Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Η Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων είναι αρμόδια για θέματα ασφαλούς διαχείρισης των εταιρειών και πλοίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου IX της ΔΣ SOLAS (Κώδικας ISM), ελέγχου διαχείρισης της ναυτικής ασφάλειας (maritime security) στα πλοία, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τους λιμένες από μη νόμιμες ενέργειες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΧΙ-2 της ΔΣ SOLAS (Κώδικας ISPS), του νόμου 3622/2007 (ΦΕΚ 281/Α/2007), του Κανονισμού 725/2004ΕΚ και της Οδηγίας 2005/65/ΕΚ, όπως ισχύουν, καθώς και επιθεώρησης και πιστοποίησης των υπόχρεων πλοίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων:
α) Τμήμα Ασφαλούς Διαχείρισης Εταιρειών και Πλοίων,
β) Τμήμα Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας στα Πλοία,
γ) Τμήμα Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις και στους Λιμένες και
δ) Τμήμα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Πλοίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006.
2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφαλούς Διαχείρισης Εταιρειών και Πλοίων είναι οι ακόλουθες:
α) Ο έλεγχος των ναυτιλιακών εταιρειών στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανονισμού 336/2006/ΕΚ όπως ισχύουν και η έκδοση των σχετικών εγγράφων συμμόρφωσης.
β) 0 έλεγχος των πλοίων στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης στο πλαίσιο του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανονισμού 336/2006/ΕΚ όπως ισχύουν και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ασφαλούς διαχείρισης.
γ) Η τήρηση του αρχείου των εταιρειών και πλοίων που ελέγχονται και πιστοποιούνται από το Τμήμα.
δ) Η εισήγηση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ε) Η παρακολούθηση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θεμάτων που αφορούν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Τμήματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.
στ) Η διενέργεια ελέγχων, αναφορικά με το έργο των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας στα Πλοία είναι οι ακόλουθες:
α) Ο έλεγχος των πλοίων, ο έλεγχος της αξιολόγησης και η έγκριση των σχεδίων ασφάλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ISPS και του Κανονισμού 725/2004/ΕΚ όπως ισχύουν και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.
β) Η έκδοση του Αρχείου Διαρκούς Σύνοψης των πλοίων, σύμφωνα με το Κεφάλαιο ΧΙ-1 της Διεθνούς Σύμβασης SOLAS όπως ισχύει, και η τήρηση του σχετικού αρχείου.
γ) Η τήρηση του αρχείου των πλοίων, που ελέγχονται και πιστοποιούνται από το Τμήμα.
δ) Η διευκρίνιση, παρακολούθηση, λήψη, διαχείριση και παροχή πληροφοριών για την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας.
ε) Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας για τη σχεδίαση μέτρων πρόληψης περιστατικών πειρατείας επί των ελληνικών πλοίων.
στ) Η εισήγηση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ζ) Η παρακολούθηση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θεμάτων που αφορούν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Τμήματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.
η) Η διενέργεια ελέγχων, αναφορικά με το έργο των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις και στους Λιμένες είναι οι ακόλουθες:
α) Η διευκρίνιση, παρακολούθηση, λήψη, διαχείριση και παροχή πληροφοριών για την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων.
β) Η διενέργεια των αξιολογήσεων της ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων και των αναθεωρήσεων αυτών, η έγκριση των σχεδίων ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων και των αναθεωρήσεων αυτών, η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών, καθώς και η έγκριση των αξιολογήσεων της ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων και των αναθεωρήσεων αυτών που διενεργούνται από εξουσιοδοτημένους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφαλείας (ΑΟΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 725/2004/ΕΚ, της ΚΟ 2005/65/ΕΚ και του νόμου 3622/2007 (ΦΕΚ 281/Α/2007), όπως ισχύουν.
γ) Η τήρηση του αρχείου των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΟ 2005/65/ΕΚ και του Κανονισμού 725/2004/ΕΚ, όπως ισχύουν.
δ) Η έγκριση του Υπεύθυνου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΥΑΛΕ) και του Αναπληρωτή του.
ε) Η έγκριση εφαρμογής των εναλλακτικών προσωρινών μέτρων ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
στ) Η εισήγηση για την αναστολή λειτουργίας λιμενικής εγκατάστασης, που δε συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νόμου 3622/2007 (ΦΕΚ 281/Α/2007) και του Κανονισμού 725/2004/ΕΚ, όπως ισχύουν.
ζ) Η μέριμνα για την αναγνώριση και την παροχή εξουσιοδότησης σε Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφαλείας (ΑΟΑ), για τη διενέργεια αξιολόγησης της ασφάλειας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων.
η) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος του έργου και της δραστηριότητας των Αναγνωρισμένων Οργανισμών Ασφαλείας.
θ) Η επιβολή κυρώσεων στους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφαλείας, όταν διαπιστωθούν αντικανονικότητες που έχουν σχέση με το έργο που επιτελούν στο πλαίσιο της εξουσιοδότησής τους.
ι) Η εισήγηση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος.
ι)α) Ο συντονισμός των Τμημάτων της Διεύθυνσης επί θεμάτων σύναψης διμερών ή πολυμερών συμφωνιών με άλλες συμβαλλόμενες στην Διεθνή Σύμβαση για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, 1974, (SOLAS 74), Κυβερνήσεις παράκτιων κρατών στο πλαίσιο του Κανονισμού ΧΙ-2/11 της Σύμβασης όπως ισχύει, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος εφαρμογής των παραπάνω συμφωνιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
ι)β) Η παρακολούθηση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θεμάτων που αφορούν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Τμήματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.
5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Πλοίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006 είναι οι ακόλουθες:
α) Η επιθεώρηση των πλοίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006 και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.
β) Η τήρηση του αρχείου των πλοίων, που επιθεωρούνται και πιστοποιούνται από το Τμήμα, η σύνταξη ετήσιας έκθεσης επιθεωρήσεων και η δημοσίευση αυτής.
γ) Η μέριμνα για την αποστολή αντιγράφων Πιστοποιητικών Ναυτικής Εργασίας και Δηλώσεων Συμμόρφωσης Ναυτικής Εργασίας μετά των συναφών αρχείων επιθεωρήσεων, στη αρχή ξένης σημαίας σε περίπτωση εγγραφής πλοίου υπό ελληνική σημαία στα νηολόγιά τους.
δ) Η εισήγηση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου, για θέματα επιθεώρησης και πιστοποίησης πλοίων στο πλαίσιο της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006.
ε) Η διενέργεια ελέγχων, αναφορικά με το έργο των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.