Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
3.4.1. Μεταφορά ποσοτήτων πετρελαιοειδών από ή προς πλοία
(α) Γενικά:
Σχετικές οι υποδείξεις του Διεθνούς Οδηγού Ασφάλειας Δεξαμενόπλοιων και Αγκυροβολίων (IOTTSG) με ιδιαίτερη προσοχή στα Κεφάλαια iii, IV, V και ΧΙΙ του οδηγού τούτου.
(β) Προσωπικό:
(i) Καθ' όλη τη διάρκεια φόρτωσης ή εκφόρτωσης ένα ειδικευμένο άτομο πρέπει να βρίσκεται σε υπηρεσία στην εγκατάσταση και άλλο ένα στο παράκτιο άκρο της σύνδεσης του πλοίου με την ακτή, ενώ πάνω στο πλοίο πρέπει να βρίσκεται ένας υπεύθυνος αξιωματικός του πλοίου και να παρακολουθεί και ένα μέλος του πληρώματος να επιβλέπει στο κατάστρωμα.
(ii) Πρέπει να γίνονται συχνά έλεγχοι των συνδέσεων του πλοίου με την ακτή όπως επίσης και στους μετρητές πίεσης (μανόμετρα).
(iii) Όλο το προσωπικό του πλοίου που χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ξηράς για μαγειρική, ανάπαυση ή αναψυχή πρέπει να ενημερώνεται για τους κανονισμούς της εγκατάστασης όσον αφορά το κάπνισμα ή τη χρήση γυμνού φωτισμού.
(γ) Κανονισμοί:
(i) Όλοι οι κανονισμοί των Αρχών του λιμένος και της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας της εταιρείας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και ο διευθυντής της εγκατάστασης ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του πρέπει να έχει το δικαίωμα κάθε στιγμή να επιβιβάζεται στα πλοία για να εξακριβώνει ότι οι κανονισμοί και όροι αυτοί δεν παραβιάζονται και εάν παραβιάζονται να σταματά τη φόρτωση ή εκφόρτωση του προϊόντος αμέσως.
(ii) Μια περίληψη των σχετικών κανονισμών του λιμένα και της εγκατάστασης πρέπει να δίνεται στον κυβερνήτη του σκάφους κατά την άφιξη και πρέπει να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πυρκαγιάς.
(iii) Κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης ή φόρτωσης πλοίου πρέπει να αναρτηθεί μια προειδοποιητική πινακίδα που να αναφέρει:
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΥΜΝΑ ΦΩΤΑ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
(δ) Επικοινωνίες: (Σχετικό IOTTSG Κεφάλαια iii και ΧΙΙ).
Πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα σε όλο το προσωπικό που ασχολείται με τις εργασίες για να εξασφαλίζεται ότι οι εργασίες εκτελούνται με ασφαλή τρόπο και ότι μπορεί να ληφθεί άμεση δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
(ε) Προφυλάξεις για την Αγκυροβόληση: (Σχετικό IOTTSG παράγραφος 3.4).
• | Αγκυροβόλιο πάνω σε Σημαντήρα. |
(ζ) Διαδικασία για παραλαβή ή παράδοση φορτίων χύμα:
(i) Ο διευθυντής μιας εγκατάστασης ή ο αντιπρόσωπος του πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει με τον υπεύθυνο αξιωματικό του πλοίου για τη σειρά των εργασιών, τη μέγιστη ροή άντλησης και πίεσης κάθε προϊόντος και ένα σύστημα σήμανσης για τον έλεγχο φόρτωσης ή εκφόρτωσης συμπεριλαμβανομένης της διακοπής σε έκτακτη ανάγκη. Πριν αρχίσει η διακίνηση του φορτίου πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όλο το προσωπικό είναι ενήμερο των συμφωνημένων διαδικασιών, των ελέγχων και των κανόνων ασφαλείας. Γιαυτό το λόγο συνιστάται να χρησιμοποιηθεί ένας πρότυπος Κατάλογος Ελέγχου Ασφαλείας Πλοίων / Ακτής και τύπος επιστολής προς στους Κυβερνήτες των Πλοίων. (Σχετική με την παράγραφο 4.4.7.2 του IOTTSG).
(ii) Ο αντιπρόσωπος της εγκατάστασης πρέπει να διαπιστώσει ότι οι παραλαμβάνουσες δεξαμενές έχουν αρκετό κενό χώρο και ότι είναι κατάλληλες να παραλάβουν φορτίο. Αναγνώσεις μετρήσεων με ράβδους, εμβάπτιση, διακένων και ενδείξεις μετρητών τόσο των δεξαμενών του πλοίου, όσο και της ακτής πρέπει να λαμβάνονται πριν από την έναρξη των εργασιών. Οι δεξαμενές του πλοίου και της ακτής πρέπει επίσης να ελέγχονται σε κανονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των εργασιών για περίπτωση εκροής ή ανάμιξης του προϊόντος ή κινδύνου υπερχείλισης της δεξαμενής. (Σχετική επίσης παράγραφος 3.4.5 (γ)).
Κατά την προκαταρκτική μέτρηση μπορούν να καταγραφούν οι θερμοκρασίες, να ληφθούν δείγματα και να γίνουν έλεγχοι για παρουσία νερού.
(iii) Πριν από και κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης των πλοίων που μεταφέρουν πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι και άλλες κατηγορίες πετρελαιοειδών πρέπει να ελέγχονται τα σημεία ανάφλεξης των προϊόντων για να εξασφαλίζεται ότι δεν έχει συμβεί ανάμιξη προϊόντων.
(iv) Όταν φορτώνεται ένα πλοίο πρέπει να γίνονται όπου είναι αναγκαίο έλεγχοι των σημείων ανάφλεξης πριν από και κατά τη διάρκεια της φόρτωσης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν έχει συμβεί ανάμιξη προϊόντων.
(η) Παρεμπόδιση έκχυσης σε υδρορροές:
Τα πλοία πρέπει να είναι αγκυροβολημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι συνδέσεις εκφόρτωσης και φόρτωσης του πλοίου να βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στις συνδέσεις των σωληνώσεων της ακτής.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εκφόρτωσης ή φόρτωσης του φορτίου πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθεί καταπόνηση ή ζημιά των εύκαμπτων συνδέσεων του πλοίου με την ακτή (σχετική παράγραφος 3.4.1 (κ)). Ίσως να χρειαστεί μια προσαρμογή των εύκαμπτων συνδέσεων κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης ή φόρτωσης για να αντισταθμισθεί η κίνηση του πλοίου.
Προ της διακοπής της σύνδεσης του πλοίου με την ακτή οι εύκαμπτες συνδέσεις πρέπει όσο το δυνατό περισσότερο να απαλλαγούν από το προϊόν και κατά το χρόνο της αποσύνδεσης το προϊόν που έχει απομείνει πρέπει να συγκεντρωθεί και να μην επιτραπεί να διαφύγει μέσα σε ρεύματα νερού.
Πρέπει να εφαρμόζονται τυφλές φλάντζες στα ανοικτά άκρα των παρακτίων σωληνώσεων.
(θ) Έρμα, απαερίωση και καθαρισμός των δεξαμενών των πλοίων, όταν βρίσκονται αγκυροβολημένα σε προβλήτα ή αποβάθρα:
(i) Οι εργασίες ερματισμού εντός δεξαμενών κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης των φορτίων του πλοίου πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συμφωνίας με τη διεύθυνση της εγκατάστασης ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του.
(ii) Η απομάκρυνση υδατίνου έρματος ενώ το πλοίο βρίσκεται στην εγκατάσταση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάλογες υποδείξεις (π.χ. του IOTTSG). (Σχετική παράγραφος 5.7.5).
(iii) Απαερίωση ή καθαρισμός δεξαμενής κατά τη διάρκεια αγκυροβολίας σε προβλήτα ή αποβάθρα με σκοπό τη φόρτωση διαφορετικού προϊόντος σε δεξαμενές του πλοίου ή τη φόρτωση καθαρού έρματος ή για επισκευές, μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του πλοίου και της διεύθυνσης της εγκατάστασης.
Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να γίνουν όλοι οι έλεγχοι και να ληφθούν οι προφυλάξεις που απαιτούνται σαν να πρόκειται για κατηγορία πετρελαιοειδούς Ι. (Σχετική IOTTSG Κεφάλαιο ΙV).
(ι) Σωληνώσεις:
(i) Οι σωληνώσεις στα αγκυροβόλια εκφόρτωσης και φόρτωσης πρέπει να σημαίνονται ευκρινώς ώστε να αναγνωρίζεται το προϊόν για το οποίο χρησιμοποιούνται.
(ii) Πριν από την έναρξη των εργασιών οι σωληνώσεις πρέπει να ελέγχονται για να εξασφαλίζεται ότι:
Οι βαλβίδες εργάζονται καλώς.
Οι βαλβίδες που δεν θα χρησιμοποιηθούν έχουν κλεισθεί ασφαλώς.
Οι προσωρινές ή μόνιμες τυφλές φλάντζες στις σωληνώσεις είναι επαρκώς στερεωμένες και αρκετά στερεές για να αντέξουν στην πίεση που μπορεί να υποστούν κατά την άντληση.
(iii) Όταν μια γραμμή σωλήνωσης που χρησιμοποιείται και για εκφόρτωση και για φόρτωση, χρησιμοποιείται για τη φόρτωση και οι βαλβίδες ελέγχου στα άκρο του σωλήνα που καταλήγει στην προβλήτα ή αποβάθρα πρέπει να ανοιχθούν, ο σωλήνας και οι εύκαμπτες συνδέσεις του πλοίου στην ακτή πρέπει να ελέγχονται συνεχώς κατά τη διάρκεια των εργασιών φόρτωσης.
(iv) Ο χειριστής που είναι υπεύθυνος για τις εύκαμπτες συνδέσεις του πλοίου, της ακτής και τον εξοπλισμό εκφόρτωσης πρέπει συνεχώς να ελέγχει του μετρητές πίεσης. (Σχετική παράγραφος 3.3.5 (γ) (v)). Και στην περίπτωση υπερβολικής ανόδου της πίεσης να φροντίσει να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες άντλησης, έως ότου εξαλειφθεί η αιτία. Αυτοί οι μετρητές πίεσης πρέπει περιοδικά να ελέγχονται και να βαθμονομούνται από την αρχή.
(v) Οι σωληνώσεις πρέπει να επιθεωρούνται σε όλο το μήκος τους σε τακτά διαστήματα.
(κ) Εύκαμπτες συνδέσεις πλοίου με την ακτή: Σχετικά IOTTSG παράγραφοι 7.3 και 7.4.
(i) Εάν η σύνδεση του πλοίου με την ακτή γίνεται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα πρέπει αυτός να έχει αρκετό μήκος για να επιτρέπει ελεύθερη κίνηση σε όλες τις καταστάσεις παλίρροιας και για όλα τα εκτοπίσματα του πλοίου.
Τα μεγάλα μήκη του σωλήνα πρέπει να υποβαστάζονται επαρκώς, ώστε να αποφεύγονται υπερβολικές κάμψεις, καταπονήσεις και τριβές. (Σχετική παράγραφος 3.3.5 (γ) (ii)).
(ii) Πρέπει να γίνεται επιθεώρηση κατά μήκος του εύκαμπτου σωλήνα για τη γενική του κατάσταση προτού χρησιμοποιηθεί. Οι σωλήνες πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση χωρίς σοβαρά ελαττώματα της ενίσχυσης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες που έχουν πιθανότητα να εξασκήσουν πίεση περισσότερη από όση είναι η πίεση κατασκευής. Πρέπει να μεταφέρονται με κατάλληλα μέσα και να μη ρυμουλκούνται να κυλίονται ή να τραβιούνται.
Πρέπει να φυλάσσονται καλά όταν δεν χρησιμοποιούνται ώστε να αποφεύγεται πιθανή βλάβη ή φθορά τους.
(iii) Οι εύκαμπτοι σωλήνες πρέπει να δοκιμάζονται σε υδροστατική πίεση κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η περίοδος ανάμεσα στους ελέγχους όπως και η πίεση δοκιμής θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα της χρήσης και τις τοπικές συνθήκες λειτουργίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες.
Πρέπει να τηρείται μια κατάσταση που να καταγράφονται οι δοκιμές αυτές μαζί με τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης κάθε εύκαμπτου σωλήνα. Οι εύκαμπτοι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι και που έχουν μια ενσωματωμένη ηλεκτρική γεφύρωση πρέπει να ελέγχονται κατά κανονικά διαστήματα για ηλεκτρική συνέχεια.
(iv) Ο μηχανισμός χειρισμού των εύκαμπτων σωλήνων πρέπει να ελέγχεται περιοδικά όπως απαιτείται από τους τοπικούς ή εθνικούς κανονισμούς, αλλά η περίοδος μεταξύ των δοκιμών δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες.
(v) Εάν η σύνδεση του πλοίου με την ακτή γίνεται μέσω μεταλλικών εισελκόμενων αρθρωτών βραχιόνων, πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπόκεινται σε μετακίνηση ή θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια μεγάλων ταχυτήτων ανέμου που υπερβαίνουν τα όρια για τα οποία είναι σχεδιασμένοι και ότι δεν θα υποστούν απρόβλεπτη ένταση στο σημείο σύνδεσης με το πλοίο σε όλες τις καταστάσεις παλίρροιας και στα διάφορα εκτοπίσματα του πλοίου.
(vi) Οι μεταλλικοί βραχίονες πρέπει να ελέγχονται περιοδικά, όπως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή και τα χρονικά διαλείμματα των ελέγχων θα εξαρτώνται από τη συχνότητα χρήσης και τις τοπικές συνθήκες εργασίας.
(λ) Αγκυροβόλια ναυδέτων και υποβρύχιες σωληνώσεις: Σχετική IOTTSG παράγραφος 3.5.
(i) Τα ναύδετα οι σωληνώσεις ναυδέτων, οι εύκαμπτοι σωλήνες και οι υποβρύχιες σωληνώσεις πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά από δυνατή, όπου χρειάζεται και πρέπει να κρατείται μητρώο γι' αυτό τον έλεγχο και την συντήρηση.
(ii) Όλες οι υποβρύχιες εύκαμπτες σωληνώσεις πρέπει να ανελκύονται στην επιφάνεια εάν ένα τμήμα σωλήνα παρουσιάζει ενδείξεις φθοράς ή ζημιάς, ή εάν παρουσιαστεί στο σωλήνα τσάκισμα. (Σχετική IOTTSG παράγραφος 7.3.1.5)
(μ) Προστασία κατά φορτίων στατικού ηλεκτρισμού, κεραυνού και ηλεκτρικών ρευμάτων: (Σχετική παράγραφος 3.10.1 και IOTTSG Κεφάλαιο Χ).
(i) Οι συνδεδεμένοι εύκαμπτοι σωλήνες πρέπει να ελέγχονται για ηλεκτρική συνέχεια προτού τεθούν για πρώτη φορά σε λειτουργία και μετέπειτα περιοδικά κατά διαστήματα. (Σχετική παράγραφος 3.4.1 (κ) (iii)).
(ii) Εκφόρτωση ή φόρτωση πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας με ηλεκτρικές εκκενώσεις.
(iii) Προς αποφυγή δημιουργίας φορτίων στατικού ηλεκτρισμού όταν αντλούνται πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ ή ΙΙΙ που θεωρούνται στατικοί συσσωρευτές υπό συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν εύφλεκτη ατμόσφαιρα στο διάκενο χώρο της δεξαμενής από αναθυμίαση ή δημιουργία ομίχλης (σχετική παράγραφος 1.1.2 και 1.2.4) πρέπει να ακολουθούνται οι υποδείξεις της παραγράφου 3.4.5 (η).
(iv) Η χρησιμοποίηση αέρα ή νερού για καθαρισμό των σωληνώσεων και των εύκαμπτων σωλήνων από πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ δεν συνιστάται και πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο επειδή η παρουσία του αέρα ή του νερού αυξάνει τη δημιουργία φορτίων στατικού ηλεκτρισμού και την εσωτερική διάβρωση (σχετική παράγραφος 3.4.7 (δ)).
Εάν είναι αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια των εργασιών να αντληθούν τέτοια μίγματα προϊόντος με αέρα ή νερό, τότε η ταχύτητα ροής πρέπει να περιορισθεί κάτω από ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο έως ότου όλη η σωλήνωση έχει απαλλαγεί από αέρα ή νερό.
(v) Έκχυση ή Διαρροή:
(i) Στην περίπτωση έκχυσης ή διαρροής, πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εργασίες εκφόρτωσης ή φόρτωσης και να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι βαλβίδες που είχαν ανοιχθεί. Οι εργασίες δεν πρέπει να ξαναρχίσουν μέχρι να δοθεί σχετική άδεια για να ξαναρχίσουν που θα προκύψει από τη συνεννόηση μεταξύ του υπεύθυνου ατόμου σε υπηρεσία στην εγκατάσταση και του υπεύθυνου αξιωματικού του πλοίου.
(ii) Εάν διαφύγει πετρελαιοειδές μέσα σε νερό σε εκβολές ποταμών σε μεγάλους ποταμούς ή λίμνες, τότε το πετρελαιοειδές μπορεί πολλές φορές να περισυλλεγεί από ειδικά σχεδιασμένα πλωτά φράγματα.
3.4.2. Παραλαβή και παράδοση συσκευασμένων φορτίων Πετρελαίου προς ή από πλοία.
Οι υποδείξεις του Διεθνούς Οδηγού Ασφάλειας Δεξαμενών Πλοίων και Αγκυροβολίων (IOTTSG) Κεφάλαιο ΙΧ, συνιστάται να ακολουθούνται στις εργασίες διακινήσεως συσκευασμένων προϊόντων πετρελαιοειδών προς ή από πλοία.
3.4.3 Φόρτωση και εκφόρτωση σιδηροδρομικών βυτιοφόρων βαγονιών
(α) Γενικά:
(i) Η είσοδος σιδηροδρομικών βαγονιών στην παρακαμπτήρια γραμμή πρέπει να ελέγχεται από υπεύθυνο άτομο.
Πρέπει να λαμβάνονται μερικές θετικές προφυλάξεις π.χ. μια μπαριέρα ή μαντάλωμα των σημείων σε θέση εκτός ώστε να εμποδίζονται οι σιδηροδρομικές μηχανές, αλλά τραίνα ή αμαξοστοιχίες να εισέλθουν στη γραμμή όπου γίνεται η φόρτωση η εκφόρτωση: (Σχετικά επίσης παράγραφοι 3.3.4 (γ) (vi) και 3.4.9.1 (α) και (β)).
(ii) Οι σιδηροδρομικές μηχανές πρέπει να σταματούν σε κατάλληλη απόσταση από οιοδήποτε σημείο όπου αποθηκεύεται ή διακινείται πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2), όπως υποδεικνύεται στην παράγραφο 3.4.9.1 (α) σύμφωνα με την κατηγορία της μηχανής. Άλλες αμαξοστοιχίες οι οποίες φέρουν εστία ανάφλεξης πρέπει να σταματούν στην κατάλληλη απόσταση ασφάλειας που υποδεικνύεται στην παράγραφο 3.4.9.1 (β).
(iii) Όταν οι εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να αναρτώνται προειδοποιητικές κόκκινες σημαίες ή άλλα συστήματα και στα δύο άκρα του τραίνου, εκτός από το τερματικό σταμάτημα με τον απορροφητήρα κρούσεων. Επιπλέον πρέπει να αναρτηθεί μια καταφανής πινακίδα με τα εξής:
Σιδηροδρομικό βυτιοφόρο συνδεδεμένο όχημα.
Αντί των κόκκινων σημαιών που χρησιμοποιούνται την ημέρα πρέπει κατά τη διάρκεια της νύκτας ή σε συνθήκες ομίχλης, να χρησιμοποιούνται κόκκινα φώτα ασφαλείας. (Σχετική επίσης παράγραφος 3.3.4 (γ) (vi)).
(iv) Η τοποθέτηση των βυτιοφόρων βαγονιών πρέπει να ολοκληρωθεί, η ατμομηχανή να απομακρυνθεί και τα βυτιοφόρα βαγόνια να ασφαλισθούν από πιθανή κίνηση, προτού να αρχίσουν οι εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης.
(v) Όταν τα βυτιοφόρα βαγόνια γεμίζονται από την κορυφή με πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ ή όταν γίνεται αλλαγή φορτίου (σχετικά παράγραφοι 1.2.4 και 1.2.5) ο σωλήνας εκροής πρέπει να χαμηλωθεί μέχρι τον πυθμένα της δεξαμενής του βυτίου πριν αρχίσει η φόρτωση.
Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η φόρτωση με παφλασμό (πιτσίλισμα) (παράγραφοι 3.3.4 (α) (ii), 3.3.4 (ε) (ii), 3.4.3 (β) (iii) και 3.4.3 (γ) (vi)).
(β) Διαδικασίες:
(i) Προ της εκφόρτωσης πρέπει να ληφθούν με τον πρέποντα τρόπο τα διάκενα, οι θερμοκρασίες να ελεγχθεί η ύπαρξη νερού και να παρθούν δείγματα.
Οι παραλαμβάνουσες δεξαμενές πρέπει να ελέγχονται για το είδος του προϊόντος και να επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να παραληφθεί το φορτίο.
(ii) Τα βυτιοφόρα βαγόνια που πρόκειται να φορτωθούν πρέπει προηγούμενα να ελεγχθούν για εσωτερική καθαριότητα, για καταλληλότητα να φορτωθούν, για το είδος του προϊόντος της προηγούμενης φόρτωσης και επίσης να είναι βέβαιο ότι το όχημα είναι κενό ή εάν δεν είναι να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του προϊόντος που περιέχει.
(iii) Όταν τα σιδηροδρομικά βαγόνια χρειάζεται να γεμιστούν με διαφορετικό είδος προϊόντος από αυτό που μετέφεραν προηγούμενα πρέπει να αποστραγγιστούν τελείως από το προηγούμενο προϊόν.
Όταν φορτώνονται προϊόντα τα οποία δημιουργούν εύφλεκτη ατμόσφαιρα στο διάκενο χώρο της δεξαμενής, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής φορτίου (Σχετικά παράγραφοι 1.1.2, 1.2.4 και 1.2.5) η φόρτωση πρέπει να γίνεται με μειωμένη ταχύτητα έως ότου το άκρο του σωλήνα της πλήρωσης να καλυφθεί. Στη συνέχεια ο ρυθμός φόρτωσης μπορεί να αυξηθεί.
Με αυτές τις συνθήκες τονίζεται ότι ο σωλήνας της πλήρωσης πρέπει να φθάνει στον πυθμένα της δεξαμενής. (Σχετική παράγραφος 3.4.3 (α) (v)).
(iv) Όταν τα σιδηροδρομικά οχήματα γεμίζονται από την κορυφή τόσο η βαλβίδα εξαγωγής του βαγονιού όσο και η ποδοβαλβίδα πρέπει να κλεισθούν πριν την έναρξη της φόρτωσης. Τα σιδηροδρομικά βαγόνια που γεμίζονται από τον πυθμένα μέσω της ίδιας σύνδεσης που χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση. (Σχετική παράγραφος 3.3.4 (α) (i)), πρέπει να έχουν ποδοβαλβίδα κλεισμένη μετά τη φόρτωση, τον ενδιάμεσο σωλήνα σύνδεσης αποστραγγισμένο και τη βαλβίδα εξαγωγής κλειστή.
(v) Προ της αναχώρησης των σιδηροδρομικών οχημάτων πρέπει να ελέγχονται τα διάκενα των δεξαμενών για να διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υπερφορτωθεί, έπειτα πρέπει να ασφαλισθούν στερεά τα πώματα των ανθρωποθυρίδων και όλες οι άλλες έξοδοι και να τοποθετηθούν οι κατάλληλες επιγραφές αποστολής - προορισμός στο όχημα.
(γ) Προφυλάξεις ασφαλείας:
(i) Ανοικτά δοχεία με πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) δεν πρέπει να επιτρέπεται να παραμένουν στην περιοχή της φόρτωσης ή της εκφόρτωσης.
(ii) Για το άνοιγμα ή το σφίξιμο των καλυμμάτων των στομίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξύλινα ή με ελαστική κεφαλή σφυριά που πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να μη πέφτουν με ορμή πάνω στο θόλο του βυτιοφόρου του σιδηροδρομικού οχήματος.
(iii) Στην περίπτωση έκχυσης ή διαρροής, πρέπει να σταματούν αμέσως όλες οι εργασίες φόρτωσης ή εκφόρτωσης και όλες οι ποδοβαλβίδες σε περίπτωση που είναι ανοικτές για εκφόρτωση ή φόρτωση από τον πυθμένα, πρέπει να κλείσουν. Οι εργασίες δεν πρέπει να ξαναρχίσουν εκτός να δοθεί άδεια για την επανάληψη των εργασιών από τον υπεύθυνο προϊστάμενο.
(iv) Δεν πρέπει να επιτρέπεται καμία σημαντική εργασία επισκευής των σιδηροδρομικών οχημάτων, όσο βρίσκονται στην παρακαμπτήριο γραμμή φόρτωσης ή εκφόρτωσης.
(v) Οι βραχίονες φόρτωσης και εκφόρτωσης, οι εύκαμπτοι σωλήνες και οι συνδέσεις πρέπει να φέρουν ευκρινή αναγνωριστικά στοιχεία είτε με έγχρωμη κωδικοποίηση είτε με πινακίδες που να δείχνουν τον τύπο του προϊόντος για τον οποίο χρησιμοποιούνται.
(vi) Οι βραχίονες φόρτωσης και εκφόρτωσης ή οι εύκαμπτοι σωλήνες πρέπει να φυλάσσονται επιμελώς μετά τη χρήση τους.
(vii) Εάν συμβεί πυρκαγιά κατά τη διάρκεια φόρτωσης ή εκφόρτωσης όλες οι εργασίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η παροχή προϊόντων στα γεμιστήρια πρέπει να διακοπεί. (Σχετική παράγραφος 3.3.4 (ζ)).
Εάν είναι δυνατό τα σιδηροδρομικά οχήματα του δεν έχουν προσβληθεί από πυρκαγιά να μεταφερθούν εκτός της περιοχής κινδύνου. Η διαδικασία που προβλέπεται από την ίδια την εγκατάσταση να ακολουθηθεί και που αφορά την καταπολέμηση της πυρκαγιάς πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως. (Σχετική παράγραφος 3.5.21).
(δ) Γείωση και γεφύρωση:
(i) Η ηλεκτρική συνέχεια και η γείωση είναι πάντοτε απαραίτητη κατά τη διακίνηση πετρελαιοειδών κατηγορίας Ι ή ΙΙ και III και είναι επίσης απαραίτητη κατά την αλλαγή φορτίου. (Σχετική παράγραφος 1.2.4 και 1.2.5).
(ii) Τα μηχανήματα φόρτωσης και εκφόρτωσης σιδηροδρομικών οχημάτων πρέπει να έχουν ηλεκτρική συνέχεια και γείωση σύμφωνα με τις παραγράφους 3.3.4 (i) και 3.10.1.
Με αυτές τις συνθήκες η γείωση των σιδηροδρομικών οχημάτων επιτυγχάνεται με την επαφή των τροχών των σιδηροδρομικών οχημάτων με τις σιδηροτροχιές και μια ξεχωριστή εύκαμπτη γεφύρωση δεν είναι απαραίτητη.
(ε) Ασφάλεια του προσωπικού:
(i) Κανένα άτομο δεν πρέπει να στέκεται πάνω στον απορροφητήρα κρούσης μιας μηχανής ή σιδηροδρομικού οχήματος όταν κινείται.
(ii) Κανένα άτομο δεν πρέπει να περνά τις σιδηροτροχιές έρποντας ή ανάμεσα ή κάτω από τα σιδηροδρομικά οχήματα.
(iii) Κανένα άτομο δεν πρέπει να αναρριχάται στην κορυφή ενός σιδηροδρομικού οχήματος το οποίο βρίσκεται κάτω από ηλεκτροφόρα καλώδια.
(iv) Πρέπει να χρησιμοποιείται ένας αναγνωρισμένος κώδικας σημάτων κατά τις κινήσεις των σιδηροδρόμων.
Πρέπει να έχουν ευκρινή χαρακτήρα και να είναι κατανοητά από το προσωπικό της εγκατάστασης και τους υπαλλήλους των σιδηροδρομικών αρχών.
(ζ) Φλογοθερμαινόμενα σιδηροδρομικά οχήματα:
Οι καυστήρες φλογοθερμαινόμενων σιδηροδρομικών οχημάτων δεν πρέπει να ανάβονται ή να χρησιμοποιούνται σε απόσταση μικρότερη των 15 m από την περιοχή που φορτώνεται ή εκφορτώνεται πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2).
Προ της εκφόρτωσης φλογοθερμαινόμενων σιδηροδρομικών οχημάτων η φλόγα πρέπει να σβήνεται.
3.4.4. Φόρτωση και εκφόρτωση βυτιοφόρων οχημάτων
(α) Γενικά:
(i) Σε περίπτωση που οι θέσεις φόρτωσης ενός σταθμού είναι κατειλημμένες ένα όχημα που πλησιάζει δεν πρέπει να έλθει πιο κοντά από 6 μέτρα από τη θέση της φόρτωσης και πρέπει να σταματήσει τον κινητήρα του.
Αυτή η απόσταση μπορεί να ελεγχθεί με μια προειδοποιητική γραμμή πάνω στο έδαφος.
Τα φορτωμένα οχήματα οφείλουν να σταθμεύουν επίσης αρκετά μακρυά από το σημείο φόρτωσης.
(ii) Καθ' όλο το χρόνο που γίνεται η φόρτωση ή εκφόρτωση τα οχήματα δεν πρέπει να μένουν αφύλακτα, σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να έχουν τροχοπεδηθεί σταθερά.
(iii) Κατά τη διάρκεια φόρτωσης πετρελαιοειδούς κατηγορίας Ι ή ΙΙ ή iii, το όχημα που φορτώνεται πρέπει να έχει σβήσει τον κινητήρα και δεν πρέπει να τον επαναθέσει σε λειτουργία εκτός εάν έχουν τεθεί όλα τα πώματα, βαλβίδες και καλύμματα του οχήματος και έχουν κλεισθεί ασφαλώς.
Ο ηλεκτρικός διακόπτης απομόνωσης της μπαταρίας πρέπει να έχει κλεισθεί και να παραμείνει κλειστός καθ' όλη τη διάρκεια της φόρτωσης.
(iv) Οι γεφυρώσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με την παράγραφο 3.4.4 (δ) (ii).
(v) Όταν τα οχήματα φορτώνονται από την κορυφή με πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ ή όταν γίνεται αλλαγή φορτίου (σχετικά παράγραφοι 1.2.4 και 1.2.5) ο σωλήνας εκροής του βραχίονα της φόρτωσης πρέπει να χαμηλώνεται μέχρι τον πυθμένα του διαμερίσματος της δεξαμενής πριν από την έναρξη της φόρτωσης. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η φόρτωση με παφλασμό (πιτσίλισμα). (Σχετικά παράγραφοι 3.3.4 (α) (ii), 3.3.4 (ε) (ii), 3.4.4 (β) (i) και 3.4.4 (γ) (iv)).
(vi) Οι ράβδοι ογκομετρήσεων των οχημάτων πρέπει να φυλάσσονται ασφαλώς μετά τη χρήση τους.
(β) Διαδικασίες:
(i) Όταν τα βυτιοφόρα οχήματα πρέπει να φορτωθούν με άλλο είδος προϊόντος από αυτό που είχαν προηγούμενα, η δεξαμενή ή το διαμέρισμα της δεξαμενής, πρέπει να αποστραγγιστεί εντελώς από το προηγούμενο προϊόν. Όταν φορτώνονται προϊόντα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εύφλεκτη ατμόσφαιρα στο διάκενο της δεξαμενής συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής φορτίου (σχετικά παράγραφοι 1.1.2, 1.2.4 και 1.2.5), η φόρτωση πρέπει να γίνει με μειωμένη ταχύτητα έως ότου το άκρο του σωλήνα της πλήρωσης καλυφθεί. Στη συνέχεια η ταχύτητα φόρτωσης μπορεί να αυξηθεί. Σε αυτές τις συνθήκες τονίζεται ότι ο σωλήνας της πλήρωσης πρέπει να φθάνει έως τον πυθμένα της δεξαμενής. (Σχετική παράγραφος 3.4.4 (α) (v)).
(ii) Όταν τα οχήματα φορτώνονται από την κορυφή, οι ποδοβαλβίδες πρέπει να κλείνονται προτού αρχίσει η φόρτωση. Τα μοναδικά ανοικτά στόμια πρέπει να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την πλήρωση.
Τα οχήματα που φορτώνονται από τον πυθμένα μέσω της ίδιας σύνδεσης που χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση. (Σχετική παράγραφος 3.3.4 (α) (i)), πρέπει να έχουν τις ποδοβαλβίδες κλειστές μετά τη φόρτωση.
(iii) Πριν από τη φόρτωση ενός βυτιοφόρου οχήματος, πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι το προβλεπόμενο προϊόν φορτώνεται στο κατάλληλο διαμέρισμα.
Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε το διαμέρισμα της δεξαμενής να μην υπερπληρωθεί.
Είναι σημαντικό να ελέγχεται πριν από τη φόρτωση ότι το διαμέρισμα είναι κενό ή ότι η ποσότητα και ο τύπος του προϊόντος που περιέχει έχουν ληφθεί υπόψη.
(iv) Σε περίπτωση που ένα διαμέρισμα δεξαμενής έχει υπερπληρωθεί ένα πλέον προϊόν πρέπει να αντληθεί σε κάποιο κινητό καροτσάκι ή άλλο κατάλληλο δοχείο.
Το προϊόν το οποίο έχει εξαχθεί πρέπει αμέσως να μεταφερθεί σε δεξαμενή περισυλλογής ή κλειστό δοχείο.
(v) Οι βραχίονες φόρτωσης πρέπει να απομακρύνονται ή οι εύκαμπτοι σωλήνες να αποσυνδέονται και να τοποθετούνται μακρυά από το όχημα, και όλες οι οπές της δεξαμενής πρέπει να κλείνονται και να στερεώνονται μετά το πέρας της φόρτωσης.
Εάν υπάρχουν κινητά σκαλοπάτια στην εξέδρα φόρτωσης πρέπει να επιστραφούν στην κατάλληλη θέση αναμονής.
Τα καλώδια γεφύρωσης να αποσυνδεθούν μετά το πέρας της διαδικασίας.
(vi) Όταν γίνεται εκφόρτωση των βυτιοφόρων οχημάτων οι παραλαμβάνουσες δεξαμενές πρέπει να ελέγχονται για το είδος του προϊόντος και να επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να δεχθεί το φορτίο.
(vii) Όταν εκφορτώνεται πετρελαιοειδές κατηγορίας iii με πεπιεσμένο αέρα το όχημα δεν πρέπει να κινείται και δεν πρέπει να γίνονται χειρισμοί στα πώματα της ανθρωποθυρίδας ή σε άλλα εξαρτήματα έως ότου εκτονωθεί όλη η πίεση.
Κάθε υπολειπόμενη ποσότητα του προϊόντος στην έξοδο του σωλήνα πρέπει να απομακρύνεται προτού εφαρμοσθεί πίεση αέρα. Ο αέρας για την εξαγωγή πρέπει να βρίσκεται στη μικρότερη πίεση που απαιτείται για την εργασία και δεν πρέπει να υπερβαίνει την πίεση ασφαλούς λειτουργίας της δεξαμενής του βυτιοφόρου. Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε η παραλαμβάνουσα δεξαμενή να εξαερίζεται κατάλληλα.
(γ) Προφυλάξεις Ασφαλείας:
(i) Τα ανοικτά δοχεία με πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) δεν πρέπει να επιτρέπεται να παραμένουν στην περιοχή φόρτωσης ή εκφόρτωσης.
(ii) Στην περιοχή έκχυσης ή διαρροής όλες οι εργασίες φόρτωσης στο αντίστοιχο σημείο φόρτωσης και σε όλες τις γειτονικές θέσεις φόρτωσης, πρέπει να διακοπούν αμέσως και όλες οι ποδοβαλβίδες πρέπει να κλεισθούν, εάν είναι ανοικτές για εκφόρτωση ή φόρτωση από τον πυθμένα.
Μόνο το απαραίτητο προσωπικό πρέπει να παραμείνει στην περιοχή φόρτωσης.
Η υπερχείλιση (έκχυση) πρέπει να καθαρισθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Στην περίπτωση έκχυσης πετρελαιοειδούς κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) κανένας κινητήρας οχήματος δεν πρέπει να λειτουργήσει έως ότου η έκχυση καθαρισθεί.
Η φόρτωση δεν πρέπει να ξαναρχίσει εάν η περιοχή δεν έχει χαρακτηρισθεί ασφαλής από τον υπεύθυνο προϊστάμενο.
(iii) Οι βραχίονες φόρτωσης και εκφόρτωσης, οι εύκαμπτοι σωλήνες και οι συνδέσεις πρέπει να φέρουν εμφανή διακριτικά είτε με έγχρωμη κωδικοποίηση είτε με πινακίδες που να δείχνουν το είδος του προϊόντος για το οποίο χρησιμοποιούνται.
(iv) Οι βραχίονες εκφόρτωσης ή οι εύκαμπτοι σωλήνες πρέπει να φυλάσσονται καλά μετά τη χρήση.
(v) Εάν συμβεί πυρκαγιά κατά τη διάρκεια φόρτωσης ή εκφόρτωσης όλες οι εργασίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και τα οχήματα που δεν έχουν προσβληθεί από την πυρκαγιά πρέπει να οδηγηθούν μακρυά.
Πρέπει να διακοπεί η παροχή προϊόντων προς τα γεμιστήρια (Σχετική παράγραφος 3.3.4 (ζ)).
Η διαδικασία που προβλέπεται για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ίδια την εγκατάσταση πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως. (Σχετική παράγραφος 3.5.21).
(δ) Γείωση και γεφύρωση:
(i) Η ηλεκτρική συνέχεια και η γείωση είναι πάντοτε απαραίτητη κατά τη διακίνηση πετρελαιοειδούς κατηγορίας Ι ή ΙΙ ή iii και είναι επίσης απαραίτητη κατά την αλλαγή φορτίου (Σχετική παράγραφοι 1.2.4 και 1.2.5).
(ii) Οι σταθμοί για τη φόρτωση και εκφόρτωση οχημάτων οδικής μεταφοράς πρέπει να έχουν ηλεκτρική συνέχεια και γείωση σύμφωνα με τις παραγράφους 3.3.4 (i) (ii) και 3.10.1.
Το όχημα πρέπει να γεφυρωθεί αποτελεσματικά με τα γειωμένα μηχανήματα φόρτωσης ή εκφόρτωσης προτού αρχίσουν οι εργασίες φόρτωσης ή εκφόρτωσης και η σύνδεση δεν πρέπει να διακοπεί προτού οι εργασίες ολοκληρωθούν και όλα τα πώματα, οι βαλβίδες και τα καλύμματα να έχουν κλεισθεί και στερεωθεί ασφαλώς.
Ξεχωριστά καλώδια γεφύρωσης δεν είναι απαραίτητα σε περίπτωση που οι εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης γίνονται με τη χρήση αγώγιμων ή ημιαγώγιμων εύκαμπτων σωλήνων με στεγανές συνδέσεις.
3.4.5 Εργασίες εναποθήκευσης σε δεξαμενές
(α) Γενικά:
(i) Πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι κανονικά εναποθηκεύονται σε δεξαμενές πλωτής οροφής (σχετική παράγραφος 3.3.1 (v)) ή δεξαμενές σταθερής οροφής εξοπλισμένες με βαλβίδες εξαεριώσεως (εξαεριστικά) πίεσης και κενού (παράγραφος 3.3.1 (ε) (iii)).
Αυτό ίσως να είναι επιθυμητό και για την αποθήκευση πετρελαιοειδούς κατηγορίας ΙΙ (2) σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος (Σχετική παράγραφος 1.1.2).
Πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ (i) και iii κανονικά εναποθηκεύονται σε δεξαμενές με ανοικτά στόμια εξαερίωσης (παράγραφος 3.3.1 (ε) (3)).
Πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι, μπορεί επίσης να εναποθηκευτούν σε δεξαμενές με εσωτερικά πλωτά διαφράγματα (παράγραφος 3.3.2 (η)). Οι βαρύτεροι τύποι πετρελαιοειδών από την κατηγορία iii μπορούν να αποθηκευθούν σε δεξαμενές με διατάξεις θέρμανσης, είτε εντός της δεξαμενής είτε εξωτερικά.
(ii) Εξυπακούεται ότι οι δεξαμενές θα έχουν εξαρτήματα σύμφωνα με την παράγραφο 3.3.1 (γ) ή ισοδύναμα αυτών.
(iii) Το προσωπικό που ασχολείται με τις εργασίες εναποθήκευσης σε δεξαμενές πρέπει να έχει επαρκώς ενημερωθεί και εξασκηθεί με τον τύπο των δεξαμενών για τις οποίες είναι υπεύθυνο, τις ογκομετρήσεις τους και τις χωρητικότητες ασφαλείας, τα εξαρτήματα και τις συνδέσεις τους.
(iv) Όλες οι βαλβίδες από τις οποίες μπορεί να αντληθεί προϊόν και όλες οι βαλβίδες εισόδου πρέπει να κλείνονται όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Για πρόσθετη ασφάλεια συνιστάται να σφραγίζονται στη θέση κλειστό, οι βαλβίδες από τις οποίες μπορεί να αντληθεί προϊόν καθώς και οι βαλβίδες εισόδου όταν η εγκατάσταση είναι κλειστή, ή όταν η δεξαμενή δεν χρησιμοποιείται. Όλες οι βαλβίδες πρέπει να τίθενται σε λειτουργία κατά συχνά διαστήματα για να εξασφαλίζεται ο εύκολος χειρισμός τους όταν χρειασθεί.
(β) Αναγνώριση Προϊόντος και Χωρητικότητα Δεξαμενών και Σωληνώσεων:
(i) Για την ασφαλή λειτουργία πρέπει να υπάρχει μια απλή και άμεσα κατανοητή μέθοδος αναγνώρισης του διακινούμενου προϊόντος στις δεξαμενές και στις σωληνώσεις όπως επίσης και γνώση των ποσοτήτων που θα διακινούνται.
(ii) Κάθε δεξαμενή πρέπει να φέρει ευκρινώς σημειωμένο τον αριθμό της.
(γ) Διαδικασίες:
(i) Πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλες μέθοδοι για την παραλαβή προϊόντος στις δεξαμενές της εγκατάστασης. Αυτές διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδο παραλαβής που χρησιμοποιείται από τις χερσαίες σωληνώσεις τη μεταφορά από θάλασσα της σιδηροδρομικής ή οδικής μεταφοράς τις ποσότητες και τα είδη των παραλαμβανόμενων προϊόντων, το ρυθμό παραλαβής τον αριθμό και τη χωρητικότητα των δεξαμενών οι οποίες διατίθενται για την παραλαβή και τη μέθοδο ελέγχου της λειτουργίας των βαλβίδων εισόδου των δεξαμενών. Οι διαδικασίες για αλλαγή δεξαμενής και του είδους προϊόντος, μαζί με την προσπάθεια αποφυγής υπερπλήρωσης της δεξαμενής, πρέπει να εξασφαλίζουν το διαχωρισμό ειδών των πετρελαιοειδών και να αποφεύγεται ο κίνδυνος ανάμιξης.
(ii) Πρέπει να υπάρχει ένα κατάλληλο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του προσωπικού που απασχολείται με τις εργασίες, ώστε οι διαδικασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3.4.5 (γ) (i) να ακολουθούνται και εκτελούνται σωστά και να μπορεί να ληφθούν άμεσα μέτρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
(δ) Ογκομέτρηση δεξαμενών και δειγματοληψίας:
(i) Πρέπει να σημειώνεται ευκρινώς το συγκριτικό βάθος αναφοράς (πλάκας μέτρησης) κοντά στα στόμια καταμέτρησης στη στέγη της δεξαμενής.
(ii) Τα στόμια καταμέτρησης για μετρήσεις με το χέρι στις δεξαμενές όπου εναποθηκεύεται πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει να ανοίγονται όσο το δυνατό σε αραιότερα χρονικά διαστήματα όταν γίνονται καταμετρήσεις για τον έλεγχο του αποθέματος και τον έλεγχο της πλήρωσης της δεξαμενής, όταν γεμίζεται ενώ ήταν άδεια.
(iii) Τα στόμια καταμέτρησης πρέπει να κλείονται καλά όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν η δεξαμενή φέρει περισσότερα από ένα στόμια καταμέτρησης, μόνο ένα πρέπει να ανοίγεται κάθε φορά.
(iv) Η μέτρηση με το χέρι δεν πρέπει να γίνεται όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες έχουν πιθανότητα να προκαλέσουν φορτία στατικού ηλεκτρισμού ή άλλο κίνδυνο για το προσωπικό που ασχολείται με τις εργασίες π.χ. μια ηλεκτρική εκκένωση, χαλάζι, αμμοθύελλα.
(v) Η καταμέτρηση με το χέρι ή η δειγματοληψία δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια των εργασιών πλήρωσης της δεξαμενής, ή για τα επόμενα 30 λεπτά που ακολουθούν το πέρας των εργασιών, για πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι που είναι στατικοί συσσωρευτές ή όταν πετρελαιοειδή κατηγορίας ΙΙ ή iii τύπου στατικού συσσωρευτή γεμίζεται σε δεξαμενή η οποία ίσως περιέχει αέρια σε αναλογία αναφλέξιμου μείγματος (σχετικά παράγραφοι 1.1.2 και 1.2.4) ή όταν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανάμειξη πετρελαιοειδούς κατηγορίας ΙΙ ή iii με πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι.
Εάν έχει προβλεφθεί αντιστατικό πρόσθετο στις κατάλληλες αναλογίες, αυτή η υπόδειξη δεν επιβάλλεται να τηρείται με σχολαστικότητα.
(vi) Το προσωπικό που ασχολείται με την ογκομέτρηση αφού ανέβει στην οροφή της δεξαμενής, πρέπει να περιμένει μερικά λεπτά και να ακολουθεί τη διαδικασία καταμέτρησης και δειγματοληψίας που αναφέρεται στην παράγραφο 3.6.5 (β).
Σε περίπτωση θύελλας με ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα δεν πρέπει το προσωπικό να ανεβαίνει στην οροφή της δεξαμενής.
Εάν κάποιο αντικείμενο πέσει τυχαία μέσα στη δεξαμενή αυτό πρέπει να αναφερθεί αμέσως.
(vii) Οι δεξαμενές με πλωτή οροφή πρέπει να ογκομετρούνται από ένα φρεάτιο καταμέτρησης το στόμιο του οποίου βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας προσπέλασης, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη καθόδου στην οροφή. (Σχετική παράγραφος 3.6.5 (γ)).
(viii) Κατά τη χρησιμοποίηση μετρητών στάθμης με πλωτήρα ελέγχεται ότι ο πλωτήρας επιπλέει στην επιφάνεια του πετρελαιοειδούς και ότι η ένδειξη που δίνει το όργανο είναι πραγματική. Μηχάνημα αυτόματης μέτρησης πρέπει να ελέγχεται περιοδικά με καταμετρήσεις με το χέρι.
(ε) Αποστράγγιση νερού από δεξαμενές:
(i) Τα στρώματα νερού στο πυθμένα των δεξαμενών κατά γενικό κανόνα προκαλούν εσωτερική διάβρωση του πυθμένα της δεξαμενής και των κατωτέρων τμημάτων του περιβλήματος.
Συνιστάται να μη διατηρούνται στρώματα νερού στον πυθμένα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών.
Η μόνη εξαίρεση σ' αυτό είναι όταν ο πυθμένας δεξαμενής παρουσιάζει ή υπάρχει υποψία για διαρροές οπότε μπορεί να εισαχθεί προσωρινά νερό για να εμποδίσει τη διαφυγή προϊόντος.
(ii) Το νερό είναι πιθανό να εισαχθεί στην δεξαμενή από πλοίο ή εάν οι σωληνώσεις έχουν καθαρισθεί με νερό, μια τακτική που δεν συνιστάται. Το νερό αυτό πρέπει να απομακρυνθεί όσο το δυνατό συντομότερα αφού κατακαθίσει το περιεχόμενο της δεξαμενής.
Κατά την αποστράγγιση του νερού από τις δεξαμενές πρέπει να υπάρχει συνεχώς ένας χειριστής που να επιβλέπει εκτός εάν υπάρχει διάταξη αυτόματης αποστράγγισης νερού.
Μετά το πέρας της αποστράγγισης η βαλβίδα νερού της δεξαμενής πρέπει να κλείσει και να σφραγισθεί και η σύνδεση αποστράγγισης νερού της δεξαμενής πρέπει να σφραγισθεί ή αλλιώς να ασφαλισθεί.
(iii) Το νερό που έχει αφαιρεθεί από τις δεξαμενές πρέπει να περάσει από ελαιοσυλλέκτη προτού διοχετευθεί στο εξωτερικό αποχετευτικό σύστημα.
(ζ) Δεξαμενή πλωτής οροφής:
(i) Οι οροφές των δεξαμενών πλωτής οροφής πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά για να εξακριβώνεται εάν επιπλέουν ελεύθερα και δεν σκαλώνουν.
Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο σε περιόδους βροχής ή σε παγετούς.
(ii) Όταν χρειάζεται, πρέπει να αποστραγγίζεται το νερό από την επιφάνεια των πλωτών οροφών. Οι βαλβίδες για την αποστράγγιση των οροφών πρέπει να κλείνονται όταν η εργασία τερματισθεί για να αποφευχθεί η διαφυγή προϊόντος σε περίπτωση βλάβης της εσωτερικής σωλήνωσης αποστράγγισης.
(iii) Υπάρχουν υποστηρίγματα που στηρίζουν την πλωτή οροφή όταν η δεξαμενή έχει εκκενωθεί με σκοπό τον καθαρισμό τη συντήρηση ή την επισκευή. Κατά τη διάρκεια κανονικών εργασιών αυτά τα υποστηρίγματα πρέπει να αναρτώνται στην υψηλότερη θέση και να εξασφαλίζεται η πλεύση της οροφής της δεξαμενής.
Η οροφή φέρει εξαεριστικά που επιτρέπουν τη διαφυγή των αερίων και του αέρα όταν η δεξαμενή είναι κενή ή όταν μια σχεδόν κενή δεξαμενή πρόκειται να πληρωθεί.
Σε καθημερινή εργασία πρέπει να αποφεύγεται το χαμήλωμα της οροφής πάνω στα υποστηρίγματα της, αλλά εάν αυτό είναι αναπόφευκτο η ταχύτητα πλήρωσης πρέπει να μειωθεί μέχρι η οροφή να επαναπλεύσει.
Η οροφή μιας δεξαμενής πλωτής οροφής δεν πρέπει να φθάνει σε ύψος τέτοιο που κάποιο τμήμα της να είναι υπεράνω της κορυφής του περιβλήματος της δεξαμενής.
(η) Εσωτερικά επιπλέοντα διαφράγματα:
Σε καθημερινή εργασία πρέπει να αποφεύγεται το χαμήλωμα των διαφραγμάτων πάνω στα υποστηρίγματά τους, αλλά εάν αυτό είναι αναπόφευκτο η ταχύτητα πλήρωσης πρέπει να μειωθεί μέχρι το διάφραγμα να επαναπλεύσει.
(θ) Προφυλάξεις για την αποφυγή φορτίου στατικού ηλεκτρισμού:
Για να αποφευχθεί η δημιουργία φορτίων στατικού ηλεκτρισμού κατά την πλήρωση δεξαμενής με πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ ή iii που είναι στατικοί συσσωρευτές υπό συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν εύφλεκτη ατμόσφαιρα στο διάκενο της δεξαμενής λόγω εξάτμισης ή δημιουργίας νέφους, (σχετικά παράγραφοι 1.1.2 και 1.2.4), η ταχύτητα εισροής μέχρι η είσοδος της δεξαμενής να καλυφθεί τελείως από το προϊόν και μέχρι η σωλήνωση να απελευθερωθεί από αέρα ή νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m/s.
Οι επόμενες ταχύτητες εισροής πρέπει να είναι μικρότερες από 10 m/s ώστε να εξασφαλίζουν ομαλή ροή μέσα στη δεξαμενή χωρίς να προκαλούν στροβίλισμα, διατάραξη της επιφάνειας του προϊόντος ή διατάραξη του ιζήματος του πυθμένα (παράγραφος 3.3.1 (δ) (ii)).
(ι) Αποστράγγιση των λεκανών ασφαλείας των δεξαμενών:
(i) Το νερό της βροχής και το νερό που αποστραγγίζεται από τις δεξαμενές και που συσσωρεύεται στη λεκάνη ασφαλείας της μπορεί να αποστραγγιστεί από τη λεκάνη με κανονική αποστράγγιση με τη βαρύτητα.
Σ' αυτή την περίπτωση η περιοχή μέσα στη λεκάνη πρέπει να απομονώνεται από οποιοδήποτε εξωτερικό αποχετευτικό σύστημα με μια βαλβίδα τοποθετημένη έξω από τη λεκάνη που θα μένει κλειστή εκτός εάν η περιοχή έχει αποστραγγιστεί από το νερό υπό ελεγχόμενες συνθήκες.
(ii) Άλλος εναλλακτικός τρόπος για να αποστραγγιστεί η λεκάνη είναι με μια χειροκίνητη αντλία ή ένα σιφώνιο που περνά από την κορυφή του τοίχου της λεκάνης και που πρέπει να τεθεί σε λειτουργία με μια μικρή χειροκίνητη αντλία.
(iii) Το νερό από τη λεκάνη ασφαλείας της δεξαμενής πρέπει να περάσει μέσω ενός ελαιοσυλλέκτη πετρελαιοειδούς προτού εξέλθει σε εξωτερικό σύστημα αποχέτευσης σε ρεύμα νερού.
Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εγκατάσταση μιας παρακαμπτήριας σωλήνωσης (By - Pass) με βαλβίδα γύρω από τον ελαιοσυλλέκτη που θα επιτρέπει ελεγχόμενη ροή μη μολυσμένου νερού σε εξαιρετικές συνθήκες καταιγίδας ή για την απελευθέρωση του πυροσβεστικού νερού.
3.4.6. Αντλίες.
(α) Επιθεώρηση και δοκιμή:
Κατά την αρχική της τοποθέτηση και μετά από κάποια σημαντική επισκευή, μια αντλία δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως ότου η ευθυγράμμιση της έχει ελεγχθεί και αν η αντλία λειτουργεί με ηλεκτρισμό, ο κινητήρας και το σύστημα ελέγχου στροφών του να έχουν δοκιμαστεί για ηλεκτρική συνέχεια, γείωση και αντίσταση μόνωσης.
Στη συνέχεια πρέπει να επιθεωρείται τακτικά ιδιαίτερα εάν λειτουργεί με θόρυβο, εάν δίνει σημάδια υπερθέρμανσης, εάν παρουσιάζει διαρροή από τους στυπιοθλίπτες.
Τα μέσα διακοπής της λειτουργίας της αντλίας σε έκτακτη ανάγκη πρέπει επίσης να ελέγχονται σε τακτά διαστήματα.
(β) Στυπιοθλίπτες αντλιών:
Οι στυπιοθλίπτες των αντλιών που παρουσιάζουν διαρροή μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Εκτός από την απώλεια του προϊόντος που λαμβάνει χώρα, η οποία μπορεί να είναι σημαντική, το εκχυθέν προϊόν μπορεί να προκαλέσει αιτία δημιουργίας επικινδύνων εξατμίσεων.
Εάν συμβεί διαρροή στην πλευρά αναρρόφησης της αντλίας, μπορεί να εισχωρήσει αέρας, και εάν τούτο συμβεί σε σωλήνα που μεταφέρει πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνα μίγματα αέρα και αναθυμιάσεων.
(γ) Λειτουργία αντλίας:
Αν και οι φυγόκεντρες αντλίες μπορούν να εκκινήσουν με κλειστή βαλβίδα διανομής ώστε να μειωθεί το ρεύμα εκκίνησης του κινητήρα και οι αντλίες θετικού εκτοπίσματος πρέπει να έχουν παρακαμπτήρια ανακουφιστική βαλβίδα (σχετική παράγραφος 3.3.3 (δ) (ii)), οι αντλίες δεν πρέπει να αφήνονται να λειτουργούν με κλειστή βαλβίδα διανομής.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή του προϊόντος και υπερθέρμανση της αντλίας και του προϊόντος.
3.4.7 Σωληνώσεις.
(α) Γενικά:
Η διακίνηση των προϊόντων με σωληνώσεις (είτε με χερσαίες είτε με σωληνώσεις από προβλήτα ή αποβάθρα) όπου απαιτεί ειδικές διαδικασίες και προϋποθέσεις πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η εγκατάσταση να μην επηρεάζεται δυσμενώς.
(β) Αναγνώριση προϊόντος:
(i) Πρέπει να εφαρμόζονται μέσα αναγνώρισης όπου χρειάζεται σε σωληνώσεις και βαλβίδες ώστε να υποδεικνύουν το προϊόν ή την εργασία για την οποία χρησιμοποιούνται.
Τα σημάδια αναγνώρισης των σωληνώσεων πρέπει κατά προτίμηση να είναι σύμφωνα με ένα κύριο σχεδιάγραμμα ροής των προϊόντων της εγκατάστασης.
Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναγνώριση κρισίμων σημείων σωληνώσεων πχ όλα τα σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης οδικών και σιδηροδρομικών σημείων φόρτωσης, εγκαταστάσεις ή θέσεις αντλιών, αποβάθρες και προβλήτες, σημεία χειρισμού ομάδων βαλβίδων.
(ii) Όταν ο εξοπλισμός της εγκατάστασης λειτουργεί με το προσωπικό της εταιρείας μόνο και υπάρχει ένα σύστημα σήμανσης, αυτός ο τρόπος αναγνώρισης είναι επαρκής.
Όταν οι εγκαταστάσεις λειτουργούν με προσωπικό διαφόρων εταιρειών ή φορέων τότε το προϊόν πρέπει να σημειώνεται πάνω στις σωληνώσεις με αναγραφή του τύπου του προϊόντος.
(γ) Σωληνώσεις πολλαπλών προϊόντων:
Οι σωληνώσεις πολλαπλών προϊόντων μπορούν να χωρισθούν σε κατηγορίες ως ακολούθως:
(i) Όπου ένα προϊόν ακολουθεί αμέσως ένα άλλο.
Η λειτουργία αυτού του τύπου των σωληνώσεων απαιτεί μια προγραμματισμένη σειρά εργασιών άντλησης βασισμένη στις ιδιότητες του προϊόντος και μια προσχεδιασμένη διαδικασία για την κίνηση του μετώπου ανάμιξης του προϊόντος.
Το μέτωπο ανάμιξης μπορεί να ελαττωθεί με σχετικά υψηλότερες ταχύτητες ροής στις σωληνώσεις ώστε η ροή να είναι στροβιλώδης και η εξάπλωση των μετώπων ανάμιξης να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Όταν είναι δυνατό το προϊόν που προέρχεται από την ανάμιξη πρέπει να απορροφάται ολοκληρωτικά μέσα στην παραλαμβάνουσα δεξαμενή είτε της προηγούμενης είτε της επόμενης ποσότητας ώστε να αποφεύγεται η έκχυση.
(ii) Σε περίπτωση που τα προϊόντα διαχωρίζονται με την παρεμβολή μέσα στη σωλήνωση μικρών κυλίνδρων (γουρουνάκια) ή σφαιρών μια προγραμματισμένη σειρά εργασιών άντλησης είναι επίσης απαραίτητη, αλλά η ανάμιξη μεταξύ του ενός προϊόντος και του άλλου είναι μικρότερη.
(iii) Σε περίπτωση που η σωλήνωση έχει καθαρισθεί τελείως από το προϊόν προτού ακολουθήσει το επόμενο προϊόν. (Σχετική είναι η παράγραφος 3.4.7 (δ)).
(δ) Καθαρισμός των σωληνώσεων:
Δεν συνιστάται καθαρισμός των σωληνώσεων για τις κανονικές εργασίες και πρέπει να διατηρείται ο σωλήνας απολύτως γεμάτος με προϊόν κατά το χρονικό διάστημα που δεν χρησιμοποιείται μεταξύ δύο διαδοχικών εργασιών.
Όταν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των σωληνώσεων προτείνονται τρεις μέθοδοι:
(i) Άντληση με τη χρησιμοποίηση μιας αντλίας πλοίου ή άλλης αντλίας μεταφοράς θα καθαρίσει τη σωλήνα μόνο εάν υπάρχει σταθερή και επαρκής κλίση προς την αντλία.
Οι σωλήνες που πρόκειται να καθαριστούν με αυτό τον τρόπο πρέπει να τοποθετηθούν με την κατάλληλη κλίση και να εξαερίζονται στο υψηλό τους σημείο.
(ii) Εάν γίνει πλύση με νερό η σύνδεση εισροής του νερού πρέπει να προστατεύεται από μια βαλβίδα ελέγχου.
Οι δεξαμενές που δέχονται το περιεχόμενο της σωλήνωσης που προέρχεται από την έκπλυση πρέπει να αφήνονται να κατακαθίσουν και μετά να αντληθεί το νερό χωρίς καθυστέρηση. (Σχετική παράγραφος 3.4.5 (ε)). Το νερό σε δεξαμενές και σωληνώσεις αποτελεί σοβαρό κίνδυνο διάβρωσης.
Νερό αλμυρό ή υφάλμυρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των σωληνώσεων.
Ένας ακόμη κίνδυνος είναι η δημιουργία φορτίων στατικού ηλεκτρισμού εξαιτίας της παρουσίας σταγονιδίων νερού μέσα στο προϊόν. Οι ταχύτητες στις σωληνώσεις πρέπει να περιορίζονται σε ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο όταν γίνεται άντληση προϊόντος, μετά από έκπλυση με νερό μέχρι να εξακριβωθεί ότι δεν αντλείται μείγμα νερού και προϊόντος. Οι σωληνώσεις που έχουν καθαρισθεί με νερό και ιδιαίτερα οι παρακαμπτήριοι που υπάρχουν για την ανακούφιση πίεσης, πρέπει να προστατεύονται από τον παγετό. Εάν μια σωλήνωση πρόκειται να καθαρισθεί με νερό και να παραμείνει άδεια για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να προστεθεί μια ποσότητα αντιδιαβρωτικού καταλύτη για την αποφυγή της διάβρωσης.
(iii) Καθαρισμός με αέρα που προέρχεται κατ' ευθείαν από ένα αεροσυμπιεστή, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό σωληνώσεων που περιείχαν πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ. Αέρας από ξεχωριστό αεροφυλάκιο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό σωλήνωσης πρέπει να έχει τη χαμηλότερη δυνατή πίεση που απαιτείται για την εκτέλεση της εργασίας αυτής. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η εισαγωγή του σε δεξαμενή εναποθήκευσης πετρελαιοειδούς κατηγορίας Ι ή ΙΙ αλλά η δεξαμενή πρέπει να απαεριώνεται με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα όταν (διακινείται το επόμενο φορτίο). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αέρας για τον καθαρισμό των σωληνώσεων που είχαν πετρελαιοειδές κατηγορίας iii (i) όταν δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εύφλεκτων αερίων αλλά για σωληνώσεις μεγάλης διαμέτρου, απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα πεπιεσμένου αέρα, διαφορετικά θα δημιουργήσει απλώς μια τρύπα δια μέσου του προϊόντος που υπάρχει στο σωλήνα και δεν θα τον καθαρίσει αποτελεσματικά.
Η σωλήνωση που έχει σχεδιασθεί για να δεχθεί μικρό κύλινδρο (γουρουνάκι) ή σφαίρα μπορεί να καθαρισθεί πιο αποτελεσματικά παραθέτοντας ένα κύλινδρο ή σφαίρα ανάμεσα στο προϊόν και τον αέρα που θα χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του.
(ε) Βαλβίδες: (βάνες)
(i) Οι διαρροές που παρουσιάζονται από τους στυπιοθλίπτες βαλβίδων ή αντλιών μπορεί να είναι επικίνδυνες. (Σχετική παράγραφος 3.4.6 (β)).
(ii) Οι βαλβίδες πρέπει να διατηρούνται ελεύθερες και εύκολες στη χρήση. Τα κινητά μέρη των βαλβίδων που λιπαίνονται πρέπει να λιπαίνονται συχνά.
(iii) Οι τροχίσκοι χειρισμών ή μοχλοί των βαλβίδων όταν έχουν απομακρυνθεί για κάποια λειτουργική αιτία πρέπει να είναι άμεσα προσιτοί ώστε η βαλβίδα να μπορεί να ανοιχθεί ή να κλείσει όπως απαιτείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
3.4.8 Συσκευασίας.
(α) Κατασκευή:
Όταν οι συσκευασίες κατασκευάζονται μέσα στην εγκατάσταση και αυτή η κατασκευή προϋποθέτει εργασία εν θερμώ ή τη χρησιμοποίηση εστίας ανάφλεξης πρέπει να λαμβάνει χώρα τουλάχιστο 15 m μακριά από δεξαμενή, την περιοχή πλήρωσης, ή κτίριο όπου εναποθηκεύεται ή διακινείται πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2).
(β) Καθαρισμός και απαερίωση:
Ο καθαρισμός των συσκευασιών πρέπει να γίνεται σε κτίριο με πολύ καλό εξαερισμό ή στο ύπαιθρο.
Οι κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας πρέπει να τηρούνται π.χ. απαγόρευση του καπνίσματος, μη ύπαρξη εστίας ανάφλεξης.
Ο ατμός είναι το συνηθισμένο μέσο για τον καθαρισμό και την απαερίωση των δοχείων συσκευασίας.
(γ) Επισκευές:
Δεν πρέπει να γίνονται επισκευές εν θερμώ σε οποιαδήποτε συσκευασία παρά μόνον όταν αυτή έχει καθαρισθεί και απαεριωθεί. Τέτοιου είδους εργασίες πρέπει να γίνονται σε περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως μη επικίνδυνη. Τα δοχεία τα οποία περιείχαν βαρύ πετρέλαιο μπορούν να εμφανισθούν απαεριωμένα κατά τον έλεγχο. Όταν όμως, θερμανθούν τα εναπομείναντα ίχνη προϊόντος στο δοχείο μπορεί να εξατμιστούν και να σχηματίσουν εύφλεκτη ατμόσφαιρα. Γιαυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται εργασία εν θερμώ σε κανένα δοχείο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που περιείχαν βαρύ προϊόν, εκτός εάν όλα τα ίχνη του προϊόντος έχουν απομακρυνθεί το δοχείο έχει απαεριωθεί και διατηρείται σ' αυτή την κατάσταση. Τα καλύμματα ή πώματα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί πριν από τη θερμοσυγκόλληση.
(δ) Πλήρωση:
(i) Η πλήρωση των συσκευασιών με πετρελαιοειδή κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2) πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται σε ξεχωριστό κτίριο. Όταν πρέπει να γίνει σε μέρος του κτιρίου το οποίο χρησιμοποιείται και για άλλες εργασίες η περιοχή πλήρωσης πρέπει να είναι τελείως αποχωρισμένη από τον υπόλοιπο χώρο του κτιρίου με ένα διάφραγμα πυρκαγιάς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Πρέπει να έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε η συσκευασία και η εγκατάσταση πλήρωσης να διατηρούνται στο ίδιο ηλεκτρικό δυναμικό και η εγκατάσταση πλήρωσης να έχει γείωση.
(ii) Η πλήρωση των συσκευασιών πετρελαιοειδούς κατηγορίας ΙΙ (1) ή iii μπορεί να γίνεται σε οιονδήποτε κτίριο εκτός από κτίριο όπου μια εστία ανάφλεξης είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τις εργασίες, αλλά το κτίριο πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποδείξεις της παραγράφου 3.3.6.
(iii) Οποιαδήποτε έκχυση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πλήρωσης πρέπει να απομονώνεται να διαφυλάσσεται από την εξάπλωση και να καθαρίζεται χωρίς καθυστέρηση.
Εάν η έκχυση είναι από πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2), όλες οι εργασίες στην άμεσο γειτονική περιοχή πρέπει να διακοπούν και δεν πρέπει να ξαναρχίσουν εάν δεν δοθεί άδεια από τον υπεύθυνο προϊστάμενο.
(iv) Μετά την πλήρωση, όλες οι συσκευασίες πρέπει να σημειώνονται ή να τους επικολλάται επιγραφή που να υποδεικνύει το περιεχόμενο και τους σχετικούς κινδύνους που συνυπάρχουν.
(ε) Αποθήκευση:
(i) Οι συσκευασίες πρέπει να φυλάσσονται στο κτίριο ή σε άλλο μέρος που προορίζεται ειδικά για το σκοπό αυτό.
Τα δάπεδα των κτιρίων πρέπει να έχουν στερεά κατασκευή (σχετική παράγραφος 3.3.6 (α) (ii)), και όλες οι προσπελάσεις και οι δίοδοι προς υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο δεν πρέπει να έχουν λάκκους ή άλλους κινδύνους παραπατήματος.
Οι διάδρομοι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και πρέπει κατά προτίμηση να είναι σημασμένοι με λευκές γραμμές.
(ii) Από τη στιγμή που οι συσκευασίες παραλαμβάνονται είτε άδειες είτε γεμάτες από μια πηγή έξω από τις εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει μια κανονική σειρά εργασιών που να περιορίζει τις περιττές ενέργειες.
(iii) Όταν γεμάτες συσκευασίες στοιβάζονται, πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε οιαδήποτε διαρροή από οιανδήποτε συσκευασία να μπορεί να επισημαίνεται αμέσως. Πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά και το περιεχόμενο από οποιαδήποτε συσκευασία που έχει διαρροή πρέπει αμέσως να μεταφέρεται σε άλλο στερεό δοχείο.
(iv) Τα μεγάλα βαρέλια ονομαστικής χωρητικότητας 210 λίτρων που φυλάσσονται οριζόντια, πρέπει να φέρουν επαρκή και ασφαλή μέσα περιορισμού της μετακίνησης τους και στα δύο άκρα της στοιβάδας.
Παλαιά σίδερα, πέτρες και άλλα πρόχειρα υλικά δεν είναι κατάλληλη για να χρησιμοποιηθούν σαν σφήνες.
Τα γεμάτα βαρέλια που αποθηκεύονται οριζόντια δεν πρέπει να στοιβάζονται σε ύψος μεγαλύτερο από το φορτίο που μπορεί να δεχθεί η κάτω σειρά. Το ύψος της στοιβάδας συνήθως είναι τέσσερις σειρές, αλλά εξαρτάται από το πάχος του περιβλήματος των βαρελιών και από την κατασκευή τους.
(v) Τα βαρέλια που εναποθηκεύονται κάθετα, πρέπει να είναι τακτοποιημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι στοιβάδες να είναι σταθερές και ασφαλείς. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση παλετών ή άλλων παρόμοιων εξαρτημάτων ανάμεσα στις σειρές που να εμποδίζουν την ανατροπή ή με τη διασταύρωση των στοιβάδων και τοποθέτηση σε κάθε διαδοχική σειρά μισό βαρέλι προς τα δεξιά ή αριστερά εναλλάξ.
Οι στοιβάδες των βαρελιών δεν πρέπει να πηγαίνουν ψηλότερα από όσο φορτίο επιτρέπει η κάτω σειρά.
(vi) Άλλες συσκευασίες πρέπει να στοιβάζονται με τάξη και ευστάθεια. Χαρτοκιβώτια με μικρές συσκευασίες, τα οποία δεν έχουν αρκετή μηχανική στερεότητα από μόνα τους, δεν πρέπει να στοιβάζονται καθ' ύψος χωρίς να υπάρχουν ράφια.
(vii) Όλες οι στοιβάδες των συσκευασιών πρέπει να περιορίζονται σε περιοχές καλά σημασμένες. Πρέπει να υπάρχουν διάδρομοι με αρκετό πλάτος ανάμεσα στις στοιβάδες για να γίνεται σωστή διακίνηση (λαμβάνοντας υπόψη και τη χρήση μηχανικού εξοπλισμού για τη διακίνηση με περονοφόρα κ.λ.π. οχήματα ηλεκτροκίνητα βαγονέτα) και μέσα που θα εμποδίσουν επέκταση τυχόν πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει κενός χώρος μεταξύ των στοιβάδων και των τοίχων των ορίων ώστε να μην υπάρχει περίπτωση οι στοιβάδες να κλίνουν ή να εξασκήσουν πίεση στα τοιχώματα.
(viii) Οι κενές συσκευασίες οιουδήποτε μεγέθους μπορεί να φυλάσσονται για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας και στους περιορισμούς από την κατασκευή των συσκευασιών. Οι συσκευασίες που είχαν πετρελαιοειδές πρέπει να θεωρούνται σαν πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς και να τηρούνται όλες οι προφυλάξεις που αφορούν την ασφάλεια.
(ix) Οι κενές συσκευασίες που πρόκειται να πεταχτούν πρέπει να καθαρίζονται και να απαεριώνονται εκτός εάν πρόκειται να δοθούν σε αρμόδιο πρόσωπο το οποίο έχει ενημερωθεί για την κατάστασή τους και για τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβει πριν τις χρησιμοποιήσει.
(ζ) Διακίνηση:
(i) Κατά τη διακίνηση των συσκευασιών εντός και εκτός των στοιβάδων πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να αποφεύγεται τραυματισμός τόσο σε αυτούς που ασχολούνται με την εργασία αυτή όσο και με άλλους που βρίσκονται κοντά.
(ii) Όταν οι συσκευασίες διακινούνται σε επικίνδυνη περιοχή πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες προφυλάξεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σπινθήρων από την κίνηση των συσκευασιών ή από μηχανήματα βοηθητικού εξοπλισμού.
(η) Μηχανικός εξοπλισμός διακίνησης:
(i) Όλος ο μηχανικός εξοπλισμός για τη διακίνηση που λειτουργεί χειροκίνητα ή μηχανοκίνητα συμπεριλαμβανομένων των ανυψωτικών μηχανών των περονοφόρων οχημάτων των μεταφορικών ταινιών και άλλων παρόμοιων μηχανισμών διακίνησης πρέπει να φέρουν αναγεγραμμένο το μέγιστο επιτρεπτό φορτίο εργασίας και τούτο δεν πρέπει να υπερβαίνεται.
Όλα αυτά τα μηχανήματα και κάθε ανυψωτικός μηχανισμός, οι αλυσίδες και τα άγκιστρα ανάρτησης που χρησιμοποιούνται με αυτές, πρέπει να βρίσκονται σε καλή λειτουργική κατάσταση, να ελέγχονται τακτικά, να δοκιμάζονται και να κρατείται ημερολόγιο των επιθεωρήσεων και δοκιμών (σχετική παράγραφος 3.7.2 (ε) (i)).
(ii) Ανυψωτικός γερανός που λειτουργεί με κινητήρα πρέπει να λειτουργεί μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό.
Άτομο με πολύ καλή όραση, διορθωμένη με γυαλιά εάν χρειάζεται, πρέπει να επιλέγεται για τέτοια εργασία.
(iii) Ο ανυψωτικός γερανός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλες εργασίες εκτός από την κατακόρυφη ανύψωση π.χ. δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να ρυμουλκεί φορτία κατά μήκος του δαπέδου ή για να ελευθερώνει σφηνωμένα μηχανήματα.
(iv) Οι γάντζοι του ανυψωτικού γερανού πρέπει να έχουν χρωματιστεί με ένα εμφανές χρώμα.
(v) Όλα τα φορτία πρέπει να έχουν στερεωθεί και ασφαλιστεί καλώς και επαρκώς.
(vi) Κανείς δεν πρέπει να στέκεται κάτω από ένα αιωρούμενο ή αναρτημένο φορτίο.
(vii) Κανείς δεν πρέπει να ανυψώνεται ή να μεταφέρεται από ανυψωτικό μηχάνημα.
(viii) Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αλυσίδες, τα σχοινιά, οι αναρτήσεις και άλλα βοηθητικά ανυψωτικά εξαρτήματα που προορίζονται ειδικά για τη συγκεκριμένη εργασία.
Υλικά που επιδιορθώθηκαν πρόχειρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Οι αλυσίδες δεν πρέπει να ενώνονται με κοχλίες, σύρματα ή κόμβους. Τα σχοινιά πρέπει να είναι συνδεδεμένα καλά με πλέξιμο (ύφανση) όπου χρειάζεται και όχι να ενώνονται με κόμβους.
(θ) Περονοφόρα οχήματα και μηχανοκίνητα βαγονέτα:
(i) Τα περονοφόρα οχήματα και τα μηχανοκίνητα βαγονέτα που πρόκειται να λειτουργήσουν εντός κτιρίων, πρέπει να λειτουργούν κατά προτίμηση με ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
Εάν όμως, υπάρχει επαρκής εξαερισμός μπορούν να χρησιμοποιηθούν κινητήρες που λειτουργούν με βενζίνη diesel ή υγραέρια αλλά ο κίνδυνος των τοξικών αερίων από τις εξατμίσεις είναι λιγότερος όταν χρησιμοποιείται για καύσιμο υγραέριο. Τα δοχεία που περιέχουν υγραέριο, που προορίζεται για την κίνηση των οχημάτων πρέπει να προστατεύονται καλά από βλάβη.
(ii) Τέτοια οχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επικίνδυνη περιοχή ή σε περιοχή όπου το αποτέλεσμα τυχαίας βλάβης στις συσκευασίες μπορεί να την κάνει επικίνδυνη περιοχή εκτός εάν είναι κατάλληλα προστατευμένα και εξοπλισμένα ώστε να εμποδίζουν την ανάφλεξη εύφλεκτου μίγματος αερίου.
(iii) Τα οχήματα πρέπει να οδηγούνται μόνο από καλά εξασκημένο και εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Οι μαθητευόμενοι πρέπει να βρίσκονται στην άμεση επίβλεψη ενός υπεύθυνου ατόμου.
(iv) Τα περονοφόρα οχήματα και τα μηχανοκίνητα βαγονέτα δεν πρέπει να μεταφέρουν επιβάτες.
(v) Πρέπει να τηρείται αυστηρά το όριο ταχύτητας.
(vi) Τα οχήματα πρέπει να συντηρούνται προσεκτικά, με ιδιαίτερη προσοχή στα υδραυλικά συστήματα στα συστήματα ανύψωσης στο σύστημα πέδησης, στο σύστημα οδήγησης και στους αναχαιτιστές φλόγας και σπινθήρα.
Οι χειριστές των οχημάτων πρέπει να αναφέρουν οιανδήποτε βλάβη αμέσως.
(vii) Τα φορτία δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν το φορτίο ασφαλούς λειτουργίας του οχήματος.
Πρέπει να είναι καλά στερεωμένα και στην περίπτωση περονοφόρου οχήματος πρέπει να μεταφέρονται με τις περόνες όσο το δυνατό πλησιέστερα προς το έδαφος.
Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν υπάρχουν κατωφέρειες ή επικλινή επίπεδα για να προληφθεί η ανατροπή του οχήματος.
(viii) Κανείς δεν επιτρέπεται να βαδίζει κάτω από τις περόνες ενός περονοφόρου οχήματος όταν μεταφέρει φορτίο.
Όταν δεν χρησιμοποιούνται οι περόνες πρέπει να βρίσκονται όσο πλησιέστερα είναι δυνατό προς το έδαφος για να αποφευχθεί τραυματισμός ατόμου από πρόσκρουση σε αυτές.
(ix) Τα περονοφόρα οχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ρυμουλκήσουν άλλα οχήματα εκτός εάν είναι σχεδιασμένα για μια τέτοια εργασία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό εκτός αυτού για τον οποίο έχουν σχεδιασθεί.
(x) Πρέπει να λαμβάνεται μεγάλη προσοχή κατά τους ελιγμούς ή την προς τα πίσω κίνηση των οχημάτων. Εάν χρειάζεται πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο άτομο το οποίο να κατευθύνει και να κρατά τα άλλα άτομα σε απόσταση.
Καθρέπτες οπίσθιας όψης είναι χρήσιμοι για να βοηθούν την κίνηση προς τα πίσω, οι ελιγμοί εργασίας και η κίνηση προς τα πίσω, πρέπει να γίνονται ομαλά χωρίς κλονισμούς που μπορεί να μετακινήσουν το φορτίο.
(xi) Όλα τα άτομα πρέπει να έχουν πάρει οδηγίες να βρίσκονται μακριά από τα κινούμενα μέρη των οχημάτων.
(xii) Η φόρτιση των συσσωρευτών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ο ανεφοδιασμός με καύσιμα και η εκκίνηση των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης πρέπει να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 10 μέτρα από το σημείο όπου εναποθηκεύεται ή διακινείται πετρελαιοειδές κατηγορίας Ι ή ΙΙ (2).
3.4.9 Εξοπλισμός γενικής φύσεως.
(α) Λέβητες:
(i) Κατά τη λειτουργία των λεβήτων είτε αυτόματης λειτουργίας είτε χειροκίνητης πρέπει να υπάρχουν ορισμένες διατάξεις ασφαλείας και να ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες για την ασφαλή λειτουργία.
Αυτές οι εργασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος που έχει εγκατασταθεί αλλά ο βασικός εξοπλισμός ασφαλούς λειτουργίας είναι ο ίδιος.
Οι μετρητές της στάθμης του νερού πρέπει να ελέγχονται και να εκτονώνονται τουλάχιστο δύο φορές ανά βάρδια ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία τους.
Πρέπει να υπάρχουν συστήματα συναγερμού για ελάχιστη και μέγιστη στάθμη τα οποία πρέπει να ελέγχονται εβδομαδιαίως όπως και η προστασία σε περίπτωση που δεν γίνει έναυση ή θα διακοπεί η φλόγα εκτός εάν υπάρχει ένα σύστημα συνεχούς εκτόνωσης (απομάστευσης) η συχνότητα εκτόνωσης του λέβητα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγεγραμμένες διαδικασίες ελέγχου του νερού του λέβητα.
(ii) Πρέπει να τηρείται ένα ημερολόγιο του λέβητα όπου να καταγράφονται οι ενδείξεις λειτουργίας, η εκτόνωση του λέβητα και οι έλεγχοι των μετρητών της στάθμης του νερού και των μηχανημάτων συναγερμού και των συστημάτων προστασίας σε περίπτωση μη έναυσης ή διακοπής της φλόγας.
(β) Πεπιεσμένος Αέρας:
Το νερό που επιτρέπεται να συσσωρευθεί στα αεροφυλάκια των αεροσυμπιεστών και το οποίο δεν αποστραγγίζεται κατά συχνά διαστήματα αποτελεί αιτία σοβαρής διάβρωσης του αεροφυλακίου.
Τα αεροφυλάκια που βρίσκονται σε συνεχή χρήση πρέπει να αποστραγγίζονται από το νερό καθημερινά ή να φέρουν αυτόματο σύστημα αποστράγγισης του νερού.
(γ) Ελαιοσυλλέκτες:
Εάν επιτρέπεται η συσσώρευση πετρελαίου και ρύπου σε ελαιοσυλλέκτες, η λειτουργία του δεν θα είναι αποτελεσματική.
Οι ελαιοδιαχωριστές πρέπει να επιθεωρούνται συχνά, και να καθαρίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία τους. Πρέπει να τηρείται ημερολόγιο με τις καταγραφές των συνηθισμένων επιθεωρήσεων και καθαρισμών.
3.4.10 Καθαριότητα του χώρου.
(α) Όλα τα μέρη της εγκατάστασης συμπεριλαμβανομένων των περιοχών των δεξαμενών, των περιοχών φόρτωσης και εκφόρτωσης των περιοχών αντλιών, των διαδρομών των σωληνώσεων, των δρόμων των παρακαμπτηρίων σιδηροδρομικών γραμμών, των αποβαθρών και προβλητών, των περιοχών αποθήκευσης συσκευασιών και των κτιρίων πρέπει να διατηρούνται καθαρά με τάξη και ελεύθερα από άχρηστα αντικείμενα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη λεκάνη ασφαλείας των δεξαμενών, στις αυλές, στα μέρη αποθήκευσης και στις περιοχές πίσω από τα κτίρια όπως και στις περιοχές της εγκατάστασης που δεν χρησιμοποιούνται συχνά.
(β) Οποιαδήποτε διαρροή πρέπει να καθαρίζεται αμέσως.
(γ) Οι κλίμακες, οι σκάλες, οι διάδρομοι και οι πλατφόρμες προσπέλασης πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καθαρές από πετρελαιοειδή ή λιπαντικά.
(δ) Μετά το πέρας οιασδήποτε εργασίας κατασκευής ή συντήρησης όλο το περιττό υλικό και τα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται.
3.4.11 Αρχείο συμβάντων:
Πρέπει να κρατούνται αρχεία για κάθε περιστατικό το οποίο προκάλεσε τραυματισμούς με συνέπεια απώλεια χρόνου εργασίας ή διαρροή προϊόντος ή πυρκαγιά. Όλα τα σοβαρά περιστατικά πρέπει όχι μόνο να αναφέρονται, αλλά πρέπει να ερευνώνται λεπτομερώς και χωρίς καθυστέρηση αμέσως μόλις γίνονται γνωστά μετά το ατύχημα και να λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν την επανάληψη του συμβάντος. Πρέπει να γίνεται ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το περιστατικό παρά το γεγονός ότι τούτο μπορεί να προκαλέσει και ομολογία της αποτυχίας και τούτο είναι πολύτιμο για να αποτραπεί παρόμοιο συμβάν κάπου αλλού. (Σχετική παράγραφος 3.6.15).