Προεδρικό διάταγμα 142/17 - Άρθρο 34

Άρθρο 34: Διεύθυνση Μακροοικονομικής Πολιτικής και Προβλέψεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Μακροοικονομικής Πολιτικής και Προβλέψεων είναι οι ακόλουθοι:

 

(α) Ο προγραμματισμός και εξειδίκευση των στόχων και των κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο

 

(β) Η παραγωγή επίσημων εθνικών προβλέψεων μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανάλυσης και μελέτης του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και η συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις για την αξιολόγηση τους.

 

(γ) Η υποβολή προτάσεων, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτές καθορίζονται στις προγραμματικές δηλώσεις, για τη διαμόρφωση οικονομικής στρατηγικής που θα αποβλέπει ταυτόχρονα στην εξασφάλιση και διατήρηση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας, στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες για την αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου

 

(δ) Η έγκαιρη ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας μέσω της σύνταξης σχετικών εκθέσεων και μελετών.

 

2. Η Διεύθυνση Μακροοικονομικής Πολιτικής και Προβλέψεων διαρθρώνεται σε 4 Τμήματα, ως κατωτέρω:

 

α) Τμήμα Α' - Μακροοικονομικής Ανάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας

 

β) Τμήμα Β' - Μακροοικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

γ) Τμήμα Γ'- Εξωτερικών Οικονομικών Συναλλαγών και Διεθνών Εξελίξεων

 

δ) Τμήμα Δ' - Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων

 

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης κατανέμονται στα Τμήματα ως εξής:

 

(α) Τμήμα Α' - Μακροοικονομικής Ανάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας

 

(α)α) Η συμμετοχή στη σύνθεση ετησίων και τριμηνιαίων εθνικών προβλέψεων (βραχυχρόνιων και μεσοπρόθεσμων), η εκτίμηση, ανάλυση και πρόβλεψη μακροοικονομικών δεικτών και μεγεθών του πραγματικού τομέα, η αποτίμηση δημοσιευμένων προβλέψεων και η σύγκριση τους με προβλέψεις διεθνών οργανισμών.

 

(β)β) Η συγκέντρωση και ανάλυση των διαθέσιμων στατιστικών πληροφοριών σχετικών με την εξέλιξη του Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα της οικονομίας, η παρακολούθηση των τάσεων / εξελίξεων των τομέων αυτών και ο καθορισμός του πλαισίου βασικών στόχων οικονομικής πολιτικής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

(γ)γ) Η ανάλυση των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται και η ποσοτική εκτίμηση των μακροοικονομικών τους επιπτώσεων.

 

(δ)δ) Η παρακολούθηση της εισοδηματικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η μελέτη των συνεπειών στα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας.

 

(ε)ε) Η συμμετοχή στη διαμόρφωση της εισοδηματικής πολιτικής στη Γενική Κυβέρνηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με τη διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεων στην πολιτική ηγεσία, καθώς και η εκτίμηση των επιπτώσεων, από τα εναλλακτικά σενάρια μεταβολών στα εισοδήματα στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

 

(στ)στ) Η αξιολόγηση προτάσεων Υπουργείων και η διατύπωση απόψεων για την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων σε θέματα τιμών και εισοδημάτων, όσον αφορά στην συμβατότητα με την πρόβλεψη του πληθωρισμού, της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο και της εν γένει οικονομικής πολιτικής.

 

(ζ)ζ) Η διαμόρφωση μακροοικονομικών υποθέσεων που σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(η)η) Η μελέτη και ανάλυση δημοσιονομικών θεμάτων και η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων τους στην εθνική οικονομία.

 

(θ)θ) Η σύνταξη κειμένων πολιτικής -αρμοδιότητας του Τμήματος- στο πλαίσιο κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

 

(ι)ι) Η εκτίμηση κυκλικού και διαρθρωτικού ελλείμματος, καθώς και η συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την ανάλυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

 

(β) Τμήμα Β'- Μακροοικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

(α)α) Η παρακολούθηση και η ανάλυση των εξελίξεων στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων.

 

(β)β) Ο προγραμματισμός των υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 

(γ)γ) Η συγκέντρωση, ανάλυση και συσχέτιση των διαθέσιμων στατιστικών πληροφοριών για την πορεία των δεικτών της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

 

(δ)δ) Η γνωμοδότηση αναφορικά με τους ετήσιους και μεσοπρόθεσμους στόχους οικονομικής πολιτικής, η επισήμανση και η αξιολόγηση των αποκλίσεων από τους στόχους και η διερεύνηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων σχετικά με την επιλογή μέτρων οικονομικής πολιτικής.

 

(ε)ε) Η αξιολόγηση των οικονομικών συνεπειών υιοθετούμενων μέτρων οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιμέρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

 

(στ)στ) Η πρόβλεψη των μακροχρόνιων δεδομένων της ελληνικής οικονομίας κυρίως σε σχέση με την γήρανση του πληθυσμού και την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

 

(γ) Τμήμα Γ' - Εξωτερικών Οικονομικών Συναλλαγών και Διεθνών Εξελίξεων

 

(α)α) Η συγκέντρωση, ανάλυση, μελέτη και συσχέτιση όλων των διαθέσιμων στατιστικών πληροφοριών και επεξεργασία τους για την πραγματοποίηση βραχυχρόνιων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για τις βασικές συνιστώσες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, της καθαρής επενδυτικής θέσης και του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους, καθώς και των βασικών προσδιοριστικών τους παραγόντων.

 

(β)β) Η παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων στη διάρθρωση του εξωτερικού εμπορίου και στην εξαγωγική επίδοση της ελληνικής οικονομίας καθώς και η μελέτη και ανάλυση θεμάτων που σχετίζονται με τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους.

 

(γ)γ) Η παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων στις βασικές συνιστώσες του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και αξιολόγηση και εκτίμηση των επιπτώσεων για τον εξωτερικό τομέα και την ελληνική οικονομία.

 

(δ)δ) Η ανάλυση και μελέτη του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

 

(ε)ε) Η παρακολούθηση, ανάλυση και επεξεργασία των διεθνών τιμών εμπορευμάτων, της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, των κεντρικών επιτοκίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

 

(στ)στ) Η παρακολούθηση και ανάλυση θεμάτων για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και αξιολόγηση και εκτίμηση των επιπτώσεων για τον εξωτερικό τομέα και την ελληνική οικονομία.

 

(ζ)ζ) Η συμμετοχή στην κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής κατά το μέρος που αφορά στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

 

(δ) Τμήμα Δ' - Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων

 

(α)α) Ο συντονισμός, η προώθηση και η εποπτεία των απαιτούμενων ενεργειών, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση θεσμικών οικονομικών πολιτικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, όσον αφορά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας καθώς και η παρακολούθηση και η καταγραφή των αποτελεσμάτων τους.

 

(β)β) Η εισήγηση για σχέδια νόμων και διαταγμάτων και η προώθηση λοιπών κανονιστικών πράξεων της διοίκησης, που αφορούν σε θεσμικές οικονομικές πολιτικές διαρθρωτικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

(γ)γ) Η συμμετοχή στην κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, κατά το μέρος που αφορά στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

 

(δ)δ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν σε θέματα διαρθρωτικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος και η υποβολή σχετικών προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή τους στη χώρα μας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.

 

(ε)ε) Ο συντονισμός, η εποπτεία και η υποβοήθηση της ανάπτυξης των αστικών συνεταιρισμών, όλων των μορφών, η υποβολή προτάσεων σε σχετικά θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και δράσης τους, η τήρηση μητρώου αστικών συνεταιρισμών, η επεξεργασία και κατάρτιση προτύπων καταστατικών, η προώθηση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης και συνεργασίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η προώθηση της ενδοσυνεταιριστικής και διασυνεταιριστικής συνεργασίας και αλληλεγγύης και η υποβοήθηση των εποπτικών συμβουλίων των συνεταιρισμών όλων των μορφών και βαθμών στην άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου [Ν] 1667/1986 (ΦΕΚ 196/Α/1986), όπως κάθε φορά ισχύουν.

 

(στ)στ) Η εποπτεία του επαγγέλματος του πιστοποιημένου εκτιμητή, η τήρηση μητρώου πιστοποιημένων εκτιμητών, καθώς και η μέριμνα για την ενημέρωση και επικαιροποίηση των σχετικών βάσεων δεδομένων και λοιπών αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ 107/Α/2013), όπως κάθε φορά ισχύουν.

 

(ζ)ζ) Η εποπτεία του επαγγέλματος του αναλογιστή, η τήρηση μητρώου αναλογιστών, καθώς και η μέριμνα για την ενημέρωση και επικαιροποίηση των σχετικών βάσεων δεδομένων και λοιπών αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 53/2013 (ΦΕΚ 96/Α/2013), όπως κάθε φορά ισχύουν.

 

(η)η) Ο έλεγχος της εναρμόνισης της πολιτικής που ασκείται στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, βιομηχανίας -βιοτεχνίας, ενέργειας, φυσικών πόρων, έρευνας και τεχνολογίας, μεταφορών, υποδομών, επικοινωνιών, εμπορίου, ναυτιλίας, και τουρισμού με τους γενικότερους στόχους της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής μέσω της συλλογής πρωτογενών στοιχείων και της παρακολούθησης των προπαρασκευαστικών ενεργειών ή πράξεων των Υπουργείων που υλοποιούν τις Κυβερνητικές αποφάσεις και τα σχετικά μέτρα στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στους ανωτέρω τομείς αγαθών και υπηρεσιών.

 

(θ)θ) Η επεξεργασία αναπτυξιακών μέτρων σε εναρμόνιση με τους γενικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής.

 

(ι)ι) Ο εντοπισμός αποκλίσεων από τους στόχους της οικονομικής πολιτικής και η επεξεργασία και εισήγηση διορθωτικών μέτρων.

 

(ι)α)ι)α) Η μέριμνα για την ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών, μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις και μέτρα πολιτικής που αφορούν την πολιτική στο χώρο του εμπορίου (ανταγωνισμός, κρατικές προμήθειες, νέοι ασφαλιστικοί θεσμοί), την εσωτερική αγορά, τη θεσμική αντιμετώπιση των διαφόρων επαγγελμάτων και των Επιμελητηρίων.

 

(ι)β)ι)β) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, για την εξειδίκευση των στόχων της πολιτικής, την κατάρτιση μέτρων ανάπτυξης των τομέων και την επεξεργασία θεσμικών και λοιπών μέτρων πολιτικής, με σκοπό την εναρμόνισή τους στην γενικότερη οικονομική πολιτική.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.