Προεδρικό διάταγμα 28/2/18 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Γενικός χωρικός προορισμός Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, συνολικά πολεοδομικά μεγέθη και κατευθύνσεις σχεδιασμού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά αναπτύσσεται, κατά το άρθρο 11 παράγραφος 3.1 περίπτωση β' του νόμου 4277/2014 και τα άρθρα 1 και 2 του νόμου 4062/2012, ως ενιαίο ακίνητο και ως περιοχή πολλαπλών λειτουργιών μητροπολιτικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, με στόχο την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής, την προσέλκυση επενδύσεων σημαντικών για την οικονομία της Αττικής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και άλλων σημείων προορισμού, την απόδοση στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς επίσης τουριστικών, πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών υψηλής ποιότητας, και την ανάπλαση και ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου. Για τους σκοπούς αυτούς, με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του άρθρου 1 του παρόντος, προβλέπονται:

 

α. Ο συνδυασμός χρήσεων γης οι οποίες προωθούν την οικιστική πολυμορφία και περιλαμβάνουν ιδίως τουρισμό, αναψυχή, κατοικία, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εμπορικές λειτουργίες, διοίκηση και γραφεία, εκπαίδευση, έρευνα και υγεία, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς και περιβαλλοντικές υποδομές. Οι χρήσεις αυτές κατανέμονται κατά περιοχές προς πολεοδόμηση και ζώνες ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του παρόντος.

 

β. Η προώθηση προτύπων αστικής ανάπτυξης, με έμφαση:

 

α)α. στη μίξη χρήσεων, την πολυλειτουργικότητα και την οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη και δόμηση,

β)β. στη μετατροπή του υφιστάμενου αστικού κενού σε τόπο προορισμού με επίκεντρο το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής και τα υψηλά και μη κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που λειτουργούν ως τοπόσημα της συνολικής έκτασης,

γ)γ. στη σύνδεση του δημιουργούμενου νέου αστικού ιστού με τον υφιστάμενο,

δ)δ. στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη δημιουργία εκτεταμένων ελεύθερων χώρων και τη διείσδυση των χώρων πρασίνου εντός του οικιστικού ιστού,

ε)ε. στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικής σημασίας κτιρίων καθώς και στην αναβίωση και διευθέτηση των υφισταμένων υδατορεμάτων,

 

όπως τα στοιχεία αυτά προσδιορίζονται ειδικότερα στα άρθρα 3, 5, 6 και 7.

 

2. Για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται συνολικά πολεοδομικά μεγέθη ως ακολούθως:

 

α. Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 m2, στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών, όπως αυτά αποτυπώνονται στον χάρτη του άρθρου 1 του παρόντος. Για τον υπολογισμό των επιφανειών που προσμετρώνται στη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση εφαρμόζεται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (νόμος 4067/2012). Στην πιο πάνω δόμηση δεν περιλαμβάνονται τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που τυχόν προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης από τις εκτάσεις της περιπτώσεως ε' της παρούσας παραγράφου, τα οποία, από κοινού με την προβλεπόμενη στο προηγούμενο εδάφιο δόμηση, δεν μπορεί να υπερβαίνουν, σε κάθε περίπτωση, τον μέγιστο οριζόμενο στην παράγραφο 3)β του άρθρου 2 του νόμου 4062/2012 μικτό συντελεστή δόμησης 0,5.

 

β. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, όπως αυτή εμφαίνεται στον χάρτη του άρθρου 1 του παρόντος, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

 

γ. Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569,02 m2, όπως αυτό προσδιορίζεται ειδικότερα στο άρθρο 3 του παρόντος.

 

δ. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 m2 της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

 

ε. Στις περιοχές προς πολεοδόμηση, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος, οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ' ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 m2 που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

 

3. Κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, ακολουθούνται οι ακόλουθες κατευθύνσεις σχεδιασμού:

 

α. Στις μελέτες που συντάσσονται για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του νόμου 4062/2012, λαμβάνεται μέριμνα ώστε η θέση και η διάταξη των εγκαταστάσεων και κτιρίων να ευνοεί τη διατήρηση μεγάλων ελεύθερων πράσινων χώρων, κατά το δυνατόν ενοποιημένων με το Μητροπολιτικό Πάρκο ή με άλλους παρακείμενους κοινόχρηστους χώρους.

 

β. Τα υψηλά κτίρια, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος, χωροθετούνται με τρόπο που να εξασφαλίζει την αισθητική ενότητα αυτών, τόσο στο επίπεδο των μεμονωμένων κτιρίων όσο και στο επίπεδο ενιαίων συνόλων, σε συνάρτηση με την ογκοπλαστική τους διαμόρφωση, τις αρχιτεκτονικές τους μορφές και την υλικότητά τους. Ειδικότερα, για την καλύτερη δυνατή ένταξη των υψηλών κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης στον άμεσο και ευρύτερο χώρο τους, υιοθετούνται νέα πρότυπα σχεδιασμού που συνδιαλέγονται με το αττικό και μεσογειακό παραθαλάσσιο αστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

 

γ. Η υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, σύμφωνα και με τις σχετικές προς τούτο κατευθύνσεις των άρθρων 29 και 30 του νόμου 4277/2014, επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, και μέσω της συσχέτισης της προσφοράς θέσεων στάθμευσης με τον βαθμό προσπελασιμότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς και της διαμόρφωσης δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.