Προεδρικό διάταγμα 7/3/16 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Χωρικός προορισμός εκτάσεως στρατηγικής επένδυσης και καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ως βασικός χωρικός προορισμός του παραπάνω ακινήτου ορίζεται η χρήση Τουρισμός - Αναψυχή της περιπτώσεως 1 της παραγράφου Β του άρθρου 11 του νόμου 3986/2011.

 

2. Στο πιο πάνω ακίνητο καθορίζονται χρήσεις γης και όροι και περιορισμοί δόμησης κατά ζώνες Α και Β, όπως αυτές απεικονίζονται στα διαγράμματα κλίμακας 1: 5.000 που εγκρίνονται με το προηγούμενο άρθρο, ως εξής:

 

α. Ζώνη Α: Περιοχή Τουρισμού-Αναψυχής

 

α)α) Στη ζώνη αυτή, εκτάσεως 8.937.304 m2, επιτρέπονται οι ακόλουθες χρήσεις:

 

i) τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λ.π.),

ii) ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κ.λ.π.),

iii) ήπιες λιμενικές υποδομές (ενδεικτικά μόνιμες εγκαταστάσεις αγκυροβόλησης)

iv) εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών,

v) αθλητικές εγκαταστάσεις,

vi) πολιτιστικές εγκαταστάσεις,

vii) θρησκευτικοί χώροι,

viii) περίθαλψη, ιδίως σταθμός παροχής πρώτων βοηθειών

ix) χώροι συνάθροισης κοινού,

x) εστίαση,

xi) αναψυκτήρια,

xii) στάθμευση (κτίρια - γήπεδα),

xiii) πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων

xiv) εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων για την προώθηση τοπικών και βιολογικών προϊόντων και

xv) κάθε άλλη συναφής χρήση, η οποία δεν μεταβάλλει τον γενικό προσδιορισμό του ακινήτου.

 

Δεν επιτρέπονται χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διασκεδάσεως και καζίνο. Ως συναφείς χρήσεις νοούνται οι χρήσεις που αναδεικνύουν παραδοσιακές ασχολίες της περιοχής (όπως βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας) καθώς και εγκαταστάσεις τεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των χρήσεων του παρόντος άρθρου (όπως αφαλάτωση, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιολογικός καθαρισμός λυμάτων).

 

α)β) Εντός της Ζώνης Α καθορίζονται υποζώνες Α1 - χωροθέτησης τουριστικών εγκαταστάσεων και Α2 - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και υποδομών ως εξής:

 

i) Στην υποζώνη Α1, συνολικής έκτασης 7.311.682 m2, επιτρέπεται το σύνολο των αναφερόμενων στην υποπερίπτωση α)α) χρήσεων τουρισμού-αναψυχής. Οι παραπάνω χρήσεις iii έως και xiii λειτουργούν στο πλαίσιο των τουριστικών καταλυμάτων ή των υποδομών.

 

ii) Στην υποζώνη Α2, συνολικής έκτασης 1.625.622 m2, επιτρέπεται το σύνολο των προαναφερόμενων χρήσεων τουρισμού-αναψυχής, πλην των εγκαταστάσεων διαμονής των τουριστικών καταλυμάτων. Επιτρέπονται ιδίως χρήσεις κέντρου πολιτισμού, κέντρου προστασίας και ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος, αθλητικών εγκαταστάσεων, βιολογικής καλλιέργειας, μικρού Περιβαλλοντικού Κέντρου, βοτανικού κήπου ενδημικών ειδών, κέντρου πληροφόρησης επισκεπτών, εργαστηρίων παραγωγής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, σταθμού παροχής πρώτων βοηθειών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, υπαίθριου θεάτρου και εν γένει κάθε χρήση για την προώθηση του πολιτιστικού και του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής.

 

α)γ) Εφαρμόζεται κλιμακωτός μικτός συντελεστής δόμησης για έκταση έως 2.000 στρέμματα 0,05, για έκταση από 2.000-4.000 στρέμματα 0,03 και για το υπόλοιπο της έκτασης 0,01, ενιαία στη Ζώνη Α του ακινήτου, (όχι ανά γήπεδο) με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση και μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 108.000 m2 στο σύνολο της εκτάσεως της Ζώνης Α. Για τον υπολογισμό των επιφανειών που προσμετρώνται στη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη των 108.000 m2 εφαρμόζεται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός νόμος 4067/2012.

 

α)δ) Εντός της Ζώνης Α οι κτιριακές εγκαταστάσεις αναπτύσσονται σε θύλακες. Το σύνολο της έκτασης των θυλάκων ανάπτυξης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει αθροιστικά το 25% της Ζώνης Α. Η έκταση κάθε θύλακα ανάπτυξης ορίζεται από τις προσμετρούμενες στη δόμηση κατά Νέο Οικοδομικό Κανονισμό εγκαταστάσεις του θύλακα και τις μεταξύ αυτών εκτάσεις (ενδεικτικά αδόμητοι και ελεύθεροι χώροι, χώροι στάθμευσης, κήποι κ.λ.π.). Στην έκταση των θυλάκων δεν προσμετράται το γήπεδο γκολφ (αφετηρίες, τερματισμοί, αγωνιστικές και φυσικές διαδρομές, διαμορφωμένα φυσικά εμπόδια και σχετικές περιβάλλουσες αδόμητες εκτάσεις). Σε κάθε υποπεριοχή των υποζωνών Α1 και Α2 επιτρέπεται η χωροθέτηση περισσότερων του ενός θυλάκων ανάπτυξης. Επιπλέον για κάθε μία από τις τρεις υποπεριοχές της υποζώνης Α1 που βρίσκονται (α) βόρεια της αρχαιολογικής θέσης Ίτανος και εκατέρωθεν της οδού που οδηγεί στη ναυτική βάση Κυριαμάδι (εκτάσεως 1.094.234 m2), (β) στη δυτική - νοτιοδυτική πλευρά του ακινήτου (πλησίον του όρμου Ατζικιάρη - εκτάσεως 548.654,1 m2), και (γ) στη δυτική-βορειοδυτική πλευρά του ακινήτου (πλησίον όρμου Μαγατζέ εκτάσεως 184.915,9 m2) το σύνολο της έκτασης των θυλάκων ανάπτυξης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% της κάθε υποπεριοχής.

 

β) Ζώνη Β: Ειδική ζώνη προστασίας φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου και φυσιολατρικής αναψυχής Στη ζώνη αυτή, συνολικής έκτασης 13.183.045 m2 επιτρέπονται δράσεις φυσιολατρικής αναψυχής (περιηγητικός, πεζοπορικός τουρισμός κ.λ.π.), αγροτικές δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, δίκτυα μονοπατιών και παρατηρητήρια, εξασφαλίζονται διαδρομές και οργανωμένη προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατεύεται και αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον.

 

Εντός της Ζώνης Β καθορίζονται υποζώνες Β1, Β2, Β3, Β4 και Β5 ως εξής:

 

β)α) Β1 - υποζώνη προστασίας λεκάνης απορροής του φοινικοδάσους Βάι:

 

i) Στην υποζώνη αυτή, συνολικής έκτασης 4.826.435 m2 επιτρέπονται η βιολογική υπαίθρια καλλιέργεια, η ελεγχόμενη βόσκηση ζώων σε εκτατική μορφή και οι αναγκαίες σχετικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, στέγαστρα), η συντήρηση και βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου και η διάνοιξη νέου, εφόσον δεν επηρεάζεται δυσμενώς η υδρογεωλογία της περιοχής και η αισθητική του τοπίου, η κατασκευή και διέλευση δικτύων τεχνικής υποδομής, εφόσον δεν επηρεάζεται η υδρολογία της περιοχής, η εγκατάσταση ελαφράς υποδομής για την σήμανση και την περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών, η εκτέλεση έργων και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών, η επισκευή και συντήρηση υφισταμένων κτισμάτων. Ως προς τη δασική έκταση (επιφανείας 20 στρεμμάτων περίπου) εντός της υποζώνης Β1 ισχύουν και οι δεσμεύσεις της δασικής νομοθεσίας.

 

ii) Ειδικά για τις εγκαταστάσεις (π.χ. αποθήκες, στέγαστρα) που σχετίζονται με την χρήση βιολογικής καλλιέργειας και βόσκησης ζώων τίθεται περιορισμός επιφάνειας 20 m2 και μέγιστου ύψους 2,5 m. Οι παραπάνω εγκαταστάσεις επιτρέπονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 m από τα όρια της ζώνης του αισθητικού δάσους Φοινικοδάσους Βάι, όπως αυτά απεικονίζονται στο συνημμένο στο παρόν διάγραμμα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για το σύνολο της υποζώνης Β1 ανέρχεται σε 800 m2

 

ββ) Β2 - υποζώνη ειδικών όρων προστασίας φυσικού κεφαλαίου:

 

Στην υποζώνη αυτή, συνολικής έκτασης 4.548.005 m2 επιτρέπονται η βιολογική υπαίθρια καλλιέργεια, η ελεγχόμενη βόσκηση ζώων σε εκτατική μορφή, η συντήρηση και βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου και η διάνοιξη νέου, εφόσον δεν επηρεάζεται δυσμενώς η υδρογεωλογία της περιοχής και η αισθητική του τοπίου, η κατασκευή και διέλευση δικτύων τεχνικής υποδομής, εφόσον δεν επηρεάζεται η υδρολογία της περιοχής, η εγκατάσταση ελαφράς υποδομής για την σήμανση και την περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών, η εκτέλεση έργων και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών, καθώς και η επισκευή και συντήρηση υφισταμένων κτισμάτων. Στην υποζώνη Β2 οριοθετούνται οι εξής ειδικές περιοχές που διέπονται από τα εκάστοτε ισχύοντα καθεστώτα προστασίας τους, στις οποίες απαγορεύεται η δόμηση και επιτρέπεται μόνο η διατήρηση και συντήρηση υφιστάμενων κτισμάτων πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος:

 

i) Β2)α- : Ειδική Περιοχή Ιεράς Μονής Τοπλού και Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, έκτασης 63.261 m2. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

ii) Β2)β Ειδική Περιοχή Προστασίας Υγροτόπου Μαριδάτη, έκτασης 6.690 m2. Στην υποζώνη Β2)β οποιαδήποτε επέμβαση γίνεται μετά από περιβαλλοντική μελέτη και έχει σκοπό την προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου.

 

Επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα και παρακολούθηση του οικοσυστήματος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούνται προβλήματα υποβάθμισης στο οικοσύστημα και μετά την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή έργων μόνιμης ή εποχιακής τουριστικής υποδομής ως και κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα ή επέμβαση, ο εμπλουτισμός της ενδημικής πανίδας και χλωρίδας, το κυνήγι, η βόσκηση, η κατασκήνωση, η χρήση φωτιάς, η υλοτομία, η κοπή, η εκρίζωση, η καταστροφή, η συλλογή και η μεταφορά φυτικών ειδών.

 

iii) Β2)γ - Ζώνη κατά προτεραιότητα χωροθέτησης συνοδών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έκτασης 86.553 m2. Νέες μικρές ανεμογεννήτριες που τυχόν απαιτηθούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων του σχεδίου χωροθετούνται κατά προτεραιότητα εντός της υποζώνης Β2)γ, στην οποία κατά τα λοιπά ισχύουν όλοι οι περιορισμοί της υποζώνης Β2.

 

β)γ) Β3 - υποζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, συνολικής έκτασης 283.423 m2.

 

Στην υποζώνη Β3 επιτρέπεται η δόμηση, μετά από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας, μικρής κλίμακας κτισμάτων για την πολιτιστική ενημέρωση των επισκεπτών με συνολική επιτρεπόμενη δόμηση 200 m2

 

β)δ) Β4 - υποζώνη δασικών εκτάσεων, συνολικής έκτασης 2.469.234 m2, στην οποία ισχύουν τα οριζόμενα από τη δασική νομοθεσία.

 

β)ε) Β5- υποζώνη προστασίας ακτών, συνολικής έκτασης 1.055.947 m2, στην οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση ελαφράς υποδομής για την σήμανση και την περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών, η συντήρηση και βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου και η διάνοιξη νέου εάν απαιτείται για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς για την πρόσβαση στις ακτές, η κατασκευή και διέλευση δικτύων τεχνικής υποδομής, η εκτέλεση έργων και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών, η ένταξη των απαραίτητων συνοδευτικών έργων και δικτύων για την λειτουργία των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, οι κατασκευές πρόσβασης προς τις ήπιες λιμενικές υποδομές, διαμορφώσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σε περιοχές με άμεση χωρική εξάρτηση με τους θύλακες ανάπτυξης των τουριστικών εγκαταστάσεων και υποδομών, οι οποίοι θα προσδιοριστούν κατά τον λεπτομερή σχεδιασμό των τουριστικών έργων και των συνοδών εγκαταστάσεων που χωροθετούνται εντός της Ζώνης Α στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στην υποζώνη Β5 δεν επιτρέπεται η δόμηση.

 

β)στ) Ως προς το τμήμα του υπό επέκταση Καταφυγίου Άγριας Ζωής εντός της Ζώνης Β (συνολικής εκτάσεως 162.906,76 m2) ισχύουν και οι δεσμεύσεις του νόμου 3937/2011).

 

γ) Τα κτίρια τοποθετούνται κατ' ελάχιστον στο εξωτερικό όριο της υποζώνης Β5, εκτός εάν από τις κείμενες διατάξεις ορίζεται μεγαλύτερη απόσταση.

 

δ) Επιβάλλονται οι ακόλουθοι περιορισμοί ως προς το μέγιστο ύψος κτιρίων:

 

i) Σε ζώνη 200 m από την γραμμή αιγιαλού το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων ορίζεται σε 7.5 m με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της επιφάνειας κτιρίων ύψους μεγαλύτερου των 4 m δεν θα υπερβαίνει το 50% της υλοποιούμενης κάλυψης των κτιρίων.

 

ii) Σε ζώνη 300 m από το όριο της αμέσως προηγούμενης ζώνης το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων ορίζεται σε 10.5 m, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της επιφάνειας κτιρίων ύψους μεγαλύτερου των 7.5 m δεν θα υπερβαίνει το 30% της υλοποιούμενης κάλυψης των κτιρίων.

 

iii) Στις υπόλοιπες περιοχές το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων ορίζεται γενικά σε 10.5 m, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της επιφάνειας κτιρίων ύψους μεταξύ 7.5 m και 10.5 m δεν θα υπερβαίνει το 30% της υλοποιούμενης κάλυψης των κτιρίων.

 

Κατ' εξαίρεση και σε ποσοστό έως 5% της υλοποιούμενης κάλυψης των κτιρίων επιτρέπεται ύψος μεταξύ 10.5 m και 13.0 m, αποκλειστικά για τη δημιουργία στοιχείων ενδιαφέροντος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

 

ε) Στο σύνολο του ακινήτου ισχύουν οι ακόλουθοι όροι και περιορισμοί:

 

ε)α) Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου με πρόσοψη μεγαλύτερη των 10 m αυτή διασπάται μορφολογικά σε επιμέρους προσόψεις. Κατ' εξαίρεση, για κτίρια χρήσης κεντρικών εξυπηρετήσεων των τουριστικών εγκαταστάσεων το μέγιστο ενιαίο μήκος πρόσοψης ανέρχεται σε 15 m.

 

ε)β) Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης η κλίση της στέγης δεν υπερβαίνει τις 25 μοίρες. Επιβάλλεται η αρχιτεκτονική εναρμόνιση των συστημάτων τεχνικής υποδομής που εγκαθίστανται στις στέγες ή στα δώματα των κτιρίων.

 

ε)γ) Τα υφιστάμενα μονοπάτια διατηρούνται και επισκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο. Σε περίπτωση διανοίξεως νέων δρόμων αποκαθίσταται η συνέχεια των μονοπατιών. Οι διαμορφώσεις μονοπατιών, οι αναβαθμοί και οι συμπαγείς περιφράξεις κατασκευάζονται από ανεπίχριστη τοπική πέτρα, και οι πρόχειρες περιφράξεις από πλέγμα με πασσάλους.

 

ε)δ) Οι υφιστάμενες λιθόκτιστες περιφράξεις διατηρούνται και συντηρούνται. Οι νέες περιφράξεις κατασκευάζονται με ανεπίχριστη λιθοδομή ή με φυτεύσεις.

 

Οι υφιστάμενες παλαιές λιθόκτιστες δεξαμενές νερού και τα λιθόκτιστα κτίσματα που εξυπηρετούσαν την κτηνοτροφία και την γεωργία (μητάτα, καταφύγια, βίγλες κ.λ.π.) διατηρούνται και συντηρούνται.

 

ε)ε) Ενισχύονται οι φυτεύσεις τοπικών ενδημικών φυτών. Ειδικά για τη φύτευση φοινικόδενδρων επιτρέπεται αποκλειστικά το ενδημικό είδος φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti).

 

ε)στ) Οι επιτρεπόμενες περιφράξεις υλοποιούνται με τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των μικρών ζώων της άγριας ενδημικής πανίδας.

 

ε)ζ) Η διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων συντείνει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και γεωανάγλυφου με την ελαχιστοποίηση των εκσκαφών και τη διατήρηση κατά το δυνατόν φυσικών στοιχείων (φυτικά είδη, βράχια, κ.λ.π.).

 

στ) Η χάραξη νέου οδικού δικτύου κατά τις κείμενες διατάξεις ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους κατά το δυνατόν επί υφιστάμενων χωμάτινων οδών.

 

Είναι δυνατή η εκτροπή του οδικού δικτύου από το υφιστάμενο ίχνος του στη φάση του λεπτομερούς σχεδιασμού των έργων που χωροθετούνται εντός του ακινήτου, εφόσον αυτό απαιτηθεί από τον σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων ή τα τεχνικά χαρακτηριστικά χάραξής τους ή για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας ή πρόσβασης στις ακτές.

 

ζ) Στο σύνολο των ζωνών επιτρέπεται η διέλευση υπόγειων δικτύων τεχνικής υποδομής.

 

η) Σε όλη την έκταση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) Ίτανος Γαία εντός των περιοχών ΕΖΔ και ΖΕΠ εφαρμόζονται και οι διατάξεις του νόμου 3937/2011 Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 60/Α/2011).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.