συντήρησή τους. Επίσης πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να συγκρατούν όλη την ποσότητα του προϊόντος που θα μπορούσε να εκχυθεί στην περιοχή που ελέγχει κάθε ελαιοδιαχωριστής. Η καθαρότητα του υγρού που θα εξέρχεται από κάθε ελαιοδιαχωριστή πρέπει να είναι στα πλαίσια που απαιτούν οι Αρμόδιες Αρχές (σχετική παράγραφος 3.3.8).
(ε) Σύστημα αποχέτευσης:
Όπου υπάρχουν τοπικά συστήματα για την αποστράγγιση των ακαθάρτων νερών, πρέπει να γίνεται σύνδεση με αυτά κατόπιν εγκρίσεως από την Αρμόδια Υπηρεσία. Όταν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πρέπει να δημιουργούνται σηπτικοί βόθροι ή κάτι άλλο κατάλληλο για τη διοχέτευση των ακαθάρτων νερών.
3.2.14 Φωτισμός
Όλες οι περιοχές εργασιών πρέπει να φέρουν ικανοποιητικό τεχνητό φωτισμό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τις νυκτερινές ώρες η ασφάλεια του προσωπικού και να γίνεται κάθε εργασία εκτάκτου ανάγκης με τρόπο επαρκή και ασφαλή. Η ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να εγκαθίσταται ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.
3.2.15 Ηλεκτρικά καλώδια πάνω από το έδαφος
Περιοχές που υπάρχουν εναέρια καλώδια μεταφοράς ή καλώδια διανομής καλόν είναι να αποφεύγονται για την εγκατάσταση κατηγοριών Α ή Β εκτός εάν κατά περίπτωση επιτραπεί από την αρμόδια αρχή να γίνουν κατάλληλες ενέργειες ώστε τα καλώδια να αλλάξουν θέση (Σχετική παράγραφος 3.10.2.1).