Υγειονομική διάταξη 14/11/38 - Άρθρο 35

Άρθρο 35


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Προς λήψη χώματος οπουδήποτε του Νομού Αττικοβοιωτίας, απαιτείται άδεια της οικείας Αστυνομικής Αρχής εκδιδομένη μετά προηγούμενη επιθεώρηση και γνωμάτευση του Υγειονομικού Κέντρου ή των υπ' αυτού οριζομένων ιατρών.

 

Προκειμένου όμως περί χωματοληψίας προς βιομηχανικούς σκοπούς απαιτείται γνωμάτευσις και της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής Διοικήσεως, Νομαρχίας ή Πειραιώς.

 

Προς τούτο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει εις το οικείον Υγειονομικό Κέντρον σχετική αίτηση μετά σχεδιαγράμματος της τοποθεσίας εις ην πρόκειται να λάβει χώραν ή χωματοληψία κ.λ.π. και πιστοποιήσεως του γραφείου Σχεδίου Πόλεως περί της αποστάσεως αυτής από της πόλεως, κωμοπόλεως ή συνοικισμού νόμω αναγνωρισμένου, όπερ μετά την έγκριση, θα διαβιβάζει ταύτη εις την οικεία Αστυνομική Αρχήν προς έκδοση αδείας.

 

Η παροχή της αδείας, εν η θ' αναγράφονται και οι όροι της παρούσης, θα κοινοποιείται εις την οικεία Υγειονομική Αρχήν.

 

Η τυχόν προκύπτουσα δαπάνη δια την επί τόπου μετάβαση των αρμοδίων οργάνων προς εξέτασιν και έκδοση αδείας, θέλει επιβαρύνει τον αιτούντα την έκδοση αδείας.

 

2. Απαγορεύεται η χωματοληψία, εις απόσταση μικροτέρα των 1000 m από του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, κωμοπόλεως ή Συνοικισμού και 200 m από δημοσίας ή δημοτικής οδού, δάσους ή ετέρου δημοσίου ή δημοτικού τόπου αναψυχής.

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η χωματοληψία εις την περιοχήν της Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης εις απόσταση μικροτέρα των 1000 m και όχι ελάσσονα των 500, από του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, Κωμοπόλεως ή Συνοικισμού και μικροτέρα των 200 m, και όχι ελάσσονα των 100, από δημοσίας ή δημοτικής οδού, δάσους ή ετέρου δημοσίου ή δημοτικού τόπου αναψυχής, εφ' όσον η περιοχή δεν είναι πυκνοκατοικημένη και δεν δημιουργούνται εκ της χωματοληψίας ζητήματα δημοσίας υγείας και υπό τον ρητό όρο ότι οι δημιουργούμενες εκ της χωματοληψίας κοιλότητες του εδάφους καλύπτονται και ισοπεδώνονται αμέσως μετά την εκχωμάτωση.

 

Η δια βιομηχανικούς ή βιοτεχνικούς σκοπούς χωματοληψία δύναται να ενεργείται, (κατ' εκτίμησιν και γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής δι' επιτόπιας αυτοψίας ταύτης) εις χώρους εκτός σχεδίου και εις απόσταση ουχί μικροτέρα των 400 m από περιοχής κειμένης εντός σχεδίου πόλεως ή κωμοπόλεως και 80 m από εγκεκριμένης δημοσίας ή δημοτικής οδού, εφ' όσον εκ της χωματοληψίας δεν δημιουργούνται ανθυγιεινές εστίες και υπό την προϋπόθεση της αμέσου επιχωματώσεως και ισοπεδώσεως των εκ της ανορύξεως των χωμάτων δημιουργουμένων κοιλοτήτων απαγορευόμενης απολύτως της δι' απορριμμάτων επικαλύψεως.

 

Η ανόρυξις, μεταφορά των χωμάτων ως και η επιχωμάτωσις των κοιλοτήτων δέον να ενεργείται δια συγχρόνων μηχανικών μέσων, τηρουμένων απάντων των υπό των Υγειονομικών Υπηρεσιών υποδεικνυομένων όρων και προϋποθέσεων προς προστασία της Δημοσίας Υγείας.

 

Οι ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις χωματοληψίας πέραν των όρων της παραγράφου 1 δέον όπως περατώσουν τις εργασίας των εντός 1 έτους, συμμορφούμενες απολύτως προς τις διατάξεις της παραγράφου 2 της παρούσης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμόν ΔΥΑ/1264/1957 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 125/Β/1957), με την υπ' αριθμόν Ε1Γ/2639/1963 υγειονομική διάταξη (ΦΕΚ 126/Β/1963).

 

3. Οι ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις χωματοληψίας κ.λ.π. εφ' όσον λειτουργούσαν πριν ή οι περί αυτές περιοχές οικοδομηθούν και γίνουν οικισμοί, δύνανται να εξακολουθήσουν λειτουργούσες, ασχέτως τοποθεσίας, εφ' όσον συμμορφωθούν προς τους υπό της διατάξεως ταύτης καθοριζόμενους όρους, οίτινες ισχύουν δι' όλες τις παλαιάς και νέας επιχειρήσεις χωματοληψίας.

 

4. Η περιοχή των χωματερών, δέον όπως δαπάναις της επιχειρήσεως περιφραχτεί δια μονίμου κατασκευής φράκτη ή συρματοπλέγματος εις τρόπον ώστε να μη είναι δυνατή η σε αυτά είσοδος διαβατών ή ζώων.

 

5. Η επιχείρησις μετά το πέρας της εκμεταλλεύσεως υποχρεούται όπως προβεί εις την άμεση επιχωμάτωση των λάκκων που θα δημιουργηθούν δια χωμάτων εκ παρακειμένου υψώματος ή άλλοθεν ουχί όμως δι' εκσκαφής και δημιουργίας νέων λάκκων, αλλά επιφανειακώς.

 

Δύναται να επιτραπεί, κατόπιν εγκρίσεως της οικείας Υγειονομικής Αρχής, όπως η επιχωμάτωσις των λάκκων τελείται δι' οικιακών απορριμάτων, υπό τον όρον ότι μεθ' εκάστην απόρριψη απορριμμάτων θα επακολουθεί επικάλυψις τούτων δια δανείων χωμάτων.

 

6. Εν περιπτώσει καθ' ην προ του πέρατος της εργασίας και ένεκα επισυμβάσης βροχής ή άλλως πως, ήθελον πληρωθεί οι λάκκοι δι' ύδατος, οι διευθύνοντες τις επιχειρήσεις υποχρεούνται όπως προβούν εις την δι' αντλίας άμεση άντληση του ύδατος ή εις την δι' αποχετευτικού αγωγού απομάκρυνση αυτού. Όπου τούτο δεν είναι δυνατόν, δέον όπως ρίχνουν επί της επιφανείας του ύδατος ανά τριήμερο ποσότητά τινά ακαθάρτου πετρελαίου.

 

Η ύπαρξις έστω και της ελαχίστης ποσότητος ύδατος, άνευ ακαθάρτου πετρελαίου, θεωρείται βαρεία παράβασις.

 

7. Όπου τυχόν κατά την πρόοδο της εκμεταλλεύσεως συναντώνται έργα ή εγκαταστάσεις Δημόσιες, Δημοτικές ή ιδιωτικές, που αφορούν την δημόσια υγείαν, αυτές θα προασπίζονται δεόντως, θ' αναφέρεται δε τούτο αμέσως εις την οικεία Υγειονομική Αρχήν.

 

8. Προκειμένου περί αμμοληψίας, χαλικοληψίας, αμμοχωματοληψίας, λήψεως λίθων κ.λ.π. ισχύουν οι διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 1219/1938.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.