Προεδρικό διάταγμα 29/4/13b - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Κατευθύνσεις για την μορφολογία και την αισθητική των κτιρίων και των ακάλυπτων χώρων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Κατά την εφαρμογή του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης λαμβάνονται υπ' όψη οι ακόλουθες μορφολογικές κατευθύνσεις:

 

α. Οι κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές επιλογές των κυρίων των έργων κατατείνουν στη δημιουργία μιας εικόνας για την πόλη της Αθήνας η οποία ενισχύει τον μητροπολιτικό της προσανατολισμό και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ως σύγχρονης μητρόπολης.

 

β. Οι σύγχρονες πρακτικές σχεδιασμού και λειτουργικής εξυπηρέτησης, χρησιμοποιούνται και για την ανάδειξη - διασύνδεση ιστορικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής.

 

γ. Επιδιώκεται η κατάλληλη επιλογή υλικών και η ένταξη των όψεων στο αστικό τοπίο της περιοχής.

 

δ. Η μορφή των κατασκευών διαθέτει δυναμική που λειτουργεί ως τοπόσημο και παράλληλα, κατατείνει κατά το δυνατόν, με κατάλληλο χειρισμό της ογκοπλαστικής και της επιλογής υλικών, στην ελάφρυνση του όγκου και της συμπαγούς μάζας.

 

ε. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου, όπως και οι περιμετρικές ζώνες των γηπέδων και λοιπών κτιρίων, αποτελούν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό μελετητικό αντικείμενο, που οργανώνει λειτουργικά και συμβολικά τον χώρο και λειτουργεί ως μοχλός αναβάθμισης στο ευρύτερο αστικό τοπίο. Σε αυτήν εντάσσονται τόσο οι όψεις όσο και το πράσινο που τις πλαισιώνει.

 

στ. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου, όπως και οι περιμετρικές ζώνες των γηπέδων, αποτελούν αντικείμενο συστηματικής συντήρησης. Αρμόδιος φορέας για τη συντήρηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου είναι ο Δήμος Αθηναίων.

 

ζ. Επιδιώκεται η δημιουργική προσαρμογή της αρχιτεκτονικής των κτιρίων στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.