Προεδρικό διάταγμα 25/8/92 - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο όγκος των νέων κτιρίων διασπάται υποχρεωτικά σε επί μέρους τμήματα, ανεξάρτητα ή σε επαφή, προσαρμοζόμενα στην κλίμακα των διατηρητέων κτιρίων, στην κλίση του εδάφους και στο φυσικό περιβάλλον.

 

2. Η αρχιτεκτονική και κατασκευαστική σύνθεση των νέων κτιρίων πρέπει να εναρμονίζονται με αυτή των διατηρητέων κτιρίων.

 

3. Πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου επιτρέπεται η κατασκευή στέγης ή στηθαίου δώματος, καθώς και η απόληξη κλιμακοστασίου που διαμορφώνεται με κεκλιμένο στέγαστρο ακολουθώντας την κλίση του κλιμακοστασίου. Ειδικότερα δε, στους τομείς Α, Β, Ε)α και Ε)β η επικάλυψη των νέων κτιρίων γίνεται είτε με στέγη, είτε με συνδυασμό στέγης και δώματος όπου η επιφάνεια της στέγης είναι τουλάχιστον διπλάσια αυτής του δώματος. Η στέγη κατασκευάζεται με σύγχρονες ή παραδοσιακές μορφές και υλικά. Οι ηλιακοί συλλέκτες τοποθετούνται μέσα στο ύψος της στέγης ή του στηθαίου δώματος, ώστε να μην είναι ορατοί από τους κοινόχρηστους χώρους του παραδοσιακού συνόλου.

 

4. Όλοι οι ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου προσαρμόζονται στη μορφολογία του εδάφους και διαμορφώνονται κατά τα πρότυπα των ακαλύπτων χώρων των διατηρητέων κτιρίων.

 

Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπεται η μερική εκσκαφή, ή επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σ' αυτό, με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από 1,50 m από τη φυσική του στάθμη. Μεγαλύτερη επέμβαση στο έδαφος επιτρέπεται ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την καλύτερη ένταξη του κτιρίου στα πρότυπα διαμόρφωσης του φυσικού περιβάλλοντος του οικισμού.

 

5. Επιτρέπεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τέντες) με μονόχρωμο ύφασμα, σε τόνους άσπρο ή μπεζ, τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους.

 

6. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων οποιωνδήποτε διαστάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ή ακάλυπτους χώρους και αυλές του παραδοσιακού συνόλου.

 

Επιτρέπονται επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για την χρήση των χώρων του κτιρίου και τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν την μορφή και το χώρο του ακινήτου.

 

7. Τα έργα υποδομής των οργανισμών κοινής ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγεια.  Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών Οργανισμών κοινής ωφελείας, γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους. Οι Οργανισμοί κοινής ωφελείας, Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών κ.λ.π. υποχρεούνται με δικές τους δαπάνες κατά την εγκατάσταση ή και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του διατηρητέου κοινόχρηστου χώρου.

 

Επίσης υποχρεούνται στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής των δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, όπου επεμβαίνουν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

Κάθε εργασία που αφορά τη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων (δρόμων - πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοζόμενο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.