Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Το άρθρο 2 του από [ΠΔ] 02-06-1976 προεδρικού διατάγματος Περί εγκρίσεως ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού επί εκτάσεων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Χρυσοχόων - Αργυροχόων και Ωρολογοπωλών Αθηνών και Προαστίων Χρυσοχόων - Αργυροχόων και Ωρολογοπωλών και τινών ιδιωτικών εκτάσεων εις θέσιν Άγιος Γεώργιος κ.λ.π. της κοινότητας Αντιπάρου (Κυκλάδων) και καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεων των οικοπέδων αυτού (ΦΕΚ 209/Δ/1976) όπως τροποποιήθηκε με το από [ΠΔ] 16-11-1977 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 460/Δ/1977), αντικαθίσταται ως εξής:
{Άρθρο 2
Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και διαστάσεων καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων της παραπάνω περιοχής καθορίζονται ως εξής:
1. α. Ελάχιστο πρόσωπο: 20 m
β. Ελάχιστο βάθος: 25 m
γ. Ελάχιστο εμβαδόν: 1000 m2
2. Μέγιστη κάλυψη ανά οικόπεδο: 400 m2.
3. Μέγιστη δόμηση ανά οικόπεδο: 300 m2
4. α. Ποσοστά - ως προς δόμηση - ημιυπαίθριων χώρων και εξωστών κατά Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
β. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο, μέγιστου πλάτους 1 m και συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου του 1/3 του μήκους της όψης του κτιρίου και σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερου από 2 m.
5. Μέγιστη κάλυψη με πέργολα 100 τετραγωνικά μέτρα. Η πέργολα προσμετρείται στην κάλυψη, ανεξαρτήτως της χρήσης και των υλικών της.
6. Το σύνολο της επιφάνειας των ημιυπαίθριων χώρων και της κάλυψης με πέργολα δεν υπερβαίνει τα 100 m2.
7. Συντελεστής όγκου 4,5
8. Το ύψος των κτιρίων συμπεριλαμβανομένου και του ύψους του συμπαγούς στηθαίου ορίζεται σε 4 m, εκτός από τμήμα ή κατά μέγιστο 2 τμήματα κτιρίου μέγιστης κάλυψης 100 τετραγωνικών μέτρων, όπου επιτρέπεται μέγιστο ύψος 5 m. Αφετηρία μέτρησης του ύψους ορίζεται το διαμορφωμένο σύμφωνα με την παράγραφο 24 του παρόντος έδαφος περιμετρικά του κτιρίου. Στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται επιμέρους κτιριακοί όγκοι, η διάκριση των οποίων γίνεται ογκοπλαστικά με τη δημιουργία υψομετρικής διαφοράς της άνω στάθμης των δωμάτων τους.
9. Τα κτίρια είναι ισόγεια (μέγιστος αριθμός ορόφων 1). Απαγορεύεται σε οποιοδήποτε σημείο της κάλυψης το κτίριο να είναι διώροφο. Επιτρέπεται το εσωτερικό πατάρι, η επιφάνεια του οποίου υπόκειται στις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, όπως ισχύει.
10. Τα κτίρια σε κανένα σημείο τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον 1 όροφο και το μέγιστο καθοριζόμενο ύψος, κλιμακούμενα αναλόγως της κλίσης του εδάφους. Μόνο σε περιπτώσεις φυτεμένου δώματος επιτρέπεται επιπλέον ύψος 0,50 m και μόνο για το φυτεμένο τμήμα του δώματος.
11. Πλέον του μέγιστου ύψους επιτρέπεται να εξέχει μόνον καπνοδόχος μέγιστου ύψους 0,80 m.
12. Μέγιστη διάσταση μήκους όψης 8 m. Για μεγαλύτερη διάσταση απαιτείται διαφοροποίηση (μετάθεση σε κάτοψη) του μετώπου της όψης κατά τουλάχιστον 1,20 m. Μέγιστη διάσταση πέργολας (σε κάτοψη) 8,00 m.
13. Υπόγειος χώρος επιτρέπεται μόνον για χρήση μηχανοστασίου, αποθήκης και της υποχρεωτικής δεξαμενής νερού. Για την υποχρεωτική δεξαμενή νερού ο υπόγειος χώρος υποχρεωτικά καλύπτεται από το περιβάλλον έδαφος. Η κάτοψη της δεξαμενής νερού επιτρέπεται να εξέχει κατά μία ζώνη μέγιστου πλάτους 1,00 m (μόνον σε μία από τις πλευρές του κτιρίου) από το περίγραμμα του κτιρίου, ώστε να υπάρχει κατακόρυφη πρόσβαση στη δεξαμενή μέσω φρεατίου μέγιστου πλάτους 0,70 x 0,70 m. Για το χώρο αποθήκης και μηχανοστασίου, η οροφή του υπογείου δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο να βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από 0,60 m από τη στάθμη του περιμετρικού εδάφους (με ταυτόχρονη ισχύ της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου). Ο υπόγειος χώρος επιβάλλεται να είναι εντός του περιγράμματος του κτιρίου.
• | Μέγιστος χώρος μηχανοστασίου: 30 m2 |
• | Μέγιστος χώρος αποθήκης : 30 m2 |
Η υποχρεωτική δεξαμενή νερού έχει όγκο:
• | ελάχιστο: αριθμός m3 δεξαμενής ίσος με το 1/3 των m2 δόμησης |
• | μέγιστο: αριθμός m3 δεξαμενής ίσος με το 1/2 των m2 δόμησης |
Στη δεξαμενή αυτή θα καταλήγουν υποχρεωτικά όλες οι υδρορροές των δωμάτων του κτιρίου, καθώς και - όπου είναι δυνατόν - όποια άλλη επιφάνεια του περιβάλλοντος χώρου. Η υποχρεωτική δεξαμενή νερού δεν προσμετρείται στην κάλυψη και τη δόμηση του οικοπέδου και δεν δύναται να αλλαχθεί η χρήση της.
14. Η πρόσβαση στους υπόγειους χώρους γίνεται είτε μέσα από το κτίριο ή από μία και μόνο εξωτερική κλίμακα καθόδου, μέγιστου πλάτους 1,20 m, η οποία εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της σε πλευρά του κτιρίου.
15. Η πέργολα και τα προστεγάσματα επιβάλλεται να είναι οριζόντια και ελαφριάς κατασκευής. Τα κατακόρυφα στοιχεία δύνανται να είναι ξύλινα, εμφανούς ή επιχρισμένης πέτρας ή από επιχρισμένο μπετόν, ενώ τα στοιχεία στέγασης από ξύλο, καλαμωτή ή ύφασμα.
16. Υποχρεωτικά και ανάλογα με την πραγματοποιούμενη δόμηση, χωροθετούνται θέσεις στάθμευσης, διαστάσεων 2,50 x 5,50 m στην ζώνη υποχρεωτικής απόστασης της Ρυμοτομικής Γραμμής από την οικοδομική γραμμή. Η χωροθέτηση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης γίνεται κάθετα ή παράλληλα ως προς την οικοδομική γραμμή με ταυτόχρονη υποχώρηση του εξωτερικού ορίου (μάντρας) από τη ρυμοτομική γραμμή. Οι δημιουργούμενες θέσεις στάθμευσης φαίνονται στα αντίστοιχα τοπογραφικά, διαγράμματα κάλυψης και περιβάλλοντος χώρου. Ο υποχρεωτικός αριθμός θέσεων στάθμευσης ορίζεται ως εξής:
για ΠΔ 0 - 100 m2 = 1 θέση στάθμευσης
για ΠΔ 100 - 200 m2 = 2 θέσεις στάθμευσης.
για ΠΔ 200 - 300 m2 = 3 θέσεις στάθμευσης.
17. Επιπλέον των υποχρεωτικών χώρων στάθμευσης της προηγούμενης παραγράφου, δύνανται να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης εντός του οικοδομήσιμου χώρου του οικοπέδου για τη στέγαση κατά μέγιστο δύο οχημάτων και μόνο κάτω από πέργολα (η κάλυψη και η μορφή της οποίας ορίζεται στις παραγράφους 5, 6 και 14 του παρόντος άρθρου) και όχι εντός κτιριακού όγκου. Οι θέσεις στάθμευσης εντός του οικοδομήσιμου χώρου προσμετρώνται στο ποσοστό κάλυψης, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος.
18. Επιτρέπεται μόνο μία είσοδος - έξοδος οχημάτων ανά οικόπεδο.
19. Τα κτίρια και οι όποιες κατασκευές τοποθετούνται σε απόσταση 6 m από την ρυμοτομική γραμμή. Οι πλάγιες, πίσω, καθώς και μεταξύ των κτιρίων και λοιπών κατασκευών (πέργολες) αποστάσεις ορίζονται σε τέσσερα (4) μέτρα. Απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή κτιριακού όγκου ή πέργολας εντός των ζωνών υποχρεωτικής απόστασης από τη Ρυμοτομική Γραμμή, πίσω και πλάγιων αποστάσεων του οικοπέδου.
20. Μέγιστο ύψος περιμετρικής συμπαγούς μάντρας 1,00 m.
21. Μέγιστο ύψος φυτοφράκτη στα όρια του οικοπέδου 2,00 m.
22. Μέγιστο ύψος τοιχίων αντιστήριξης επί της ρυμοτομικής γραμμής ή των ορίων του οικοπέδου (όπου απαιτείται): 2,00 m. Η έγκριση δίνεται μετά από επί τόπου έλεγχο (αυτοψία) του αρμόδιου οργάνου αρχιτεκτονικού ελέγχου.
23. Μέγιστο ύψος τοιχίων αντιστήριξης εντός του οικοπέδου (όπου απαιτείται): 1,50 m. Η έγκριση δίνεται μετά από επί τόπου έλεγχο (αυτοψία) του αρμόδιου οργάνου αρχιτεκτονικού ελέγχου.
24. Μέγιστη διαφοροποίηση του διαμορφωμένου εδάφους από το φυσικό: ±0,60 m.
25. Οι εξωτερικοί τοίχοι επιχρίονται υποχρεωτικά με σοβά κατά τα παραδοσιακά πρότυπα ή είναι λίθινοι ανεπίχριστοι, χωρίς τονισμένους αρμούς. Σε περιπτώσεις εμφανών λίθινων όψεων προτιμάται λίθος από την εκσκαφή της οικοδομής ή σε συγγενή χρωματισμό.
26. Εφόσον τα κτίρια κατασκευασθούν με ανεπίχριστη ή αρμολογημένη φέρουσα ή μη λιθοδομή πάχους τουλάχιστον 0,40 m, η καταλαμβανόμενη από την εξωτερική τοιχοποιία επιφάνεια δεν προσμετράται στη συνολικά επιτρεπόμενη κάλυψη και δόμηση του οικοπέδου.
27. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο των ηλιακών συλλεκτών στο δώμα του κτιρίου, μόνο σε οριζόντια θέση και μέχρι του μισό του ύψους του περιμετρικού στηθαίου. Το δοχείο του θερμοσίφωνα τοποθετείται εκτός δώματος σε μη ορατό σημείο. Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στο δώμα του κτιρίου.
28. Το ύψος του περιμετρικού στηθαίου είναι 0,30 έως 0,60 m.
29. Τα ανοίγματα των κτιρίων είναι περιορισμένων διαστάσεων, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Μέγιστο πλάτος κουφώματος 1,40 m για διπλές μπαλκονόπορτες και διπλά παράθυρα, 0,80 m για μονές μπαλκονόπορτες και μονά παράθυρα.
Μέγιστη αναλογία ύψος / πλάτος: 1.6 / 1
Μέγιστο ύψος πρεκιού: 2,20 m από εσωτερική στάθμη δαπέδου.
Η επιφάνεια των ανοιγμάτων των όψεων (τα οποία οφείλουν να ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα, τόσο ως προς τη θέση, όσο και σε ό,τι αφορά τις αναλογίες και διαστάσεις) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 25% της κάθε όψης, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις του κτιριοδομικού κανονισμού. Η διάταξη, μορφή και θέση των ανοιγμάτων ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα. Σε περίπτωση ανοιγμάτων που τοποθετούνται σε όψη πάνω από άλλα ανοίγματα, αυτά βρίσκονται εντός των αξόνων που ορίζουν οι κατακόρυφες παρειές του κάτω ανοίγματος. Τα πλήρη τμήματα (σε κάτοψη) μεταξύ των ανοιγμάτων δεν επιτρέπεται να έχουν πλάτος μικρότερο του 0,80 m. Τα ανοίγματα τοποθετούνται κατ' ελάχιστο σε απόσταση 1,20 m από οποιαδήποτε κατακόρυφη ακμή κτιριακού όγκου.
30. Τα κουφώματα είναι ξύλινα με εσωτερικά τζαμιλίκια και εξωτερικά σκούρα (παντζούρια) ανάλογης μορφής με τους επικρατέστερους τύπους του νησιού και γενικότερα, των Κυκλάδων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, η χρήση κουφωμάτων αλουμινίου, χρωματισμένων, παραδοσιακού τύπου, με διατομές ορθογωνικές, ανάλογες των ξύλινων κουφωμάτων.
31. Τα κιγκλιδώματα (αν υπάρχουν) επιβάλλεται να είναι ξύλινα, βαμμένα σε παραδοσιακό χρώμα ή γήινες αποχρώσεις. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η χρήση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων χρωματισμένων κατά τον παραδοσιακό τύπο ή σε γήινες αποχρώσεις.
32. Για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτείται η έγκριση του αρμόδιου οργάνου αρχιτεκτονικού ελέγχου.
33. Μετά το πέρας των εργασιών επιβάλλεται έλεγχος (αυτοψία) για την πιστοποίηση της ορθής εφαρμογής της οικοδομικής άδειας.
34. Σε κάθε ακίνητο, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται για την κατασκευή και σύνδεση σε ατομικό σύστημα καθαρισμού λυμάτων, εντός του χώρου του οικοπέδου του, αποτελούμενου από σηπτικό βόθρο από σκυρόδεμα και στη συνέχεια στεγανή απορροφητική λεκάνη καθαρισμού των λυμάτων μέσω φυτεύσεως.}