Προεδρικό διάταγμα 14/6/11c - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Ζώνες Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ Γουδή) και Ιλισίων (Δ Ιλισίων)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στόχοι και Αρχές Σχεδιασμού.

 

Η δημιουργία των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Ζώνη Δ Γουδή) και Ιλισίων (Ζώνη Δ Ιλισίων) αποσκοπεί στην υλοποίηση των κατωτέρω που πηγάζουν από το Ρυμοτομικό Σχέδιο Αθηνών και εξειδικεύονται ως εξής:

 

(α) Σύνδεση του ορεινού όγκου του Υμηττού με τον αστικό ιστό, προστασία και οικολογική αναβάθμιση των περιοχών, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου Αττικής.

 

(β) Αναβάθμιση του πολεοδομικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου με ένταξη, διασύνδεση και ενοποίησή των Πάρκων με το δίκτυο κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών.

 

(γ) Πιλοτική εφαρμογή των αρχών βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καθιέρωση νέων πρακτικών μετακίνησης με παράλληλη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

(δ) Αναβάθμιση του περιβάλλοντος των δημόσιων μητροπολιτικών και τοπικών χρήσεων περίθαλψης, εκπαίδευσης - έρευνας, κοινωνικής υποδομής, πολιτισμού, αθλητισμού και διοίκησης και βελτίωση των όρων λειτουργίας τους, με παράλληλο έλεγχο της ανάπτυξής τους ώστε να διασωθεί ο πολύτιμος ελεύθερος χώρος του Πάρκου.

 

(ε) Προώθηση ήπιου και εναλλακτικού αστικού τουρισμού στα πλαίσια μιας πολιτικής τόνωσης του διεθνούς ρόλου και της εικόνας της Αθήνας.

 

2. Πολεοδομική οργάνωση και κατευθύνσεις σχεδιασμού.

 

Η πολεοδομική οργάνωση των Πάρκων, οι ρυθμίσεις, τα έργα και οι διαμορφώσεις σ' αυτά ακολουθούν τις κατωτέρω δεσμευτικές γενικές αρχές σχεδιασμού και επιδιώκουν την:

 

(α) Δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας με περιορισμένες σε αριθμό και κλίμακα δραστηριότητες δασικής αναψυχής, πολιτισμού, ήπιας αστικής αναψυχής και αθλητισμού αλλά και δημιουργία ενδιαιτημάτων για την προσέλκυση πανίδας.

 

(β) Περιφρούρηση και προστασία του Πυρήνα των Πάρκων με διάκρισή τους από την Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό (εν συντομία Περιφερειακή Ζώνη), με στόχο τον έλεγχο της ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ζώνη, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και στις δύο, την ανάπτυξη εξωστρέφειας και αρμονικής συνεργασίας και την βελτίωση της λειτουργικότητας των χρήσεων μητροπολιτικής και τοπικής εμβέλειας που αναπτύσσονται στον πυρήνα ή στην περιφερειακή ζώνη των Πάρκων.

 

(γ) Προστασία, αναβάθμιση και εμπλουτισμό της σημερινής φύτευσης και φυσικών σχηματισμών με είδη που συνάδουν με το αττικό τοπίο και το οικοσύστημα του Υμηττού. Διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου και χώρων στάσης σε φυσικό περιβάλλον με διατήρηση χωμάτινων επιφανειών.

 

(δ) Διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών κτιρίων της στρατιωτικής πόλης Γουδή και των νοσοκομείων και επανάχρηση ορισμένων εξ αυτών (που εντάσσονται στον πυρήνα του Πάρκου) για δραστηριότητες πολιτισμού, και ήπιας ή εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας.

 

(ε) Εναρμόνιση των νέων και υφιστάμενων δημοτικών τοπικών χρήσεων (αθλητισμού, εκπαίδευσης ή κοινωνικής πρόνοιας) των γειτονικών Δήμων με το πνεύμα σχεδιασμού και διαχείρισης των Πάρκων με στόχο την

διατήρηση ενιαίου χαρακτήρα.

 

(ζ) Βελτίωση της προσπελασιμότητας των Πάρκων για πεζούς και ποδηλάτες, με διάκριση της κυκλοφορίας πεζών / ποδηλάτων και οχημάτων και τη δημιουργία ενός δικτύου διαδρόμων και διαδρομών πρόσβασης και εντός αυτών.

 

(η) Προώθηση της αρχής της βιώσιμης κινητικότητας με ενίσχυση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αποθάρρυνση της προσέλευσης με Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητο και ανάλογη αποτρεπτική πολιτική στάθμευσης σε επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης.

 

(θ) Άρση της διχοτόμησης των Πάρκων, από τους σημαντικούς υπερτοπικούς οδικούς άξονες (Λεωφόροι Κατεχάκη, Κανελλοπούλου και Ούλοφ Πάλμε), με κατάλληλα τεχνικά έργα ή άλλα μέτρα, ιδίως στους πυρήνες προκειμένου να ενοποιηθούν, λειτουργικά και αντιληπτικά οι κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, προς όφελος των πεζών.

 

(ι) Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στον Πυρήνα των Πάρκων σε μη εγκεκριμένες από πολεοδομικό σχέδιο οδούς με παράλληλη κατάργηση αυτών των οδών ή μετατροπή τους σε πεζόδρομους / ποδηλατοδρόμους.

 

(κ) Περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην Περιφερειακή Ζώνη, με παράλληλη ενθάρρυνση της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων.

 

(λ) Λειτουργία συστήματος ελαφρών μη ρυπογόνων, μέσων μαζικής μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων εντός των Πάρκων, σε σύνδεση με τους μεγάλους σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

 

3. Διαχείριση Μητροπολιτικών Πάρκων.

 

Η οικολογική διαχείριση και παρακολούθηση της προστασίας των Ζωνών Δ Γουδή και Δ Ιλισίων, ανατίθεται σε φορέα, ο οποίος συνιστάται βάσει των διατάξεων του άρθρου 15 του νόμου 2742/1999 (ΦΕΚ 207/Α/1999). Έως τη σύσταση του ανωτέρω φορέα, και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ετών, αρμόδιος φορέας διαχείρισης των Ζωνών αυτών είναι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας.

 

4. Χαρακτηρισμός Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και επόμενα στάδια σχεδιασμού

 

(α) Οι Ζώνες Δ χαρακτηρίζονται ως Ζώνες Ελεγχόμενης Ανάπτυξης βάσει του άρθρου 99 παράγραφος 2 του νόμου 1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α/1990) και ονομάζονται Ζώνες Ελεγχόμενης Ανάπτυξης - Γουδή και Ζώνες Ελεγχόμενης Ανάπτυξης - Ιλισίων αντίστοιχα. Οι τροποποιήσεις του εγκεκριμένου σχεδίου εντός των Ζωνών Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, γίνονται βάσει ενιαίων Πολεοδομικών Μελετών με τις οποίες κωδικοποιείται σε ενιαίο υπόβαθρο και ενιαίο νομικό κείμενο το θεσμικό πλαίσιο κάθε Πάρκου. Με την έγκριση των Πολεοδομικών Μελετών των Ζωνών Ελεγχόμενης Ανάπτυξης προσδιορίζεται ο χρόνος ισχύος της, μετά τη λήξη του οποίου αίρεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης.

 

(β) Παράλληλα με την επεξεργασία των προεδρικών διαταγμάτων Πολεοδομικών Μελετών της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, και προς υποστήριξη αυτών, εκπονείται Σχέδιο Γενικής Διάταξης το οποίο αποσκοπεί στην εξειδίκευση του σχεδιασμού στα Πάρκα, έτσι ώστε να υλοποιούνται οι στόχοι και κατευθύνσεις σχεδιασμού του παρόντος.

 

(γ) Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης περιλαμβάνει τόσο τις εντός όσο και τις εκτός σχεδίου περιοχές της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, τις μελετά ενιαία και προσδιορίζει αναλυτικότερα από τις συνήθεις πολεοδομικές μελέτες και τις κανονιστικές ρυθμίσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές, την διάταξη και το ύφος των διαμορφώσεων. Ειδικότερα ως περιεχόμενό του ορίζεται: η εξειδίκευση και η χωροθέτηση των χρήσεων και της δόμησης στο πλαίσιο των γενικά επιτρεπομένων, οι προτάσεις ή κατευθύνσεις μείωσης της δόμησης, οι προτάσεις χαρακτηρισμού διατηρητέων κτιρίων και επανάχρησής τους ή κατεδάφισης αυτών που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και την αισθητική του Πάρκου, ο προσδιορισμός των περιοχών υπαίθριων δραστηριοτήτων ή εποχιακών εκδηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την φυτοτεχνική προμελέτη, οι τρόποι πρόσβασης, οι διαδρομές κίνησης πεζών και οχημάτων, οι χώροι και υπόγεια κτίρια στάθμευσης, τα βασικά στοιχεία διαμόρφωσης, τα χρησιμοποιούμενα υλικά, μορφολογικές κατευθύνσεις ως προς την δόμηση, την διάταξη των όγκων και των υπαίθριων κατασκευών, η μορφολογία των περιφράξεων, όπου αυτές είναι αναγκαίες, η υποχρεωτική διάνοιξη διόδων στις εσωτερικές περιφράξεις για την κίνηση των πεζών και ποδηλάτων, ο προσδιορισμός των ζωνών του αύλειου χώρου των χρήσεων της Περιφερειακής Ζώνης που θα είναι προσβάσιμες από τους επισκέπτες των Πάρκων, οι κατευθύνσεις για τον τεχνητό φωτισμό και τον έλεγχο των επιπέδου θορύβου, το σχέδιο διαχείρισης του δημόσιου χώρου, στοιχεία κανονισμού λειτουργίας του Πάρκου, εξειδίκευση τυχόν εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο κατά την κρίση της μελέτης. Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης περιλαμβάνει προκαταρκτική μελέτη κυκλοφορίας και στάθμευσης και προκαταρκτική φυτοτεχνική μελέτη, ή κατευθύνσεις για τις ανωτέρω μελέτες.

 

(δ) Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης εκπονείται από τον Οργανισμό Αθήνας ή άλλον ενδιαφερόμενο φορέα, και εγκρίνεται, μετά από γνώμη των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αιρετής Περιφέρειας και της ΕΕ του Οργανισμού Αθήνας, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης εγκρίνεται προ της θεσμοθέτησης της Πολεοδομικής Μελέτης της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, και λειτουργεί ως κατευθυντήριο σχέδιο γι' αυτήν. Μετά την έγκριση αυτής, μπορεί να τροποποιείται με την ίδια διαδικασία, τηρουμένων όμως των περιορισμών της.

 

5. Οριοθέτηση των Πυρήνων και της Περιφερειακής Ζώνης των Πάρκων.

 

(α) Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ο πυρήνας του Πάρκου οριοθετείται κατ' αρχήν όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα του άρθρου 2 (ζώνη Δ1 Γουδή). Η οριοθέτηση μπορεί να εξειδικευτεί και οριστικοποιηθεί με προσαρμογές ορίων με την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, χωρίς να επιτρέπεται κατ' αρχάς μείωση της συνολικής έκτασης, και χωρίς να αλλοιώνονται οι αρχές και τα κριτήρια της παρούσας οριοθέτησης, βάσει των οποίων περιλαμβάνει τις εξής περιοχές:

 

(α.α) τις εκτάσεις που είναι ήδη παραχωρημένες σε κοινή χρήση (Άλσος Στρατού) ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου,

 

(β.β) εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο διάγραμμα που συνόδευε τον νόμο 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/1977) και δεν έχουν ακόμα αποδοθεί σε κοινή χρήση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, με εξαίρεση τις απολύτως αναγκαίες για στρατιωτικούς λόγους εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να αποδεσμευτούν προς το παρόν, ήτοι το στρατόπεδο Ζορμπά και το πέραν του ρέματος Ιλισού δομημένο τμήμα του Στρατοπέδου Φακίνου,

 

(γ.γ) εκτάσεις δασικού χαρακτήρα είτε εκτός σχεδίου είτε εντός σχεδίου χαρακτηρισμένες ως Κοινόχρηστοι Χώροι των οποίων η βλάστηση προστατεύεται από την δασική νομοθεσία,

 

(δ.δ) εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί Κοινόχρηστοι Χώροι και δεν έχουν ακόμη αποδοθεί σε κοινή χρήση,

 

(ε.ε) μικρές εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την είσοδο στο Πάρκο, τη σύνδεση του με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό και την σύνδεση τμημάτων του πυρήνα μεταξύ τους και

 

(ζ.ζ) τη ζώνη ιδιοκτησίας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναπτύσσεται κατά μήκος της λεωφόρου Κατεχάκη και το αλσύλλιο στο Οικοδομικό Τετράγωνο 189 (Υπουργείο Μεταφορών) που αποδίδονται σε κοινή χρήση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 παράγραφοι 5 - 6 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία των χρήσεων της Πολεοδομικής Ζώνης.

 

(η.η) την παραρεμάτια ζώνη που συνδέει τον πυρήνα με την Α ζώνη προστασίας του Υμηττού στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

 

(β) Η ζώνη Δ1 Γουδή μπορεί να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει κι άλλες εκτάσεις με τα χαρακτηριστικά των ανωτέρω περιπτώσεων (γ)γ) ως (ζ)ζ).

 

(γ) Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων, ο πυρήνας του Πάρκου οριοθετείται κατ' αρχήν όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα του άρθρου 2 (ζώνη Δ1 Ιλισίων). Τα όρια του πυρήνα, μπορούν να εξειδικευτούν και οριστικοποιηθούν με προσαρμογές ορίων χωρίς να επιτρέπεται κατ' αρχάς μείωση της συνολικής έκτασης και χωρίς να αλλοιώνονται οι αρχές και τα κριτήρια της παρούσας οριοθέτησης. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον, τα συνεχόμενα πάρκα Συγγρού - Ιλισίων των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου, τα τμήματα της ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που μπορούν να αποδοθούν σε κοινή χρήση χωρίς να παρακωλύεται η λειτουργία της Πανεπιστημιούπολης, ιδίως δε τις παραρεμάτιες εκτάσεις του Ηριδανού ποταμού, νότια και ανατολικά αυτής. Ο Πυρήνας μπορεί να διευρυνθεί ώστε να περιλάβει κι άλλες εκτάσεις με τα χαρακτηριστικά των εκτάσεων υπό (γ)γ) ως (ζ)ζ), όπως αυτές προσδιορίζονται αναλυτικά ανωτέρω στην περίπτωση 5.α. Τα όρια του πυρήνα του πάρκου Ιλισίων γύρω από το υφιστάμενο κτίριο που στεγάζει τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα προσδιοριστούν με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης ή την ΠΜ της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης.

 

(δ) Στα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, η Περιφερειακή Ζώνη, (Δ2 Γουδή και Δ2 Ιλισίων) εκτείνεται από τα όρια του Πυρήνα έως τα εξωτερικά όρια των ζωνών, περιλαμβάνει δε και νησίδες με μητροπολιτικές χρήσεις, εντός της έκτασης του Πυρήνα, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα του άρθρου 2. Η ακριβής οριοθέτηση μπορεί να εξειδικευτεί και οριστικοποιηθεί με την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης και το Σχέδιο Γενικής Διάταξης.

 

6. Ρύθμιση Χρήσεων γης, και επιβολή περιορισμών για την δόμηση.

 

(α) Η χρήση γης στον πυρήνα των δύο Πάρκων (Δ1) ορίζεται ως Άλσος, Ελεύθεροι Χώροι, Αστικό Πράσινο, και η έκταση αποτελεί ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας που εντάσσεται στο δίκτυο υπερτοπικών πόλων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής του Ρυθμιστική Σχεδίου Αθηνών. Στον Πυρήνα των Πάρκων επιτρέπονται οι διαμορφώσεις κοινοχρήστου πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση καθιστικών και σκιάστρων, υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού, πολιτιστικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις περιοδικού ή μόνιμου χαρακτήρα, δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, περιβαλλοντικής και καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, εγκαταστάσεις κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα, εγκαταστάσεις θεραπευτικής ιππασίας, φυτώρια με λειτουργικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας για την ανακύκλωση των υπολοίπων κλαδέματος του Πάρκου, καθώς και η κατασκευή υδατοδεξαμενών για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν δραστηριότητες ημερήσιας δασικής αναψυχής βάσει της απόφασης 66102/970/1995 (ΦΕΚ 330/Β/1995) του Υπουργού Γεωργίας, στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του Πάρκου. Υφιστάμενες χρήσεις υγείας - πρόνοιας και εκπαίδευσης για την εξυπηρέτηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της Δημόσιας Διοίκησης μπορούν να διατηρηθούν εφόσον συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης.

 

(β) Εντός των ζωνών Δ1 απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτιρίων και ναών, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό μικρών περιπτέρων, μέγιστης επιφανείας 30 τετραγωνικών μέτρων, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Πάρκων και των επισκεπτών τους. Ο επιτρεπόμενος αριθμός μονάδων, η κατανομή τους καθώς και η επιτρεπόμενη κάλυψη των ελεύθερων χώρων με σκληρές επιφάνειες, θα προσδιοριστούν με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης ή την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του άρθρου 1 παράγραφος 2 του νόμου 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/1977), όπως ισχύει σήμερα, της δασικής νομοθεσίας και τις κατευθύνσεις σχεδιασμού και φύτευσης του παρόντος και του Σχεδίου Γενικής Διάταξης.

 

(γ) Εντός των υφιστάμενων κτιρίων του πυρήνα τα οποία θα κριθούν από το Σχέδιο Γενικής Διάταξης ή την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, ως αξιόλογα, διατηρούμενα και επαναχρησιμοποιούμενα επιτρέπονται οι χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και μικρών αναψυκτηρίων - κυλικείων σε περιορισμένο αριθμό και εμβαδόν που θα προσδιοριστεί με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης. Στα νομίμως υφιστάμενα εξ αυτών κτίρια επιτρέπονται επεκτάσεις που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής αρχικής τους επιφάνειας.

 

(δ) Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Badminton, στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, κατεδαφίζεται μετά την λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο. Στο μέχρι την κατεδάφισή του διάστημα, επιτρέπεται πλέον των χρήσεων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο (γ), η χρήση του ως χώρος συνάθροισης κοινού, υπό τον όρο ότι το καθεστώς λειτουργίας του και οδικής εξυπηρέτησης ακολουθούν τις αρχές και κατευθύνσεις σχεδιασμού του παρόντος, και ότι τόσο το κτίριο όσο και ο περιβάλλων χώρος του εντάσσονται στο Πάρκο και συνάδουν με το πλαίσιο διαχείρισης και τον κανονισμό λειτουργίας του Πάρκου.

 

(ε) Οι επιτρεπόμενες από τον νόμο 3688/2008 (ΦΕΚ 163/Α/2008) χρήσεις, για το κτίριο της Σχολής Χωροφυλακής παραμένουν με εξαίρεση τον υπόγειο χώρο στάθμευσης και προσδιορίζονται ειδικότερα με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης.

 

(ζ) Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην Περιφερειακή Ζώνη των Πάρκων (Δ2) είναι: περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση / έρευνα, διοίκηση καθώς και οι επιτρεπόμενες στους Πυρήνες των Πάρκων. Στα στρατόπεδα που δεν εντάσσονται στον πυρήνα του Πάρκου και μέχρι την ένταξή τους στον πυρήνα του Πάρκου ως κύρια χρήση ορίζεται αυτή της διοίκησης και υπάγονται στην κείμενη πολεοδομική νομοθεσία Απαγορεύεται η ανέγερση ιερών ναών, εκτός αν προσδιοριστεί χώρος από την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης. Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Ζωγράφου, που περικλείεται από τις οδούς Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγίας Ελένης, Αλέξανδρου Παπαναστασίου, Γεωργίου Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρηγορίου Αυξεντίου και Πανεπιστημιούπολη στο τέρμα Νέου Ζωγράφου, στόχος της Πολεοδομικής Μελέτης της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης είναι η διερεύνηση της ένταξής της στον πυρήνα (Ζώνη Δ1 Ιλισίων) του μητροπολιτικού πάρκου, στα πλαίσια της εκπονούμενης μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

 

Στα τμήματα της έκτασης αυτής, για τα οποία πιθανά θα κριθεί ότι πρέπει να ενταχθούν στη Ζώνη Δ2 Ιλισίων, θα επιτρέπονται μικρές μονάδες κοινωνικής υποδομής τοπικής εμβέλειας.

 

(η) Επιτρέπεται η χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, βάσει του νόμου 3164/2003 (ΦΕΚ 176/Α/2003) στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού, (Δ2 Γουδή).

 

(θ) Εντός της Ζώνης Δ2 Γουδή υποδεικνύεται από το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και προσδιορίζεται με την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, η θέση του προβλεπόμενου με το από 19-10-2001 προεδρικό διάταγμα κτιρίου Διοίκησης, εντός της ιδιοκτησίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του οποίου θα προσδιοριστεί με την Πολεοδομική Μελέτη / Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση παραχώρησης σε κοινή χρήση ή στον φορέα διαχείρισης του Πάρκου, του χαρακτηρισμένου με το ίδιο προεδρικό διάταγμα, Κοινόχρηστου Χώρου. Η παραχώρηση αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφοι 5 και 6 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ή άλλο πρόσφορο τρόπο.

 

(ι) Στη Δ2 ζώνη του Οικοδομικού Τετραγώνου 189 είναι δυνατή η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και το Σχέδιο Γενικής Διάταξης ή τη μελέτη διαμόρφωσης.

 

(κ) Με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης κρίνεται η αναγκαιότητα χώρων στάθμευσης εντός των περιφερειακών ζωνών και στην περίμετρο αυτών, για την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων χρήσεων και υπό την προϋπόθεση ότι οι χώροι στάθμευσης χωροθετούνται εντός των αντίστοιχων ιδιοκτησιών. Εντός του πυρήνα εξετάζεται η αναγκαιότητα κατασκευής υπογείων κτιρίων στάθμευσης σε θέσεις και με χωρητικότητα που θα υποδείξει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, η κυκλοφοριακή προμελέτη και η Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι αρχές σχεδιασμού, οι κατευθύνσεις σχεδιασμού και οι δεσμεύσεις των διατάξεων των παραγράφων 6)μ και 7)β του παρόντος άρθρου, ότι η επιφάνεια αυτών θα διαμορφωθεί για χρήση πλατείας ή πεζοδρόμου με ανάλογη φύτευση και ότι το καθεστώς διαχείρισης και οι εγκρινόμενοι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας θα συνάδουν με τις προβλέψεις του Σχεδίου Γενικής Διάταξης. Σε περιμετρικές θέσεις των πυρήνων επιτρέπεται η χωροθέτηση υπαίθριων χώρων στάθμευσης υπό την προϋπόθεση ότι θα υποδειχθούν από το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, το οποίο θα προσδιορίσει την δυναμικότητα και τον τρόπο διαμόρφωσής τους. Ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης στην περιοχή του Κολυμβητηρίου του Δήμου Αθηναίων διατηρείται. Οι υποδεικνυόμενες θέσεις χώρων στάθμευσης με το άρθρο 10 παράγραφοι 13/34 - 35 του νόμου 2947/2001 (ΦΕΚ 228/Α/2001), σχετικά με τα Νοσοκομεία Σωτηρία, Γενικό Κρατικό και Συγγρού, και το άρθρο 9 του νόμου 3010/2002 (ΦΕΚ 91/Α/2002), σχετικά με την εξυπηρέτηση των σταθμών του ΜΕΤΡΟ, επανεξετάζονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του παρόντος.

 

(λ) Με τα προεδρικά διατάγματα έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης μειώνονται κατά περίπτωση οι ισχύοντες από τα εγκεκριμένα σχέδια Συντελεστές Δόμησης στην Περιφερειακή Ζώνη, εξειδικεύονται οι χρήσεις γης και προσδιορίζονται οι λοιποί όροι δόμησης και περιορισμοί καθώς και οι οικοδομικές γραμμές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη, η εύρυθμη λειτουργία τους και η εκπλήρωση του κοινωφελούς τους έργου συνάδει με τους στόχους και τις αρχές σχεδιασμού και διαχείρισης των Μητροπολιτικών Πάρκων και έχει θετικές επιπτώσεις σε πολεοδομικό επίπεδο.

 

(μ) Ειδικότερα για τον προσδιορισμό των όρων δόμησης και των ρυμοτομικών γραμμών ή διαγραμμάτων κάλυψης, το Σχέδιο Γενικής Διάταξης ή η Μελέτη Διαμόρφωσης μεριμνούν ώστε:

 

(α.α) να διασωθούν και προστατευθούν τα αξιόλογα κτίρια,

(β.β) οι ενδεχόμενες επεκτάσεις να χωροθετηθούν στην κατεύθυνση συνοχής και όχι διασποράς του κτιριακού συνόλου χωρίς κοπή δένδρων,

(γ.γ) τα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων να λαμβάνουν υπόψη τα διαμορφωμένα μέτωπα και όγκους καθώς και την ανάγκη περιορισμού της κάλυψης, όπου αυτό είναι αναγκαίο για την διάσωση της φύτευσης και

(δ.δ) να διαμορφωθούν κατάλληλα οι επιφάνειες όλων των υπογείων βοηθητικών χώρων, ώστε να αναβαθμίζεται η χρήση του εδάφους.

(ν) Οι απαραίτητες αποκαταστάσεις νομίμως υφιστάμενων κτιρίων στις ζώνες Δ1 καθώς και η αποκατάσταση υφιστάμενων ή η ανέγερση νέων στις ζώνες Δ2, ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

 

7. Συμπληρωματικές διατάξεις αμέσου εφαρμογής, και προγραμματισμός έργων και ενεργειών.

 

Για την τήρηση των στόχων και αρχών σχεδιασμού του παρόντος επιβάλλονται επί πλέον οι εξής δεσμευτικές κατευθύνσεις οι οποίες έχουν άμεση εφαρμογή και ελέγχονται κατά την έγκριση των Μελετών Διαμόρφωσης:

 

(α) Μέχρι την έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης απαγορεύεται κάθε κατάτμηση της έκτασης με σκοπό την παραχώρηση τμήματος σε νέα χρήση ή επέκταση υφιστάμενης. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης η παραχώρηση είναι δυνατή μετά από γνωμοδότηση του Οργανισμού Αθήνας, ως προς την δυνατότητα ή μη κατάτμησης και τη συμβατότητα της χρήσης με τις ρυθμίσεις τους στόχους και τις αρχές σχεδιασμού του Πάρκου.

 

(β) Εντός των ζωνών Δ απαγορεύεται αυστηρά η κοπή δένδρων εκτός αν κριθεί απολύτως απαραίτητο στα πλαίσια του Σχεδίου Γενικής Διάταξης ή της Μελέτης Διαμόρφωσης για λόγους φυτοτεχνικής αρτιότητας και υπό την προϋπόθεση της τήρησης του ισοζυγίου πρασίνου και εφόσον δεν καταστρατηγούνται οι στόχοι και οι αρχές σχεδιασμού του παρόντος. Με τις Μελέτες Διαμόρφωσης επιβάλλεται η καταγραφή ή αποτύπωση των δένδρων.

 

(γ) Εντός των ζωνών Δ απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων. Επιτρέπεται εντός των ζωνών Δ2 καθώς και στα όρια αυτών με τις ζώνες Δ1, μόνο αν υποδειχθούν από το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και θεσμοθετηθούν με την Πολεοδομική Μελέτη της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης με στόχο την λειτουργική εξυπηρέτηση των περιφερειακών χρήσεων με παράλληλο περιορισμό της όχλησης προς τον πυρήνα και τις γειτνιάζουσες περιοχές κατοικίας και βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής σημαντικών οδικών αξόνων με μείωση των ισόπεδων διασταυρώσεων.

 

(δ) Επιβάλλεται η απαγόρευση της κίνησης οχημάτων στους πυρήνες των Πάρκων (πλην των αξόνων Κατεχάκη, Κανελλοπούλου και Πάλμε και των εγκεκριμένων από τα ισχύοντα κατά τη δημοσίευση του παρόντος ρυμοτομικά σχέδια οδών) με εξαίρεση τα οχήματα τροφοδοσίας, αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, δυστυχημάτων και φυσικών καταστροφών.

 

(ε) Προωθείται σε πρώτη προτεραιότητα η κατασκευή ευρέως δικτύου ποδηλατοδρόμων και διαδρόμου κίνησης ελαφρών μη ρυπογόνων μέσων μαζικής μεταφοράς για την εσωτερική κίνηση και τη σύνδεση με την πόλη στους κομβικούς σταθμούς του Μετρό.

 

(ζ) Απομακρύνονται οι περιφράξεις που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια στρατοπέδων και εν γένει στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή κτιριακών εγκαταστάσεων της διοίκησης. Είναι δυνατή η διατήρηση περιφράξεων άλλων χρήσεων μετά από σύμφωνη γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών μέχρι την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.