Προεδρικό διάταγμα 2/10/02 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η αρτιότητα των οικοπέδων καθορίζεται ως εξής:

 

α) για την Χώρα Φολεγάνδρου ισχύει η οριζόμενη από το άρθρο 1 του από 11-05-1989 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 345/Δ/1989), δηλαδή για τις ζώνες Α και Α1 600 m2 και για τις ζώνες Β και Β1 2.000 m2 με ελάχιστο πρόσωπο 13 m και 18 m αντίστοιχα σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.

 

β) για τον οικισμό Καραβοστάση ισχύει για τις ζώνες Α και Α1 1.000 m2 και για τη ζώνη Β 2.000 m2.

 

Κατά τα λοιπά, για τους παραπάνω χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς Χώρας και Καραβοστάση της νήσου Φολεγάνδρου διατηρούνται οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις, που ορίζονται στα από 19-10-1978 (ΦΕΚ 594/Δ/1978), 11-05-1989 (ΦΕΚ 345/Δ/1989) και 17-06-1988 (ΦΕΚ 504/Δ/1988) προεδρικά διατάγματα αντίστοιχα.

 

2. Ο συντελεστής δόμησης παραμένει ως έχει και τροποποιείται μόνο στις ζώνες Α και Α1 του οικισμού της Χώρας στις οποίες ορίζεται σε 0,7. Το ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 40% ανεξάρτητα από την επιφάνεια του οικοπέδου. Τυχόν βοηθητικά κτίσματα εντός του οικοπέδου προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης και στο ποσοστό κάλυψης.

 

3. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 

α) να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού και να τηρηθεί η συνέχεια της οικοδομικής γραμμής. Σε περίπτωση διαμόρφωσης αυλής, γίνεται μερική υποχώρηση του μετώπου της όψης του κτιρίου,

β) να διαφυλάσσονται βασικά σημεία θέας των κοινόχρηστων χώρων,

γ) να διασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, η θέα των ομόρων οικοπέδων,

δ) να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

Για την έγκριση της θέσης του κτιρίου στο οικόπεδο από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αιγαίου, υποβάλλεται πλήρης φωτογραφική απεικόνιση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου, δηλαδή των ομόρων οικοπέδων, δρόμων ή κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το οικόπεδο.

 

4. Τα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή κατά τα τοπικώς επικρατούντα παραδοσιακά πρότυπα. Η αρχιτεκτονική σύνθεση πρέπει να συμβάλλει στην ένταξη του κτιρίου κατάλληλα στο τοπίο και στον οικισμό έτσι ώστε:

 

να προσαρμόζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους,
να προστατεύεται το ανάγλυφο του τοπίου και να αναδεικνύεται η χωρική ενότητα του Κάστρου για την Χώρα της Φολεγάνδρου,
να διαφυλάττει και εντάσσει αρμονικά τα τυχόν χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού (δένδρα, βράχοι, κ.τ.λ.) και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος,
η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του μέσα στο οικόπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά τοπικά επικρατούντα πρότυπα και στον περιβάλλοντα χώρο.

 

5. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2, ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται σε 4,50 m για μονώροφα κτίρια ή μονώροφο τμήμα κτιρίου και σε 7,50 m για διώροφα κτίρια ή διώροφο τμήμα κτιρίου, ανεξάρτητα από την κλίση του εδάφους.

 

Ειδικότερα, στον οικισμό Καραβοστάση, στους τομείς Α1 και Β, ο μέγιστος αριθμός ορόφων ορίζεται σε 2 και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε 7,50 m, εφόσον η κλίση του εδάφους δεν υπερβαίνει το 25%. Εάν η κλίση είναι μεγαλύτερη του 25%, τότε επιτρέπεται ένας όροφος με μέγιστο ύψος 4,50 m.

 

Το ύψος του κτιρίου ή του κτίσματος μετράται σε κάθε σημείο του περιγράμματος της οικοδομής από τη στάθμη του φυσικού εδάφους μόνο. Σε περίπτωση που γραμμή δόμησης συμπίπτει με το όριο του δρόμου, το ύψος της όψης επί του δρόμου αυτού μετράται από τη στάθμη της οδού. Η προβολή της όψης του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό ορόφων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, ανεξάρτητα από την κλίση του φυσικού εδάφους. Υπεράνω του μεγίστου ύψους επιτρέπεται μόνον η κατασκευή συμπαγούς στηθαίου ύψους 0,30 m και πλάτους 0,40 m - 0,60 m και καπνοδόχων ύψους μέχρι 1,00 m.

 

6. Ο μέγιστος ενιαίος κτιριακός όγκος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 400 m3 για κατοικίες, και τα 800 m3 σε περίπτωση τουριστικών εγκαταστάσεων. Η όψη των κτιρίων διαμορφώνεται σε επιμέρους τμήματα που πλησιάζουν τον κάναβο και τις διαστάσεις των παραδοσιακών προτύπων, χωρίς να δημιουργείται ενιαίο και συνεχές μήκος όψης που να υπερβαίνει τα 10,00 m. Σε περίπτωση κατασκευής μεγαλύτερου όγκου επιβάλλεται η διάσπαση του ενιαίου κτιριακού όγκου. Οι τμηματικοί όγκοι διαχωρίζονται ως προς το ύψος (διαφορά στάθμης) τουλάχιστον κατά 0,80 m και ως προς την κάτοψη (μετάθεση κατόψεων) τουλάχιστον κατά 1,50 m ως προς την μία ή την άλλη διεύθυνση.

 

Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές, δημιουργώντας ένα ενιαίο και συνεκτικό αρχιτεκτονικό σύνολο το οποίο θα εντάσσεται στο γύρω φυσικό ή δομημένο περιβάλλον και θα είναι σύμφωνο με τα παραδοσιακά τοπικά πρότυπα, μη επιτρεπομένης της δημιουργίας ίσου όγκου ανεξάρτητων και διάσπαρτων κτιρίων στο γήπεδο.

 

7. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται από λιθοδομή επιχρισμένη ή ανεπίχριστη χωρίς τονισμένους αρμούς. Απαγορεύεται η οποιουδήποτε είδους επένδυση των εξωτερικών όψεων των κτιρίων.

 

8. Η στέγαση των κτιρίων γίνεται με επίπεδο δώμα, χωρίς περιμετρικές προεξοχές (μαρκίζες). Το στηθαίο του δώματος επιβάλλεται να είναι συμπαγές με ύψος 0,30 m και πλάτος 0,40 m - 0,60 m.

 

9. Τα εξωτερικά ανοίγματα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 30% της επιφανείας των όψεων στις οποίες αντιστοιχούν. Η αναλογία πλάτους/ ύψους για τα παράθυρα ορίζεται σε 1/1,5 ή 1/2, ενώ για τις πόρτες σε 1/2 έως 1/2,5 για τις μονόφυλλες και 1/1,5 για τις δίφυλλες, με μέγιστο πλάτος 1,20 m.

 

Η απόσταση μεταξύ διαδοχικών ανοιγμάτων να είναι τουλάχιστον 0,50 m, και η απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές του κτιρίου τουλάχιστον 1,00 m.

 

Οι φεγγίτες επιτρέπονται και δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω συνολική αναλογία ύψους - πλάτους των κουφωμάτων. Δεν επιτρέπονται υπέρθυρα τοξωτά ή αυτόνομοι φεγγίτες.

 

Επιβάλλεται η κατασκευή πλαισίων περιμετρικά των ανοιγμάτων πλάτους 0,10 - 0,15 m. Τα πλαίσια επιτρέπεται να είναι επιχρισμένα με λείο σοβά και επιτρέπεται να προεξέχουν 0,01 - 0,02 m από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή λίθινης προεξοχής (μαρκίζα) υπεράνω του πλαισίου των ανοιγμάτων.

 

10. Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα ταπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά. Τα υαλοστάσια των ανοιγμάτων υποδιαιρούνται με δύο τουλάχιστον οριζόντια καΐτια κατά την έννοια του ύψους.

 

Τα κουφώματα του κτιρίου επιβάλλεται να έχουν ενιαίο χρωματισμό, και να είναι μονόχρωμα σε χρώμα μπλε, καφεκόκκινο, γκρίζο ή πράσινο. Τα μεταλλικά στοιχεία των κουφωμάτων (μεντεσέδες κ.λ.π.) να είναι απλής μορφής και να βάφονται στο ίδιο χρώμα με τα κουφώματα.

 

Οι αυλόθυρες είναι ξύλινες ή μεταλλικές απλής μορφής, βαμμένες στο χρώμα των κουφωμάτων. Απαγορεύεται η κατασκευή στεγάστρων πάνω από αυτές.

 

11. Οι εξώστες σε πρόβολο (μπαλκόνια) σε διώροφα κτίρια κατασκευάζονται από μπετόν ή ξύλο ή σίδερο με ξύλινο δάπεδο, κατά τα τοπικά πρότυπα, και έχουν ορθογωνική κάτοψη. Το πλάτος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του πλάτους του δρόμου και το μήκος τους τα 1,20 m.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή ξύλινων ή σιδερένιων υποστηριγμάτων (φουρούσια) κάτω από το δάπεδο σε όλο το πλάτος των εξωστών, τα οποία επιτρέπεται να είναι είτε σε επαφή με το δάπεδο του εξώστη είτε υπό γωνία. Τα κτιστά ή μαρμάρινα φουρούσια επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου νεοκλασικού τύπου.

 

Οι εξώστες απέχουν από τις ακμές του κτιρίου τουλάχιστον 1,00 m και η μεταξύ τους απόσταση επιβάλλεται να είναι τουλάχιστον 1,50 m, ενώ δεν επιτρέπονται οι γωνιακοί εξώστες.

 

12. Τα στηθαία των εξωστών είναι κτιστά συμπαγή, ή ξύλινα ή σιδερένια απλής μορφής με κάθετα λεπτά στοιχεία ορθογωνικής διατομής. Τα ξύλινα βάφονται σε χρώμα ανάλογο με αυτό των κουφωμάτων, ενώ στα μεταλλικά μπορεί να χρησιμοποιείται και το μαύρο χρώμα. Κιγκλιδώματα νεοκλασικού τύπου επιτρέπονται μόνον στα αντίστοιχα κτίρια.

 

13. Επιτρέπονται τα ανοιχτά στεγάδια, σε μέγιστο ύψος έως 3 m από τη στάθμη του δρόμου, μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

Επιτρέπονται προστεγάσματα - στέγαστρα από ξύλινο σκελετό ορθογωνικής διατομής και επιφάνεια κάλυψης οριζόντια ή ελαφρώς κεκλιμένη με καλάμια. Στους τομείς Β και Β1 του οικισμού της Χώρας και του οικισμού Καραβοστάση επιτρέπεται η κάλυψη των στεγάστρων και με ύφασμα λευκού χρώματος. Το μέγιστο ύψος των στεγάστρων στον όροφο των κτιρίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2,30 m.

 

Απαγορεύεται η κατασκευή καμπύλων προστεγασμάτων, η χρήση πλαστικών, αλουμινίων, ετερνίτ και αμιαντοτσιμέντου (ελενίτ), καθώς και η τοποθέτηση καθέτων προς το έδαφος πετασμάτων.

 

14. Τα ανοικτά κλιμακοστάσια επιτρέπονται μόνον από το ισόγειο προς τον όροφο. Μπορούν να αποτελούνται από δύο βραχίονες σε σχήμα Γ εκ των οποίων ο πιο φαρδύς, συμπαγής τοποθετείται πάντα κάθετα προς την όψη και το μήκος του δεν επιτρέπεται να ξεπερνά συνολικά αυτό που αντιστοιχεί σε οκτώ συνολικά σκαλιά (ρίχτια). Επιτρέπεται η αναστήλωση και η ανακατασκευή κλιμάκων που προϋπήρχαν, στην περίπτωση που διαμορφώνονται πάνω από διαβατικό (στεγασμένο) πέρασμα.

 

Κλίμακες που οδηγούν στο δώμα επιβάλλεται να είναι κτιστές και ενσωματωμένες στον όγκο της οικοδομής.

 

Τα πατήματα των κλιμάκων είναι από σχιστόπλακες ή από τσιμεντοκονία χρώματος γκρι και τα ρίχτια σοβατισμένα και βαμμένα σε χρώμα λευκό. Απαγορεύεται κάθε άλλο υλικό επίστρωσης. Τα στηθαία των ανοιχτών κλιμάκων επιβάλλεται να είναι είτε κτιστά συμπαγή σοβατισμένα και βαμμένα σε χρώμα λευκό, είτε ξύλινα ή σιδερένια απλής μορφής, βαμμένα σε χρωματισμούς ανάλογους των κουφωμάτων τα ξύλινα και μαύρα τα σιδερένια. Η απόληξη του κτιστού στηθαίου επικαλύπτεται με λίθινη πλάκα ή επιχρίεται.

 

15. Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, αψίδων, βόλτων ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων στην εξωτερική όψη των κτιριακών όγκων και στις περιφράξεις των γηπέδων.

 

Οι περιτοιχίσεις των γηπέδων και οι τοίχοι αντιστήριξης κατασκευάζονται από ξερολιθιά ή λιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς η οποία μπορεί να παραμείνει ανεπίχριστη, ενώ κάθε άλλο δομικό στοιχείο επιχρίεται. Το μέγιστο ύψος του συμπαγούς τμήματος των περιτοιχίσεων ορίζεται σε 1,20 m, συμπεριλαμβανομένου του τυχόν στηθαίου, και το πάχος του τουλάχιστον σε 0,40 m.

 

16. Ο χρωματισμός στις εξωτερικές επιφάνειες των όψεων του κτιρίου είναι από λευκό υδρόχρωμα ή ασβέστη σύμφωνα με τα πρότυπα της περιοχής. Ο χρωματισμός τμημάτων ή ολόκληρων των όψεων με άλλο χρώμα εκτός από το λευκό γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων του Υπουργείου Αιγαίου.

 

Απαγορεύεται η οποιουδήποτε είδους επένδυση των εξωτερικών όψεων, όπως με λίθινες πλάκες, κεραμικά πλακάκια, κ.λ.π.

 

17. Οι καπνοδόχοι είναι ορθογωνικής διατομής κατά τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.