Προεδρικό διάταγμα 19/8/96 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Παραδοσιακά κτίρια

 

1. Κτίρια ή σύνολα κτιρίων, που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού θεωρούνται παραδοσιακά. Η αξιολόγηση των κτιρίων διενεργείται από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

2. Παραδοσιακό θεωρείται το εκάστοτε αρχικό κτίριο καθώς και τα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αυτού (μάντρες, αυλόθυρες, φούρνοι, κρήνες, βοτσαλωτά δάπεδα κ.λ.π.) όπως και οι εναρμονιζόμενες με αυτό μεταγενέστερες προσθήκες, όχι όμως και τα πάσης φύσεως καθ' ύψος ή κατ' επέκταση υπάρχοντα προσκτίσματα που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο. Ο καθορισμός των προσκτισμάτων αυτών, που επιβάλλεται να αφαιρεθούν ή να προσαρμοσθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, γίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

3. Απαγορεύεται η κατεδάφιση, καταστροφή ή η αλλοίωση των παραδοσιακών κτιρίων του οικισμού, όπως επίσης και των επιμέρους αρχιτεκτονικών, καλλιτεχνικών και στατικών στοιχείων αυτών.

 

4. Για κάθε επέμβαση στα παραδοσιακά κτίρια αποφαίνεται η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, σε περίπτωση δε που κρίνει ότι στο παραδοσιακό κτίριο δεν πρέπει να γίνει καμία επέμβαση τότε το θέμα διαβιβάζεται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για να εξεταστεί η κήρυξή του ως διατηρητέου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 1577/1985.

 

Β. Αποκατάσταση παραδοσιακού κτιρίου

 

1. Κτίριο κατεστραμμένο, που βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση αλλά αποτελεί στοιχείο αξιόλογο της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού, η δε αναστήλωσή του θα συνέβαλε στην ολοκλήρωση του συνόλου του οικισμού, αναστηλώνεται στην αρχική του μορφή, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης του παρόντος. Η αναστήλωση επιτρέπεται μετά από έρευνα και μελέτη ως προς τον αρχικό όγκο και μορφή του κτιρίου με βάση στοιχεία (φωτογραφίες, περιγραφές σε βιβλία ή συμβόλαια κ.λ.π.) όπως και στοιχεία που υπάρχουν στο έδαφος ή είναι αποτυπωμένα στους μεσότοιχους των όμορων κτιρίων (όπως θεμέλια, υπολείμματα τοίχων περασιές, φωλιές δοκαριών κ.λ.π.).

 

Σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι ανεπαρκή ως προς τη μορφολογία του αρχικού κτιρίου, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχιτεκτονική σύνθεση και η συγγενής μορφολογία των όψεων των κτιρίων του άμεσου περιβάλλοντος.

 

2. α. Ο οικισμός ελέγχεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Η πολεοδομική υπηρεσία αποστέλλει υποχρεωτικά στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου το φάκελλο οποιουδήποτε θέματος που αφορά ανέγερση, κατεδάφιση μερική ή ολική ετοιμόρροπων ή μη, επισκευή, προσθήκη, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανακατασκευή κτιρίων, καθώς και θεμάτων που αφορούν σε διαμορφώσεις κοινοχρήστων ή κοινωφελών χώρων, σε έργα υποδομής κ.λ.π. για να γνωματεύσει σχετικά.

 

β. Οι μελέτες δύναται να υποβάλλονται στο στάδιο της προμελέτης, προκειμένου να γίνει προέγκριση των αρχών της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης, τυχόν ανακατασκευής κατεδάφισης τμημάτων, προσθηκών κ.λ.π.

 

γ. Με την οριστική μελέτη υποβάλλονται πέραν των απαραίτητων δικαιολογητικών:

 

Πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου όπου εμφαίνονται οι υψομετρικές καμπύλες της υφισταμένης κατάστασης και (τυχόν) πρόταση διαμόρφωσης αυτού.

 

Έγχρωμες φωτογραφίες με άποψη της οδού και προς τις δύο πλευρές του κτιρίου ώστε να φαίνονται το λιγότερο 2 κτίρια εκατέρωθεν, ή οικόπεδα καθώς και οι φωτογραφίες των απέναντι κτιρίων.

 

Τεχνική περιγραφή με αναλυτική αναφορά στο είδος των χρησιμοποιουμένων υλικών και στους χρωματισμούς.

 

Σε περίπτωση επισκευής ή προσθήκης υφισταμένου κτιρίου υποβάλλονται έγχρωμες φωτογραφίες του κτιρίου όλων των όψεων και του εσωτερικού χώρου αυτού, ώστε να φαίνονται όλα τα μορφολογικά και καλλιτεχνικά στοιχεία.

 

Γ. Μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης

 

Στον οικισμό Παχειάς Ράχης καθορίζονται οι παρακάτω μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του μέσα στο οικόπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα της Αιγινίτικης Αρχιτεκτονικής. Γενικά το κτίριο επιβάλλεται να έχει καθαρούς ορθογωνικούς όγκους που διατάσσονται με κέντρο αναφοράς την αυλή, η σύνθεσή του δε να δημιουργεί διάφορα επίπεδα.

 

2. Τα ανοίγματα των κτιρίων (πόρτες - παράθυρα) εναρμονίζονται με την μορφή και τις αναλογίες των προτύπων της περιοχής ως προς το πλάτος και ύψος, τηρώντας τη σχέση πλήρους και κενού στις όψεις.

 

3. Η κάλυψη του κτιρίου γίνεται με δώμα.

 

4. Απαγορεύεται:

 

α) Κάθε κατασκευή με αλουμίνιο.

 

β) Η στήριξη των κτιρίων σε υποστηλώματα (pilotis).

 

γ) Η τοποθέτηση πλαστικών οποιουδήποτε είδους, μορφής και χρήσης όχι μόνο στα κτίσματα αλλά και σε στοιχεία εξωτερικού εξοπλισμού του οικισμού (κρήνες, μνημεία, πλατείες).

 

δ) Η χρήση χρωμάτων που δεν ανήκουν στα παραδοσιακά χρώματα του οικισμού ή του νησιού γενικότερα.

 

ε) Κάθε είδους κατασκευή πάνω από το ύψος του κτιρίου εξαιρουμένων των παραδοσιακών για τον οικισμό των καπνοδόχων.

 

στ) Η τοποθέτηση στεγάστρων σε οποιοδήποτε χώρο πλην των ισογείων χώρων παραμονής ατόμων των κέντρων αναψυχής εστιατορίων κ.λ.π., με γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. από άποψη υλικών, χρώματος, μορφής.

 

ζ) Οι υπαίθριες εξωτερικές σκάλες, ελεύθερες στο χώρο, εφόσον δεν αξιοποιείται λειτουργικά ο χώρος κάτω από αυτές σε σχέση με την γενικότερη λειτουργία του κτιρίου και εφόσον δεν αποτελούν οργανικό μέρος του όγκου του κτιρίου.

 

η) Κάθε είδους περίφραξη οποιουδήποτε χώρου πλην του κτιστού μαντρότοιχου.

 

θ) Η ανάρτηση φωτεινών επιγραφών ή διαφημίσεων και η ξενόγλωσση επιγραφή χωρίς την ταυτόχρονη με ελληνικά γράμματα, ίσου τουλάχιστον μεγέθους με τα ξένα στοιχεία και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία εγκρίνει και τις διαστάσεις, την μορφή και την θέση της πινακίδας στο κτίριο.

 

ι) Η τοποθέτηση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και γενικώς κάθε άλλου στοιχείου των παροχών των οργανισμών κοινής ωφέλειας στις κύριες όψεις των κτιρίων.

 

ι)α) Κάθε είδους εκσκαφή και αλλοίωση της φυσικής στάθμης του εδάφους του οικισμού εκτός των απολύτως απαραίτητων για την θεμελίωση των κτισμάτων και την μόνο κατ' απόλυτον ανάγκη κατασκευή αναλημματικών τοίχων. Παρέκκλιση από τα παραπάνω επιτρέπεται μόνο με έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και σε περιπτώσεις απολύτου ανάγκης, όπου επιβάλλεται για λόγους τεχνικούς και αισθητικούς και με την προϋπόθεση ότι η κατασκευή αυτή μπορεί να ενταχθεί αισθητικά στο περιβάλλον.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.