Πυροσβεστική διάταξη 15/14 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Μόνιμα συστήματα ενεργητικής πυροπροστασίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.1. Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρανίχνευσης καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ EN 54: Συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού, όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.2. Χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των χειροκίνητων συστημάτων αναγγελίας πυρκαγιάς καθορίζεται από τα πρότυπα ΕΛΟΤ EN 54-11 Εκκινητές συναγερμού χειρός και ΕΛΟΤ EN 54-23: Διατάξεις συναγερμού - Οπτικές διατάξεις συναγερμού, όπως κάθε φορά ισχύουν.

 

3.3. Αυτόματο σύστημα ανίχνευσης αερίων καυσίμων

 

Τα συστήματα ανίχνευσης και συστήματα ανίχνευσης και διακοπής παροχής αερίων καυσίμων πρέπει, να πληρούν τις απαιτήσεις των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων (ΕΝ, ΕΛΟΤ ΕΝ) και στην περίπτωση που απαιτείται η εγκατάσταση πίνακα, αυτός να είναι σύμφωνα με το ΕΛΟΤ ΕΝ 54, όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.4. Αυτόματα Συστήματα Πυρόσβεσης

 

3.4.1. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με νερό

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με νερό, καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 12845: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Αυτόματα συστήματα καταιονισμού - Σχεδίαση, εγκατάσταση και συντήρηση, όπως κάθε φορά ισχύει και τα εξαρτήματα των συστημάτων αυτών, καθορίζονται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 12259: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Εξαρτήματα για συστήματα καταιονισμού και ψεκασμού νερού όπως κάθε φορά ισχύει.

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με υδατονέφωση, καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ CΕΝ/TS 14972: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Συστήματα υδατονέφωσης - Σχεδιασμός και εγκατάσταση όπως κάθε φορά ισχύει.

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με ψεκασμό νερού, καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ CΕΝ/TS 14816: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Συστήματα ψεκασμού νερού- Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.4.2. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με σκόνη

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με σκόνη καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ EN 12416: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Συστήματα σκόνης όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.4.3. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με αφρό

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με αφρό καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ EN 13565: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Συστήματα αφρού όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.4.4. Αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης με αέρια

 

3.4.4.1. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα καθορίζεται από το πρότυπο NFPA 12: Standard on Carbon Dioxide Extinguishing Systems, όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.4.4.2. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με αέριο

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με αέριο καθορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15004: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Συστήματα κατάσβεσης με αέριο όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.4.5. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με συμπυκνωμένο αεροζόλ

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση των αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης με συμπυκνωμένο αεροζόλ καθορίζεται από το πρότυπο ISO 15779: Condensed aerosol fire extinguishing systems- Requirements and test methods for components and system design, installation and maintenance- General requirements, όπως κάθε φορά ισχύει ή/και από το πρότυπο ΕΛΟΤ CEN/TR 15276: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Συστήματα κατάσβεσης με συμπυκνωμένο αεροζόλ όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.5. Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο

 

Η μελέτη, σχεδίαση και εγκατάσταση του μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου καθορίζεται από την Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ 2451/1986: Εγκαταστάσεις σε κτήρια: Μόνιμα πυροσβεστικά συστήματα με νερό ή / και συμπληρωματικά για τα εξαρτήματα του συστήματος αυτού, από το πρότυπο ΕΛΟΤ EN 671: Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - συστήματα με (εύκαμπτους) σωλήνες όπως κάθε φορά ισχύει.

 

3.6. Σύστημα Τοπικής Κατάσβεσης

 

3.6.1. Όπου είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση, άνωθεν των καυτών επιφανειών των συσκευών παρασκευής φαγητού, ειδικού απαγωγικού συστήματος αερίων καύσης, καπνού κ.α., εγκαθίσταται σύστημα τοπικής κατάσβεσης πυρκαγιών κατηγορίας Α και Β, κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 2: Κατηγορίες πυρκαγιών, όπως κάθε φορά ισχύει (όπως ξηράς κόνεως ή βάσεως νερού), ή κατάλληλου αποδεκτού κατασβεστικού υλικού για πυρκαγιές κατηγορίας F, κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 2. Μέχρι τη σύνταξη εθνικού ή ευρωπαϊκού προτύπου, ο αρμόδιος τεχνικός επιστήμονας μπορεί να ακολουθήσει πρότυπο άλλης χώρας (όπως NFPA 17, 17A).

 

Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί αυτόματα και χειροκίνητα και να προστατεύει το χώρο πάνω από τις εστίες και μέσα στον καπναγωγό.

 

3.6.2. Ειδικότερα:

 

α. Σε μαγειρεία που χρησιμοποιείται 1 συσκευή μαγειρικών ελαίων - λιπών χωρητικότητας άνω των 10 λίτρων, ή περισσότερες της 1 συσκευές ανεξαρτήτως χωρητικότητας εκάστης, εγκαθίσταται σύστημα τοπικής κατάσβεσης κατάλληλου και αποδεκτού κατασβεστικού υλικού για πυρκαγιές κατηγορίας F.

 

β. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση μόνο 1 συσκευής τηγανίσματος (φριτέζα μονή ή διπλή) και η ποσότητα των μαγειρικών ελαίων - λιπών δεν υπερβαίνει τα 10 λίτρα, εγκαθίσταται σύστημα τοπικής κατάσβεσης πυρκαγιών κατηγορίας Α και Β, κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 2, όπως κάθε φορά ισχύει (όπως ξηράς κόνεως ή βάσεως νερού) και πλησίον των συσκευών τοποθετείται ένας φορητός πυροσβεστήρας κατηγορίας F, κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 2, ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 25F. Ο ανωτέρω πυροσβεστήρας επιβάλλεται και στις επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση συστήματος τοπικής κατάσβεσης, εφόσον πραγματοποιείται χρήση μαγειρικών ελαίων - λιπών.

 

3.6.3. Τα συστήματα τοπικής κατάσβεσης που δεν είναι σύμφωνα με πρότυπο άλλης χώρας (όπως NFPA 17, 17A), υποχρεούνται να διαθέτουν τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

 

α. Οι σωληνώσεις πρέπει να είναι κατάλληλου τύπου και διατομής και αποδεκτές για χώρους παρασκευής φαγητών και να μην γίνεται χρήση γαλβανισμένων σωληνώσεων ή εξαρτημάτων στο δίκτυο, εκτός αν διαθέτουν την έγκριση του κατασκευαστή.

 

β. Η ενεργοποίηση του συστήματος να πραγματοποιείται χειροκίνητα μέσω απομακρυσμένου από τις εστίες μηχανισμού, καθώς και αυτόματα, είτε μηχανικά μέσω εύτηκτου συνδέσμου ή με κλειστή κεφαλή ακροφύσιου, είτε ηλεκτρικά μέσω θερμικού ανιχνευτή είτε με άλλο αποδεκτό μηχανισμό. Βάνες και άλλα μέσα ασφαλίσεως στην αυτόματη ενεργοποίηση δεν επιτρέπονται.

 

γ. Το κατασβεστικό υλικό δεν πρέπει να βρίσκεται υπό πίεση εντός των σωληνώσεων. Κατά συνέπεια, οι σωληνώσεις του συστήματος πρέπει να είναι κενές, ή να περιέχουν υπό πίεση μόνο το προωθητικό αέριο. Το κατασβεστικό υλικό πρέπει να εμπεριέχεται αποκλειστικά εντός του δοχείου υπό πίεση.

 

δ. Η μέγιστη απόσταση από το δοχείο υπό πίεση του συστήματος τοπικής κατάσβεσης μέχρι την πλέον απομακρυσμένη συσκευή του προστατευόμενου εξοπλισμού, είναι 9 m.

 

ε. Η ελάχιστη απόσταση από το δοχείο υπό πίεση του συστήματος τοπικής κατάσβεσης μέχρι τις καυτές επιφάνειες είναι ένα (1) μ..

 

στ. Τα ακροφύσια τοποθετούνται σε ύψος 0.80 m τουλάχιστον από τις προστατευόμενες συσκευές.

 

ζ. Η θερμοκρασία θραύσης του φιαλιδίου (αμπούλας) των ακροφυσίων πρέπει να είναι 141 οC τουλάχιστον για συστήματα τοπικής κατάσβεσης με κατασβεστικό υλικό κατηγορίας Α και Β (ξηρής σκόνης ή αφρού) και 182 οC τουλάχιστον για συστήματα τοπικής κατάσβεσης με κατασβεστικό υλικό κατηγορίας F.

 

η. Η απόσταση μεταξύ των ακροφυσίων να είναι μέχρι 0.80 m.

 

θ. Η απόσταση τοποθέτησης των ακροφυσίων από τη βάση του αεραγωγού - καπναγωγού να είναι μέχρι 0.30 m.

 

ι. Σε περίπτωση συστήματος τοπικής κατάσβεσης με αυτοδιέγερση, η χειροκίνητη λειτουργία του συστήματος πραγματοποιείται με την πίεση κατάλληλου κομβίου.

 

3.6.4. Ανεξάρτητα από του υπολογισμούς του απαιτούμενου κατασβεστικού υλικού, εφόσον δεν εγκαθίσταται σύστημα τοπικής κατάσβεσης με αυτοδιέγερση, η ελάχιστη ονομαστική γόμωση με την αντίστοιχη ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα για συστήματα τοπικής κατάσβεσης που καλύπτουν το ειδικό απαγωγικό σύστημα καπνών, οσμών και αερίων να είναι:

 

α. Μέχρι 4 m μήκους απαγωγικού συστήματος, δοχείο υπό πίεση ξηρής σκόνης ή αφρού 6 kg και κατασβεστική ικανότητα 21Α - 113 Β - C ή δοχείο υπό πίεση πυρκαγιών κατηγορίας F 6 kg και κατασβεστική ικανότητα 25F.

 

β. Μέχρι 9 m μήκους απαγωγικού συστήματος, δοχείο υπό πίεση ξηράς σκόνης ή αφρού 12 kg και κατασβεστική ικανότητα 43Α - 183Β - C ή δοχείο υπό πίεση κατηγορίας F 9 Lt και κατασβεστική ικανότητα 40 F αντίστοιχα.

 

3.6.5. Οι ανωτέρω απαιτήσεις δεν ισχύουν σε συστήματα τοπικής κατάσβεσης που εγκαθίστανται σε πρατήρια υγρών καυσίμων άνωθεν των αντλιών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.