Πυροσβεστική διάταξη 11/03 - Άρθρο 6

Άρθρο 6: Γενικά προληπτικά μέτρα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Δεν επιτρέπεται:

 

α. Η χρήση ή αποθήκευση υλικών καθώς και η διακόσμηση των χώρων με υλικά που καίγονται ζωηρά με φλόγα ή είναι αναφλέξιμα με εξαίρεση τους χώρους μαγειρείων.

 

β. Η ύπαρξη επικίνδυνων χώρων και χώρων υψηλού βαθμού κινδύνου πλην μαγειρείων.

 

γ. Η θέρμανση των χώρων με συσκευές που έχουν εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες.

 

δ. Η χρήση γυμνής φλόγας εντός των τεντών πλην μαγειρείων, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας τοπικής Πυροσβεστικής Αρχής.

 

ε. Η αποθήκευση υγραερίου, σε φιάλες ή δεξαμενές εντός των τεντών.

 

στ. Η εγκατάσταση προβολέων με μεγάλη θερμική ακτινοβολία.

 

ζ. Η χρήση σταχτοδοχείων και καλάθων αχρήστων, από αναφλέξιμο υλικό ή μετά πλευρικών οπών.

 

η. Η τοποθέτηση σε διαδρόμους και οδεύσεις διαφυγής κάθε αντικειμένου το οποίο μπορεί να μειώσει το πλάτος αυτών ή να εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού σε περίπτωση κινδύνου.

 

θ. Η τοποθέτηση καθρεπτών ή άλλων αντικειμένων πλησίον των οδεύσεων διαφυγής που σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

 

Β. Επιβάλλεται:

 

α. Η αποθήκευση υγρών καυσίμων και υγραερίου εντός φιαλών ή δεξαμενών να γίνεται μόνο σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εκτός των τεντών, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που επιβάλουν οι ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

 

β. Στους χώρους κατανάλωσης υγρών και αερίων καυσίμων να λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και αυτά που προβλέπονται από την παρούσα διάταξη.

 

γ. Η ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τους τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.

 

δ. Σε εμφανείς χώρους πρέπει να αναρτώνται πινακίδες με τα μέτρα πρόληψης κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς στην ελληνική γλώσσα και σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ξένους θαμώνες της συγκεκριμένης τέντας.

 

ε. Η σήμανση της θέσης των πυροσβεστικών υλικών και μέσων.

 

στ. Η σήμανση τυχόν επικίνδυνων υλικών και χώρων.

 

ζ. Η τακτική αποψίλωση από ξερά χόρτα, ο καθαρισμός του ευρύτερου χώρου της εγκατάστασης σε ακτίνα τουλάχιστον 10 m και η άμεση απομάκρυνση των υλικών που μπορούν να αναφλεγούν.

 

η. Ο συνεχής έλεγχος της ευστάθειας των τεντών και της τήρησης των μέτρων πυρασφάλειας.

 

θ. Η επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο όλων των χώρων σε καθημερινή βάση, για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

ι. Η επιμελής συντήρηση, η τακτική επιθεώρηση και ο έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

 

ι)α. Ο επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων.

 

ι)β. Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως κλιματιστικά μηχανήματα, λαμπτήρες, ψυγεία κλπ καθώς και τα καλώδια να απέχουν από το εύκαμπτο περίβλημα κάθε τέντας απόσταση τουλάχιστον 0,5 m. Οι συσκευές που για τη λειτουργία τους δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να απέχουν από το εύκαμπτο περίβλημα κάθε τέντας απόσταση τουλάχιστον 1 m.

 

ι)γ. Η ύπαρξη επαρκούς απόστασης κάθε τέντας από εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια διανομής τάσης.

 

ι)δ. Κατά το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

ι)ε. Η δημιουργία κατάλληλων οδών για την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και των άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

 

ι)στ. Η τήρηση διόδων μεταξύ των υπαρχόντων υλικών και αντικειμένων για την διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σε αυτά.

 

ι)ζ. Η κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν.

 

ι)η. Η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμειξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.

 

ι)θ. Σε περίπτωση εκτέλεσης θερμών εργασιών ισχύουν επιπλέον τα διαλαμβανόμενα στην υπ' αριθμό 7/1996 πυροσβεστική διάταξη Λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών (ΦΕΚ 155/Β/1996).

 

κ. Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης οίκοθεν ΥΙ/ΓΠ/76017/2002 απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα και μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΕΚ 1001/Β/2002).

 

κ)α. Η λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.