Προεδρικό διάταγμα 22/3/02 - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για την κατασκευή Ολυμπιακών εγκαταστάσεων beach Volley και λοιπών αθλημάτων και Ανάπλασης της περιοχής στον Φαληρικό Όρμο, εγκρίνεται η από το Δημόσιο διενέργεια προσχώσεων θαλάσσιας έκτασης, συνολικού εμβαδού 208.490 m2, όπως αυτές απεικονίζονται κατά τμήματα Ε1=70.384 m2, Ε2=107.471 m2 και Ε3=30.635 m2 στο τοπογραφικό και υψομετρικό διάγραμμα Α4 - ΠΧ - ΣΚ - ΧΧ000 - 003 - 1 σε κλίμακα 1:2.000 που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την 3594/2002 πράξη του και που αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με το παρόν διάταγμα.

 

2. Οι παραπάνω προσχώσεις εκτελούνται από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Ολυμπιακά Έργα 2004 (ΕΥΔΕ/ΟΕ 2004) βάσει της μελέτης που εγκρίθηκε με την 896/2001 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

3. Κατά την πρόσχωση και μετά από αυτή τηρούνται όλοι οι όροι που έχουν τεθεί με τα: 19-09-2001 Σήμα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Φ.919.33025/4/01Σ.1211/2001, Φ.919.32025/8/01/Σ.1366/2001 της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, 3117.1/Φ.09/ΜΠΕ07-08/02/2001 της Διεύθυνσης Λιμένων και Λιμενικών Έργων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το 15/2001/2001 απόσπασμα πρακτικού της Επιτροπής Δημοσίων Κτημάτων Αθηνών, και ειδικότερα:

 

Α. Τυχόν βυθοκορήματα/ προϊόντα εκσκαφών, εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση του θαλασσινού μετώπου ή δεν εναποτεθούν σε κατάλληλο προς τούτο χώρο στην ξηρά διασκορπίζονται σε βάθη μεγαλύτερα των 50,00 m σε θαλάσσια περιοχή της οποίας η θέση προσδιορίζεται μετά τη γνωστοποίηση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) του συνολικού όγκου των εκσκαφών.

 

Β. Η προσωρινή φωτοσήμανση των έργων εκτελείται σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου [Ν] 1629/1951 Περί φάρων.

 

Η έναρξη λειτουργίας της προσωρινής φωτοσήμανσης, όπως και κάθε μεταβολή αυτής με την πρόοδο των έργων γνωστοποιείται στην Υπηρεσία Φάρων με κοινοποίηση στην Υδρογραφική Υπηρεσία, μνημονεύοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

 

Είδος φανού, χρώμα φωτός και χαρακτηριστικό.
Ακριβής θέση φανού και χάρτης από τον οποίο έχει ληφθεί το στίγμα.
Ακριβές ύψος φανού από την επιφάνεια της θάλασσας.
Απόσταση από την οποία ο φανός είναι ορατός σε ναυτικά μίλια.
Είδος υποδοχής επάνω στην οποία είναι τοποθετημένος ο φανός προκειμένου να εκδοθεί αγγελία ενημέρωσης των ναυτιλλομένων.

 

Για την αποφυγή ναυτικών ατυχημάτων η προσωρινή φωτοσήμανση εξακολουθεί να λειτουργεί και στην περίπτωση διακοπής των έργων ή πέρατος αυτών μέχρι και την έναρξη λειτουργίας της οριστικής φωτοσήμανσης.

 

Το φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο για το οποίο εκτελούνται τα έργα σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος, επειδή δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα φωτοσήμανσης ενέχεται για ποινικές και αστικές ευθύνες, όπως ορίζει ο νόμος.

 

Η οριστική φωτοσήμανση των έργων να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο Φ.919.32025/8/01/Σ.1366/2001 έγγραφο.

 

Γ. Κατά τη φάση κατασκευής των έργων:

 

α. Ο Ανάδοχος του έργου (εργολάβος) πριν την έναρξη των εργασιών ενημερώνει τη λιμενική αρχή Πειραιά, υποβάλλοντας παράλληλα πλήρη εγκεκριμένη Οριστική Τεχνική Μελέτη και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να εφοδιασθεί με την προβλεπόμενη, από το άρθρο 102 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά, άδεια. Επίσης, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, που του υποδεικνύει η Λιμενική Αρχή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και καταρτίζει σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης του περιβάλλοντος (προεδρικό διάταγμα 55/1998, νόμος [Ν] 1269/1982 και νόμος 2242/1994).

 

β. Τα βυθοκορήματα που προκύπτουν από τις εκσκαφές χρησιμοποιούνται για τις επιχώσεις, εφόσον κρίνονται κατάλληλα από την επιβλέπουσα υπηρεσία και πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσής τους στην ξηρά διασκορπίζονται κατάλληλα στη θάλασσα, σε απόσταση πέραν του 1 ναυτικού μιλίου από την ακτή, σύμφωνα με την άδεια και οδηγίες της Λιμενικής Αρχής Πειραιά και σε βάθος μεγαλύτερο των 50,00 m, χωρίς να μειώνουν το θαλάσσιο βάθος περισσότερο από 3,00 m, χωρίς να αλλοιώνουν τα βάθη της περιοχής, μετά από θετική γνωμάτευση αρμοδίου κρατικού εργαστηρίου (ΕΚΘΕ κ.λ.π.) από την οποία να προκύπτει ότι τα υλικά αυτά δεν είναι επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον (προεδρικό διάταγμα 55/1998, νόμος [Ν] 855/1978, νόμος [Ν] 1147/1981, προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 68/1995 και 181051/2079/78/1978 υπουργική απόφαση).

 

γ. Σε περίπτωση που κατά την εκσκαφή του πυθμένα απαιτείται η χρήση εκρηκτικών υλών λαμβάνονται όλες οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία άδειες.

 

δ. Επιβάλλεται η κατασκευή επαρκών και κατάλληλων ευκολιών υποδοχής καταλοίπων για τη συγκέντρωση και τελική νόμιμη διάθεση τόσο των πετρελαιοειδών καταλοίπων/ λιπαντελαίων, όσο και των λοιπών αχρήστων υλικών / απορριμάτων καθώς και των λυμάτων των εξυπηρετουμένων σκαφών.

 

ε. Τα μεταχειρισμένα ορυκτέλαια του εργοταξίου συλλέγονται και διαχειρίζονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 98012/2001/1996 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 40/Β/1996).

 

στ. Ο ανάδοχος λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα περιορισμού τυχόν οχλήσεων, ήτοι χρήση καταλλήλων (ασφάλιση, Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, θορυβομέτρηση) μηχανημάτων, οχημάτων έργων, βρέξιμο υλικών που συγκεντρώνονται στην παραλία προς περιορισμό σκόνης, διακοπή εργασιών κατά τις ώρες κοινής ησυχίας κ.λ.π.

 

ζ. Τα αδρανή υλικά λαμβάνονται από λατομεία που λειτουργούν με νόμιμη άδεια.

 

η. Λόγω της ηχορύπανσης που δημιουργείται την περίοδο κατασκευής των έργων, της αύξησης των αιωρουμένων σωματιδίων και της θαλερότητας της θάλασσας από την υλοποίηση των έργων, των εκπομπών αερίων ρύπων από τα μηχανήματα του εργοταξίου και τυχόν κινδύνων πρόκλησης ατυχημάτων, επιβάλλεται η εκτέλεση των έργων με κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της παραλιακής λεωφόρου κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής τους.

 

θ. Επιβάλλεται:

 

η λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων υγιεινής και ασφαλείας και η προσωρινή σήμανση με πινακίδες και ειδικά φωτιστικά για τη νύχτα, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής και της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας.
η κατασκευή καταλλήλων και επαρκών χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση του κοινού των πληρωμάτων των σκαφών και ατόμων με ειδικές ανάγκες και η νόμιμη διάθεση των λυμάτων, αποβλήτων που προέρχονται από όλες τις εγκαταστάσεις της περιοχής του έργου (υπάρχουσες και νέες).
η κατασκευή συγχρόνου συστήματος πυρόσβεσης, καταλλήλου για την κάλυψη των αναγκών των χώρων των έργων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δικτύου ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας κ.λ.π. για την εξυπηρέτηση των σκαφών.
η κατάλληλη φωτοσήμανση και ηλεκτροδότηση των έργων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας Φάρων.
η κατασκευή, εφόσον είναι δυνατό, καταλλήλων αγώνων για την ανανέωση των υδάτων στις λιμενολεκάνες.
η εφαρμογή των απαραιτήτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων των χερσαίων χώρων (χώροι στάθμευσης οχημάτων, οδοί προσπέλασης, σήμανση, σηματοδότηση κ.λ.π.), για την εύρυθμη λειτουργία των έργων.
η τοποθέτηση καταλλήλων προσκρουστήρων στα κρηπιδώματα προς αποφυγή ατυχημάτων στα σκάφη.
η λήψη μέριμνας για την αισθητική ένταξη των έργων στο περιβάλλον.

 

Δ. Μετά την ολοκλήρωση των έργων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων επιβάλλεται:

 

Η απομάκρυνση μετά το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών όλων των αχρήστων και πλεοναζόντων υλικών και η παράδοση του χώρου ελευθέρου μηχανημάτων, προχείρων βοηθητικών κτισμάτων κ.λ.π.

 

Η οριστική και κατάλληλη φωτοσήμανση και ηλεκτροφώτηση των έργων, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, προς αποφυγή ναυτικών ατυχημάτων.

 

Η πρόβλεψη ύπαρξης εξοπλισμού πρόληψης και καταπολέμησης ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή (πλωτά φράγματα απορροφητικά υλικά κ.λ.π.) που υποδεικνύεται από τη Λιμενική Αρχή, καθώς και Σχεδίασης που ακολουθείται κατά την αντιμετώπιση ενδεχομένων περιστατικών ρύπανσης.

 

Η κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης πετρελαιοειδών καταλοίπων χρησιμοποιουμένων λιπαντέλαιων και απορριμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 5 σε συνδυασμό με το Παράρτημα Ι της πρότασης Οδηγίας 2000/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της 27-11-2000.

 

Στο σχέδιο διαχείρισης αναφέρεται συγκεκριμένα η μονάδα ή ο χώρος τελικής νόμιμης διάθεσης των συγκεντρούμενων ποσοτήτων πετρελαιοειδών καταλοίπων και λιπαντελαίων και η εμφάνιση, μέσω πίνακα ανακοινώσεων, των στοιχείων επικοινωνίας των ωραρίων λειτουργίας και των τιμολογίων των συμβεβλημένων επιχειρήσεων/ φορέων παραλαβής/ αποκομιδής των ως άνω υλικών.

 

Η συστηματική παρακολούθηση, με τακτικές και έκτακτες δειγματοληψίες, της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων των λιμενολεκάνων και της εγγύς θαλάσσιας περιοχής, για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση κάθε συμπτώματος υποβάθμισης του θαλασσίου περιβάλλοντος, με μέριμνα κι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και την εποπτεία της Λιμενικής Αρχής.

 

Το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αναφέρει στη Διεύθυνση Λιμένων και Λιμενικών Έργων του υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας την έναρξη και το πέρας των εργασιών.

 

Η γνωστοποίηση στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της έναρξης και του τέλους κατασκευής των έργων και η μετά την εκτέλεσή τους, αποστολή σ' αυτή σχεδιαγραμμάτων κλίμακας 1:500 που δείχνουν τα έργα που έγιναν μαζί με τα γύρω απ' αυτά βάθη, καθώς και σχεδιαγράμματα κλίμακας 1:20.000, τα οποία δείχνουν τη γεωγραφική θέση των έργων που εκτελέσθηκαν.

 

Ε. α. Ο χώρος στον οποίο εκτελούνται τα έργα παραμένει κοινόχρηστος και χρησιμοποιείται ελεύθερα από όλους τους πολίτες.

 

Τα έργα που γίνονται στον αιγιαλό ανήκουν στο δημόσιο χωρίς τούτο να υποχρεούται να καταβάλλει καμία αποζημίωση.

 

Το παραχωρούμενο δικαίωμα χρήσης αιγιαλού μπορεί να ανακληθεί εκ μέρους του δημοσίου για λόγους εθνικής ανάγκης, άμυνας και ασφαλείας της χώρας, αλλά και για λόγους κατασκευής δημοσίων και λιμενικών έργων, όπως και για λόγους παράβασης των όρων και προϋποθέσεων με τους οποίους χορηγείται άδεια.

 

Στις περιπτώσεις αυτές ο φορέας εκτέλεσης του έργου Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων - Ολυμπιακά Έργα 2004 (ΕΥΔΕ/ΟΕ 2004) υποχρεούται να εγκαταλείψει τη χρήση και γενικά όλο το έργο μέσα σε τακτική προθεσμία, χωρίς καμία αξίωση αποζημίωσης από το Δημόσιο.

 

Η έναρξη των εργασιών είναι δυνατή μετά την έκδοση του παρόντος.

 

β. Μετά το τέλος των προσχώσεων δημιουργείται νέος αιγιαλός και παραλία των οποίων τα όρια καθορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή. Ο παλαιός αιγιαλός και τα γήπεδα που δημιουργούνται από τις προσχώσεις, μετά τον καθορισμό των νέων οριογραμμών αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού, εμβαδομετρούνται, οριοθετούνται και καταγράφονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ως κτήματα του Δημοσίου, των οποίων η πλήρης κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο.

 

γ. Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιουδήποτε άλλου έργου στην ίδια περιοχή, χωρίς την έκδοση της σχετικής αδείας από την αρμόδια Αρχή.

 

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ασκεί το νόμιμο έλεγχο.

 

Με το παρόν δεν νομιμοποιούνται τυχόν υφιστάμενα παράνομα έργα.

 

Η μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με το άρθρο αυτό, συνεπάγεται την επιβολή των συντρεχουσών κατά περίπτωση νομίμων κυρώσεων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.