Προεδρικό διάταγμα 11/6/80 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Όροι δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται εντός των οικισμών των περιλαμβανομένων στις ομάδες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος προεδρικού διατάγματος, νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 ή περιλαμβανομένων εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεων καθορίζονται ως ακολούθως:

 

1. α) Ελάχιστο πρόσωπο: 20 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 1000 m2.

 

β) Κατ' εξαίρεση για τον οικισμό Τσαγκαράδας ορίζονται:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 25 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 1500 m2.

 

γ) Κατά παρέκκλιση των προηγουμένων περιπτώσεων α και β θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα οικισμών:

 

i. Στερουμένων εγκεκριμένου σχεδίου εφόσον κατά την ημέρα δημοσίευσης του από 11-06-1980 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 374/Δ/1980) έχουν ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου όχι μικρότερα από αυτά που καθορίζονται με το από 19-07-1979 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 401/Δ/1979) και

 

ii. Εχόντων εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και είτε στερουμένων όρων δόμησης ως προς τα όρια εμβαδού και προσώπου είτε εχόντων αυτά βάσει ειδικού δ/τος, εφόσον κατά την ημέρα δημοσίευσης του από 11-06-1980 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 374/Δ/1980) έχουν όρια εμβαδού και προσώπου όχι μικρότερα των καθοριζομένων με το νομοθετικό διάταγμα 8/1973 (ΦΕΚ 124/Α/1973) ή των τυχόν ισχυόντων γι' αυτά ειδικών διατάξεων.

 

2. Συστήματα δόμησης των πτερύγων. Ελάχιστη υποχρεωτική απόσταση των κτιρίων από τα πλάγια και οπίσθια όρια του οικοπέδου ορίζεται σε 0,90 m.

 

Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

 

α) να μη βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

 

β) να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι στο οικόπεδο.

 

γ) το ύψος των νέων κτιρίων που ανεγείρονται στα χαμηλότερα σημεία των πλατειών των οικισμών και των κυριοτέρων εκκλησιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,20 m (μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης) από τη μέση στάθμη υψομέτρου της πλατείας.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) εγκρίνει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς και ως προς το ύψος και τη μορφή του όγκου των κτιρίων, μη επιτρεπομένης της μείωσης ή της υπέρβασης εκμετάλλευσης του οικοπέδου. Απαραίτητη είναι η φωτογραφική αποτύπωση των όμορων οικοπέδων και των κτισμάτων της έναντι πλευράς της οδού.

 

Ειδικότερα για τον οικισμό της Τσαγκαράδας επιβάλλεται ελάχιστη απόσταση από τα πλάγια και οπίσθια όρια του οικοπέδου 2,50 m, εφ' όσον εξασφαλίζεται πλάτος κτιρίου 8,00 m. Εάν δεν εξασφαλίζεται πλάτος κτιρίου 8.00 m η ελάχιστη απόσταση από τα πλάγια και οπίσθια όρια του οικοπέδου ορίζεται σε 0,90 m.

 

3. α) Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται σε 60% για τα πρώτα 300 m2 και σε 50% για το υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου.

 

Ειδικότερα για τον Οικισμό Τσαγκαράδας το σύνολο του οικοπέδου ορίζεται σε 40% της επιφάνειας του.

 

β) Επιβάλλεται η σαφής διάσπαση της συνολικής κάλυψης των κτιρίων ως εξής:

 

Σε κτίρια με χρήση κατοικίας για κάλυψη μεγαλύτερη των 150 m2.
Σε κτίρια με τουριστική χρήση για κάλυψη μεγαλύτερη των 250 m2.
Σε κτίρια κοινωφελών και αμιγών επαγγελματικών χρήσεων για κάλυψη μεγαλύτερη των 400 m2.

 

γ) Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η μη κατά ως άνω διάσπαση της συνολικής κάλυψης στο ισόγειο, προκειμένου για κοινωφελή και επαγγελματικά κτίρια, εφόσον αυτά ανοικοδομούνται εκτός του κεντρικού πυρήνα του οικισμού. Επιβάλλεται όμως η σαφής διάκριση των όγκων των κτιρίων (με διαφοροποίηση τουλάχιστον μισού ορόφου).

 

Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η έγκριση προμελέτης του ανεγερθησόμενου κτιρίου από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Για την έγκριση της προμελέτης υποβάλλονται στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου:

 

τοπογραφικό της περιοχής στο οποίο απεικονίζεται τόσο η προς ανέγερση οικοδομή όσο και οι τυχόν υφιστάμενες όμορες.
φωτογραφίες του άμεσου προς την ανεγερθησόμενη οικοδομή περιβάλλοντος.
κατόψεις, τομές και όψεις της ανεγερθησόμενης οικοδομής σε κλίμακα 1:100 τουλάχιστον.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί κατά την κρίση της να μεταβάλλει τη θέση της οικοδομής εντός του οικοπέδου και να επιβάλλει τη διάσπαση αυτής σε περισσότερες ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της παραδοσιακής κλίμακας του οικισμού και στις υπό ανέγερση οικοδομές.

 

4. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

α) Για κτίρια κατοικίας

 

για το τμήμα του οικοπέδου μέχρι 300 m2: 0,80
για το τμήμα του οικοπέδου από 300 m2 έως 1000: 0,40.
για το τμήμα του οικοπέδου από 1000 και άνω: 0,15.

 

β) Για κτίρια κοινής ωφέλειας και επαγγελματικά: 0,80.

 

γ) Για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις 0,80.

 

5. Κατά παρέκκλιση των προηγουμένων παραγράφων 3 και 4 επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομών συνολικής επιφανείας όλων των ορόφων όχι μεγαλύτερης των 120 m2 και υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκύπτει ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων μεγαλύτερο του 80%.

 

6. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2. Στους μη παραλιακούς οικισμούς επιτρέπεται 3ος όροφος. Η δυνατότητα κατασκευής 3ου ορόφου εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου στο στάδιο προελέγχου της οικοδομικής άδειας, αφού υποβληθούν τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο 3)γ. Επίσης η δυνατότητα κατασκευής υπογείου σε τριώροφο κτίριο, εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, εφ' όσον αυτό συνδέεται άμεσα με τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου.

 

7. α) Το μέγιστον επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών στους παραλιακούς οικισμούς ορίζεται σε 7,50 m μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης.

 

Στους μη παραλιακούς οικισμούς το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδομών ορίζεται σε 10.000 m μετρούμενο από το φυσικό ή το προϋφιστάμενο τεχνητά διαμορφωμένο έδαφος μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης.

 

β) Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής απαγορεύεται οιαδήποτε κατασκευή πλην στέγης καπνοδόχων και αεραγωγών. Οι εξαιρούμενες αυτές κατασκευές επιβάλλεται να έχουν μορφή, διαστάσεις, κλίσεις κλπ, απολύτως σύμφωνες με τα παραδοσιακά πρότυπα. Ομοίως επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων με την προϋπόθεση ότι οι μεν ηλιακοί συλλέκτες ενσωματώνονται στη στέγη και εφόσον αυτό δεν είναι τεχνητά εφικτό θα επικάθονται αυτής, ακολουθούντες απολύτως την κλίση της, το δε δοχείο αποθήκευσης του θερμού νερού τοποθετείται κάτω από τη στέγη.

 

8. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής σε αντικατάσταση παλιάς που υφίσταται κατά τη δημοσίευση του παρόντος, η νέα οικοδομή τοποθετείται υποχρεωτικά στη θέση της παλιάς.

 

Αλλαγή θέσης της νέας οικοδομής επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αλλά χωρίς υπέρβαση των επιτρεπομένων, συντελεστού δόμησης του ποσοστού κάλυψης.

 

Η ύπαρξη και η ακριβής θέση της παλιάς οικοδομής εντός του οικοπέδου καθώς και σε σχέση προς τις όμορες ιδιοκτησίες αποδεικνύεται με φωτογραφίες θεωρημένες από την αρμόδια για την έκδοση των σχετικών αδειών κατεδάφισης και ανοικοδόμησης Αρχή.

 

9. Απαγορεύονται οι κατασκευές α) κτιρίων επί υποστηλωμάτων (sur pilotis) β) λυομένων οικισμών σε ολόκληρη την περιοχή την καθοριζομένη από τα διοικητικά όρια των Δήμων ή Κοινοτήτων των οικισμών τους όρους Πηλίου.

 

10. Τα κτίρια που ανεγείρονται επί του τριτεύοντος οδικού δικτύου που διέρχεται από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου δύνανται να τοποθετηθούν επί της διαμορφωμένης γραμμής δόμησης και εγκρίνονται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου στο στάδιο προελέγχου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο Α1 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.