Προεδρικό διάταγμα 31/5/01b - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Καθορίζονται όροι προστασίας όλων των παλαιών παραδοσιακών κτιρίων του οικισμού:

 

1. Παραδοσιακά θεωρούνται όλα τα κτίρια του οικισμού που προϋφίστανται του έτους 1930, όπως και οι εναρμονιζόμενες με αυτά μεταγενέστερες προσθήκες που δεν αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο καθώς και τα στοιχεία του περιβάλλοντος αυτών χώρου (μάντρες, αυλόθυρες, φούρνοι, πηγάδια, στέρνες κ.λ.π.) ως αποτελούντα αξιόλογα ή χαρακτηριστικά δείγματα για τον οικισμό και στοιχεία που διαμορφώνουν τον πολεοδομικό ιστό αυτού.

 

2. Απαγορεύεται η κατεδάφιση, καταστροφή ή οποιαδήποτε αλλοίωση των παραδοσιακών κτιρίων του οικισμού, όπως επίσης και των επιμέρους αρχιτεκτονικών, καλλιτεχνικών και στατικών στοιχείων αυτών.

 

3. Απαγορεύεται η κατεδάφιση των παλαιών πέτρινων τοίχων των κτιρίων και η αντικατάσταση τους με φέροντα οργανισμό και τοίχους πληρώσεως από σύγχρονα υλικά.

 

4. Για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής, προσθήκης, διαρρύθμισης, αποκατάστασης των κατά την παράγραφο 1 παραδοσιακών κτιρίων, χορηγείται άδεια οικοδομικών εργασιών έστω και αν οι απαιτούμενες εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, όσον αφορά στο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου. Η άδεια χορηγείται εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α) η επέμβαση επί του κτιρίου δεν αλλοιώνει κανένα μορφολογικό στοιχείο του

 

β) οι εν γένει εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των κτισμάτων (σοβάδες, κουφώματα, χρωματισμός κ.λ.π.) ακολουθούν την παραδοσιακή τεχνοτροπία

 

γ) Η μορφή και τα υλικά του υφισταμένου κτιρίου εναρμονίζονται προς τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος επιβαλλομένης της απομακρύνσεως των τυχόν προσκτισμάτων ή στοιχείων των επεμβάσεων που αλλοιώνουν το αρχικό παραδοσιακό κτίριο και δεν εναρμονίζονται με αυτό. Η συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων διαπιστώνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, κατόπιν εγκρίσεως της οποίας χορηγείται η κατά την παράγραφο αυτή οικοδομική άδεια.

 

5. Ειδικά για τα ερειπωμένα κτίσματα επιτρέπεται η αναστήλωσή τους έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος. Οι εργασίες αυτές επιτρέπονται έπειτα από τεκμηριωμένη έρευνα για την ακριβή αρχική του μορφή (κατά περίπτωση παλιές φωτογραφίες, παλιά σχέδια ή πίνακες, μελέτη που αποδεικνύει τις θέσεις και το μέγεθος των ανοιγμάτων, τα ύψη και το περίγραμμα των ορόφων, τις σκάλες ανόδου, τους εξώστες, ταράτσες, καμινάδες κ.λ.π. σε συνδυασμό με τα μορφολογικά στοιχεία του οικισμού).

 

6. Για κάθε εργασία που αφορά διαμόρφωση, τροποποίηση, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (οδών, πλατειών, πεζοδρόμων, τοίχων αντιστήριξης κ.λ.π.) απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Κάθε έργο υποδομής των οργανισμών κοινής ωφέλειας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο. Η τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και κάθε άλλου στοιχείου των παροχών των οργανισμών κοινής ωφέλειας, γίνεται σε θέση μη ορατή από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

7. Η ανέγερση δημόσιων ή δημοτικών κτιρίων οργανισμών κοινής ωφέλειας ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή Οργανισμού Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος και πραγματοποιείται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

8. Το παραδοσιακό τμήμα ελέγχεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Η πολεοδομική υπηρεσία αποστέλλει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου τον φάκελλο οποιουδήποτε θέματος που αφορά ανέγερση, κατεδάφιση μερική ή ολική ετοιμόρροπων ή μη, επισκευή, προσθήκη, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανακατασκευή κτιρίων για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

 

9. Ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να εγκρίνει πριν από την οριστική μελέτη, προμελέτες ή να δώσει οδηγίες για τα θέματα που της υποβάλλονται.

 

10. Με την οριστική μελέτη, καθώς και με τις αιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου 9 υποβάλλονται πέραν των απαραίτητων δικαιολογητικών και τα παρακάτω:

 

α. Πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου όπου εμφαίνονται οι υψομετρικές καμπύλες της υφιστάμενης κατάστασης και (τυχόν) πρόταση διαμόρφωσης αυτού.

 

β. Έγχρωμες φωτογραφίες με άποψη της οδού και προς τις δύο πλευρές του κτιρίου ώστε να φαίνονται το λιγότερο 2 κτίρια εκατέρωθεν, ή οικόπεδα καθώς και οι φωτογραφίες των απέναντι κτιρίων.

 

γ. Τεχνική περιγραφή με αναλυτική αναφορά στο είδος χρησιμοποιουμένων υλικών και στους χρωματισμούς.

 

δ. Σε περίπτωση επισκευής ή προσθήκης υφιστάμενου κτιρίου υποβάλλονται έγχρωμες φωτογραφίες του κτιρίου και όλων των όψεων και του εσωτερικού χώρου αυτού ώστε να φαίνονται όλα τα μορφολογικά και καλλιτεχνικά στοιχεία του.

 

11. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης Λαυρίου, είτε αυτός προέρχεται από την περιοχή αυτή ή από άλλη περιοχή.

 

12. Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις της 21170/Π-722/1992 απόφασης του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής (ΦΕΚ 844/Δ/1992).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.