Απόφαση 25027/84 - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Διαδημοτικές και διακοινοτικές επιχειρήσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Με τις αποφάσεις σύστασης διαδημοτικής ή διακοινοτικής επιχείρησης μπορεί να οριστεί κοινωνικός φορέας που θα εκπροσωπηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιό της.

 

2. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στην πράξη σύστασης διαδημοτικής ή διακοινοτικής επιχείρησης, το συμβούλιο του Δήμου ή της Κοινότητας που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης έχει την αρμοδιότητα:

 

α) Του ορισμού της αποζημίωσης του Προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (παράγραφος 3 του άρθρου 206 του νόμου [Ν] 1065/1980,

 

β) του διορισμού ελεγκτών για τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο (παράγραφος 2 του άρθρου 209 του νόμου [Ν] 1065/1980,

 

γ) της έγκρισης των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του άρθρου 210 και παράγραφος 1 του άρθρου 211 του νόμου [Ν] 1065/1980,

 

δ) του ορισμού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με μερική ή πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση (παράγραφος 4 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης),

 

ε) της αντικατάστασης των εκπροσώπων των εργαζομένων και του κοινωνικού φορέα μετά από σύμφωνη γνώμη του οργάνου που τους πρότεινε (παράγραφος 3 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης) και

 

στ) του ορισμού εκκαθαριστών και της έγκρισης των λογαριασμών της εκκαθάρισης (παράγραφοι 3, 4 και 5 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης). Σε περίπτωση που το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης, το έχουν περισσότεροι Δήμοι ή κοινότητες, στις αποφάσεις σύστασης της επιχείρησης αναφέρεται ρητά το Συμβούλιο του Δήμου ή Κοινότητας που ασκεί τις αρμοδιότητες αυτής της παραγράφου.

 

3. Τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου και την έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να ζητήσει κάθε Δημοτικό ή κοινοτικό Συμβούλιο που συμμετέχει στην Επιχείρηση.

 

4. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 208 του νόμου [Ν] 1065/1980 εφαρμόζονται και στις διαδημοτικές ή διακοινοτικές επιχειρήσεις. Το τμήμα των καθαρών κερδών που διατίθεται για την εκτέλεση κοινωφελών έργων, διανέμεται στους δήμους και τις Κοινότητες που συμμετέχουν, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιό της.

 

5. Η αποχώρηση Δήμου ή Κοινότητας από επιχείρηση ή η συμμετοχή νέου μέλους σ' αυτήν γίνεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου του, με αποφάσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων Δήμων και Κοινοτήτων που συμμετέχουν στην επιχείρηση και έχουν αθροιστικά ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιό της περισσότερο από πενήντα στα εκατό και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

 

6. Σε Δήμο ή Κοινότητα που αποχωρεί καταβάλλεται από την επιχείρηση μόνο το ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου και τα περιουσιακά στοιχεία που εισέφερε. Ο Δήμος ή η Κοινότητα αυτή δεν έχει κανένα άλλο δικαίωμα στο υπόλοιπο κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Το ποσοστό συμμετοχής νέου μέλους υπολογίζεται πάντοτε πάνω στο αρχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης.

 

7. Το αρχικό κεφάλαιο της επιχείρησης μπορεί να αυξηθεί με νέα εισφορά από τους Δήμους και Κοινότητες που συμμετέχουν, μόνο α όλα τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια τους το αποφασίσουν, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση της πράξης σύστασης της Επιχείρησης. Η ίδια διαδικασία τηρείται για την περίπτωση της μείωσης του αρχικού κεφαλαίου.

 

8. Διαδημοτική ή διακοινοτική επιχείρηση διαλύεται με αποφάσεις δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων που έχουν αθροιστικά ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης περισσότερο από πενήντα στα εκατό και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Στην πράξη σύστασης της Επιχείρησης μπορεί να προβλέπεται αυξημένη πλειοψηφία για τη διάλυσή της. Το υπόλοιπο που απομένει μετά την εκκαθάριση διανέμεται στους Δήμους και τις κοινότητες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιό της.

 

9. Σε περίπτωση σύστασης διαδημοτικού ή διακοινοτικού οργάνου (παράγραφος 4 του άρθρου 213 του νόμου [Ν] 1065/1980), το όργανο αυτό ασκεί τις αρμοδιότητες των εδαφίων α έως ε της παραγράφου 2 και της παραγράφου 3 αυτού του άρθρου και επιπλέον:

 

α) αποφασίζει για την αποδοχή της αποχώρησης ή συμμετοχής Δήμου ή Κοινότητας στην επιχείρηση (παράγραφος 5 του παρόντος άρθρου),

 

β) αποφασίζει για τη διάλυση της επιχείρησης, ορίζει εκκαθαριστές και εγκρίνει τους λογαριασμούς της εκκαθάρισης (παράγραφοι 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης) και

 

γ) αποφασίζει για όσα άλλα θέματα του αναθέτουν τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια με τις αποφάσεις σύστασης της επιχείρησης.

 

10. Για τη θητεία του διαδημοτικού ή διακοινοτικού οργάνου, την αντικατάσταση των μελών του και τη νόμιμη λειτουργία του με ελλιπή σύνθεση εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 2 της παρούσης απόφασης, εκτός από τον ορισμό των νέων μελών του οργάνου, που γίνεται μέσα σε δύο μήνες, από την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, ή σε περίπτωση σύστασης νέας επιχείρησης, από τη δημοσίευση της οικείας συστατικής πράξης. Το όργανο αυτό εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του στην πρώτη συνεδρίασή του, που συγκαλείται από το Δήμαρχο ή Πρόεδρο Κοινότητας του Δήμου ή της Κοινότητας που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης, ή από το Δήμαρχο ή Πρόεδρο Κοινότητας που ορίζεται ρητά στις αποφάσεις σύστασης της επιχείρησης.

 

11. Το διαδημοτικό ή διακοινοτικό όργανο συνέρχεται τακτικά τουλάχιστο τρεις φορές το χρόνο και έκτακτα όταν οι υποθέσεις της επιχείρησης το απαιτούν. Το όργανο αυτό συγκαλείται από τον Πρόεδρό του, ο οποίος υποχρεώνεται να το συγκαλέσει και όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο των μελών του ή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, με γραπτή αίτηση στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Αν ο Πρόεδρος δεν το συγκαλέσει μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την υποβολή της αίτησης, το όργανο συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του.

 

12. Το διαδημοτικό ή διακοινοτικό όργανο συγκαλείται με γραπτή πρόσκληση που αναφέρει τον τόπο την ημερομηνία και την ώρα που θα συνέλθει το όργανο και τα θέματα που θα συζητηθούν. Η πρόσκληση στέλνεται με τηλεγράφημα ή επιστολή στα μέλη του οργάνου τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από τη συνεδρίασή του. Αν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη, που αναφέρεται στην πρόσκληση, μπορεί αυτή να επιδοθεί το λιγότερο τρεις μέρες από τη συνεδρίαση του οργάνου.

 

13. Για τη λειτουργία του διαδημοτικού ή διακοινοτικού οργάνου εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης. Για ορισμένες από τις αρμοδιότητες του οργάνου αυτού και ιδιαίτερα για τη διάλυση της επιχείρησης, μπορεί να προβλέπεται στην πράξη σύστασης της επιχείρησης, αυξημένη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης. Με απόφαση του το όργανο αυτό μπορεί να ψηφίσει Κανονισμό λειτουργίας του.

 

14. Καθήκοντα γραμματέα του διαδημοτικού ή διακοινοτικού οργάνου ανατίθενται από τον Πρόεδρό του σε υπάλληλο του Δήμου ή της Κοινότητας από τον οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος Κάθε δαπάνη που αφορά τη λειτουργία του οργάνου αυτού και η αποζημίωση του γραμματέα καταβάλλονται από τη διαδημοτική ή διακοινοτική επιχείρηση, με ειδική εντολή του Προέδρου του διαδημοτικού ή διακοινοτικού οργάνου. Το ύψος της αποζημίωσης του γραμματέα ορίζεται με απόφαση του οργάνου αυτού.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.