Προεδρικό διάταγμα 20/10/88 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης της Καλαμάτας όπως καθορίζεται με το προηγούμενο άρθρο καθορίζονται ως εξής:

 

α) Τα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο 10 m και
Ελάχιστο εμβαδόν 200 m2.

 

β) Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης περίπτωσης α τα οικόπεδα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 4 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 30 m2.

 

2. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων, ο συντελεστής δόμησης αυτών, το μέγιστο ύψος των κτιρίων και ο αριθμός των ορόφων, ορίζεται κατά τομείς III, IV, VI, VIII και ΙΧ όπως αυτοί φαίνονται στο ανωτέρω διάγραμμα με μαύρη γραμμή.

 

α. Τομέας ΙΙΙ

 

Συντελεστής δόμησης 0,8
Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 70%
Μέγιστος αριθμός ορόφων 2
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 7,50 m
Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της στέγης.

 

β. Τομέας ΙV

 

Συντελεστής δόμησης 0,6
Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 60%
Μέγιστος αριθμός ορόφων 2
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 7,50 m
Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της στέγης.

 

Κατ' εξαίρεση και μόνο για τη ζώνη Κ ορίζεται: αριθμός ορόφων των κτιρίων 1 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτού 4,5 m και μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια των 80 m2. Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της στέγης.

 

γ. Τομέας VI

 

Συντελεστής δόμησης 1,8
Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 80%
Σε περίπτωση που το ισόγειο του κτιρίου προβλέπεται για χρήση καταστήματος η κάλυψη ανέρχεται σε 100%.
Μέγιστος αριθμός ορόφων 3
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 11,00 m.
Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της στέγης.

 

δ. Τομέας VIII

 

Συντελεστής δόμησης 2,4
Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 80%
Σε περίπτωση που το ισόγειο του κτιρίου προβλέπεται για χρήση καταστήματος η κάλυψη ανέρχεται σε 100%.
Μέγιστος αριθμός ορόφων 3
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 11,00 m
Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της στέγης.

 

ε. Τομέας ΙΧ

 

Συντελεστής δόμησης 1,2
Μέγιστο ποσοστό κάλυψης 80%
Σε περίπτωση που το ισόγειο του κτιρίου προβλέπεται για χρήση καταστήματος η κάλυψη ανέρχεται σε 100%.
Μέγιστος αριθμός ορόφων 2
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 7,50 m.
Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων δεν συμπεριλαμβάνεται το ύψος της στέγης.

 

ζ. Στην εκτός σχεδίου περιοχή μεταξύ αρχαιολογικού χώρου (Κάστρου) και του τομέα ΙV ισχύουν οι όροι δομήσεως που προβλέπονται από το από 24-05-1985 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 270/Δ/1985) όπως ισχύει για την κατοικία.

 

3. Οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης καθορίζονται ως ακολούθως:

 

α. Επιτρέπεται η κατασκευή μεσοπατώματος και σοφίτας χωρίς υπέρβαση του συντελεστού δόμησης και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου.

 

β. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται έτσι ώστε:

 

α) να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού,

β) να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων,

γ) να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων,

δ) να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

γ. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

δ. Απαγορεύεται η κατασκευή πρόχειρων και ευτελών κατασκευών και γενικά κατασκευών που είναι αντίθετες προς τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής.

 

ε. Τα κτίρια που περιλαμβάνονται στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης, εκτός της ζώνης Ο καλύπτονται με κεκλιμένη στέγη κεραμοσκεπή με μέγιστη κλίση 35%, που δεν καλύπτει υποχρεωτικά το σύνολο της επιφάνειας του δώματος, ώστε να είναι δυνατή η διαμόρφωση μικρού δώματος (ταράτσα) κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Το ύψος της στέγης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 2 m. Η αποπεράτωση (επικεράμωση της στέγης) ολοκληρώνεται πριν τις εργασίες πληρώσεως του κτιρίου. Η κατασκευή της είναι υποχρεωτική έστω και αν επάνω από το κατασκευαζόμενο τμήμα της οικοδομής προβλέπεται στο μέλλον η κατασκευή επιπλέον ορόφου.

 

στ. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου εγκρίνει τη σύνθεση των όγκων, την αρχιτεκτονική μορφή των όψεων των κτιρίων και τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων, λαμβάνοντας υπόψη τα γειτονικά (σύγχρονα και παραδοσιακά) κτίρια και γενικά τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του περιβάλλοντος στον οποίο εντάσσεται το κτίριο (κλίμακα κτιρίου, αναλογίες των επιμέρους στοιχείων, χρησιμοποιούμενα υλικά, μέθοδος κατασκευής, χρωματική επεξεργασία).

 

ζ. Τα ανοίγματα των όψεων (θύρες - παράθυρα) επιβάλλεται να ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα τόσο όσον αφορά τη θέση όσο και σε ότι αφορά τη μορφή και τις συνηθισμένες αναλογίες και διαστάσεις, δηλαδή τα παράθυρα να προσεγγίζουν την αναλογία ύψους προς πλάτος 1:1,5 ενώ οι θύρες την αναλογία 1:2.

 

Τα κουφώματα είναι ξύλινα, ταμπλαδωτά καρφωτά γαλλικά ή περσιδωτά (γερμανικού τύπου), με υαλοστάσια που χωρίζονται σε ορθογώνια πλαίσια με τη βοήθεια υποδιαιρέσεων κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Επιτρέπεται επίσης η κατασκευή σιδερένιων κουφωμάτων (από στραντζαριστή λαμαρίνα ή συμπαγές σίδερο).

 

Στις ζώνες Λ, Ν, Ξ και Ο επιτρέπονται και κατασκευές από χρωματισμένο αλουμίνιο (ανοδιωμένο ή πλαστικοποιημένο).

 

Δεν επιτρέπονται τα εξωτερικά συρόμενα κουφώματα. Όλα τα εξωτερικά κουφώματα κάθε κτιρίου επιβάλλεται να έχουν ενιαίο χρωματισμό. Οι χρωματισμοί των κουφωμάτων πρέπει να γίνονται σε μονόχρωμους τόνους των παραδοσιακών χρωμάτων ή του φυσικού χρώματος του ξύλου, αποκλειομένων των αντίστοιχων πλαστικών.

 

η. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων κατασκευάζονται από οποιοδήποτε οικοδομικό υλικό και επιχρίονται με ασβεστοκονίαμα.

 

Όταν η τοιχοποιία είναι λίθινη μπορεί να μείνει ανεπίχριστη.

 

Οι χρωματισμοί των εξωτερικών όψεων των κτιρίων γίνονται με λευκό χρώμα ή ελαφρές αποχρώσεις αυτού, όπως υποκίτρινο ώχρα κ.λ.π., καθώς και με έντονα παραδοσιακά χρώματα, όπως λουλακί, κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

θ. Ο λόγος πλάτους ως προς το μήκος εξώστη κυρίας όψης είναι μικρότερος ή ίσος με το λόγο 2/3. Επίσης ο εξώστης πρέπει να απέχει 0,80 m από άκρα των όψεων. Το πλάτος ανοικτού εξώστη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 0,80 m και το μήκος μεγαλύτερο από 3,00 m.

 

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τη κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου στις ζώνες Λ, Ξ και Ο το μήκος του ανοικτού εξώστη δύναται να φτάσει μέχρι 4,00 m.

 

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο εξωστών ορίζεται 0,80 m.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί κατά την κρίση της να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη θέση και το μέγεθος των εξωστών σε κάθε κτίριο ξεχωριστά για λόγους προσαρμογής και προστασίας του κτισμένου και φυσικού χώρου που το περιβάλλει.

 

Η πρόσβαση στους εξώστες με εξωτερική σκάλα επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ι. Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα των κλιμάκων και των εξωστών σε πρόβολο επιβάλλεται να είναι από σφυρήλατο σίδερο, στραντζαριστή λαμαρίνα ή ξύλο.

 

Στις ζώνες Λ, Ν, Ξ και Ο επιτρέπονται τα συμπαγή στηθαία για τις κλίμακες και τους εξώστες καθώς και κιγκλιδώματα με χρωματισμένο αλουμίνιο (ανοδιωμένο ή πλαστικοποιημένο).

 

ι)α. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών ή διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση του ακινήτου, στις περιφράξεις, καθώς και στα ικριώματα μέσα στο χώρο του οικοπέδου ή μπροστά από αυτό. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων σε κοινόχρηστους χώρους, σε δένδρα ή σε στύλους. Επιτρέπονται μόνο οι περιορισμένων διαστάσεων επιγραφές που πληροφορούν για τυχόν χρήση των χώρων των κτιρίων, εφόσον αυτές δεν καλύπτουν και δεν παραμορφώνουν τα αρχιτεκτονικά και τα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου (στηθαία, εξώστες, παραστάδες αετώματα, γείσα κ.λ.π.).

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών στο ισόγειο καταστημάτων που αναφέρονται αποκλειστικά στο όνομα και στο αντικείμενο των εργασιών τους. Οι φωτεινές επιγραφές στα ισόγεια των καταστημάτων έστω και αν τοποθετούνται μέσα στις προθήκες έχουν χρώμα σταθερό και συνεχές και αποτελούνται από μεμονωμένα στοιχεία, γράμματα, αριθμούς.

 

ι)β. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία (ανέγερση νέου κτιρίου, κατεδάφιση ετοιμόρροπου ή μη κτιρίου, επισκευή, αποκατάσταση, προσθήκη, καθαίρεση στοιχείων, διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου) και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να προεγκρίνει πριν από την οριστική μελέτη, προμελέτες ή να δώσει σχετικές οδηγίες για τα θέματα που της υποβάλλονται.

 

ι)γ. Για κάθε εργασία που αφορά διαμόρφωση, τροποποίηση, ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, πεζοδρομίων, τοίχων.

 

Κάθε έργο υποδομής των οργανισμών κοινής ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο. Στις ζώνες Κ, Μ, Ν και Ξ η τοποθέτηση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος όπως και κάθε άλλου στοιχείου των παροχών των οργανισμών κοινής ωφελείας γίνεται σε θέση μη ορατή από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

ι)δ. Η ανέγερση δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων ή κτιρίων Οργανισμών ή Νομικών προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας διέπεται από τους κανόνες του παρόντος διατάγματος και πραγματοποιείται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ι)ε. Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων έστω και αν οι απαιτούμενες εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του διατάγματος αυτού. Η αναστήλωση επιτρέπεται ύστερα από τεκμηριωμένη έρευνα που αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή του κτίσματος και μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, εκτός αν βρίσκεται εντός της ζώνης Κ στην οποία τον έλεγχο ασκεί η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

ι)στ. Στις ζώνες Κ, Λ Ν και Ξ απαγορεύεται κάθε είδους περίφραξη του οικοπέδου πλην του κτιστού μαντρότοιχου, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβεί το 1,80 m.

 

ι)ζ. Για την διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απόλυτα αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους στη ζώνη Κ επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή, μεγίστου ύψους ενός 1,50 m από το φυσικό έδαφος.

 

Παρεκκλίσεις από το μέγιστο ύψος είναι δυνατές μετά από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και εφόσον αυτές επιβάλλονται για λόγους αισθητικούς ή τεχνικούς.

 

ι)η. Για τις περιοχές εφαρμογής του παρόντος προεδρικού διατάγματος δεν έχουν ισχύ τα άρθρα 9, 14 και η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (νόμος 1577/1985).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.